Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Akıllı şebekeler hayatı kolaylaştırıyor

Şehirlere olduğu kadar şehir yakınlarında konumlandırılmış organize sanayi bölgeleri ve tesislere yönelik olarak da teknoloji odaklı çalışmalar yürüten Siemens’in geliştirdiği çözümler arasında yerel yönetimler ile organize sanayi bölgelerine yönelik olanlar öne çıkıyor. Altyapı ve Şehirler Sektörü içinde çalışmalannı sürdüren Akıllı Şebekeler Bölümü bu noktada devreye giriyor.

Grup koruma röleleri, kompanzasyon sistemleri, enerji kalite sistemleri ile bu ürünler üzerinden katma değerli projeleri hayata geçiriyor. Akıllı Şebekeler Bölümü, bu alandaki projelerin ihtiyaç duyduğu elektrik, su, doğal gaz şebekeleri ile endüstriyel tesislerde anahtar teslim çözüm sağlıyor. Bölüm, bu çalışmalan bir adım daha ileriye taşıyarak ülke ya da şehir şebekesinin SCADA sistemlerini kurma görevini üstleniyor.

akilli sebeke

OSB’lere verimlilik artışıyla rekabet avantajı

Türkiye’de halen 100 kadarı aktif 300’e yakın organize sanayi bölgesi bulunuyor. Ülke ekonomisinin temel taşı olarak da tanımlanabilecek olan organize sanayi bölgelerinden bazılan binlerce tesisi barındırırken, on binlere varan çalışan sayılanyla dikkat çekiyor. Bu yüksek değerler, beraberinde yüksek enerji talebini de getiriyor. Bu enerji talebinin karşılanmasının ötesinde, mevcut sistemlerin daha etkin yönetimi için özel uygulamaların devreye alınması gerekiyor. Örneğin Siemens’in hizmet verdiği, dört farklı bölgeden oluşan 690 firmanın faaliyet gösterdiği Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, yılda 180 milyon Kwh elektrik tüketimi gerçekleştirirken 70 bin kişiyi istihdam ediyor.

Gerek Gaziantep gerekse Türkiye genelindeki organize sanayi bölgelerinin pek çoğu yalnızca iç piyasaya yönelik değil ihracat odaklı da çalışıyor. 7 gün 24 saat aralıksız üretim yapan bu tesislerde enerji kaynaklı bir sorun yalnızca üretim bandının o an durması anlamına gelmiyor, sonraki süreçleri de olumsuz etkiliyor. Diğer yandan, kullanılan ekipmanların eskiye oranla çok daha hassas olması, tesislerin talep standartlarının da yükselmesine neden oluyor. Bugüne kadar organize sanayi bölgelerinde enerji otomasyonuna yönelik 20’nin üzerinde büyük projeye imza atan Siemens, yalnızca enerji kesintisi değil, enerji dalgalanmaları kaynaklı sorunların da önüne geçerek tesislerin başta üretim olmak üzere süreçlerinin sorunsuz işlemesini sağlıyor.

Arızaların önceden tespiti kolaylık sağlıyor

Siemens’in organize sanayi bölgelerine sunduğu zengin portföyde enerji kesintisi ve dalgalanmalarının üretime olumsuz yansımaması haricinde proaktif önlemler de bulunuyor. Bu önlemler elektrik, su ya da doğal gaz şebekelerinde çıkabilecek bir arızanın önceden tespit edilmesini amaçlıyor. Arızanın sıklığını, büyüklüğünü, ayrıca arızanın ne kadarlık bir alanda sorun yarattığını öngörerek gerekli engelleme ve kısıtlamayı amaçlayan sistem, arızanın yalnızca o bölgede sınırlı kalabilmesi, başka yerlere sirayet etmemesi ve arıza sonrasında sistemin eski haline dönebilmesi için hızlı bir şekilde senaryolar üretip bu senaryoları operatöre uygulatabiliyor.

Otomasyon sistemleri, operatörün arızanın oluşacağı periyoddan bir süre önce bilgilenebilmesini sağlıyor. Sunulan parametre ve değerler doğrultusunda operatör gerekli önlemleri alırken, arızanın oluşması durumunda en az kayıpla atlatılabilmesi için gerekli ortamı sunuyor.

Su ve doğalgaz da yönetilebiliyor

Siemens’in son yıllarda geliştirdiği ve bugün Akıllı Şebekeler bölümü bünyesinde sunduğu çözümler, elektrik haricinde su ve doğal gaz şebekelerini de kapsıyor. Bu çözümler, aynı platform üzerinden elektrik, doğal gaz ve suyun izlenebilmesini sağlıyor. İlki Gebze Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan sistemin daha büyük ölçekte bir benzeri Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruluyor. Türkiye’nin, alanında en büyük projesi de olan Çerkezköy OSB projesinde RTU adı verilen ürünler sayesinde, OSB içinde bulunan tesislerin tüm elektrik, su, atık su, içme suyu ve doğalgaz şebekelerine ait veriler online olarak kontrol merkezine aktarılıyor. Bu şekilde bir yandan sayaç otomasyonları yapılırken, aynı zamanda şebeke konusunda elde edilen verilerle ciddi analizler gerçekleştirilebiliyor. Sistem, örneğin kullanım eğrilerini inceleyerek genel akışa aykırı bir değişiklik varsa o parseli mercek altına alıyor. İnceleme sonunda, o bölgede sayaçların arızalı olup olmadığı, kaçak bulunup bulunmadığı vb. detaylar öğrenilerek çözüm üretilebiliyor. Bu da, hem OSB yönetiminin daha etkin ve hızlı hareket edebilmesini sağlarken tesisin sorununa hızlıca çözüm bulunulmasıyla ciddi verimlilik avantajları elde edilebiliyor. Sistemin, sayaçları uzaktan izleyebilmesi ciddi bir işgücü ve maliyet avantajına ulaşılmasının da yolunu açıyor. Bugün pek çok organize sanayi bölgesinde tesis başına minimum 3-4 sayaç bulunuyor. 200 parsellik bir bölge düşünüldüğünde, periyodik olarak ziyaret edilip okunması, kontrol edilmesi gereken 800 kadar sayaç bulunuyor. Siemens, kurduğu sistem ile bu zorluğu ortadan kaldırmanın yanında insan kaynaklı hataların oluşmasının da önüne geçiyor.

TEK ÇÖZÜMLE OPTİMUM VERİMLİLİK

Siemens’in organize sanayi bölgeleri ile beiirli bir ölçeğin üzerindeki tesislere kurduğu bu sistemler, tek bir çözümle optimum verimlilik elde edilmesini sağlıyor. Sağlanılan zaman ve maliyet avantajı, tesislerin kendilerini küresel rekabete karşı daha güçlü konumlandırmalarının yolunu açıyor.

Siemens Türkiye Akıllı Şebekeler Bölümü, sahip olduğu birikimi Türkiye dışındaki projelerde de uyguluyor. Bugüne kadar Irak’tan Mısır’a, Suudi Arabistan’a kadar tüm bölgede proje gerçekleştiren Siemens Türkiye ekibi, Viyana ile Hindistan arasında, kuzey güney ekseni arasında yalnızca mühendislik değil yetkinlik, kişi sayısı ve Ar-Ge çalışmalarıyla en büyük organizasyon olma niteliğine sahip bulunuyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu