Güncel Ekonomi Haberleri

Takip Edilecek Sağlık Hisseleri

İlaç, sağlık ve biyoteknoloji şirket hisseleri

KORONAVİRÜSÜN kısa sürede dünyayı etkisi altına almasının akabinde ilk aşamalarda gıda-perakende sektörü hisseleriyle birlikte ilaç ve sağlık sektörü hisselerinde sert yükselişler gözlendi. Geçtiğimiz hafta bu kapsamda gıda ve perakende hisselerini inceledik. Virüsün etkisini hızlandırmaya başladığı Mart ayı başından itibaren sağlık sektöründeki hisselerin performansında da kayda değer artışlar oldu. Sağlık sektöründe hisse senetleri borsada işlem gören Eczacıbaşı ilaç, Deva Holding, Selçuk Ecza, MLP Sağlık Hizmetleri, Lokman Hekim, RTA Laboratuvarları ve Seyitler Kimya olmak üzere yedi şirket bulunuyor. Bu şirketler arasında Lokman Hekim, Selçuk Ecza Deposu, MLP Sağlık Hizmetleri ve RTA Laboratuvarları üretimi olmayan sağlık sektörüne hizmet ağırlıklı çalışan şirketler olurken; Deva Holding ve Seyitler Kimya ise sağlık sektörüne üretim katkısı sunmaları ile ön plana çıkıyor.

“SPEKÜLATİF HAREKETLERE DİKKAT”

2 Mart-31 Mart arasında özellikle e RTA Laboratuvarları’nın sağlık sektöründe moleküler tabanlı koronavirüs test kiti geliştirmesi nedeniyle hisselerinde değer artışının hız kazandığı görüldü. Şirket hisseleri söz konusu dönemde yüzde 145.97 artış kaydetti. Diğer birçok sektörün darbe yediği bu dönemde getiri arayışının da etkisiyle direkt sağlığı etkileyen virüs gelişmelerinin diğer ilaç-sağlık hisselerinde de talep artışı yarattığı dikkat çekti. Bu kapsamda yine aynı tarih aralığında Eczacıbaşı İlaç yüzde 21.68, Selçuk Ecza yüzde 11.83, Deva Holding ise yüzde 6.32 yükseliş kaydetti. Bu hisselerin Mart ayı başındaki seviyelerinden özellikle 27 Mart’a kadar devam eden yükselişi zirve noktası olarak görüldü. Bu dönem içinde ilaç veya sağlık yan ürünleri üretimi veya dağıtımı yapan şirketler değer kazanırken hastane hizmetleri veren MLP Sağlık Hizmetleri yüzde 15.54, Lokman Hekim’in ise yüzde 9.49 değer kaybı yaşadığı belirlendi.

Ancak uzmanlar sağlık sektörü hisselerinde yaşanan yükselişin koronavirüs pandemisi nedeniyle, bu hastalığın Türkiye’de de yaygınlaşması ile beraber sağlık hizmetlerine, ilaçlara olan talebin artacağı inanışına paralel olarak ‘psikolojik’ olduğuna dikkat çekiyor. Analistler mevcut koşullarda söz konusu şirket hisselerinin kısa sürede çok fazla prim yaptığının altını çizerek yatırımcıların şimdilik yeni pozisyon almak için gelişmeleri izlemesini öneriyor ve yeni pozisyon alabilmek için takip etmeleri gerektiğini söylüyor. En önemlisi de sağlık sektöründe olmasına karşın şirketin pandemi dolayısıyla önemli bir kazancının bulunup bulunmadığının söz konusu hareketlerin spekülatif olup olmadığının iyi incelenmesi öneriliyor.

“SİGORTA, TEKSTİL, SANAYİ ŞİRKETLERİ”

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün, mevcut koşullarda hisse senetleri borsada işlem gören sağlık sektöründe faaliyet gösteren yedi şirkete paralel şekilde sigorta şirketlerinin ön plana çıkacağını söylüyor. Ürkün, yaşanan bu süreç içerisinde sigorta şirketlerinin bazılarından gelen bilgilere baktığımızda “Sağlık branşında koronavirüsten etkilenen kişilerin Covid-19 tedavisine ilişkin ortaya çıkabilecek fark ücretleri ve tedavi giderleri, poliçelerindeki mevcut şartları ve limitleri dahilinde özel şartlarda salgın hastalığın kapsam dışı olarak belirtilmiş olmasına bakılmaksızın jest uygulaması kapsamında-ödeneceğine dair açıklamalarda bulunmaları sonraki süreçte eborsada işlem gören sigorta şirketleri için olumlu algılamalara olanak sağlayabilir” diyor.

Ayrıca ihtiyaca göre artabilecek olası ventilatör, maske vb. virüsle mücadelede artabilecek cihaz ya da diğer ürünlerin de üretimine sanayi ve tekstil şirketlerinin de sağlık sektöründeki hisselerle birlikte bu süreçte ön plana geçebileceğini düşünüyor. Bunun dışında RTA Labo-ratuvarlarını bünyesinde bulunduran Güler Yatırım Holding’i de bu kapsamda sağlık sektörüyle bağlantılı şirketler arasında değerlendirmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Nitekim holding hisselerinin Mart ayı başından itibaren yüzde 49 civarında yükseliş kaydettiğinin altını çiziyor.

“OPERASYONEL PERFORMANSLARA OLUMLU YANSIYABİLİR”

Moleküler biyolojigenetik, immünoloji-seroloji, medikal ve endüstriyel biyoteknoloji ürünlerinin Ar-Ge ve üretimine yönelik çalışmalar yapan RTALaboratuvarları’mn Mart ayı ortalarında moleküler tabanlı koronavirüs test kiti geliştirmesiyle hisselerinde değer artışının hız kazandığını dile getiren Ürkün, 1 Mart-30 Mart arasında diğer birçok sektörün darbe yediği bu dönemde getiri arayışının da etkisiyle direkt sağlığı etkileyen virüs gelişmelerinin diğer ilaç-sağlık hisselerinde talep artışı yarattığını söylüyor. Ürkün bu dönem içinde ilaç veya sağlık yan ürünleri üretimi veya dağıtımı yapan şirketler değer kazanırken, hastane hizmetleri veren şirketlerin değer kaybı yaşadığını belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bu durum korona virüs nedeniyle artması beklenen hasta sayısı ve birçok özel hastanenin de pandemi hastanesi olarak belirlenmesi ve sonuç olarak operasyonel faaliyetlerine olumsuz etkisi olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki periyotta virüs salgınının bir süre daha devam edip yine ilaç veya test kiti üreten şirketlerin ön planda kalmaya devam ettiğini görebiliriz. Artan ilaç ve diğer sağlık ürünleri talebindeki artış sağlık sektöründeki şirketlerin operasyonel performanslarına olumlu yansıyabilir. Virüsün hızla yayılmasıyla birlikte son günlerde virüse karşı ilaç geliştirme işlerinin yoğunlaştığım görüyoruz. Bu kapsamda bir ilaç ortaya konulursa ve bu ilacın üreticisi Borsa İstanbul’da işlem gören bir şirket üzerinden gerçekleşirse, hem üretici şirket, hem de ilacın dağıtıcısı olacak şirket hisselerine ilgi artabilir. Ancak mevcut koşullarda sağlık sektörü kısa sürede çok fazla prim yaptığı için yatırımcıların şimdilik yeni pozisyon almak için gelişmeleri izlemesinde fayda var.”

“PSİKOLOJİK OLARAK ÖN PLANA ÇIKTI”

Sağlık sektörü hisselerinin borsada yoğun bir şekilde psikolojik olarak ön plana çıktığım belirten Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da koronavirüs pandemisi nedeniyle, bu hastalığın Türkiye’de de yaygınlaşması ile beraber sağlık hizmetlerine, ilaçlara olan talebin artacağı inanışına dikkat çekiyor. Ancak ilaç bakımından bilindiği gibi Covid-19’un direkt olarak bir tedavisi, aşısı, ilacı bulunmadığını hatırlatarak, “Semptomlar üzerinden tedavi yapılıyor ve grip tedavisine benzer bir şekilde semptomlar kontrol altına almıyor. Grip ilacı, serum üretimi gibi faktörler ilaç şirketlerine olan ilgiyi artırıyor. Biriken talep ile beraber cirolarının pozitif etkileneceği düşünülüyor. Tabii ecza, ilaç sektörünün içinde son dönemde talebin çok yığıldığı kolonya, dezenfaktan gibi ürünler de var. Ancak bu ürünlerin ağırlığı da borsada hisseleri işlem gören şirketlerin ciroları açısından sanıldığı kadar belirleyici değil.

Öte yandan devletin özel hastaneleri de pandemi hastanesi kapsamına alması ve virüs hastalarına bu hastanelerde de tedavi imkanının açılması sanıldığı kadar bir ciro artışı sağlamaz. Bunların içinden RTA ise koronavirüs test kiti üretimi nedeni ile ön plana çıkıyor. Ancak bu da small cap bir hisse” diyor.

Barış ÜRKÜN / Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü
“RTA’daki gelişmeleri izlemek gerekiyor”

RTA LABORATUVARLARI: 2019 dördüncü çeyreğinde satış gelirleri yıllık bazda yüzde 37 azalışla 4.2 milyon TL olan şirketin, 2018 dördüncü çeyrekte 1.6 milyon TL olan net karı 2019 aynı dönemde 700 bin TL zarar olarak açıklandı. Net Borç/FAVÖK rasyosu 0.86 olan şirketin hisseleri koronavirüs paniği nedeniyle sağlık sektörü hisselerine gelen alımların etkisiyle değer kazanmaya başladı. Biyoteknoloji ürünleri geliştiren ve üreten Türk sermayeli şirket, Covid-19’un teşhisine yönelik tanı kiti geliştiriyor. Gebze’deki Ar-Ge merkezinde üç saat içerisinde sonuç veren moleküler tabanlı test kiti geliştirmeyi başardı. Çin’in ürettiği testin duyarlılığı yüzde 95 oranında, şirketin ürettiği moleküler testlerin ise yüzde 99 ve üzerinde. Moleküler testler ikinci günden sonraki enfeksiyonları saptayabilirken diğerlerinde immün yanıtın oluşmasının beklenmesi yaklaşık 7-8 günü alıyor. Başta Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Ukrayna olmak üzere 11 ülkeye kit ihracatı yapıyor. Birkaç ay içerisinde çok sayıda ülkeden milyonun üzerinde sipariş almayı hedefliyor.

Bu gelişmelerin operasyonel sonuçlarına olumlu katkı sağlaması muhtemel. Hisseleri kit geliştirmeyi başarmasının ardından hızlı yükseldi. Bu yükselişin ardından hedef fiyat ve yükseliş potansiyeli vermek yerine gelişmeleri bir müddet daha izlemek gerekir.

SELÇUK ECZA DEPOSU: Net karı 4Ç19’da yıllık bazda yüzde 15 artışla 113 milyon TL oldu; piyasa beklentisinin altında geldi (beklenti 127 milyon TL). Finansman giderlerinin 4Ç19’da 4 milyon TL seviyesine gerilemesi net karın artışında rol oynadı. Operasyonel tarafta net satış gelirleri beklentilerin üzerinde gelirken FAVÖK rakamı beklentilerin altında kaldı. Net satış gelirleri, aynı çeyrekte artan ilaç fiyatlarıyla birlikte yıllık bazda yüzde 37 selçuk artışla 4.901 milyon TL oldu. FAVÖK’ü yıllık bazda ecza yüzde 10 artarak 117 milyon TL oldu. Şirket 23.000 deposu eczaneye hizmet sunuyor. Koronavirüs vakaları nedeniyle oluşan ilaç ve diğer malzemelerin dağıtımı faaliyetlerinin artması mümkün. Hisseleri Mart başından beri yüzde 12 yükseldi. Virüsle mücadelede ilaç dağıtım şirketleri önemli bir rol oynuyor. Hissede son dönemde yaşanan yükseliş potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda mevcut koşullarda hedef fiyat ve yükselme potansiyeli vermek doğru değil. Takip edilmesini öneriyoruz.

Enver ERKAN / Tera Yatırım Ekonomisti
“Deva Holding en kapsamlı üretim yapan yerli ilaç şirketi”

DEVA HOLDİNG: Türkiye’de en kapsamlı üretim yapan yerli ilaç şirketi. 2019 bilanço performansı dikkat çekiyor. 2019’da 17 yeni molekülün 24 farklı formda lansmanı yapıldı, mevcut moleküllere iki farklı form eklendi. 2019’da 28 ülkede toplam 112 adet ruhsat alındı, toplamda 63 ülkede 732 ruhsat sayısına ulaşıldı. 2019 beşeri ilaç ve hammadde ihracatı ile yurtiçi Api satışı ve fason projeler toplamı bir önceki seneye göre yüzde 15 oranında büyüdü. Salgın nedeniyle ilaç sektörüne artan yatırımcı ilgisinden olumlu etkilenmekte. Ancak mevcut koşullarda hedef fiyat ve yükselme potansiyeli vermek doğru değil. Takip edilmesini öneriyoruz.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: Şirket 2019’dan önceki dört yıllık bilançosunda sürekli zarar etmiş. Ana faaliyetlerinden dolayı kar etmekle beraber, kur hareketlerinden olumsuz etkilenen borç yapısı itibariyle mali pozisyonu etkilenmekte. 2020’de büyüme stratejisine devam etmekte ve metropollerde en az 100 yatak kapasiteli hastane yatırımları yapmakta. Finansal yapıya rağmen şirket hisselerinde artan trend var. Pandemi nedeniyle sağlık hizmetlerine talebin arttığı bir ortamda, yatırımcı psikolojisinin bu sektöre doğru kaydığı görülmekte.

ECZACIBAŞI İLAÇ: EİS’in kolonya, temizlik ürünleri ve dezenfaktan üretiminde bulunan Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de doğrudan bir ortaklığı yok. Bağlı ortaklığı EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.’nin sermayesinin yüzde 99.92’sine sahip. EİP’in ana ürün portföyü, parenteral beslenme ürünleri, gastroenteroloji ve üroloji ürünleri, onkoloji tedavi alanı, nadir hastalıklar ve takviye edici gıdalardan oluşuyor. EİS’in gayrimenkul portföyünde yer alan ve yüzde 50 ortak olduğu Kanyon Alışverişi Merkezi 20 Mart 2020’te geçici bir süre ile kapatıldı. 31.12.2019 itibariyle sağlık faaliyetleri EİS’in konsolide satış gelirlerine 741.254 bin TL ile yüzde 85, konsolide faaliyet karına ise 58.570 bin TL ile yüzde 26 katkıda bulundu. 2019/12 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını artıran, ancak karını düşüren şirket, net döviz varlığı ile kurlardaki yukarı yönlü hareketten olumlu etkilenmekte. 2019 sonu itibarıyla 673 milyon TL net nakdi bulunuyor. Şirketin ilaç ve serum üretimi yok. Mevcut bilgiler ışığında pandemi dolayısıyla önemli bir kazancı yok. Mali durumu oldukça sağlıklı görünen Eczacıbaşı İlaç’ın salgın nedeniyle spekülatif ilgiden olumlu etkilendiğini düşünüyoruz.

Hisse senetleri borsada işlem gören sağlık ve ilaç sektörü hisseleri

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu