Pazarlama ve Satış Taktikleri

2021’de Çevrimiçi Pazarlama

Online dünyaya olan ilgi özellikle pandemi dönemiyle birlikte giderek artmaya devam ediyor. Bir şirketin ürettiği ürünü daha fazla insana satarak daha çok kazanç elde etmesi ilk amacıdır. Yüzyıllarda önce belirli bir kesim için üretilen herhangi bir ürün günümüzde milyarlarca kişi için üretiliyor. Çünkü çevrimiçi yani online pazarlama sayesinde Afrika’nın en ücra noktasına dahi ürün satmak mümkün hale geliyor. Tabi bunun kullanılabilmesi ve sağlıklı bir geri dönüş alınabilmesi için trendleri yakından takip etmek gerekiyor.

Anadolu’nun küçük bir kasabasında el işçiliği yapan esnaftan milyonlarca ürün üreten bir firmaya kadar herkesin çevrimiçi pazarlamadan yararlanması mümkündür. Tabi bunun farklı şekillerde yapılması gerekiyor. 2021 yılında bu pazarlamalar arasında öne çıkanlar arasında sesli asistanlar, sesi arama, odak noktalarını belirlemek, özelleştirilen ürünlerin satılması, dijital dönüşüm adımlarını atmak, hedef reklamcılık ve interaktif pazarlama olacak gibi duruyor.

Bu konuya olan ilginin her zaman arttığını görülüyordu ancak pandemi dönemiyle milyarlarca insanın evlerine kapanmasının ardından bu hizmete olan ihtiyaç daha artmış oldu. İnsanlar binlerce kilometre uzaktan sizin ürettiğiniz ürünü sipariş edebiliyor ve hiç kıpırdamadan o ürünü satın almayı başarıyorlar. Bu kolaylık sayesinde insanların alışma sürecini atlatması bu tür pazarlamaya olan ilginin ve gerekliğinin de artmasını sağlıyor.

Çevrimiçi Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar

Çevrimiçi pazarlamanın sağladığı çok sayıda avantaj vardır. Basit bir örnek vermek gerekirse Türkiye’de Anadolu’nun küçük bir köyünde yaşayan bir insan Çin’de üretilen bir ürünü rahatça inceleyip alma şansına sahip olabiliyor. Tabi bunu alabilmesi için sadece ürünün tanıtılması yeterli olmuyor. Tüm lojistik sistemin hazır olması ve doğru şekilde ulaştırılması gerekiyor.

Çin’den gemilere veya uçağa verilerek yüklenmesi gerekiyor. Ülkemizde limanlardan kargo firmaları tarafından alınarak talep edilen noktaya kadar ulaştırılması gerekiyor. Dünya belki de hiç olmadığı kadar lojistik anlamda gelişmiş durumda olduğu biliniyor. Pazarlama ile entegre bir şekilde lojistik giderek gelişim göstermeye devam ediyor. Bu da çevrimiçi pazarlamanın daha hızlı bir şekilde gelişmesine olanak sağlıyor.

Dijital reklam harcamalarına şirketlerin 2020 yılında harcadıkları paranın 384 milyar dolar olduğu 2021 yılında bu rakamın 435 milyar dolar seviyesine çıktığı aktarılıyor. 2020 yılı Covid-19 salgını nedeniyle insanların korku içerisinde geçirdikleri bir yıl olarak hafızalara kazındı. Ancak yıl sonuna doğru aşıların çıkması ve insanların virüse alışması sayesinde pazarlamanın önemi ortaya çıkmaya başladı.

Akıllı telefon kullanımın artması, her evde internet ve bilgisayarın olması talebin giderek artmasına neden oldu. Dijital pazarlamayı doğru şekilde kullanan birçok firma ciddi anlamda satışlarını arttırmayı başardı. 2021 yılında bu pazarlama ile şirketinizi büyütmek ve her anlamda ilerlemek için trendlere göre hareket etmek sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

2021 Çevrimiçi Pazarlamada Öne Çıkan Trendler

2021 yılında çevrimiçi pazarlama konusuna olan ilgi olması gerektiği yoğun bir ilgi ile karşılaşacak. Tabi bunu yaparken ayrıca en önemli noktalara yönelmek büyük önem taşıyacaktır. Konu ne olursa olsun trendlere yakın pazarlama teknikleri kullanmak gelişiminizi daha kolay hale getirecektir.

  • Sesli Asistanlar ve Sesli Arama

Son yıllarda sesli asistanlar ve sesli komutlarla arama yapmak giderek popüler hale geliyor. Siri örneğini buna verebiliriz. “Nasıl bir eğlence bulabilir” veya “En iyi ayakkabı modeli” sorularına cevap verecek bir yapıya sahip olmanız gerekiyor.

  • Odak Noktaları Hedefleme ve Kişiselleştirme

Genele ürün satmak fikri yerini artık belirli bir kesime satmak olarak değiştiriyor. Sizin ürününüze ihtiyaç olan yaş grubunu Google arama kriterlerine göre dizayn ederek pazarlamanızı yapmanız gerekiyor. Eğlence temalı ürünler satıyorsanız “bahse girerim en iyisi eğlence noktası” burası gibi bir reklama uygun olmanız gerekiyor.

  • Özelleştirilebilir Ürünler Tasarlamak

Sattığınız ürünleri müşterilerinizin talebine göre özelleştirilebilir olmanız gerekiyor. Otomobil satıcıları renk tercihi, jant tercihi, müzik sistemi ve motor sistemleri konusunda özelleştirme şansını müşterilerine sunuyor. Sizlerde buna uygun şekilde ürünler tasarlamaya ve müşterilerinizden gelen taleplere kulak vermeyi tercih etmelisiniz.

  • Dijital Dönüşüm

Dijitalleşme hiçbir zaman geç kalınabilecek bir konu değildir. Buna uygun olarak kendinizi ve şirketinizi dönüştürmeye çalışmalısınız. İster bir ürün satın isterseniz bir hizmet verin mutlaka buna uygun hareket etmelisiniz. Örneğin araç yıkama için müşterilerinize isterlerse online olarak araçlarını yıkanırken izleme şansını sunabilirsiniz.

  • Hedef Reklamcılık

Reklam tercihlerinizi hedefe uygun hale getirmeniz gerekiyor. Maç izlemek, maça bahis oynamak için tercihte bulunan yaş grubuna göre özel bir reklam yapabilirsiniz. Bahsegel hem çevrimiçi maç izleme imkanı sunarken bunu dünya üzerinde ki birçok spor dalı için yapıyor. Bu onların müşterilerini tanıdığını ve ona göre hizmet vermeye odaklandığını gösteriyor. Sizlerde kendi işinize göre reklam ağınızı daraltmalı ve genişleterek gerçek müşterilerinize hizmet vermeye odaklanmalısınız.

  • İnteraktif Pazarlama

İnteraktif pazarlama tüketicinin ürün üretimine doğrudan katıldığı pazarlama çeşididir. Yapılan anketler, yapılan yorumlar ve daha birçok verinin toplanarak üründe geliştirilmesi gereken noktaları görmeniz mümkün kılınıyor. Bu sayede bir üst versiyon çıkarken talebe uygun seçenekler çıkarılmaktadır. Örneğin İphone cihazlarda Youtube’un kapalı ekranda dahi çalışması tüketicilerin istemesi üzerine sağlanmış bir özelliktir.

Çevrimiçin Pazarlamanın Geleceği

2021 yılında ve diğer yıllarda hala ucu açık bir pazarlama seçeneği sunuluyor. Gelişmekte olan bir sektör gibi görülebilir ama doğru adımları atmadığınız sürece buradan ilerleme kaydetmeniz mümkün olmayacaktır. Örneğin TV reklamlarına olan ilgi artık artış göstermiyor. O reklamlara ayıracağınız bütçenin bir kısmın çevrimiçi pazarlamaya harcamanız daha fazla verim almanız anlamına gelecektir.

Geleceği çok parlak iş alanların başında geliyor. Tüm işlemlerin online olarak yapılabildiği günümüzde sizlerde şirketinizi büyütmek veya yeni bir iş alanı arayışı içerisinde olursanız mutlaka buna göre tercihinizi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu