Güncel Ekonomi Haberleri

Afrikalıların Bavul Ticareti Artıyor

Bavul ticaretin’nin yerini artık Afrikalılar dolduruyor. LALELÎ piyasasının ilk müşterileri Polonyalılar oldu. Bunu zaman içinde eski Doğu Bloku ülkeleri izledi. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından sonra özellikle Ukrayna ve Rus müşterilerin akın etmesiyle Laleli piyasası büyüdü. Bu büyüme, tekstil ve hazır giyimin diğer merkezleri olan Merter ve Osmanbey’e de yansıdı. Öyle ki bu bölgelerde binlerce yeni şirket kuruldu.

Laleli’nin yeni müşterileri ise Afrikalılar

Özellikle pandemi nedeniyle Çin’den alım yapmakta zorlanan Afrikalılar, başta Laleli olmak üzere yolcu beraberi ithalat yaptıkları Osmanbey ve Merter gibi bölgelere yöneldiler. Senegal’den Etiyopya’ya, Cibuti’den Gabon’a Sahra Altı Afrika ülkelerine bu bölgelerden ihracat her geçen gün artıyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu ülkelerin yarattığı boşluğu da Afrikalılar çoktan doldurmuş durumda. Türkiye ile Afrika arasındaki özel iş birliklerine göz attık.

Bavul ticareti
Bavul ticareti

En Büyük Pazar Olmaya Aday

Dosso Dossi Holding’in Laleli’de dört mağazası var. Bu mağazalarda kadın, erkek, çocuk ve ayakkabı ürünleri satılıyor. Firmanın en önemli müşterilerini son zamanlarda Afrikalılar oluşturuyor. Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, Gana ve Senegallilerin en yoğun müşteri grupları olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra Gabon, Nijerya, Etiyopya, Cibuti, Sudan ve Kenya’dan da müşterileri olduğunu söylüyor. Afrika’nın çok yakında sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en büyük pazarlarından biri olacağını ifade eden Eraslan, nedenlerini şöyle anlatıyor:

“Çünkü Afrika’da halen üretim yok. İstedikleri ürünü bulabilme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Ancak Afrika, zengin bir kıta olmaya başladı. Çin’in ve Avrupa’nın yatırımlarıyla hızla kalkınan bir pazar. Afrika’nın bazı ülkelerini geleceğin Dubai’si olarak görebiliriz. İlerisi için başarılı grafikler gösteren bir kıta olma yolunda ilerliyor. Biz, Dosso Dossi Holding olarak Afrika’daki yatırım imkanlarını yakından takip ediyoruz. Yeni iş birlikleri, partnerlikler kurmak adına adımlar atıyoruz. Yakın bir zamanda şahsen çıkacağım Afrika seyahatinde yatırım imkanları ve partnerlikler üzerinde çalışmalar yapacağım. Afrika pazarına güçlü bir şekilde girmek çok arzuladığımız bir konu.”

Afrika ile yapılan ticaretin günümüzde bavul ticareti şeklinde sürdüğünü kaydeden Eraslan, bunun bir süre daha bu şekilde devam edeceğini, ancak ticaretin gelişmesiyle birlikte bunun kurumsal bir şekle dönüşeceğini vurguluyor. Eraslan, “Afrika ile ticarette çok ciddi sorunlar yaşanmıyor. Gümrük mevzuatları uygun. Pandemi sürecinde kısa süreli problemler yaşanmış olsa da bunlar şu anda aşıldı, istikrarlı bir şekilde ürün ihracatı gerçekleştiriliyor” diye konuşuyor.

Afrika bavul ticareti

Bazı Ülkelerde Sorun Yaşıyoruz

Laleli’de mağazası bulunan Süper Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yasubuga da Afrika pazarının son 10 yıllık süreçte önemli bir büyüme gösterdiğine işaret ediyor. 2014 yılında Ukrayna’da yaşanan siyasi olaylardan sonra Laleli piyasasının yeni pazar arayışına yöneldiğini ifade eden Yasubuga, ‘‘Özelikle Nijerya, Gana, Senegal. Kamerun. Etiyopya, Sudan gibi Sahra Altı ülkelerden ciddi oranda iş insanını İstanbul’daki uluslararası ticarette ihtisaslaşmış bölgelerde görmek mümkün” diyor.

Afrikalı alıcıların daha yeni yeni Laleli’yi keşfetmeye başladıklarını kaydeden Yasubuga, Afrika ülkelerinin Laleli için büyük bir satış potansiyeli taşıdıklarını vurguluyor. Uzak Doğu’dan yapılan taşımalarda navlun fiyatlarının aşırı artışı ve pandemi süresinde Uzak Doğu’da meydana gelen üretim kısıtlamaları nedeniyle Afrikalı ithalatçıların Türkiye’ye yöneldiklerini belirten Yasubuga, bu ivmenin artarak devam ettiğini söylüyor.

Yasubuga, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Afrika’ya ihracatta ve bavul ticaretinde Türkiye açısından ürün temini, lojistik, kargo, para transferi gibi hiçbir konuda bir sorun gözükmüyor. Ancak bazı ülkelerde sorunlarımız var. Son 3 yılda Cumhurbaşkanlığının Afrika açılımı yeni elçilikler, ataşelikler ve irtibat ofislerinin açılması elbette çok değerli. Sorun yaşadığımız ülkelerle de sanayimizi korumak koşuluyla ticaret anlaşmaları yapmamız ihracatımıza daha büyük bir ivme kazandıracaktır.

Eksik olan bir başka konu da Afrika’da devamlılığı olan fuarların düzenlenememesi. Ağırlıklı tanıtım bugün bizlerle ticaret yapanların oralarda yaptığı fısıltı reklamı. İhracatımızı artırmamız için Laleli gibi ticaret merkezlerini Afrika’da daha fazla tanıtmalıyız. Daha kapsamlı ve kurumsal bir tanıtım hem STK’lar hem de hükümet nezdinde oluşturulmalı.”

Bavul ticareti

Önümüzde Büyük Fırsat Var

Bate Ayakkabı’nın Laleli’de iki, Sultanahmet’te ise bir mağazası var. Bu mağazalarda kadın ve erkek ayakkabıları satılıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın satışları yüzde 15 civarında etkilediğini belirten Bate Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Yıldız, bu ülkelerin boşluğunu başka ülkelerin doldurduğunu, özellikle Afrika ülkelerinin bu konuda öne çıktığını vurguluyor. Yıldız, şu bilgileri veriyor: “Rusya’ya ihracatımız 2015’ten önce yüzde 70’ler düzeyindeydi. Bugün yüzde 20’ler seviyesinde.

Uçak krizinden sonra Avrupa ve özellikle Afrika pazarına açıldık. Afrika’da genellikle Sahra Altı ülkelerine ihracat yapıyoruz. Nijerya ve Senegal bu ülkelerin başında geliyor. Afrika’da daha fazla büyümeyi planlıyoruz. Avrupa’nın kırılganlığı bize fırsat doğuruyor. Ancak coğrafi uzaklık ve orada kendimizi yetirince tanıtamamamız soıun oluşturuyor. Bu yıl Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 10-15 civarında olabilir. 2ü23’te bu oran daha da aratacaktır. Çünkü dünyada imalat kısmına baktığınız zaman hepsinde sıkıntılar var ve çoğu ülke üretimi bıraktı. Bu da bize fırsat sunuyor.”

Bavul ticareti

Çin’in Hakimiyeti Kırıldı

Osmanbey’de mağazası bulunan firmalardan Orhan Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan, Osmanbey’e Afrika’nın hemen her ülkesinden müşteri geldiğini, ancak Nijerya, Tanzanya, Senegal, Etiyopya, Uganda, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin öne çıktığını belirtiyor. Afrikalıların işe giderken giyilen klasik giysilere daha çok talep gösterdiklerini söyleyen Orhan, “Afrika son 15 yılda büyüyen ve dünya ticaretine adapte olmaya çalışan ekonomisi ve bir milyarın çok üzerindeki nüfusu ile tekstil ve hazır giyimde Türkiye için çok ciddi bir pazar konumunda.

Osmanbey, Merter ve Laleli piyasasında Afrika ülkelerinin payı giderek artıyor. Güney Yarımküre’deki ülkelerin mevsimleri Kuzey Yarımküre’nin tersi olduğu için bu ülkeler, sezon sonu kalan stokların eritilmesinde önemli bir rol oynuyorlar. Ayrıca bu ülkelerde Avrupa. Asya ve Amerika’ya göre daha az sayıda marka olduğu için Türk markalarının ve fast fashion ürünler üreten Osmanbey, Laleli, Merter merkezli firmaların rahatlıkla mal satabilecekleri bir pazar özelliği taşıyor” diyor.

Afrika hazır giyim piyasasına aslında Çinli firmaların hakim olduklarını ifade eden Orhan, ancak pandemiyle birlikte sevkiyatta yaşanan sorunlar ve kurların seyri nedeniyle Türkiye’den olan talebin artış göstermeye başladığını vurguluyor. Orhan, Afrika’ya ihracatı artırmak için sektörel dernek ve odaların da daha aktif çalışması gerektiğini söylüyor.

Bavul ticareti

Cem Kubilay KABAN / Cabani Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi
“Etiyopya’da çok güçlüyüz”

1983’ten bu yana Laleli-Beyazıt bölgesinde satış noktalarımız oldu, halen de Laleli’de bir perakende, bir de toptan showroom’umuz var. Rusya-Ukrayna savaşından sonra UkraynalI müşterilerimizin kaporalannı iade ettik. Rus müşterilerimiz para transferi konusunda ve nakliyede sorunlar yaşıyor, ancak siparişlerini iptal etmediler. Yeni siparişlerde temkinli davranıyorlar. Afrika’da özellikle Etiyopya’da güçlüyüz. Tüm uluslararası markalar içinde bilinirliği en yüksek markayız. Oraya yıllardır düzenli olarak ihracat yapıyoruz.

Çünkü ülkenin ayak yapısı, iklimi ve renk tercihlerine göre özel üretim yapıyoruz. Etiyopya dışında Nijerya, Güney Afrika, Nijer, Kenya gibi ülkelere de ihracatımız var. Son aylarda Afrika bölgesine siparişlerimiz yüzde 20 artış gösterdi. Afrikalı müşterilimizin sayısı her geçen gün artıyor. Bunu, Çin’in bazı bölgelerinde yaşanan Covid-19 nedeniyle kapanmalara ve verimli üretim yapamamalarına bağlıyorum. E-ticaret yoluyla da Afrika’nın önemli ülkelerine satış yapmak mümkün. Çünkü pandemi sonrası e-ticarette önemli artışlar gözlemliyoruz.

ÖZBEY MEN / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu