Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Konut Kredi Faizleri Aşağı Çekildi

Gayrimenkul sektörü, yeni vergi indirimleri ve konut kredi faizlerinin aşağıya çekilmesiyle moral buldu. KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harcı ise yüzde 4’ten yüzde 3’e indirildi…

SEÇİMLERİN öne çekilmesinin ardından art arda açılan ekonomi paketleri arasında yer alan konutta KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e çekilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi konut sektöründe yüzleri güldürdü. Başbakan Binali Yıldırım tarafından duyurulan, konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki kamu bankalarının başlatacağı kampanyalar da konut alım-larının önünü açacak bir başka gelişme olarak gündeme geldi.

Konut alıcısının beklediği müjde geçtiğimiz hafta açıklandı. 5 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı da yüzde 4’ten 3’e indirildi. Mevcut durumda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcı alınırken, düzenlemeyle bu oran yüzde 1.5’e inecek. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi atımlarında ise geçerli olmayacak.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı ziyaret eden inşaat sektörünün temsilcileri Bakan’dan özellikle ofis, dükkan ve apartlarda KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesini, alım-satım vergilerinin düşürülmesi, tapu harçlarının indirilmesi, konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi ve Eximbank’tan kredi desteği talebinde bulunmuştu.

SATIŞLAR ARTACAK

Sektör temsilcilerinin bu talebi, Hükümet nezdinde karşılık buldu. Maliye Bakanlığı, taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergilerin altı aylığına azaltıldığını bildirdi. Sektörün önde gelen temsilcileri KDV ve tapu harcındaki indirimin artan faiz oranlan nedeniyle kan kaybeden konut satışlarına doping etkisi yapacağına işaret ediyor.

Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere sektöre önemli bir ivme kazandıracak indirimlerin, mevcut konut stokunu azaltmada önemli etki yaratacağı dile getiriliyor. Gerek KDV, gerekse tapu harçlarındaki indirim konut alıcısına da önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin 500 bin TL’lik bir evin tapu masrafı 20 bin TL’den 15 bin TL’ye düşecek. Yine 500 bin TL’lik bir konutun 90 bin TL olan KDV’si, 40 bin TL’ye inecek.

İŞYERLERİ İÇİN UYGULANMAYACAK

KDV indiriminden yararlanmak için yüzde 18’lik KDV’ye dahil konutların 31 Ekim 2018 tarihine kadar satış ve teslimlerinin yapılması gerekiyor. Müteahhit ve inşaat şirketlerinin inşasına devam ettikleri yüzde 18 KDV oranına sahip konutlar ise teslim tarihi 31 Ekim 2018’den sonra olsa bile, 31 Ekim’e kadar fatura düzenlenip yüzde 8 KDV’yle satılabilecek. KDV indirimi sadece konutları kapsayacak. Bunun dışındaki dükkan, ofis, büro, apart ünite ve benzeri olarak tanımlanan işyerlerinin KDV oranlarında indirim uygulanmayacak. Tapu harcındaki indirim ise işyerlerine de uygulanacak.

YENİ SÜRPRİZ

Öte yandan konut sektörünü yeniden canlandırma adına hükümetten arka arkaya büyük adımlar geliyor. En son konutta KDV ve tapu harcını düşüren hükümet, şimdi de kampanya ile konut kredi faiz oranlarını yüzde l’in altına çekiyor. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu’nda konut kredisi faiz oranlarını bir kampanya ile düşüreceklerini açıklamıştı. Yıldırım, başta Ziraat Bankası olmak üzere devlet bankaları öncülüğünde başlayacak kampanya ile piyasanın canlanacağım, konut stokunun azalacağını kaydetmişti. Kampanya ile en düşük yüzde 1.15, en yüksek ise yüzde 1.66 olan konut kredisi faiz oranlarının 0.99’a çekilmesi bekleniyor.

3.5 YILLIK KONUT STOĞU

Coldwell Banker Türkiye’nin Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden birinci el satış konut üretimi ve satışı üzerinden yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de 3.5 yıllık konut stoğu bulunuyor. Bu stok verisini değerlendiren Coldvvell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “2013 yılında 840 bin daire için iskan alındı ancak 530 bin daire satıldı; aradaki fark 310 bin. Bu fark 2014’te 490 bin, 2015’te yaklaşık 300 bin, 2016’da yaklaşık 370 bin, 2017’de yaklaşık 670 bin olarak gerçekleşti. Yani toplamda 2 milyon 130 bin konut stoğundan bahsediyoruz. Son beş yıl birinci el konut satış ortalamasına baktığımızda 590 bin adet/yıl konut satıldığını görüyoruz. Bu da 1 Ocak 2018 itibariyle yeni inşaat ruhsatı verilmeyeceği varsayımı gerçekleşse dahi 3.5 yıllık birinci el konut stoğundan bahsediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu. Bu noktada hükümetin attığı adımların önemli olduğunu kaydeden Taş, alman önlemleri şöyle değerlendirdi:

“2017’de 1 milyon 409 bin konut satışı ile rekor kırıldı. Bunda elbette Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan 240 ay vade gibi ilk olma özelliği taşıyan kampanyaların olumlu etkisi oldu ancak asıl etki tapu harcında indirim, KDV’de indirim ve damga vergisinden muafiyet gibi yasal düzenlemelerle geldi. Sektörün bu yıl içinde beklentisi bu yöndeydi. Alınan kararları bu anlamda olumlu karşılıyorum.”

İndirimler, fırsatlar…

  • Tapu harcı binde 20’den binde 15’e düştü.
  • Tapu harcı indirimi kapsamına yalnız konut ve işyerleri alındı.
  • Kat irtifakı tesis edilmiş olan konutlar da tapu harcı indirim uygulamasına dahil edildi.
  • Tapu harcı indirim uygulaması alman karar ile 31 Ekim 2018 tarihine kadar [bu tarih dahil) geçerli olacak.
  • 150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.
  • 150 metrekareden büyük konutların teslimlerinde uygulanacak KDV indirimi 31 Ekim 2018 tarihine kadar [bu tarih dahil] uygulanacak.

İlk adım Ziraat Bankası’ndan geldi

Hükümet, konut sektöründe çarkları yeniden harekete geçirecek adımlar atıyor. Bakanlar Kurulu kararı ile konut alımlarında yüzde 18 KDV’ye tabi konutlarda Ekim sonuna kadar oranı yüzde 8’e indiren hükümet, altı aylık bu dönemde tapu harcını yüzde 4’ten yüzde 3’e düşürdü. Yeniden yapılandırmadan, emekliye yılda iki ikramiyeye, imar barışından üniversite affına kadar birçok müjdenin yer aldığı yeni ekonomi paketinde konut sektörüne yönelik düzenleme de yer alıyor. Buna göre Bakanlar Kurulu’na, yeni inşa edilen konut veya iş yerlerinin ilk satışlarına ilişkin olarak tapu harcını bir katına kadar artırma, 10’da bîrine kadar indirme yetkisi veriliyor.

Son olarak da Başbakan Binali Yıldırım konut kredilerinde faiz oranlarının aşağı çekileceğini belirterek, Ziraat Bankası ve diğer bankaların konut kredisinde yeni bir faiz kampanyası başlatacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’deki Külliye’de gerçekleştirilen ekonomi zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, “Bankalara ekonomimizin en önemli itici güçlerinden olan gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi. Şu anda sektörde ortalama konut kredisi faizleri yüzde 1.25 seviyelerinde; hatta bazı bankalarda yüzde 1.35 seviyelerine kadar çıkıyor. Bu konuda Ziraat Bankası’ndan yeni bir adım geldi ve banka 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde faiz oranını aylık yüzde 0.98’e indirdi. Ziraat Bankası’nın ardından Halkbank, Şekerbank, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım da konut kredilerinde faiz oranını yüzde 0.98’e çektiler.

Ali DUMANKAYA / DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
”Teşvikler sektöre ivme katar”

Hükümetimizin KDV ve harçlarda sağlayacağı teşvikler vatandaşlarımızın konut alımında elini kolaylaştıracak. Hem sektörümüze hem de son kullanıcıya sağlanacak bu destek sayesinde farklı gelir gruplarındaki vatandaşlarımızı da konut sahibi yapmak istiyoruz. Sadece konut alımında değil ticari gayrimenkullerin satışında da KDV oranının yüzde 8 olması hem yatırımcı hem de sektörün hareketliliği bakımından önemli bir beklenti. Bununla birlikte sektör olarak kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak 15 maddelik KHK’nin de çıkmasını bekliyoruz. Bu sayede 2018 yılında da inşaat sektörünün ülkemizin kalkınmasına ve ekonominin büyümesine katkısı artarak devam edecektir.

Özen KUZU / Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su
”Ofis ve ticari üniteleri de kapsasın”

Gayrimenkul sektörü olarak uzun bir süredir beklediğimiz ve her fırsatta dile getirdiğimiz KDV oranları, tapu harçları ve bankaların uyguladığı faiz oranları konularıyla ilgili hükümetimizin attığı olumlu adımları ilgiyle takip ediyoruz. Söz konusu kolaylıklar sektörümüze ivme kazandıracak ve vatandaşların ev sahibi olma sürecini hızlandıracaktır. Konut kredisindeki faiz oranlarının 1’in altına düşürülmesiyle ilgili kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında söz konusu KDV indiriminin ofis ve ticari üniteleri de kapsaması sektörümüzün bir diğer önemli beklentisi. Bu beklentimizin de karşılanmasıyla bu yıl yeni bir rekorun kırılacağına inancımız tam.

Süleyman EKŞİ / Süleyman Ekşi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
”Nakit akışı hızlanacak”

KDV ve tapu harçlarının düzenlenmesi sonrasında kredi faizlerinin düşürülmesi ile ilgili atılan bu adımın iç piyasayı canlandıracağını düşünüyoruz. Ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yapılacak her türlü destek tüketicilerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak, piyasanın ihtiyaç duyduğu nakit akışını hızlandıracaktır. Konut kredi faizlerinin özellikle yüzde l’in altına çekilmesi ve bu desteğe sadece kamu bankalarının değil özel bankaların da katılmasının gerektiğine inanıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projelerde uygun ödeme planları ile isteyen herkesin ev sahibi olabilmesini amaçlıyoruz. Hükümetimizin vereceği bu desteklerle daha da geniş kitleleri ev sahibi yapabilmek ortak hedefimiz.

Engin KEÇELİ / Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi
“Düzenleme kalıcı olmalı”

Yapılan bu düzenlemenin çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Bu düzenleme kalıcı hale getirilirse bir anlam ifade edecektir. Çünkü bu indirimlerden altı ay süre zarfında yararlanamayan vatandaşlarımız mağdur duruma düşebilir. Bu avantajın herkes tarafından kullanılabilmesi açısından uygulama kalıcı hale getirilmeli. Yapılan indirim yaz aylarıyla birlikte yavaşlayan sektörün canlanması açısından faydalı olacaktır.

Yavuz GÜLHAN / YG İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Uzun zamandır bekliyorduk”

Bundan sonra büyük ve lüks segmentteki konutlara olan ilgi artacaktır. Tapu harcının düşmesini ve KDV indirimini sektör olarak uzun zamandır bekliyorduk. Düzenlemeyle 300 bin TL’lik bir evin tapu masrafı 12 bin TL’den 9 bin TL’ye düşecek, bu uygulamanın özellikle büyük konutlara olan talebi tetikleyeceğini öngörüyoruz.

Abdüssamet BAHADIR / Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Şirketlere erken finans desteği sağlanacak”

Konut piyasasını canlandıracak bir adım. Büyük metrekarelerde KDV ve tapu harcının düşmesi ile alıcı ekim sonuna kadar borcunu kapatıp tapu almak isteyecektir. Çünkü burada yüzde 10’luk bir avantaj söz konusu. Bu da şirketlere erken finans desteği sağlayacak. Burada hem alıcı hem de konut üreticisi birlikte kazanır. Büyük dairelerin satışlarını hızlandıracak olan KDV avantajı büyük daire seven Türk halkı ve oturumcu içinde büyük bir fırsat. Tapu harçlarında yapılan indirimin konutun yanı sıra işyerleri içinde geçerli olması sevindirici.

Abdullah BAYRAM / Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“En önemli desteği aldık”

Ekonomimizi canlandırma adımlarının en önemli desteği inşaat sektörü için atıldı. Şu anda yaşanan durgunluğu aşmak için yeni düzenlemeyi önemli bir adım olarak görüyoruz. Konut ve işyeri alımında tapu harçlarının düşürülmesini talebi daha da artıracak sektör için sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz.

Tamer ÖZYURT / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
”Bekleyen talep alıma dönüşecek”

Devletin sektöre verdiği destekler daralan ekonomimize de katkı sağlayacaktır. Taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergilerin altı ay boyunca azalması, 150 metrekareden büyük konutların tesliminde KDV oranındaki düzenleme ve tapu harcı oranının da yüzde 4’ten yüzde 3’e düşmesi alım için bekleyen talebi harekete geçirir. Uygulama, özellikle büyük metrekarelerde üretilen lüks konuta talebi artırır. Alınan kararın, bekleyen talebin alıma dönüşmesinde büyük itici güç olacağını düşünüyorum. Ancak bu düzenlemenin 31 Ekim’ kadar değil de yılsonuna geçerli olması daha fazla verim sağlardı.

İhsan ÇULHALIK / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Stoklar erime trendine girecek”

Hayata geçirilen uygulamayla biriken stoklar erime trendine geçecek. KDV indirimi ve tapu harcındaki düşüş, piyasayı ve yatırım kararını beklemeye alan konut alıcısını harekete geçirecektir. Sektörün desteklenmesi adına çok güzel bir gelişme.

Ertuğrul Yavuz PALA / Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
”Sektörün yüzü gülecek”

Bu düzenlemeyle tapu harcında binde 20 olan oran, 31 Ekim 2018’e kadar binde 15’e düşecek. Oranların konut ve işyeri alımlarında geçerli olması sektörün yüzünü güldürecek bir gelişme. Ayrıca tapu harçlarında yapılan indirimin işyerleri içinde geçerli olması bu yönde de talep oluşturacaktır.

İsmail EKŞİ / İkiel Grup Yönetim Kurulu Başkanı
“Hem sektör, hem devlet, hem de alıcı kazanacak”

Tapu harcının yüzde 4’den yüzde 3’e inmesi önemli bir teşvik. Bu durum hem konut alıcısına hem de konut üreticisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Gayrimenkul alım satımlarında devletin önemli bir gelir kaynağı olan tapu harcı düzenlemesi ile hem sektör, hem devlet, hem de konut alıcısı kazanacak.

Doç. Dr. Feyzullah YETGİN / Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı
“Konut almanın tam zamanı”

2017’de benzer bir uygulama yapıldı ve sektör hareket kazandı. Benzer bir sonucu bu sefer de
göreceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca konut maliyetleri henüz satışa yansımadı. Her zamanki gibi konut almanın tam zamanı diyoruz.

Tarık GÜRDİL / Kiler GYO Genel Müdürü
“İnşaat sektörü canlanacak”

Hükümetimizin imar barışının ardından attığı bu adım bir süredir yavaş seyreden satışların canlanmasında önemli bir itici güç olacak. Geçen yılın son çeyreğinden beri konut satışları kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle talebin ertelenmesine sebep olmuştu. KDV indirimi, hem de tapu harcı oranının düşürülmesi konut satın almayı planlayanlar açısından konut yatırımının cazibesini artıracaktır. Özellikle büyük ve lüks konutlarda bu indirimin etkisi daha fazla hissedilecektir. İnşaat sektörü olarak bizlerin de uzun bir zamandır beklediği bir destekti. Hükümetimizin son olarak açıkladığı konut kampanyası çalışmaları da faiz indirimi yönündeki beklentilerimizi de güçlendiriyor.

Haydar YAMAÇ / Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Bekleyen konut alıcıları harekete geçer”

Konut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar veya daha büyük bir konut sahibi olmak isteyip elinde yeterli miktarda birikimi olmayanlar için KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi ile yeni bir fırsat oluştu. Hükümetimiz konut sahibi olmayı kolaylaştırmak için bütün olumlu adımları atıyor. Başbakanımız tarafından son olarak açıklanan, oluşan konut stoğunu azaltmak için bankalara yapmış olduğu faiz indirimi çağrısıyla başlayacak konut kampanyası kapsamındaki faiz indirimi beklentimiz güçlendi. Bu olumlu gelişmelerle birlikte vatandaşlarımızın konut almak için artık çok fazla beklemeden harekete geçeceğini öngörüyorum.

Melih TAVUKÇUOĞLU / Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği [AYİDER] Başkanı
“Sektöre ivme katacak”

Bu hafta itibariyle hem KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesi, hem emlak rayiç bedellerinin yüzde 4’den yüzde 3’e çekilmesi hem de konut kredisi faizlerinin 0.99 çekilme girişiminin, son üç aydır yüzde 14 düşüş yaşayan konut satışlarını hızlandırıcı bir hamle olduğu görüşündeyiz. Özellikle yüzde 1.45’e yükselen faiz oranlarının yüzde 0.99’a çekilmesi, ipotekli satışlarda yaşanan yüzde 35’lik düşüşü engelleyecektir ve sektöre hareket kazandıracaktır. Girişimlerin 500 bin-1 milyon TL bandındaki konutların satışını hızlandırıcı etkisi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Durum böyle olunca KDV indiriminin metrekare ve 31 Ekim 2018 tarihli süre sınırlandırılmasından çıkarılıp, yüzde 8’de sabitlenerek tüm metrekarelerde geçerli olmasını istiyoruz. Bu hamle düşen konut faizleri ve emlak rayiç bedelleriyle sektörümüz için can suyu niteliğinde.

Nazmi DURBAKAYIM / İstanbul İnşatçılar Derneği (İNDER) Başkanı:
“Her adım olumlu”

Piyasanın durgun olduğu dönemde atılan her adım olumlu ve bu adımlar sevindirici. Biz tapu harçlarının yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşmesini talep ettik. Fakat bu da önemli bir gelişme. KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Birçok büyük projede KDV dahil yapılıyor. Zaten indirdiğimiz için burada indirim yapılması marka projelerde zor gibi. Ancak müstakil satışlarda yüzde 18’den 8’e düşürülmesi olumlu.

Ergin BAYRAM / Omran Holding Genel Müdürü
“Sırada konut kredi faizleri var”

Ülke büyümesine katkısı çok yüksek olan ekonominin lokomotifi konumunda olan inşaat sektörü geçici dalgalanmalardan etkilense de biliyoruz ki her geçen yıl artarak büyümesine devam edecek. Bunun için piyasaya hareket katacak küçük destekler gerekiyor. KDV indirimi ve tapu harçlarındaki düşüş de bu destekler arasında yer alıyor. Sektörün beklediği bir karar uygulamaya alınıyor. Ayrıca konut kredi faizlerinin düşürülmesi de bu kararların etkilerini olumlu yönde artıracaktır.

Okhan Şentürk

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu