İş Fikirleri ve İş Kurmak

5 Adet İnovatif İş Fikri

İnovatif ürün geliştirmekte yapılan çalışmalar insanların hayatınızda kolaylaştırıyor. İnsanların kullanımında en çok tercih edilen olmak girişimcisine de çok paralar kazandırabilir. İş fikrine dönüşecek birçok projenin olması yatırımcıları da kararsız kılabilir.

İnovatif iş fikirleri

Doğru karar için pazar araştırması yapmak ve iyi bir analiz ile karar vermek gerekir. İnovatif iş fikirlerine 5 adet örnek vereceğimiz yazımızda ürünleri inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.

1-) Güvenliğinizi Sağlayan Akıllı Yüzük

Yıllar önce bir saldırıya uğrayıp boğazında kesik ve vücudunun çeşitli bölgelerinde ağır yaralarla kurtulan Kathy Roma’nın bizzat kendisinin geliştirdiği acil durum çağrısı yapabilen yüzük projesi. Yolda yürürken, parkta ıssız bir alanda bir saldırı riskiyle karşı karsıya olduğunuzu hissettiğinizde, yüzüğün üzerindeki sert düğmeye 3 saniye basarsanız acil yardıma ihtiyacınız olduğunu eşiniz, yakın arkadaşlarınız, özel güvenlik hizmeti veya polis gibi önceden belirlediğiniz kişi yada kumrulara lokasyonunuz ile birlikte hemen bildiriyor.

25 dolarlık fiyatı da makul bir fiyat. Ürünün bence eksik yönü, yüzüğün mekanizmayı içinde taşıyan gövdesinin biraz büyük olması. İncelediğimizde bunun da yüzük içinde yeralan yeniden şarj edilebilir Lİ-Po pilinin büyüklüğünden kaynaklandığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde pilinde yapılacak teknolojik geliştirmeler yüzüğün küçültülerek daha kolay kullanımlı ve daha şık bir hale gelmesini saklayacaktır.

 

2-) Güneş Enerjili Akıllı Saat

Dünya’nın ilk güneş enerjisi ile çalışan akıllı saati olma özelliğini taşıyan LunaR Solar Powered Smartwatch fotovoltaik yöntem ile hem doğal, hem yapay ışıktan faydalanabiliyor.

Satışa çıktığında 239 dolara satılması planlanıyor ama şimdiden 139 dolara verilecek ön sipariş ile Aralık 2017’de teslim alınabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=4S-xsPEP5G0

Beğendim çünkü:

• LunaR piyasada olan akıllı saatlerin uyku analizi, adım sayar, mobil cihaz bildirimleri, 50 metre derine kadar suya dayanıklılık, seyahat sırasında farklı bir zaman dilimine göre çalışma ve aynı zamanda kendi zaman diliminizi de görme gibi yapabildiği işlevlerin tümünü birden sunabiliyor.

• Güneş ışığı yerine yapay ışıklardan da enerji sağlayabiliyor. Gün içerisinde bir saat kadar güneş ışığına maruz kalması şarjını tam kapasite yapmaya yetiyor.

3-) Wayne, Daha Akıllı Makineler Üretmek

Wayne, daha akıllı makineler üretmek için insanların hatalarından öğrendiği sistemi algoritmaya dökerek bir yazılım tasarlamış. Bu yazılım ile yeni bir yaklaşıma odaklanıyor: türevlenebilir sinirsel bilgisayar.

MIT Technology Review’e göre 2017’nin “35 yaş altı en yenilikçi 35 kişi” listesinden seçtiğim Gregory Wayne Google’ın çatı şirketi Alphabet’a bağlı DeepMind Technologies’de bir araştırmacı. Wayne, daha akıllı makineler üretmek için insanların hatalarından öğrendiği sistemi algoritmaya dökerek bir yazılım tasarlamış. Wayne; insan beynindeki nöronlar arasındaki bağlantıları, neden bazı yapıların belirli hisleri, duyguları ya da kararları ortaya çıkardığını inceleyerek ve bunlardan esinlenerek, tipik bir “Yapay Zekâ Öğrenme” yazılımlarının geleneksel bağları ile çözülemeyen grafik veya mantık bulmaca problemlerini kendi kendine öğrenen bir dil ile çözmeyi başardı. Yeni bir yaklaşım olan “Türevlenebilir Sinirsel Bilgisayar (DNC, Differentiable Neural Computer)” sistemi konvansiyonel bilgisayarların geniş veri depolaması ile sinir ağını eşleştiriyor. Örneğin; bilgisayarınızda depoladığınız tüm fotoğrafları sinir ağları ile birbirine bağladığınızı düşünürseniz, kendi kendine öğrenebilir bir model elde edersiniz.

Çok beğendim çünkü:

• DNC’nin merkezinde, yanıtları sürekli olarak optimize eden, sonuçlarını istenen ve doğru olanlarla karşılaştıran ve düzeltebilen bir denetleyici alt sistem bulunuyor. Böylece; zamanla bellek veri bankalarının nasıl kullanılacağını anlayarak, git gide daha doğru ve kesin yanıtlar buluyor.

• DNC Yapay Zeka’nın sınırlarını çok büyütecek. Örneğin; IBM yapay zekası satrançta Kasparov’u yenerken tüm olasılıkları değerlendirerek hamle yapabiliyordu.

Mevcut bilgisayarların hesaplayamayacağı kadar hamle olasılığı bulunduğunu bir araştırma sırasında öğrendim. Yazılım, en iyi satranç (veya GO) ustası olmayı öğrenebiliyor ve böylece sürekli karmaşık denemeler yapmak yerine sonuca daha az yoldan ve daha kolay ulaşabiliyor.

• Kişisel bir görüş olarak; DNC’deki yaklaşımının ilerideki yıllarda şehir trafiği, havaalanı kule yönetimi, F1 yarışında araç kullanımı, borsa, döviz piyasası, çok şirketli rekabetçi piyasalar, büyük şirketlere en doğru çalışan profilinin alımının yapılması, Ortadoğu politikaları ve aktif 22 futbolcunun karşı karşıya geldiği çekişmeli maçlar gibi sistem unsurlarının hem kompleks hem de sürekli etkileşimli davrandığı zorlu sistemlerde en iyi çözümleri zaman değişken (dinamik) bir şekilde geliştirebileceğini düşünüyorum.

4-) Elektrikli Uçak

EasyJet firması Wright Electric ile işbirliğine giderek Eylül 2017’de tamamen elektrikle çalışan bir uçak yapma girişimine başladı.

İki saatlik uçuşlar için tasarlanacak bu uçaklar yaklaşık 500 kilometre uçuş yapacak. Yakıt tüketiminin sıfırlanacak olması da bu projenin güzel yanlarından biri. Şu an iki kişilik bir prototip üzerinde deneylerini sürdüren ekip, bir sonraki adımda 10 yolcuya kadar büyütmek ve nihayetinde 120 yolcu taşıyacak uçağı piyasaya sürme peşinde.

Riskleri:

• Wright Electric şirketi sadece bir yıl önce kurulan bir şirket olması ve elektrik batarya sistemlerinin dünyada da yeni geliştiriliyor olması, uçak gibi ciddi bir enerji kullanımına ihtiyacı olan araçta projenin zamanında tamamlanabilmesi açısından bazı riskler içerebilir. Ama yine de iyi bir girişim.

• Kamuoyunda bir yanılgıdan da bahsetmek istiyorum. yüzde100 elektrikli bir sistem demek otomobilde de, uçakta da, cep telefonunda da her zaman tam da çevreci bir çözüm anlamına gelmiyor. Dünyada elektriğin hala önemli bir bölümü fosil yakıtlardan elde edildiğini belirtmem gerekiyor.

Beğendim çünkü:

• Elektrik motorların kullanılacak olması sebebiyle yüzde 50 daha sessiz olması ve ses kirliliğini azaltması bekleniyor.

• 10 yıl içinde uçuş maliyetlerde en az yüzde 10’luk bir azalmayı sağlaması bekleniyor. Daha da ucuz uçak biletlerinin ise sosyal, kültürel ve demografik birçok etkisi olabilecek.

• Elektrikli sistemler geliştiriliyor olsa da uçak gibi otomobile göre daha fazla enerji tüketen bir aracın geliştirilmesi, bu alanda da önemli bir gelişme. Beğenmemin asıl nedenlerinden birisi bu.

• Ayrıca, zaten stratejik hedefi kısa mesafe uçuşlarda maliyeti azaltıp daha ucuza daha çok yolcu taşımak olan EasyJet için bu yatırımın başarısının onun daha da büyümesine olumlu bir etki yaratacağını düşünüyorum. RyanAir gibi ucuz-maliyetli (low-cost) rakiplerine karşı başta bir avantaj sağlayacağını, sonrasında da sektör uyum sağladıkça da genel fosil yakıtı tüketiminin (yukarıda belirttiğim nedenle bir ölçüde) azalacağını düşünüyorum.

5-) Teknokent’teki Türk Girişimi “Funimate” Uygulaması

ITÜ ARI Teknokent’teki Türk girişimi AVCR firmasının “Funimate” uygulaması, mobil kullanıcıların, yenilikçi ve eğlenceli filtreler kullanarak hızlı bir şekilde kısa video ve animasyon yapmalarını sağlıyor. Funimate uygulaması sayesinde, kullanıcılar mobil telefonları ya da tabletleri ile çektikleri kısa videolara veya animasyonlara, yaratıcı, eğlenceli tasarımlarla sıra dışı efekt ve metinleri ekleyebiliyor. Zenginleştirilmiş, geliştirilmiş bu videoları da sıkıştırılmış düşük hacim ile gönderebiliyorlar. Funimate uygulaması, App Store’da “Best New App” olarak lanse edildi ve kullanıcılar ile buluşur buluşmaz, 100’den fazla ülkede, yoğun ilgi nedeniyle. Ocak 2017de “Selfıe” kategorisindeki En İyi Uygulama “Best App” seçildi. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu kurucularından Kemal Uğur Nokia Finlandiya Ar-Ge Merkezinde Ar-Ge Müdürlüğü yapmış ve bu ülkede 10 yıl kalmış. Sıkıştırma ve efekt ekleme alanlarında oldukça bilgi ve deneyim edinen Uğur, ülkemize dönünce AVCR firmasını kurmuş ve bu uygulamayı geliştirmiş.

Beğendim çünkü:

• Dünyada video ve animasyon kullanımı ve paylaşımının geometrik şekilde arttığı ve artacağı göz önünde bulundurulduğunda bu alanda bu içeriği hem özgünleştirmeyi, yaratıcı, eğlenceli hale getirmek ve de videoları sıkıştırabilmek çok ciddi bir tüketici sayısına ve pazar potansiyeline hitap etmek demek. AVCR de bu sayede önemli teknoloji kuruluşlarına çözümler satabiliyor, çünkü onların gelirlerini artırıyor. Yani ticari olarak potansiyeli yüksek bir alanda iyi, farklı ve katma değer sağlayan çözümler sunabiliyor.

• Yine bu pazarda videoların hacminin yüksekliği hem kullanıcılar hem mobil operatörler, ASP’lar hem de veri saklayıcılar açısından önemli bir sorun ve bu soruna da çözümler getiriyor.

• Sadece ülkemize değil, rekabetçi dünya pazarlarını da düşünüyor. Bu alanda dünyadaki birçok uygulama alanında önce “Best New App’, sonra da “Best Selfie App” seçilebildi.

Hayatınızı Kolaylaştıracak 5 Adet Yenilikçi İş Fikri

YEKTA ÖZÖZER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu