Güncel Ekonomi Haberleri

2020 Altın Tahminleri – Altın Yükselirmi

2020 altın, gram altın ve ons yorumları

AK PORTFÖY
“1.800 DOLARDA SAT”

Ak Portföy Alternatif Fonlar/ Uluslararası Fonlar Yönetimi Müdürü Ümit Şener, yıl içerisinde 1.450 dolar/ ons seviyelerine geri çekilmelerin altın yatırımı yapmak için fırsat yaratabileceğini, buna karşın 1.800 dolar/ ons seviyelerinde ise mevcut altın yatırımlarının ağırlığının bir miktar azaltılabileceği görüşünde. 2019’da altın fiyatlarını destekleyen birçok gelişme yaşandığmı hatırlatan Şener, örneğin başta ticaret savaşları, Brexit konusundaki belirsizlikler, merkez bankalarının alım politikalarının altın fiyatlarını pozitif etkilediğini hatırlattı. Bu dönemde merkez bankalarının rezervlerinde altına ağırlık vermesinin de altın fiyatlarını desteklediğini hatırlatan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin Bloomberg Intelligcnce raporuna göre, altında son 50 yılın en yüksek merkez bankaları alışları 2019’da gerçekleşti. Ayrıca altma dayalı dijital para birimleri konusundaki beklentiler de kuvvetlendi. Bu arada hisse senedi piyasalarındaki tarihi zirvelerdeki hareketler de yatırımcıların altında durmasına neden olacaktır” diyor.

Şener, altın yatırımı düşünenler içinse Hazine Bakanlığı’nın kurumsal ve bireysel yatırımcılara dönük, altına dayalı kira sertifikaları ve tahvillerinin, ilave getiri sağlaması yüzünden ilgi çekebileceği görüşünde. Bunun dışında yatırım fonlarının da öne çıkabileceğine dikkat çeken Şener, “Yatırım fonları ise, yatırımcının düşük maliyetli, dijital kanallardan kolaylıkla alınıp satılabilen ve yatırımcıyı altını saklama riskinden koruması gibi özellikleri ile ön plana çıkan bir ürün” diyor.

AHLATCI YATIRIM
“YILI 1.625 ONS/DOLARDAN KAPATIRIZ”

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş’a göre, ons altın 2020’yi 1.625 dolar seviyesinden tamamlayacak. Ons altının 2019’da yaklaşık yüzde 17 değer kazanarak yılı 1.520 dolardan kapattığını hatırlatan Erbaş, ons altına ilişkin tahmininin nedenlerini şöyle özetledi:

“Bu yıl için genel anlamda merkez bankalarının piyasaları desteklemeye devam edeceğini ve düşük faiz uygulamalarının özellikle borsaları olumlu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Ons altmda ise, merkez bankaları ve fonların düşük faiz ve enflasyon ortamında altına talebi, ABD-İran gerginliği gibi jeopolitik tansiyonun artmasıyla güvenli liman algısı ve geçtiğimiz yılsonunda başlayan ticaret savaşlarının etkilerinin ABD ekonomisine zarar veren sonuçlarının gerçekleşecek olması beklentisi ile yükselebileceğini düşünüyoruz. Bu yükselişe rağmen ABD seçimlerine kadar (Kasım 2020) piyasalarda olumlu havanın devam ettiğini görebiliriz.”

Gram altının ise 2019’da yaklaşık yüzde 35 yükselerek yılı 290 TL seviyelerinden kapattığını hatırlatan Erbaş, “Gram altmda kur ve ons altın etkisi fiyatlamalarda etkili olduğu için 1.625 dolar/ons altın yılsonu beklentisi ile enflasyon bazlı yükselişin kur tarafında gerçekleşmesiyle 1.647 TL seviyesinde bir beklenti mantıklı gözüküyor. Gram altın için 2020 yılsonu beklentimiz 338 TL civarında bir kapanış. Bu nedenle gram altın fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz.”

Erbaş bu öngörüleri doğrultusunda, 2020 için portföylerde yüzde 30-35 oranında altın bulunmasının uygun olduğunu düşünüyor. Altın dağılımında yerli yatırımcının tercihinin TL bazlı gram altın olması gerektiğini ifade eden Erbaş, “Yüzde 40 seviyelerde bir altın portföyü düşünülecekse yarısı TL bazlı gram altın, yarısı dolar bazlı ons altın olarak değerlendirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum” diyor.

DENİZYATIRIM
“YÜKSELİŞ SÜRECEK”

DenizYatırım Yurtdışı Piyasalar Bölüm Müdürü Güven Baykuş, 2020 içerisinde gerek küresel büyümeye yönelik endişeler, gerekse jeopolitik risklere bağlı olarak ons altının 1.650 dolar seviyesini test etmesini bekliyor. Artan ABD-İran gerginliğinin ons altında yukarı yönlü hareketin devam etmesini desteklediğini de ifade eden Baykuş, gram altına ilişkin şu tahminde bulundu:

“Gram altın fiyatına yönelik beklenti açıklarken, ons altının yanı sıra dolar/TL kurundaki beklentinin de hesaplamaya dahil edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede yüzde 10’luk bir yılsonu enflasyon beklentimiz neticesinde ortaya çıkan 6.55 dolar/TL kuru beklentimiz ile 1.650 seviyesindeki ons beklentimizi birlikte değerlendirdiğimizde gram altın için 348-350 seviyelerine doğru bir hareketi görebiliriz.”

Bu beklentiler ışığında portföylerde altın pozisyonunun korunması gerektiğine vurgu yapan Baykuş, “Geçtiğimiz yıl portföylerde altın ağırlığının yüzde 15-20 oranına yükseltilmesi yönündeki tavsiyemizi bu yıl da aynı şekilde koruyoruz. Yatırımcılar için tasarruflarını TL cinsinden tutanlar için gram altın veya altın ağırlıklı yatırım fonlarını, yabancı para cinsinden tutanlar için ise ons altını öneriyoruz” diyor.

İŞ PORTFÖY
“RİSKLER DEVAM EDİYOR”

îş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Emrah YüceFe göre, 2019’da altının yükselişini destekleyen riskler 2020’de de korunuyor. Jeopolitik alanda yaşanan son gelişmelerin ve merkez bankaların devam eden destekleyici para politikalarının altın fiyatlarında yükseliş eğilimini desteklemeye devam edeceği görüşünü savunan Yücel, son bir yılda yaşanan gelişmeleri şöyle özetliyor:

“Altın, 2019’a girilirken küresel büyüme görünümün bir miktar zayıflamasından dolayı öne çıkan varlık gruplarından biriydi. Ancak yıl içerisinde gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası uygulamaları beklentilerin de ötesinde olunca altın fiyatları daha çok destek bulmuş oldu. Bunun yanı sıra Çin ile Amerika arasında süre gelen ticaret savaşı, İngiltere’nin AB’den çıkma süreci ve bölgesel jeopolitik gelişmeler sebebiyle, ons yüzde 20 artışla 1.280 seviyesinden 1.550’e geldi. Ons bazında son altı yılın en yüksek kapanışı olan bu seviye, 2020 başında Ortadoğu kaynaklı jeopolitik risklerin artması ile daha da yükselerek 1.580 dolara ulaştı.”

Yücel, bu beklentiler ve gelişmeler doğrultusunda yatırımcıların 20207’de de altma yatırım yapması gerektiğini söylüyor. Kişilerin kendi risk profilleri ve getiri beklentileri doğrultusunda portföylerinde altma yer vermesi gerektiğini söyleyen Yücel, “Fiziki altma yatırımı yaparken oluşan alım-satım fiyatı farklılıklarına maruz kalmamak için orta-uzun vadeli bakış açısı ile yatırım yapan yatırımcıların altın bazında ek getiri sunan altın tahvili, altma dayalı kira sertifikalarına veya bunlara portföylerinde hâli hazırda yer veren yatırım fonlarını tercih etmeleri daha,faydalı olacaktır” diyor.

CITIGROUP
“1.600 DOLARI AŞABİLİR”

Citigroup Inc.’e göre, spot piyasada işlem gören altının onsu yılın ilk çeyreğinde 1.625 doları aşabilir. Kurum analistlerinin notunda “Ortadoğu’da artan jeopolitik riskler bu kış altın için güçlü bir fiyat ortamını destekleyebilir” denildi. Askeri operasyonların bölgesel ve bazen de küresel ekonomiler üzerinde geniş çaplı etkilerinin olmasına karşın, güvenli varlık talebiyle tetiklenen altın rallileri genellikle ılımlı ve kısa ömürlü oldu. Analistlerin notunda altın fiyatlarının kısa vadede 1.600 doları aşabileceği, ancak talebin devam etmesi için hisse senetleri, tahviller ve döviz volatilitesi piyasalarına etki etmesi gerektiğini, aksi halde büyük bir ihtimalle altın fiyatlarmm 1.500-1.600 dolar bandına döneceği ifade edildi.

BNP PARIBAS
“PETROLDEN DAHA İYİ”

BNP Paribas Wealth Management, Ortadoğu’da yükselen tansiyonun daha da kötüleşmesi riskine karşı hedge etmek isteyen yatırımcılara altın alımı, buna karşın Türkiye ve Hindistan gibi petrol ithalatçısı ülke paralarında satım tavsiyesi verdi. Singapur’da BNP Paribas Wealth Management Döviz Ve Asya Birimi Yöneticisi Shafali Sachdev, ABD-îran anlaşmazlığının kötüye gitmesi durumunda altının onsunun yedi yılın zirvesi olan 1.650 dolar ya da daha yukarı tırmanabileceğim söyledi. Yen ve İsviçre Frangı gibi diğer güvenli varlıkların da yükseleceğini ekledi. Sachdev, “Bu şartlar altmda altın petrolden de iyi bir hedge. İkinci derece iyi olanlar ise petrolün yükselişinden fayda sağlayacak paralar” dedi.

Ayşen ESEN / İstanbul Altın Rafinerisi [İAR) CEO’su
“Yastık altında tutulmamalı”

Ons altın fiyatlamasında mevsimsellik, arz talep, jeopolitik olaylar, alternatif yatırım araçlarının fiyat hareketi ve spekülasyon güdüsü belirleyici faktörlerin başında gelir. Ocak ayı genelde yükseliş özelliği gösteren bir dönemdir. Ancak bu sefer mevsimsellik yanında jeopolitik olaylar da fiyatın yukarı hareketine neden oluyor. ABD-Çin ticaret görüşmeleri, ABD-İran gerginliği, FED kararları derken ons fiyatı 1.550 doları gördü bile. Bu nedenle 1.560 seviyesinin yukarı kırılması yeni yükselişleri gündeme getirebilir. Mevcut konjonktürle seviyenin 1.580-1.620 civarında olacağını söyleyebiliriz.

Gram altın fiyatları çift değişkenli olduğu için çok fazla neden fiyatları oynatır. Dolar/TL altın ons fiyatı aynı anda yükseldiğinde, fiyat hızlı yukarı gider; şu an yaşadığımız ortam gibi. Bugünlerde 300 TL’ye yaklaşan altının gram fiyatı için iç piyasada tavsiyede bulunmak her zamanki gibi çok mümkün olmayacaktır.

İAR olarak çıkardığımız açılmayan ambalajların yarattığı güvenin de etkisiyle gram altına olan talep artıyor. Düğün mevsimlerinde talep 0.5,1 ve 2.5 gram olurken, yatırım amaçlı olarak da 0.5 ile 50 gram arasında tercihler yapılıyor. Unutulmamalı ki altın önemli hedge enstrümanıdır.

Dolar ürünlerinin, hisse senetlerinin vb. finansal araçların hedge işlemleri altın ile yapılır, bunun yanında jeopolitik gelişmeler altın talebini hızlı arttıran nedenlerdendir. Güvenli liman tanımı buradan gelir. Yaşadığımız dönem hem ekonomik hem jeopolitk risklerin ölçülmesinin zor olduğu bir dönem. Belirli kurallar dahilinde hazırlanan portföyde (risk anlayışına göre) altın yatırımının portföydeki ağırlığının yüzde 30 altına düşmemesi gerektiğini söyleyebiliriz. Son olarak şunu söylemek isterim ki; altın mevduat, altın tahvili, altın kira sertifikası, altın karşılığı işletme kredileri vb. gibi hangi enstrümanı kullanılırsa kullanılsın, altın yastık altında tutulmamalı, ekonominin içinde kalmalı.

Mehmet Ali YILDIRIM / Altın ve Para Piyasaları Uzmanı
“Ons 1.600 dolara çıkabilir”

Altının onsu 1.600 dolar seviyelerini görebilir. Bunun üzerine çıkabilmesi, sıcak çatışma, ticaret savaşlarının derinleşmesi ve diğer ülkelere yayılması gibi bazı gelişmelere bağlı. Ancak unutmayın ki savaş hallerinde bile altın fiyatları önce yükselir ardından savaş başladığında silah temin etmek isteyen bireylerin ve ülkelerin satışları yüzünden düşüş yaşanır. Bunu da unutmamalı!.. Oysa ki bugün FED’in 2020’de faiz indirimi yapmayacağına yönelik inanç yüzünden fiyatlar baskılanıyor. Bu yüzden 1.600 doların üzeri bence şimdilik uzak bir ihtimal. Yurtiçinde ise bölgedeki jeopolitik gerginlikler ve Merkez Bankası’na bağlı faiz oranlarındaki düşüşler yüzünden son dönemde altına olan talepte bir miktar artış yaşandığını gördük. Ancak son 20 günde altın fiyatlarında yaşanan bu yükseliş tamamen sığ bir işlem hacmi ile ve manüpülatif alımlarla gerçekleşti. Gram altın 300 TL’yi yakaladı. Bu arada aynı nedenlerden döviz kurlarında da yukarı hareket yaşandı. Bu ay olmasa da TCMB’nin yılın ilk yarısında toplam 100-150 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapmasını bekliyorum. Bu dolar kurunu yılın ilk yarısında 6.05’lere taşıyabilir. Ancak 2020’de 2017’de olduğu gibi bir dolar şoku yaşanmasını beklemiyorum. Bu ortamda benim beklentim majör bir hareket yaşanmazsa gram altın fiyatlarının 315-320 dolar seviyesine çıkması yönünde. Şimdilik 350 TL zor görünüyor. Bunun için ons altın fiyatlarının 1.700 dolara çıkması gerekiyor. Altının son yükseliş hareketi 275 TL’den başladı. Bir senelik portföy oluşturmak istiyorsanız 315 TL üst, 275 alt seviye olarak görülebilir. Ve alım satım bu seviyeler arasında gerçekleştirilebilir. Bu ortamda portföylerde yüzde 20-30 gram altın veya Cumhuriyet altını bulundurulmalı. Veya illa takı isteyen varsa tel bilezik alabilir. Ancak unutmayın ki tel bilezikte yüzde 5 alım satım farkı var.

Ali Ercan BÜTÜN / Troy Kıymetli Maden Ticareti A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
“Ons altında 1.450 dolar alış, 1.600 dolar satış seviyesi”

2019 yılı ABD ile Çin arasında ticaret antlaşmasının yapıldığı, küresel resesyonla ilgili kaygıların azaldığı olumlu bir ortamla kapanırken, 2020 ABD-İran arasında gerginliği dolayısıyla bütün olumlu havanın kaybolduğu yeni yıl olarak başladı. Bu ortamda altının önderliğinde riskten kaçınma isteği içerisinde olan yatırımcılar, bütün kıymetli madenleri yeni zirvelere taşıyor. Bu 2020’nin verimli geçeceğine dair önemli bir sinyal oldu. Hali hazırda olası düşüşlerde 1.450 dolar/ons desteğine kadar yatırımcıların alış yapmasını öneririm, 1.600 dolara yakın seviyelerinse kar satışları için uygun seviyeler olduğunu düşünüyorum. Gram altın ise 2015’te başladığı rallisine bugün hala durmaksızın devam ediyor. Zaman zaman kayıplar yaşasa da yukarı yönlü trendini koruyor. Bunun altındaki en önemli sebep TL’deki kayıpların gram altın fiyatlarını destekliyor oluşu. Bir de üstüne altının dolar/ons fiyatındaki değer kazanımlarının eklenmesi, gram altını fiyatlarını çift taraflı desteklemiş oluyor. Gram altın için alım seviyesi olarak 260 TL seviyesine uygun olduğunu düşünüyorum. 310 TL ve üzeri seviyeler ise satım için fırsat olarak değerlendirilip aşağı seviyeden atımlarla yerine koyulabilir. Yatırımcıların ise kendi risk iştahlarına göre portföylerine altın almalarını öneririm. En azından portföylerde yüzde 20 oranından altın buldurmaları onları yüksek risk ortamına karşı koruma altına alacaktır. Altını fiziki olarak saklamak bir risk barındırdığı için yatırımcıların altına dayalı tahvil gibi ürünleri tercih etmelerini öneririm. Ancak fiziki altın alma konusunda istekli olan yatırımcılarımıza bizim Troy olarak geliştirdiğimiz Goldtakas platformu üzerinden alış yapmalarını öneririm ve böylece Borsa İstanbul kasalarında kendi adlarına saklayabilirler.

Altına yatırımın birçok yolu var

■ ALTIN HESABI: Birçok mevduat bankası ve katılım bankası müşterilerine hesap işletim ücretinden muaf vadeli altın hesabı açıyor. Genellikle hesap açılışlarında gram limitleri var. Hatta bazı bankalar bu hesabı açmak için 100-150 gram altın şartı arıyor. Hesaplarda bir ay, üç ay altı ay ya da bir yıl vadeler var. Bankalar bu hesaplara çok cüzi oran da olsa faiz de uyguluyor.

■ ALTIN CARİ HESABI: Vadesiz olarak açılabilen, birikimlerinizin altın olarak değerlendirilmesini sağlayan hesap türü.

■ ALTIN KATILIM HESABI:

Altına faizsiz getiri sağlayan bir hesap türü.

Hesap sahiplerine hem tasarruf etme hem de kazanç elde etme imkânı sağlıyor.

■ BİRİKİMLİ ALTIN HESABI: Küçük birikimlerle uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlere yönelik bir hesap türü. Asgari bir, hatta bazı kurumlarda üç yıl, azami ise 10 yıl vadeli

< açılabilen bu hesaba aylık veya üç aylık periyotlarda yatırım yapmanız gerekiyor.

■ ALTIN TOPLAMA GÜNLERİ: Neredeyse tüm bankalar son yıllarda şubeleri kanalıyla yastık altındaki altınları toplamaya başladı. Çeyrek, yarım, Cumhuriyet altını veya kolye, bilezik, yüzük fark etmeden toplanan değişik ayarlardaki altınlar 24 ayar karşılığı hesaplanıp altın

hesabına yatırılıyor. Bazı bankalar 10 gram gibi alt limitler uyguluyor.

■ ALTIN FON: Fon toplam değerinin en az yüzde 80’i, devamlı olarak borsada işlem gören altın ve altma dayalı para ve sermaye piyasası araçları ile altına dayalı mevduat ve katılma hesaplarına yatırılıyor. Altının TL cinsi getirisine paralel getiri elde etmeyi hedefleyen yatırımcılar için uygun.

■ ALTIN TAHVİL / ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI:

Hazine’nin ihraç ettiği altın tahvil / Altına Dayalı Kira Sertifikasının en büyük avantajı stopajının yüzde sıfır olması. Bu üründe nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa, vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankası’na satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabiliyor. Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “Bir kilogramlık 995/1000 saflıkta

külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına da sahip oluyor.

■ ALTIN DEPO HESABI: Özel Cari Hesap olarak açabileceğiniz Altın Depo Hesabı ile birikimlerinizi fiziksel altın olarak değerlendirebilir, istediğiniz zaman alım satım yapabilirsiniz.

ESİN ÇETİNEL

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu