İş Fikirleri ve İş Kurmak

30 bin TL sermayeyle yapılabilecek işler

30 bin TL’ye iş kurulur mu demeyin

Tabii ki kurulur. Önemli olan iyi bir araştırma yapmak, gözlemek ve çalışmak. Sonuçları, tahminlerin ötesinde olumlu olabilir. Para kazanmanın ötesinde, yepyeni keşifler yapabilir, yeni iş alanlarına açılabilir, işinizi büyütebilirsiniz.

BAL ÜRETEN İŞİNİ BÜYÜTÜR

Bal üretiminde zarar etmek yok. Bal üretimi her zaman en kazançlı işlerden biridir. Organik bala talep ise olağanüstü yüksek. Türkiye’de bal üretimi 90 bin tonu yakalamak üzere. Bilindiği gibi bal yalnız gıda olarak değil, doğal antibiyotik, kanser önleyici, iştah düzenleyici ve bağışıklığı güçlendirici bir ilaç gibi çokça tüketiliyor. Tümü çeşitli çiçekler veya çam ağaçlarında üreyen bir tür salgıdan elde edilen balın tamamı saf nektardan ibaret. Bitkisel nektar arıların sindirim sisteminde bala dönüşüyor; süper nitelikler taşıyan bir gıda ortaya çıkıyor. 30 bin TL ile başlangıçta 15 kovanlık bir koloni yatırımı yapılabilir. Kovanlar çiçeklerin açtığı dönemlere göre uygun yerlere taşınır ise elde edilen bal miktarı yükselecektir.

yeni bir is kurmak

AVRUPA ÜLKELERİNDEN TALEP VAR

Üç dönüm ve üzerinde bir araziniz varsa ‘ekinezya’ yetiştirin. Ekinezya grip, nezle ve soğuk algınlığında kullanılan bir bitki. Son zamanlarda yara iyileştirici özelliğiyle öne çıkıyor.

Konsantreleri, kapsülleri ve tentürleri var. İyi bir ihraç ürünü aynı zamanda. Dünyada ‘ekinezya’ varlığı giderek azalıyor ve bu bitki genetik olarak çoğu ülkede soysuzlaşıyor. İklim değişiklikleri bunun en önemli nedenlerinden biri. Türkiye’de uygun yerlerde yetiştirilirse markalı ürünler imal edilebilir  sertifikalı konsantresi ihraç edilebilir. Aromatik tıbbi bitkiler ıçinde ayrıcalıklı bir yere sahip Karadeniz ve Ege Bölgesi iyi verim sağlanacak yerler. Ekinezya ekimi için gerekli materyali Tarım Bakanlığı İl Müdürlükleri ile bu konuya yatırım yapmış özel işletmelerden temin etmek mümkün. Hibrit tohum kullanılmaması önem taşıyor.

SARMISAK YETİŞTİREN MUTLU OLUR

Uzakdoğu’dan ithal edilen sarmısak ve fidelerinin aromatik özellikleri çok düşük. Yerli sarmısaklar ise kabuğu siyaha çalar biçimde oldukça keskin tada sahip. ‘Allisin’, ‘diallil disülfit’ gibi sarmısağa tipik kokusunu veren bileşikler en yüksek düzeyde bizim yerli sarmısaklarda bulunuyor. Yerli sarmısaklar toprağa iyi adapte oluyor ve hastalanmıyor. Sarmısak, fiyat oynamalarından pek etkilenmeyen bir ürün. Her zaman para ediyor. İyi bir besin olmasının yanı sıra bağışıklığı güçlendirici ve hastalık yapan bakterileri yok edici özelliklere sahip. Küçük alanlarda bile dönüm başına en yüksek verimi almak mümkün. Sarmısak doğru kurutulursa her zaman canlı bir pazar vaat ediyor. Sarmısak yetiştirenler için zarar etme riski neredeyse yok.

MANTAR DEYİP GEÇMEYİN

Ucuzu var, pahalısı var. Her şey emek ve alın terine bağlı. Bu iş yakın çevrede yeterli gübreyi bulabilenler için çok cazip. Çevre çiftliklerden alınabilecek gübre ağırlıklı karışım üzerinde yetiştirilecek mantarlar yeni alışkanlıkların gözde tüketim ürünü olmaya aday. Mantar yetiştiriciliği içinse ufaktan başlamak, basit bir ambalajlama yapmak yeterli. Kültür mantarı hasat edildikçe gelişen sonsuz bir gelir kapısı. Az sermayeyle işe başlayıp belli mantar türlerinde uzmanlaştıktan sonra elde edilen gelirlerle işi büyütmek mümkün. 30 bin TL sermayeyle numunelik bir tesis kurulabilir. ‘Kayın Mantarı’ ilk işiniz olabilir. Özellikle ’Shiitake’ gibi sıra dışı mantarlar üzerinde de çalışmakta yarar var. Bu mantarların kurusu bile kısa zamanda yatırımcısını zengin edebilir. Önemli olan iyi bir araştırma ve önceden sıkı bir eğitim.

FİDANA YATIRIM YAPIN

Üzüm, ceviz, kayısı, erik, vişne… Onlarca ürünün yeni türleri ve tipleri var. Özellikle de kolay hasat edilmesi için bodur ağaçlar tercih ediliyor. Kivi ve avokado fideleri çok arananlar arasında.

Yapacağınız iş, hastalıklara dirençli hibrit türü fidanların tohum, fide ya da sürgünlerini bulmak veya uygun yerlerden getirtmek. Sonra bunları belli bir düzen içinde yetiştirip fidan haline dönüştürmek. Satışı çok kolay: Yetiştirdiğiniz fidanları pazar yerlerinde satmak ya da internette paraya dönüştürmek… Bu arada süs bitkilerini de portföyünüze alabilirsiniz. Biraz zahmetli ama çok kazançlı.

TOPRAK ALTINDA BİR HAZİNE

Baklaları yer altında büyüyen çok bilinen bir fıstık çeşidi. İster yetiştiriciliğini yapın, ister küçük bir imalathane için ruhsat alıp ezmesini üretin. Bitkiler dünyasında en güçlü protein yapısına sahip yer fıstığının henüz ‘tozu’ ve ‘sosu’ üretilmedi. Eğer bunu küçük bir sermayeyle başarabilirseniz gurme mutfaklar için hem lezzet verici ürünler yaratabilir; hem de ileride lezzetli dondurma külahları ile yenilebilir tabaklar üretebilirsiniz.

Yerf ıstığını artık yetiştirmek zorunda olmadığınız noktaya geldiğiniz zaman yan ürünlerle buluşsal dünyaya adım atmanız işten bile değil. Unutmayın ki, 1900’lerde Amerika’da St. Louis’li bir girişimci yer fıstığı ezmesini icat etti. Yalnız kendinin değil, tüm Amerikalıların hayatı değişti. Benzeri buluşsal aşamalara gelene kadar yer fıstığı yetiştirin ve kavurarak satın. Başlangıçta fazla yatırım gerekmiyor. Sonrası içinse hayallerinizi daima canlı tutun.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu