Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

250 bin dolarlık gayrimenkul satın alan vatandaş olacak

Gayrimenkul sektörünün uzun bir süredir beklediği yabancıya vatandaşlık konusundaki yeni düzenleme devreye girdi. Yeni düzenleme ile yabancıya satılan konut adedinin bu yılın sonunda 30 bine ulaşması bekleniyor…

İNŞAAT sektörünün uzun süredir talep ettiği yabancıya konut satışını artırması beklenen yeni teşvik devreye girdi. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. 250 bin dolarlık gayrimenkul satın alan yabancılar tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilecek. Gayrimenkul sektörünün beklediği indirim, yabancı yatırımcıyı teşvik ederek, sektörde doping etkisi yaratacak.

Resmi Gazete’nin 19 Eylül tarihli sayısında yayımlanan 106 sayılı kararla, yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili bazı düzenlemeler değiştirildi. Bu kapsamda, gayrimenkul sektörü temsilcilerinin de değişiklik talep ettiği, 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapan yabancıya Türk vatandaşlığı’ hakkı tanınması ile ilgili maddede düzenleme yapıldı ve söz konusu limit 250 bin dolara indirildi. Yeni düzenlemeyi değerlendiren gayrimenkul sektörünün temsilcileri, bu düzenlemenin Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi adına, sektörün önünü açacağına vurgu yaptılar.

Gayrimenkul fon

TARİHİ REKOR

Yabancıya konut satışında ise gayrimenkul sektörü her ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos 2018 dönemine ilişkin konut satışları verilerine göre, bu yılın ağustos ayı itibariyle yabancıya konut satışı 2017 Ağustos ayma göre yüzde 129.6 oranında artarak 3 bin 866 adet olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2018’de ilk sırayı 1.141 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 675 konut satışı ile Antalya, 307 konut satışı ile Bursa, 305 konut satışı ile Ankara ve 263 konut satışı ile Yalova izledi.

Ülke uyruklarına göre ağustos ayında en fazla satış Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak vatandaşları, Türkiye’den 944 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 394 konut ile Iran, 275 konut ile Suudi Arabistan, 271 konut ile Kuveyt ve 192 konut ile Rusya Federasyonu izledi.

Bu yılın ilk sekiz ayı toplamında ise yabancıya satılan konut adedi 18 bin 540 adede ulaştı. Sektör, geçtiğimiz yıl yabancıların aldığı 22 bin 234 adet konut karşılığında 4.6 milyar dolar gelir elde etti. Bu yılın ilk sekiz ayı itibariyle yabancıya satılan konut miktarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42.56 oranında arttı, tik sekiz ayda yabancıya yapılan konut satışı tutarı 3 milyar dolara yaklaştı. Bu yılsonu itibariyle yabancıya satılan konut miktarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 artış göstererek, 6 milyar doları yakalaması öngörülüyor.

Sektör görüşleri

Erden TİMUR / Nef Yönetim Kurulu Başkanı
“Sektöre yeni soluk”

Türkiye’de geçen sene yabancılara satılan konut satış adedi 22 bin seviyesindeydi. Bu satıştan Türkiye 4.6 to , milyar dolar gelir elde etti. Bu, bir yabancının Türkiye’den ev almak Türkiye’den aldıkları konut adedi 11.816 adet İken, ödedikleri tutar ise 2.1 milyar dolara ulaştı. Bu ortalama bir yabancının bir ev için ödediği tutarın da 177 bin dolar olduğu anlamına geliyor, 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık teşviği ile Türkiye’den ev alan yabancıların vatandaşlık için tutarı artıracağını da söyleyebiliriz. Türkiye’den herkes 250 bin dolar ve üstü ev almayı planlayacağı için gelir düzeyi daha yüksek kesimin Türkiye’den ev alması teşvik edilmiş olacak. Hükümetin bugünkü yeni kararı ile 250 bin dolar tutarındaki konut yatırımıyla sağlanan vatandaşlık hakkı, hem yabancıların ev için ödeyeceği tutarda artış olacağını hem de 200’ün üzerinde alt sektörü canlandıracaktır. Bu kararlar sektöre yeni ve rahatlatıcı soluk da katacaktır.

Tamer ÖZYURT / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancıya güven vermek lazım”

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışı Ocak-Temmuz 2018 döneminde yüzde 29.6’iık artışla 11 bin 321’den 14 bin 674’e yükseldi. Yedi ayda yaşanan artış ülke ekonomisine ciddi bir döviz girdisi sağladı.

Bu da bize yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alma eğilimini gösteriyor. Mütekabiliyet çerçevesinde bazı düzenlemeler yapıldı ancak bu rakamların daha da yukarıya çekilebilmesi için yatırımı teşvik edici ek düzenlemelere ihtiyaç duyuluyordu. Yeni kararla bu konuda bir adım daha atılmış oldu. Konut satarak aslında ihracat yapmış oluyoruz. Konuyu böyle değerlendirmek lazım. Üstelik ligi yabancının aldığı konut ülkede kalıyor, başka bir yere gitmiyor. Yabancıya konut satarken hem döviz geliyor hem de konutu alanlar ülkemizde yaşıyor ve bir yandan da buradaki yaşamlarında alışverişlerini yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Yabancı yatırımcılara daha çok güven vermek ve onları koruyan kanun ve yönetmeliklerle daha fazla yatırımcı çekmeye çalışmak sektöre verilecek destekler arasında yer alıyor.

Ziya YILMAZ / DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“15 milyar dolara çıkarırız”

Yabancıya geçen sene 22 bin 200 konut satılmıştı. Bu sene TÜİK verilerine göre sadece Ağustos’ta yüzde 129 artışla yaklaşık 4 bin konut satıldı.

Cumhuriyet tarihinin rekoru bu sekiz ay yabancıya satılan konut adedi ise 18 bin 540 adede ulaştı. Ayrıca bugün açıklanan MM yabancıya vatandaşlık hakkında gayrimenkul alım sınırının 1 milyon & dolardan 250 bin dolara çekilmesi ile önümüzdeki ay, geçen sene toplamına ulaşacağımızı öngörebiliyoruz.

Toplam yabancıya konut satışında yılı da yaklaşık 30 bin konut satışı ile kapatabiliriz. Geçen sene 4.6 milyar dolarlı konut I? satışı gerçekleştirmiştik. Ancak yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesi ile Türkiye dünya liginde hızlıca üst sıralara yükselecek ve yabancıya konut satışında payını hızla artıracak. Döviz getirici faaliyet kapsamında konut satışının ihracat sayılması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum liderliğinde, Emlak Konut GYO ve sektör derneklerinin ve firmalarının desteğiyle yurtdışı tanıtım atağının başlatılması ile 3-5 yılda yabancıya 15 milyar dolarlık konut satışı hedefi hayal olmaz.

Şenol ÜÇÜNCÜ / Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi
“Teşvik anlamına geliyor”

Mütekabiliyet Yasası’nm çıktığı 2012’den bu yana yabancılara konut satışı artıyor. Ancak bu satışlar hala yeterli düzeyde değil. Kurlardaki yükselişle yabancı yatırımcının fırsatı değerlendirip Türkiye’den alım yapması bekleniyor. Rakamlar bize uygun şartlar oluştuğunda yabancıların konut almaya hazır olduğunu gösteriyor. 0 nedenle son düzenlemeyi yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Türk vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarının 2 milyon dolardan 500 bin dolara ve Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedelinin de 1 milyon dolardan 250 bin dolara kadar çekilmiş olması çok önemli. Belirlenen rakamlar ciddi teşvik olarak yorumlanabilir. Yabancı yatırımcı talebinde gözle görünen bir artış bekliyoruz.

Ergin BAYRAM / Omran İnşaat Genel Müdürü
“Yatırımcılar için çok cazip”

Resmi Gazete’de yayımlanan yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili yapılan düzenlemeler son derece mutluluk verici. Düzenlemede görüyoruz ki Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara «gar indirildi. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için aa gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi.

Ayrıca vatandaşlık almak isteyen yabancılar için özel ofisler açılacağı ve işlemlerin en kısa sürede tamamlanacağı da belirtiliyor. Bunlar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak üzere bekleyen yabancı yatırımcılar için son derece cazip düzenlemeler. Özellikle, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin vatandaşlarını ülkemize yoğun şekilde çekeceğimizi düşünüyorum.

Abdüssamet BAHADIR / Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Çok yerinde bir karar”

Yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımına olan ilgisinin her ay arttığını biliyoruz. Özellikle Irak, Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan yatırımcılar çok ilgili. Bu rakamları daha da yukarılara çekmek ve yabancı yatırım gelirini artırmak için Türkiye’ye yatırımı cazip hale getirmek gerekiyor. Türkiye’nin konut ihracatçısı bir ülke konumuna gelmesi için mütekabiliyet konusunun gündemde tutulması ve bazı ek düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını her zaman çizdik. Şimdi bir adım daha atılmış oldu. Yeni kararnameyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara, Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Bundan sonra yabancıya konut satışında ciddi bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz.

İhsan ÇULHALIK / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancılar istekliler”

Yabancı yatırımcıların ve fonların Türkiye’nin farklı bölgelerinde konut sahibi olmak istediklerini biliyoruz. Özellikle Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkeler sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan gayrimenkul alımı yapan ülkeler. Tarihi bağlarımız ve coğrafi yakınlığımızın yanı sıra ülkemizin jeopolitik konumu da bu ülkeler için bizi cazip hale getiriyor. Bu ülkeleri yatırım yapmaları için çekmek İçinse birtakım kolaylıkları hayata geçirmek gerekiyor. Bu nedenle atılan adımları çok önemli olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra yabancı yatırımcıları ülkemizde daha çok göreceğiz diye düşünüyoruz.

İbrahim BABACAN / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Sektöre ilgiyi artırır”

Gayrimenkul ve inşaat sektörü, tahmini rakamlara göre 10 milyar doları aşan ciddi bir yabancı yatırımcı potansiyele sahip. Bu 4 potansiyelin ortaya çıkarılması için yabancıya vatandaşlık hakkı konusunda gerekli yüksek sermaye tutarının düşürülmesi gerektiğini her fırsatta gündeme getirdik. Bu konudaki gayretimizin karşılığını, getirilen bu yeni düzenlemeler ile elde ettik. Yabancı yatırımcı, sektörümüze yatırımı bir fırsat olarak görüyor. Ancak, yasada yer alan yüksek sermaye tutarı ve benzeri şartlar, yatırımcıları durma noktasına getirmişti. Yapılan yeni düzenlemeler, yabancı yatırımcı açısından Türkiye’ye olan ilgiyi destekleyerek, sektörümüze ciddi bir katkı sağlayabilir. Yeni düzenlemeyi ülkemizin menfaatleri açısından çok önemli buluyoruz. Yeni düzenlemelerin, yabancı yatırımcı İçin zaten cazip olan gayrimenkul ve inşaat sektörünün yükselişini tetikleyeceğine inanıyoruz.

Hamit DEMİR / Demir Holding Yönetim Kurulu Başkanı
İhtiyaç olan dönem

Gayrimenkul ve inşaat sektörü, zaman zaman yaşanan olumsuzluklara rağmen yabancı yatırımcı oranındaki artışla yükselişini sürdürüyor. Yapılan yeni düzenlemeler, yabancı yatırımcının iştahını yukarılara taşıyarak sektörümüzün en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde, yüksek bir katma değer elde etmesine vesile olacaktır. Konut satış rakamlarındaki gerileme düşünüldüğünde, yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler satış rakamlarını tetikleyecektir. Böylece dünyada yıldızı parlayan sektörümüz, yatırım yapmak isteyen ancak zorlu şartlar nedeniyle bekleyen yatırımcıları da kucaklayacaktır. Yabancı yatırımcının her türlü küresel olumsuzluğa rağmen Türkiye’ye yatırımını sürdürdüğünü görüyoruz. İçinde bulunduğumuz zor koşulları, yabancı yatırımcı açısından konut alimini artırarak atlatabiliriz. Yeni düzenlemeler sayesinde, bekleme pozisyonunda olan yatırımcıları harekete geçirebiliriz. Bu düzenlemelerin etkilerini satış rakamlarında hep birlikte göreceğiz.

Haşan İnanç KABADAYI / Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Döviz girişi sağlayacak”

Yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Sektör temsilcileri olarak bu tutarda indirim talep ediyorduk. Hükümetimizin bu yönde attığı adımı çok olumlu karşılıyorum. Yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı için gerekli gayrimenkul satın alma bedelinin düşürülmesi hem döviz girdisine katkı sağlayacak hem de gayrimenkul sektörü için oldukça önemli bir adım olacak.

Dünyada da birçok ülkede örneğini gördüğümüz uygulama ile gelişmiş ülkeler ciddi gelirler sağlıyor. Ülkemiz konumu, tarihi ve kültürü ile eşsiz bir lokasyonda yer alıyor. Büyük bir potansiyelimiz var. Yabancılara satıştan geçen yıl elde edilen gelirin 4.6 milyar dolardan bu yıl 6-7 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum. Yabancıya satışta önümüzde daha çok yol var. Toplam satışların içerisindeki payı sadece yüzde 1.5’tar seviyesinde. Birçok ülke yabancıya gayrimenkul satmak için adeta yarışıyor. Bu konuya sadece ekonomik olarak bakmamak lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir yabancı kendi ülkesinde de ülkemizin tanıtımını yapacak hatta ülkemizin tanıtım elçisi olacaktır. Ülkemizden konut alan bir yabancı beyaz eşyadan gıdaya, elektronik ürünlerden zücaciyeye, mobilyadan bir evin temel ihtiyaçlarına kadar birçok satın alma yapıyor.

Faruk AKBAL / Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Nevita Yönetim Kurulu Başkanı
“10 milyar dolarlık satış”

Son bir kaç yıldır etrafımızda yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen yabancıya konut satışı her sene rekor kırdı. Geçen sene 4.6 milyar dolarlık konutu yabancıya sattık. Bu sene ilk sekiz ay itibariyle geçen seneye kıyasla yüzde 38 daha fazla konut satıldı. İlk sekiz ayda tutar 3 milyar dolara yaklaşmış durumda.

Hükümetimizin aldığı yabancıya konut teşviğinde 1 milyon dolar sınırının 250 bin dolara çekilmesi kararı, hem 2 milyon insanı istihdam eden inşaat sektörünü hareketlendirecek hem de yabancıya konut satış tutarını 4-5 milyar dolarlardan 10 milyar dolarlara sıçratacak. Bu sene bildiğiniz üzere toplam konut satışında geçen sene ile başa baş gidiyoruz. Yabancıya konut satışının pozitif etkisi ile bu sene sektör yeni bir rekor kırabilir.

Doç. Dr. Feyzullah YETGİN / GYODER Başkanı
“Sektörün eli güçlendi”

1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapan yabancıya vatandaşlık hakkı tanınması şartının indirilmesi konusunda, Çevre ? ve Şehircilik Bakanlığımızla görüşmelerimiz olmuştu. Bakanlığımıza, sektörümüzdeki sıkıntılara çözüm olacak düzenlemeler konusunda gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyoruz. Bu İspanya, Portekiz, Kanada, Yunanistan gibi birçok ülkede yabancı yatırımcıyı çekmek ve gayrimenkul satışlarını teşvik etmek için uygulanan bir yöntem. Gayrimenkul için 1 milyon dolar küçük bir rakam değil. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civarında bir yatırım aralığı tercih etmişti. Yeni düzenleme ile daha üst segmentteki yatırımcıyı ülkemize çekmeyi hedeflemeliyiz. Başta marka şehir olarak konumlandırdığımız İstanbul olmak üzere, ülkemizin birbirinden güzel bölgeleri ve kentlerindeki gayrimenkul potansiyelini, yatırımcı olarak Türkiye’ye çekmek istediğimiz hedef kitleye çok iyi anlatmamız gerekiyor. Gayrimenkul alımı yapan yabancıya ‘vatandaşlık hakkı’ şartının esnetilmesinin, ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmemize ve konut satışlarını artırmamıza katkıda bulunacağına inanıyorum.

Ziya Altan ELMAS / KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı
“6 milyar dolara ulaşabiliriz”

Yabancıya konut satışında gayrimenkul sektörü olarak her ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Ağustos ayı konut satışı 2017 Ağustos ayına göre yüzde 129.6 oranında artışla 3 bin 866 adet olarak gerçekleşti.

Sene sonunda yabancıya konut satışında yüzde 50 artış ile 6 milyar dolarlık satış rakamını yakalayabiliriz. Ayrıca yabancı yatırımcı vatandaşlık hakkına 1 milyon dolarlık gayrimenkul aldığında kavuşuyordu. Bugün açıklanan yeni düzenlemeyle bu rakam 250 bin dolara indi. Bu hem ülkemize hem de gayrimenkul sektörüne muazzam bir döviz girdisi sağlayacaktır. Hükümetimize bu düzenleme için şükranlarımızı sunarız. Bu vesileyle, sektörümüzü daha ileriye götürecek diğer düzenlemeleri heyecanla beklediğimizi ifade etmek isteriz. Sürekli dile getirdiğimiz Eximbank imkânlarından sektörün faydalanması yabancıya yönelik satışları daha da artıracaktır.

Melih TAVUKÇU OĞLU / Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği [AYİDER] Başkanı
“Beklentilerimizi yüzde 100 artıracak”

1 milyon dolar değerinde gayrimenkul ediniminin ve üç yıl boyunca satılmaması şartıyla yabancılara vatandaşlık hakkının verilmesini konut satışlarında hissetmeye başlamıştık.

2017’nin son çeyreğinden itibaren her ay yabancıya konut satışlarında kimi zaman yüzde 60’lara varan artışlar yaşadık. TÜİK rakamları da ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya satılan konut miktarında yüzde 129 artış olduğunu gösteriyor ye yılın ilk sekiz ayını incelediğiniz zaman geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50’lik bir artış söz konusu. Bizim beklentimiz yılsonuna kadar yabancıya yaklaşık 30 bin konut satışı gerçekleştirmek ve yılı 8 milyar dolarlık gayrimenkul satışıyla tamamlamak. Yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinde 1 milyon doları yüksek buluyor ve bunun en azından 300 bin dolara düşürülmesini dile getiriyorduk. Resmi Gazete’de yayımlanan 250 bin dolarlık gayrimenkul edinimine vatandaşlık hakkının verilmesi, beklentilerimizi de yüzde 100 artıracaktır. Avrupalı yatırımcıları da çekmemiz gerekiyor.

Okhan Şentürk

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu