İş Fikirleri ve İş Kurmak

3 Örnek Girişimci

JCFın geleneksel “Yaratıcı Genç Girişimci Yarışmasının (CYEA) Türkiye finalistleri belli oldu. İlk üç finalist, Tayvan’da düzenlenecek JCI Dünya Kongresinde Türkiye’yi temsil edecek…

JCI (Junior Chamber International -Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu), Para Dergisi ve Türk Telekom işbirliğiyle düzenlenen “Yaratıcı Genç Girişimci Yarışması (CYEA) 2012 finalistleri, 25 Haziran günü Point Hotel Barbaros’da düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Türkiye’nin dört bir yanından katılan girişimcilerin yarıştığı CYEA 2012’nin Türkiye finalinde BRN Yatak’ın kurucusu Berna tlter birinci, Türev-mak’ın kurucusu Onur Kayapınar ikinci, Alpin Endüstriyel Dağcılık’ın kurucusu Yusuf Emre Çelebioğlu da üçüncü olarak dünya finallerine katılmaya hak kazandılar.

CYEA Türkiye finalistleri 18-23 Kasım 2012’de Tayvan’da düzenlenecek JCI Dünya Kongresi’nde Türkiye’yi temsil edecek. İşte CYEA 2012 Türkiye finalistlerinin başarı öyküleri…

BRN YATAK’I DÜNYAYA AÇTI

Üretime başladığı 2006’dan bu yana her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüyen BRN Yatak, 10 kişiyle başladığı yolculuğunu bugün 250’ye yakın çalışanıyla sürdürüyor. BRN markalı ürünlerin tüm dünyada ilgi görmesinin ardındaki sır, her ülkenin uyku kültürüne ve ihtiyaçlara uygun şekilde “kişiye özel” tasarlanıyor olması. Firmanın “yenilikçi paketleme çözümleri” de başarısının ardındaki bir diğer etken…

Sektöründe çok önemli bir yeniliğe imza atan BRN Yatak; depolanması ve taşınması daha kolay olan roll-pack (vakumlu yuvarlak paket) yöntemini kullanıyoh Yatağı vakumlayarak ihraç eden BRN Yatak, böylece ihracatta en önemli sorunlardan biri olan navlun maliyetini düşürmeyi başarmış. Kargo kolaylığı sağlayan bu ürün sayesinde internetten yatak satışı yapan ilk firma özelliğini de elde etmiş.

1974 doğumlu Berna ilter, firmasını kurarken ve daha sonra yatırım aşamalarında karşılaştığı finansal problemleri banka kredisi ve leasing desteğiyle aşmış.

Halen 24 bin metrekare kapalı alana sahip modern ve hijyenik tesislerde üretilen BRN markalı yataklar birçok ülkeye ihraç ediliyor. BRN Yatak’ın ürünleri tasarımın kalbinin attığı İtalya dahil tüm Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki 500 satış noktasında satılıyor. Şirket, Türkiye’nin yatak ihracatının neredeyse yarısını tek başına karşılıyor. 2011’de 45 milyon dolarlık Türkiye yatak ihracatının 20 milyon doları BRN Yatak tarafından gerçekleştirilmiş.

DOĞALĞAZDA TASARRUF

1989 doğumlu Onur Kayapınar da neredeyse sıfır sermayeyle yola çıkan bir girişimci. Cebindeki para ancak şirket kurulumu için gerekli resmi işlemleri yapmaya yetmiş. Dış ticaret talepleri bültenlerinden bulduğu DanimarkalI KVM şirketi için bazı asfalt makinesi parçalarını fason olarak ürettirerek işe başlamış. Buna benzer birkaç iş daha yaptıktan sonra biriktirdiği küçük sermayesiyle Turevmak’ı kurmuş.

Bilecik Bozüyük merkezli Türevmak, son 3 yılda çimento ve seramik fabrikalarına uyguladığı projelerle yıllık 20 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlamış. Böylece aynı miktarda C02 (karbondioksit) salınımının önüne geçmiş. Türkiye seramik sektöründe İtalyan teknolojisinin hakim olduğunu hatırlatan Kaya-pınar, bu pazarda karşılaştıkları zorlukları şöyle anlatıyor:

“Türk şirketi olduğumuz için başlarda işveren ve yöneticilerin bize karşı yaklaşımları temkinli oldu. Onları enerji, ısı geri kazanımın sistemlerini kurabildiğimize ikna edebilmek işin en zor aşamasıydı. İlk ısı geri kazanım projemizi Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Vitra Karo’ya uyguladık. Bu proje ‘Yaşam Boyu Sürdürülebilir İnovasyon’ ödülünü kazandı. Şimdiye kadar 20’ye yakın ısı geri kazanım projesi uyguladık.”

ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK ÖNCÜLERİ

Alpin Endüstriyel Dağcılık, Türkiye’de niş sayılabilecek bir alanda hızla büyüyor. Yusuf Emre Çelebioğlu tarafından 2006 yılında Antalya’da kurulan bu şirketin yaptığı işin hala iş kanunlarımızda resmi bir tanımı yok. Alpin Endüstriyel Dağcılık, yüksek yapılara aydınlatma, boyama, bakım, onarım ve daha birçok konuda hizmet veriyor. Bu işleri yaparken vinç ve iskele gibi araçlar kullanmıyor. Tıpkı dağcılar gibi ip ve halat kullanıyorlar.

Alpin Endüstriyel Dağcılık, geliştirdiği teknikler, sistemler ve kullandığı araçlarla alanında lider konumda. Çelebioğlu, “Ulaşılması zor, yüksek, tehlikeli ve riskli yerlerde iple erişim teknikleri sayesinde endüstriyel dağcılık çözümleri sunuyoruz. İnşaat, enerji, sanayi, maden, turizm, rüzgar enerjisi, hidroelektrik santrali gibi birçok alanda hizmetlerimiz var. Yenilikçi çözümlerimizle gelenekçi rakiplerimiz olan mobil platformlar, vinç ve iskele gibi ihtiyaçları ortadan kaldırarak daha hızlı, daha verimli, esnek, estetik ve çevre konusunda ayırt edici özellikler sunuyoruz. Ayrıca iş alanını bir şantiyeye çevirmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geliştirdiğimiz iş güvenliği standartlan sayesinde iş kazasında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada olan ülkemizde ‘sıfır iş kazası’ ile güvenli iş çözümleri sunuyoruz. Hızlı kurumlum ve işe başlangıç süreleri sayesinde zamanında kazanımı sağlarken esneklik sayesinde daha fazla kişiyle hizmet veriyoruz” diyor.

Ersan Çıplak / Para Dergi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu