Başarılı Girişimcilik

2015’te Melek Yatırım ve Girişimcilik

2015 girişimciler için iyi bir yıl olmaya aday. Çünkü yeni devreye giren pek çok destek enstrümanı var. 2013 yılında Bireysel Katılım Sertifikası (BKS) sisteminin geliştirilmesiyle birlikte sayıları hızla artan melek yatırım ağları 2015’te birçok girişimciye yatırım yapacak. Üniversitelerde yaşam bulan kuluçka merkezleri de teknoloji tabank girişimlerin önünü açacak.

Hızlandırma programları, kuluçka merkezleri ve girişimcilik yarışmaları açısından son derece hareketli bir yıl olan 2014, tam anlamıyla girişimciliğin ön plana çıktığı ve farklı kürsülerde hayat bulduğu bir dönem olarak karşımıza çıktı. Hızlandırma programları ve inkubasyon merkezlerinin her geçen gün hem üniversitelerde hem de özel sektörde etkisini artırması, eğitimli girişimcilerin sayısının çoğalmasını da sağladı.

melek yatirimcilarin 2015 planlari

2015’in girişimciler için daha da iyi bir yıl olması bekleniyor. 2015 yılında yeni kuluçka merkezlerinin kurulmasıyla teknoloji tabanlı girişim sayısının da artacağı tahmin ediliyor.

2014’te dünyadaki ilklerden biri olarak BIST Özel Pazarı faaliyete geçti. BİST gibi çatı kurumlar girişim ekosisteminin yapısının oluşturulması açısından kritik bir önem taşıyor.

Hazine Müsteşarlığı 2013’te başlattığı Bireysel Katılım Sertifikası (BKS) sistemini 20l4’te daha da güçlendirdi ve bu yıl pek çok ağı akredite etti. Bununla birlikte Türkiye’de akredite olan toplam melek yatırım ağı sayısı altıya, melek yatırımcı sayısı da 258’e ulaştı.

2014’teki bir başka gelişme ise Anadolu merkezli işadamlarından oluşan melek yatırımcı ağı Bayraktar & Partners’ın kurulmasıydı. Bu gelişme ağırlıklı olarak batı ve kamu merkezli fonlarla desteklenen girişimcilerin Anadolu yatırımcısıyla da buluşmasının önünü açtı.

İKİ BAŞARILI ÇIKIŞ

Bu yıl iki önemli çıkış (exit) başarısına tanık olduk. Bunların ilki Fatih Işbecer’in kurucusu olduğu Pozitron’un Monitise’a satılması ve ekibin değişmeden yoluna Monitise olarak devam etmesi oldu. Bu, Türkiye için örnek bir çıkış öyküsü olarak hafızalarımıza kazındı. Markafoni Kurucusu Sina Afra da benzer bir çıkış yaparak Türkiye Girişimcilik Vakfi’nı kurdu. Afra’nın Markafoni’nin tüm hisselerinin Naspers’e geçmesiyle birlikte CEO’luk görevinden ayrılması da e-ticaret sektöründe adeta bomba etkisi yarattı.

2014’te genel olarak girişimciliğin sadece teknoloji odaklı alanlarda yeşermediğini, aynı zamanda otomotiv, paylaşım ekonomisi, tarım, enerji gibi daha farklı alanlara sıçradığına da şahit olduk.

2015 yılının girişimcilik ekosisteminin daha da geliştiği ve melek yatırım alan girişimci sayısının arttığı bir yıl olması bekleniyor. Teknoloji tabanlı girişimlerin yanı sıra, lojistik, sağlık, enerji ve tarım alanlarındaki girişimlerin ses getirmesi bekleniyor.

ALTERNATİF KARİYER

Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra, 2015’te girişimciliğin özellikle gençler için alternatif bir kariyer olmaya devam edeceğini, çünkü ekosistemin gittikçe güçlendiğini ifade ediyor. Afra, kurumlar ve üniversitelerin geleceğin girişimcilerine yönelik yenilikçi yatırımlar yapmaya devam etiğini belirtiyor.

2015’te öne çıkacak girişimler

• Dikey çözümler, mobil platformlar ve yerel mevzuatlara ve ihtiyaçlara göre özel bulut yazılım hizmetleri alanlarında fırsatların olduğu ifade ediliyor.

• M2M, inmemory computing (hafıza tabanlı hesaplama) ve bulut bilişim alanlarına önümüzdeki dönemde daha fazla yatırım yapılacak.

• Pazar yerleri, alternatif ödeme sistemleri ve SaaS yapısındaki girişimlere ilgi artacak.

• Tarım, sağlık, lojistik ve enerji alanlarındaki girişimlerin ses getirmesi bekleniyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu