Güncel Ekonomi Haberleri

İhracatta Tarihin En İyi Şubat Ayı Yaşandı

Bir ayda 12 milyar 889 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Artışın yaklaşık 1 milyar doları, euro/ dolar paritesinden sağlanan avantajdan kaynaklandı…

ŞUBAT kısaydı ama ihracat açısından bereketli bir ay oldu. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine göre, geçen ay ihracat tarihin en iyi Şubat ayını geçirdik.

Şubat’ta ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.8 artarak 12 milyar 889 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2018’in ilk iki aymda ihracat ise yüzde 1.8 artışla 25 milyar 346 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracat da yüzde 11.1 artarak 159 milyar 27 milyon dolara ulaştı.

İhracat rakamlarmı değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şanlı ordumuz Afrin’de destanlar yazarken, ihracatçılarımız da ihracat rakamları ile ülkemize moral vermeye devam ediyor. 2016 Kasım’dan bu yana, yani tam 16 aydır ihracatımızda artış açıklıyoruz. Son 10 yıldır böyle uzun süreli bir artış temposunu sadece 2011-2012 yıllarında yakalamıştık. İnşallah yılsonuna kadar artışlara devam ederek, son 10 yılın en uzun soluklu artış trendini yakalamış olacağız. Artık ihracatımız artacak mı artmayacak mı diye değil, artış tek haneli mi çift haneli mi olacak diye düşünüyoruz. Şubat ayıyla birlikte çift haneli artışa adeta alıştık” diyor.

AVRUPA VE PARİTE

Şubat aymda kırılan rekorda, en büyük ihracat pazarımız Avrupa’daki talep artışının olduğu kadar, euro/dolar paritesinin ihracatçılarımız lehine yükselişinin de etkisi var. Geçen ay, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız yüzde 24.6 artarken, AB’nin dış satışlarımızdaki payı yüzde 53 oldu. Euro Bölgesi’nin ağırlıkta olduğu en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya’ya ihracat yüzde 21.7, İtalya’ya yüzde 27.7, İngiltere’ye yüzde 20.4, Fransa’ya ise yüzde 19.1 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise 70.5 ile yine bir Avrupa Ülkesi olan Belçika’da yakalandı.

Bilindiği üzere Türkiye’nin ihracat gelirlerinin ağırlıklı bölümü euro… İthalat ödemeleri ise daha çok dolar cinsinden. Dolar ile hammadde alıp üretim yaptıktan sonra euro ile satan otomotiv, hazır giyim, tekstil, kimya gibi sektörlerin ihracatını ocak ve şubat ayında 1.20-1.22 aralığında giden euro-dolar paritesi destekledi. Şubat ayının ortasında 1.25’i gören parite şimdilerde 1.23 seviyesinde. Bu seviyelerden ihracatçılar oldukça memnun. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayı ihracat rakamlarını açıklarken pa-ritenin kaldıraç etkisini şöyle ifade etmişti:

“Ocak ayında ihracatımıza parite etkisi pozitif yönlü olarak 842 milyon dolar oldu. Bunda özellikle euro/dolar parkesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl genelinde paritenin 1.20 seviyelerinde olmasını bekliyoruz.”

Paritenin şubat ayı ihracatımıza etkisi 900 milyon dolar civarında olurken ilk iki ayda ihracata 1 milyar 750 milyon dolarlık kaldıraç yaptığını söylemek mümkün.

OTOMOTİV VE HAZIR GİYİM

Şubat ayında sektörel bazda en fazla ihraçatı, 2.8 milyar dolarla otomotiv gerçekleştirdi. Bu sektörün ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.7 artarken, ihracatımızın yüzde 22’sini tek başına sırtladı. Otomotiv sektörü de paritenin olumlu etkisini gördü; çünkü sektör, ihracatının yüzde 79’unu AB’ye gerçekleştirirken, Avrupa Birliği’ne olan ihracatının da yüzde 26 arttığını belirtelim.

İhracatının yüzde 73.2’sini Avrupa’ya gerçekleştiren hazır giyim sektörü de paritede-ki hareketlerden nasibini alıyor. 1TK1B Hazır giyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi’nin hazırladığı rapora göre, sektör, ilk iki ayda (Ocak-Şubat) 2.8 milyar dolar ihracat yaptı. Bu rakamın 2.1 milyar dolarlık bölümü Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi. Avrupa’ya yapılan 2.1 milyar dolarlık ihracat, ortalama yüzde 15.50’lik pariteden kaynaklanan artıştan arındırıldığında, 1 milyar 760 milyar dolarlık değer söz konusu oluyor. Aynı şekilde 2018 Ocak-Şubat döneminde yapılan 2.8 milyar dolarlık ihracat, ortalama yüzde 15.50’lik parite etkisinden arındırıldığında ise toplam ihracat geçen yılın aynı dönemiyle aynı seviyede kalarak 2.5 milyar dolar oluyor.

“PARİTE HEDEFİ DESTEKLİYOR”

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Sabri Yılmaz, “Hazır giyim ihracatımızda geçen 50la göre yüzde 10-15 artış bekliyoruz. Parite 1.27’lere kadar çıktı. Euro/ dolar paritesinin 1.20’lerde kalmasının ihracat hedefimize ulaşmada katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.

Deri ve deri mamulleri sektörün ihracatında parite etkisi hazır giyim kadar etkin hissedilmiyor. Şubatta ihracatının yüzde 37’sini Avrupa’ya gerçekleştiren sektör, ağırlıklı ihracatını dolarla yapıyor. Şubat ayında ihracatım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.6 artıran deri ve deri mamulleri sektörü, 145 milyon 159 bin dolar ihracat geliri elde etti. Hammadde ithalatını yüzde 60 oranında dolarla yaptıklarını söyleyen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, “Bizde euro ve dolar ihracatı dengeli olduğu için euro/dolar parkesindeki avantajı ihracatımızın tümünde göremiyoruz. Bu nedenle çok fazla pariteye odaklanmıyoruz” diyor.

“KATMA DEĞER DAHA ÖNEMLİ”

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, şubatta ihracatım yüzde 20.66 artırarak 398 milyon 234 bin dolarlık ihracat yaptı. Aynı dönemde Avrupa’ya ihracatını yüzde 48.08 artıran sektör, Euro Bölgesi’ne 114 milyon 233 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ihracatlarının yüzde 50’sine yakınının Avrupa’ya olduğunu vurgulayarak sözlerine başlıyor. Euro bazlı yapılan ihracata parkenin geçen seneye göre yüzde 15 civarında olumlu katkısı olduğunu söyleyen Güleç sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İhracatımız ilk iki ayda yüzde 20 civarında arttı. Değer bazında olduğu kadar kilogram bazında da artış var. Paritenin çok katkısı olduğunu düşünmüyorum. Katma değerli ürün ihracatının artmasını daha çok önemsiyorum.”

Çelik sektörünün şubat ayında ihracatı yüzde 23.8 artarak 1 milyar 149 milyon 924 bin dolara çıkarken Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 79.64 artarak 532 milyon 944 bin dolar oldu. Sektörün AB’ye ihracat performansı yük- £ seldi ama sektörün , parite avantajından yeterince yararlandığım söylemek güç.

Bunun nedeni ise, çelik ürünlerinin ticare-tinin Avrupa dahil tüm dünya ülkelerinde ağırlıklı dolarla yapılması.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dalbeler, “Çelik sektöründe fiyatlar dolara endeksli. Avrupa’ya ağırlıklı dolarla ihracat yapsak da paritenin 1.25’lere gelmesinin olumlu etkisini gördük. Doların ucuzladığı ortamda emtia fiyatları artıyor” bilgisini veriyor.

Orhan SABUNCU / Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı
Yüzde 79’u AB ülkelerine gidiyor

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri olan sektörümüz yeni bir rekora imza attı. Şubatta otomotiv ihracatımız bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 2.8 milyar dolar oldu. Böylece aylık bazda tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı. Türkiye ihracatından aldığı pay yaklaşık yüzde 22 oldu. Şubatta AB ülkelerine yönelik ihracat yüzde 26 artarken, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yönelik de yüksek oranlı artışlar yaşandı. Avrupa Birliği ülkelerine ihracat 2.2 milyar dolar oldu.

Sektör ihracatımızın yüzde 79’u AB ülkelerine… Euro Bölgesi ihracatıyla gelirimiz artıyor. Euro/dolar paritesi de rekorları destekliyor. Euro Bölgesi’nin güçlü ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelere ihracatımız istikrarlı bir şekilde artıyor.

Murat AKYÜZ / İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı
“Ekstra yüzde 3 katkı yaptı”

En çok ihracat yapan üçüncü sektör konumumuzu koruyoruz. Kimya ihracatımız, şubatta 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 5.51 azalarak 1 milyar 273 milyon dolar oldu. Uzun bir aradan sonra şubatta sektör ihracatımızda Almanya birinci sıraya yerleşti. Almanya’ya kimya alt sektörlerinden en çok eczacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri ile kauçuk ve kauçuk eşya ürün gruplarını ihraç ediyoruz. Bu ay Almanya ön plana çıkarken, geçen yıl aynı döneme göre değerde yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren Belçika, İspanya ve Hollanda ülkeleri de dikkat çekiyor. Sektörümüzün iki aylık performansına bakıldığında, ocak-şubat döneminde yüzde 1.89 artışla 2 milyar 629 milyon dolar ihracat yaptık. Parite Avrupa’ya ihracatımızda pozitif etki yapıyor. Avrupa’ya ihracatımızın paritenin katkısıyla ekstra yüzde 3 arttığını söyleyebilirim.

RAHİME BAŞ UÇAR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu