Makaleler

CEO’ların yeni tercihi Linkedln

CEO’ların yeni tercihi Linkedln

Üst düzey yöneticiler de sosyal medyayı takip edip düşüncelerini paylaşmaya başladı. Ancak CEO’lar Facebook ya da Twitter’dan ziyade, iş bağlantıları üzerine kurulu bir sosyal mecra olan Linkedln’i tercih ediyor…

SOSYAL medya günümüzün en etkin, en yaygın ve hızlı iletişim biçimi. Ne çalışanlar ne de şirketler bu mecraya kayıtsız kalabiliyor. Bu gerçekten yola çıkan İK firması Hugent, Türkiye’deki CE-O’ların sosyal medya kullanımını araştırdı. Türkiye’de faaliyet gösteren 100 büyük şirketin CEO’suyla yapılan araştırmaya göre, tepe yöneticilerin yüzde 90’ı sosyal medyayla iç içe. Yani sadece yüzde 10’u bu mecraları şimdilik kullanmamayı tercih ediyor.

Facebookun popülerliğine rağmen Linkedln CEO’ların yüzde 83’lük oranla en fazla tercih ettiği sosyal medya sitesi olarak dikkat çekiyor.

FACEBOOK’A FARK ATTI

Araştırmada CEO’lara, sosyal medya kullanım sıklıkları ve hangi sosyal medya sitelerinde üyeliklerinin olduğu soruldu. Buna göre, CEO’ların sosyal medyayı yüzde 76 oranında yoğun ve orta düzeyde, yüzde 14 vakit buldukça, yüzde 10 oranında ise hiç kullanmadıkları ortaya çıktı. İş dünyasında popülerliğinin azaldığı görülen Facebook’un CEO üyelik oranı yüzde 77’de kalırken, Linkedln’in yüzde 83’le fark attığı belirlendi. Tvvitter’da üyeliği bulunan CEO oranı ise yüzde 48’de kaldı.

CEO’lara, bulundukları şirketin kurumsal Facebook, Twitter ve Linkedln hesaplarının olup olmadığı da soruldu. Kişisel sosyal medya kullanımının daha fazla olduğu ortaya çıkan araştırmada, şirketlerin kurumsal sosyal medya kullammımnsa yarı yarıya olduğu anlaşıldı. Buna göre, şirketlerin yüzde 52’sinin kurumsal Facebook hesabı bulunurken yüzde 48’inin ihtiyaç duymadığı belirlendi. Şirketlerin yüzde 51 oranında Linkedln hesabı, yüzde 40 oranında ise Tvvitter hesabı yönettiği görüldü. Linkedln üyeliğine ihtiyaç duymayan şirket oranı yüzde 49’da kalırken, kurumsal Tvvitter üyeliği olmayan şirket oranıysa yüzde 60 olarak belirlendi.

DAHA “BUSINESS” ODAKLI SHR Grup CEO’su ve Hugent Yönetici Ortağı Barış Özistek’e göre CEO’ların yüzde 83 oranında Linkedln’de olmasının sebebi, söz konusu sosyal paylaşım sitesinin diğerlerine göre daha “busi-ness” bir duruşa sahip olması. “Facebo-ok’un popülerliği karşısında Linkedln kullanımının fazla oluşu şaşırtıcı görünebilir fakat bahsettiğim sebepten ötürü aslında olağan bir sonuç” diyen Özis-tek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Günümüzde her şey anlık yaşanıyor. O kadar hızlı bir iletişim var ki, CEO olarak bizler de bu iletişim ağının dışında kalamazdık. Özellikle iş hayatımızda her türlü bilgiye çok çabuk sahip olmak ve her türlü değişime hızlı bir şekilde adapte olmak zorunlu hale geldi. Sosyal medya siteleri bu anlamda artık bir gereklilik halini alıyor ve her geçen gün daha da fazla ihtiyaç duyulan paylaşım siteleri misyonuna dönüşüyor.”

“ETKİLEŞİM İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Linkedln kullanan üst düzey yöneticilerden biri de Akcor Havalandırma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma… Sosyal medyanın ilgililer arasında etkileşim ve yönetişim gücü çok yüksek, hızlı bir platform olduğuna dikkat çeken Zalma, “Bunun etkilerini son beş yıldır hepimiz hissediyoruz. Bu etkileşimin artarak devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

Facebook ve Linkedln’i ağırlıkla, Twitter’ı ise seyrek olarak kullandığını belirten Zalma, bu tercihinin gerekçesini şöyle anlatıyor: “Linkedln’i çalışma hayatımın paydaşlarını tasnif etmek ve onlarla et-kileşimde bulun-mak amacıyla kullanıyorum. Bu amacım için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Bu mecranın iş yaşamında gerekli olan bilgileri anında alabilmeye yönelik faydalarının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Tüm yöneticilere bu tarz platformları kullanmasını tavsiye ederim.”

“NİTELİKLİ BİR PLATFORM”

Karcher Türkiye CEO’su Umut Delikanlı da Linkedln’i etkin kullanan yöneticilerden. Sosyal medyanın sınırsız bir haber alma özgürlüğü kazandırdığını vurgulayan Delikanlı, mecranın etkin ve verimli kullanılması halinde ciddi avantajlar sağlayacağına inanıyor.

Kişisel olarak sosyal medyayı etkin biçimde kullanmaya gayret eden Delikanlı, Karcher Türkiye olarak da bu alanda çalışmalar yürüttüklerini anlatıyor.

Umut Delikanlı, Linkedln’i sağlıklı bir iletişim kanalı ve nitelikli bir sosyal platform olarak görüyor: “Bu mecra ilgi duyduğum sektörler ve firmalara ilişkin bilgi edinebilme, iş dünyasından profesyonellere ulaşabilme ve onlarla işe yönelik ilişkiler kurma olanağı sağlıyor. Bu anlamda son derece etkili ve faydalı olduğunu düşünüyorum.”

“DIŞINDA KALMAK HATA OLUR”

Günümüzde artık bir sonsuzluk algısı yaratan sosyal medyadan uzak durmanın imkansız olduğunu düşünen Ayakkabı Dünyası CEO’su Fatih Akbacakoğlu, bu ağ içinde olmayanların bir an önce uyum sağlamaları gerektiğini düşünüyor. Son zamanlarda Linkedln’de biraz daha fazla vakit geçirdiğini söyleyen Akbacakoğlu, “Bu mecranın diğerlerinden en önemli farkı kimseye sınırlama getirmemesi. Ayrıca interaktif olarak ortak bir buluşma noktası vasfı var ve rahatlıkla işle ilgili soruları ve sorunları karşılıklı paylaşabiliyoruz” diyor.

“İŞ İLANLARI DA YAYINLIYORUZ”

Günde en az üç kez farklı sosyal ağları takip ettiğini söyleyen Lenovo Türkiye CEO’su Gül-fem Çakmakçı, “Linkedln’e genellikle cep telefonumdan, günün farklı zamanlarında fırsat bulunca erişim sağlıyorum. Her gün Linkedln hesabıma gelen mesajların hepsini okumaya ve yanıtlama-çalışıyorum” diyor. Linkedln’deki profilin iş hayatı portföyüne uygunluğuyla diğerlerinden ayrıldığını düşünen Çakmakçı, söz konusu mecradaki avantajları şöyle özetliyor:

“Ben Linkedln’de iş odaklı birçok kaynaktan faydalanıyorum. Mesela tartışma gruplarında fikir alışverişi yapabiliyorum. Sektördeki yenilikleri de global bazda takip etme fırsatı yakalıyorum. Lenovo’nun iş ilanları da Linkedln üzerinden paylaşılıyor. Gerçek dünyada bir araya gelemediğim, profesyonel hayattan ve sektörden doğru kişilerle Linkedln aracılığıyla bir araya gelme şansı yakalıyorum.”

“TRANSFERLERİ ÖĞRENİYORUM”

Uzun süredir Linkedln kullanan yöneticilerden HızlıAl.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh, “Sosyal medya aracılığıyla iş haricinde bireysel paylaşımlarda bulunmaktan hoşlanmıyorum. Kısıtlı zaman içinde tercihimi Linke-dln’den yana kullanıyorum” diyor.

Çoruh, Linkedln’i sektör çalışanları hakkında detaylı bilgi alabileceği ve business netvvork oluşturabileceği bir kanal olarak görüyor. Aynı zamanda IK referansı olarak kullanılabilecek en doğru kanal olduğu görüşünde.

Linkedln’den sektörle ilgili yabancı blogların öne çıkan haberlerini takip eden Gülbin Çoruh, yerli ve yabancı bağlantıları vasıtasıyla sektörle ilgili yeni gelişmeler, projeler, IK arayışları, yeni transferler gibi konulardan da haberdar olduğunu anlatıyor. Çoruh, özellikle in-ternet sektöründeki yöneticilerin IK sorgusu ve eleman arayışında en büyük yardımcılarından biri olduğunu vurguluyor.

“AKTİF OLARAK KULLANILIYOR”

Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut, business odaklı yapısıyla Linkedln’in öncelikli tercihleri arasında olduğunu belirtiyor. Akbulut, “Bağlantıda olduğum kişi ve grupların sayısı hızla artıyor.

Günün sadece 15-20 dakikalık bölümünü sosyal ağlara ayırabiliyor olsam da bu sayede sektörle ilgili yerli ve global gelişmelerden kolayca haberdar olabiliyorum” diyor.

Akbulut, Linkedln aracılığıyla bağlantıda olduğu kişilerin kariyerlerindeki değişimi takip edebilmesini önemli buluyor. Bu mecraya daha çok mesai saatleri dışında, evden ya da cep telefonundan katılan Orhan Akbulut, böylece gelen davetleri ve mesajları yeterince inceleyip yanıtlama fırsatı bulduğunu anlatıyor.

TUGÇE ALTINSOY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu