Güncel Ekonomi Haberleri

Alınabilecek Otomobil Hisseleri

Otomotiv sektöründeki hisseler

BORSA İstanbul’da otomotiv sektöründe işlem gören şirket sayısı maalesef fazla değil; ancak otomotiv yan sanayi hisselerini de dahil ettiğimizde bu sayı yükseliyor. Otomotiv ülkemize direkt ve dolaylı olarak en fazla istihdam sağlayan sektörlerden biri. Cari dengeye pozitif katkı yapan sektörlerimizin de başında geliyor. 2020 yılı için Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) pazar tahmini 525-575 bin adet aralığında iken, Ocak ayında gelen pozitif verinin ardından (27.273 adet satış: yıllık bazda yüzde 90 artış) ODD tahminini 575-625 bin adet olarak revize etti. Satışlardaki hareketlilik Şubat ayında da devam ederken, salgın sürecinin başlamasıyla Mart, Nisan ve Mayıs aylarında zayıf veriler ortaya çıktı. Ancak ekonomideki hızlı toparlanma ve kamu bankalarının sağladığı düşük kredi faizleri ile Haziran ayında tekrar otomotiv piyasasının canlandığı görüldü. Nitekim Haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları yıllık yüzde 66 artışla 70.973 adet seviyesinde gerçekleşirken, yılın ilk yarısında toplam satış hacmi yıllık yüzde 30 artışla 254.068 adede ulaştı.

SEKTÖRDE İŞLER İYİ

Borsa İstanbul’da ise otomotiv sektöründe hisseleri işlem gören sekiz şirket bulunuyor. (Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, Karsan Otomotiv Sanayi, Otokar, Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş., Türk Traktör ve Tofaş Türk-Otomobil Fabrikası) Ayrıca otomotiv sanayi olarak değerlendirilebilecek otomotiv parçası ve lastik ile beraber sektörde toplamda 19 şirket Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Hisseleri işlem gören sekiz şirketin kârı da ilk çeyrekte geçen yılın eş dönemine göre yüzde 72.8 artarak 1 milyar 171 milyon lira oldu.

Özetle, otomotiv şirketleri yılın ilk çeyreğinde kâr patlaması yaşadı. Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv ve Otokar piyasa beklentisinin üzerinde net kar açıklarken, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası piyasa beklentisine paralel bilanço bildirdi. 2020 birinci çeyrekte Tümosan, Anadolu Isuzu ve Karsan zarar açıklarken diğer otomotiv şirketleri kar açıkladı. )

Bu kapsamda borsada hisseleri işlem gören otomotiv şirketlerinden beşi yılın ilk çeyreğini kârla, üçü ise zararla kapattı, ilk çeyrekte özellikle Türk Traktör’ün karını yüzde binden fazla artırarak 7.6 milyon liradan 84 milyon TL’ye çıkarması dikkat çekti. Mart ayında tüm dünyada yaşanan pandemi sonrası ise otomotiv şirketlerinin önemli bir bölümü üretimine ara vermek zorunda kaldı. Şimdi gözler yılın kalan bölümünde sektörün ve sektör hisselerinin nasıl bir seyir izleyeceğine çevrildi, ikinci yarıda toparlanmanın hızlanacağını düşünen analistler, bu kapsamda orta ve uzun vade için otomotiv sektöründe hisseleri işlem gören 7 şirketinde portföye dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.

“TOFAŞ VE FORD OTOSAN’A ‘AL’ VERİYORUZ”

Türkiye otomotiv sektörünün pandeminin olumsuz etkilerine rağmen toparlanmaya devam ettiğini belirten Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, nitekim ilk çeyrek bilançolarında da satışların ortalama yüzde 15 arttığını, ope-rasyonel karlılığın ise beklentilerden daha güçlü gerçekleştiğini hatırlatıyor.

Haziran ayında gelen pozitif verilerin ardından ODD’nin de toplam pazar tahminini 600-650 bin adet olarak güncellediğini kaydeden Aydın, otomotiv şirketlerinin ilk çeyrek bilançolarının ise genel anlamda pozitif gerçekleştiğinin altını çiziyor. “Virüs salgınının ekonomik aktiviteye olumsuz etkisi ilk çeyrekte yalnızca Mart ayında hissedildiği için bilançolara yansıması sınırlı oldu” diyen Aydın, “Zayıf geçen Nisan ve Mayıs ayı ise ikinci çeyrek bilançolarını bir miktar olumsuz etkileyebilir. Salgının hafiflemesi, düşük faiz ortamı, ertelenen talep ve kampanyaların da etkisiyle otomotiv sektöründeki canlılığın devam edeceğini ve ikinci çeyrek finansallarının ardından pazara ilişkin yukarı yönlü revizyonların gelebileceğini düşünüyoruz. Otomotiv şirket hisselerinin pozitif fiyatlanmaya devam etmesi sürpriz olmayacaktır” açıklamasını yapıyor.

Aydın, otomotiv sektörü hisselerinden Ford Otosan için 79.50 TL, Tofaş Oto için ise 29.40 TL 12 aylık hedef fiyat öngördüklerini belirterek ‘al’ önerisinde bulunduklarını sözlerine ekliyor. Ancak ikinci çeyrek finansalları ile şirket beklentilerine paralel olarak revizyon ihtimalinin de mevcut olduğunun altını çizdi.

“İKİNCİ YARIDA TOPARLANMA HIZLANACAK”

Her ne kadar kendi otomotiv markamız olmasa da dünyanın en fazla otomotiv üreten ülkelerinden biri olduğumuzu hatırlatan înfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin ise, yerli otomotiv girişimiyle birlikte burada daha katma değerli bir üretim modeline de geçebileceğimizi düşünüyor. Mart ortasından itibaren sektöre baskı yapan pandemiye rağmen ilk çeyrekte otomobil satışlarının yüzde 45, hafif ticari araç satışlarının yüzde 26 artış gösterdiğini belirten Şahin, bunun şirketlerin yüksek kârlar açıklamasının önünü açtığını söylüyor. Ama bizim otomotiv sektörümüzün büyük oranda ihracat sektörü olması nedeniyle içeride pazar iyi seyretse de yurtdışma yüksek oranda bağımlı olduğunun altını çiziyor.

İkinci çeyrekte birçok otomotiv şirketinin bütün dünyada üretime ara verdiğini, dolayısıyla gerek üretim, gerek satış rakamlarının pek iyi gitmediğini kaydeden Şahin, “Ancak yurtiçinde pazar hala bir önceki yılın çok üzerinde seyrediyor. Haziran ayında başlatılan kampanya ile hızlı bir toparlanma görüldü. Sadece haziranda otomobil pazarı yüzde 58, hafif ticari araç pazarı yüzde 109 artış gösterdi. Böylelikle yılın ilk altı ayı bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla kapandı. Elbette ihracat pazarları, böyle bir büyüme göstermediğinden dolayı bizim otomotiv şirketlerimizin bilançolarında ikinci çeyrekte daralma göreceğiz. Yılın ikinci yarısında ise toparlanma hızlı gerçekleşecek. Birçok ülke normalleşme adımlarını attı ve atmaya devam ediyor. Ertelenen otomotiv talebi yılın ikinci yarısında sektörü pozitif etkileyecek. Diğer taraftan pandemi dolayısıyla bireysel araç kullanımının arttığını da görebiliriz. İnsanlar toplu taşımadan, kalabalık alanlardan kaçmaya çalışıyor. Dolayısıyla otomotiv sektöründe üçüncü ve dördüncü çeyrekte daha iyi bir tablo bizi bekliyor” yorumunu yapıyor.

Otomotiv ve yan sanayi olarak bakıldığında Türkiye’de çok değerli şirketlerimiz bulunduğunu da kaydeden Şahin, Ford Otosan, Tofaş Otomobil Fabrikası, Doğuş Otomotiv, Anadolu Isuzu, Karsan ve yerli otodaki rolüyle Vestel, Otokar, Türk Traktör yan sanayi tarafında da Ege Endüstri, Jantsa, Good Year ve Bridgestone’un orta ve uzun vadeli yatırıma uygun şirketler olarak ön plana çıktığını söylüyor.

Mevcut durumdan en az etkilenecek otomotiv firmalarının başında Tofaş Otomobil Fabrikaları’nın geldiğini de kaydeden Şahin, yerli tüketicinin ucuz araçlara yöneldiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle geçtiğimiz yılda en çok satan otomobil olma unvanını taşıyan Egea’nm 2020’de de tahtını koruyacağını düşünüyor. Tofaş hisselerinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 31.60 TL hedef fiyat öngören Şahin, orta uzun vade için hisseyi önermeye devam ediyor.

“DOĞUŞ VE OTOKAR’IN ÇARPANLARI İSKONTOLU”

Pandemiden dolayı otomotiv şirketlerinin yılın ikinci çeyreğinin önemli bir bölümünde faaliyetlerine ara verdiğini hatırlatan Integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçmkaya özer, dolayısıyla bu döneme yönelik zayıf bilanço beklentisi bulunduğunu söylüyor. Ancak bunun piyasa için sürpriz olmadığını, ikinci çeyreğin zayıf olacağına yönelik beklentilerin fiyatlara yansıdığını düşünüyor. İkinci dalga olmaması halinde en kötüsünün geride kalmış olabileceğini dile getirerek üçüncü çeyrekte daha net bir toparlanma olmasını bekliyor. Orta ve uzun vadede Doğuş Otomotiv, Otokar ve Tofaş Otomobil Fabrikaları hisselerine ‘al’ veren Özer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Doğuş Otomotiv yüksek marjlı kalemlere doğru kayarak satış gelirini artırmayı başardı. Ciro ve pazar payındaki artışta şirketin finansallarını güçlü kıldı. Şirketin net satış gelirlerindeki belirgin artış, güçlü operasyonel karlılık ve TUVTÜRK üzerinden sağlanan net karlılık beklentilerden daha iyi kar açıklamasını sağladı. Doğuş Otomotiv’in üçüncü çeyrekten sonra güçlü potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Şirket hisseleri çarpanlarına göre de iskontolu işlem görüyor. Endekse paralel getiri sağlayan Doğuş Otomotiv hisseleri 14.71 seviyesi üzerindeki seyrini korumaya devam ettiği sürece 17.50 seviyesine doğru yükseliş potansiyeline sahip. Otokar ise, operasyonel maliyetleri kontrol altında tutarak kar marjı yüksek ürünlerin satışından iyi performans elde etti. Ancak şirket 25.03.2020-20.04.2020 tarihleri arasında üretim faaliyetlerine toplamda 22 iş günü ara verdi. İkinci çeyrek döneminde daha zayıf finansal sonuçlar gelebilir. Şirketin backlog siparişlerinin zıhlı araçlardan oluşması da ikinci çeyrekte FAVÖK’teki düşüşü sınırlı kılabilir. Otokar’da hedef fiyatımız bulunmuyor. Şu sıralar endeks üzeri getiri sağlayan otokar hisseleri için çarpanlar iskontolu işlem görüyor. Bununla birlikte 157.60 seviyesinde bulunan direnç seviyesi üzerinde güçlenme eğilimi alıyoruz. 157.60 seviyesinde oluşa-bilcek yerleşik seyirlerde 175 TL seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel sağlanabilir.”

“Otomotiv ihracatı yeniden 2 milyar doları geçti”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı, normalleşmenin başladığı haziran ayında düşüş yaşasa da Covid-19 salgınının olumsuz etkisinin azalmaya başladığını gösterdi. Mayıs ayında yüzde 56 düşüşle 1 milyar 203 milyon dolar ihracat yapan sektör, haziranda tek haneli düşüşle iki aylık aradan sonra yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan sektörün, ihracat payı da yüzde 15 oldu. Sektörün Ocak-Haziran dönemindeki ihracatı ise geçen yıla kıyasla yüzde 29.5 düşüşle 10.8 milyar dolar oldu. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “İhracatımızı her koşulda artırmaya yönelik çabalarımız tüm hızıyla sürüyor. Mevcut pazarlarda güçlenmenin yanında, alternatif pazarlara yönelik çalışmalarımızın meyveleri haziran ayında da kendini gösterdi. İsrail’e yüzde 137, Mısır’a yüzde 131 ve Brezilya’ya yüzde 399 oranında yüksek artışlar kaydettik. Ülke grubu bazında ise Ortadoğu ülkeleri ile Sırbistan, Norveç, İsviçre, Kuzey Makedonya gibi AB dışı ülkelerin yer aldığı diğer Avrupa ülkeleri ülke gruplarında yüzde 62’ye varan oranlarda artış yaşadık” diye konuştu.

Tuğrul ARIKAN / Anadolu Isuzu Genel Müdürü
“Yerlileşme konusuna ağırlık vereceğiz”

Haziran ile birlikte piyasanın tekrar canlanmaya başlaması ve ötelenen taleplerin de alıma dönüşmeye başlaması ile toparlanmanın devam edeceğini düşünüyoruz. İkinci çeyrekte pandemiyle birlikte daralan ağır ticari araç pazarı toparlanarak sene başındaki hedefleri tekrar yakalayıp hatta üzerine çıkabilir. Ancak iç pazarda oluşan olumlu tablo sektör cirosunun önemli bir kısmı olan ihracat pazarlarında henüz gerçekleşmedi. Covid-19 etkilerinin ülke bazında farklılık göstermesi nedeniyle ihracat azarlarındaki canlanmanın üçüncü çeyrek sonlarında başlamasını bekliyoruz. Öte yandan salgın nedeniyle yaşanan yavaşlamaya rağmen şirket olarak yurtiçi ve dışından sipariş almaya devam diyoruz. İhracat pazarlarımızın ve yurtiçi pazar taleplerimizi en hızlı şekilde karşılıyoruz. Yurtdışı pazarlarda aktif rol oynayan ve ihracat kapasitesi yüksek bir şirket olarak taleplerin üçüncü çeyrek dönemden sonra canlanarak artmasını bekliyoruz.

Ancak önümüzdeki aylarda açılmasını öngördüğümüz ihracat satışlarına rağmen 2019 seviyelerini yakalamamız zor görünüyor. Ama iç piyasadaki olumlu gidişatın ihracattaki kayıpların önemli kısmını kapatabileceğini düşünüyoruz. Eylül ve Ekim aylarında durumu daha iyi görebileceğiz. Mevcut finansman imkanlarının devam etmesi, özellikle ağır ticari segmentine daha uygun hurda teşvik paketinin oluşması satışlara ve yurtiçi üretime çok olumlu yansıyacaktır.

Şimdiden önümüzdeki dönem için hedeflerimiz, üretim ve satış rakamlarımız ve ciro hakkında bir öngörüde bulunmak çok sağlıklı değil. Yeni normalleşme ile birlikte araç atımlarındaki talepler artmaya başladı ancak önümüzdeki birkaç aylık bir dönemde satış hedeflerini nasıl etkilediğini ve bu doğrultuda ne gibi aksiyonlar alacağımızı daha gerçekçi verilerle değerlendirmiş olacağız.

2020 hedefimiz ürün gamımıza eklenecek yeni ürünlerle yurtiçi ve dışı pazarlarda farklı segmentlerdeki pazar payımızı arttırmak ve satış hedeflerimizi gerçekleştirmek yönündeydi. Ancak salgın nedeniyle hedeflerimiz bir süreliğine ötelendi. Normalleşme ile hedeflerimizi güncel tutarak pazarlarımızda gelecek potansiyeli düşürmeden iş planlarımızı hayata geçiriyoruz. Covid’le birlikte değişen müşteri tercihlerini, tüketim alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak hem ürünlerimiz, hem iş yapış şekillerimiz üzerinde çalışıyor ve önemli değişiklikler yapıyoruz. Covid süresinde yaşanan tedarik zinciri sıkıntıları bize çok şey hatırlattı. Dünyanın her yerinden tedarikte sıkıntı çekerken Türk yan sanayisi hizmetini kesintisiz devam ettirdi. Bu yüzden yerlileşme konusuna önümüzdeki dönemde çok daha fazla ağırlık vereceğiz.

Aykut ÖZÜNER / Türk Traktör Genel Müdürü
“Hedefimiz ihracatta yine rekor seviyelere ulaşmak”

2020’nin ilk beş ayında 13 bin 325 adet traktör üretilen Türkiye’de, toplam üretimin yüzde 71’i Türk Traktör olarak şirketimiz tarafından karşılandı. Gücümüzü kuvvetli ihracat adedi ve iç pazardaki yüksek pazar payımızdan alıyoruz. Mayıs ayı itibariyle pazar payımız yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ancak Covid-19 her sektörde olduğu gibi bizim işlerimize de kısıtlı olumsuz etkisi oldu. Bugün itibarıyla Covid-19 öncesi tempomuza hızla geldiğimizi ve önümüzdeki dönem için gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı ürün taleplerini değerlendirdiğimizde salgının sektörümüze etkisinin kısıtlı olduğunu söyleyebilirim. Gerek Türkiye, gerekse de dünya genelinde traktör ve diğer tarım makineleri sektöründeki daralmanın birçok sektöre göre sınırlı kaldığını görüyoruz. Bunda ise büyük oranda tarım ürünlerine olan ihtiyacın artması rol oynuyor. Artışını sürdüren dünya nüfusu ye çeşitli nedenlerle azalan ya da sınırlanan tarımsal alanlar nedeniyle, tarım ve tarımsal verimlilik giderek daha fazla önem kazanacak.

Pandemi sürecinde insanların vazgeçemeyeceği ve öteleyemeyecekleri tüketim ürünlerinin başında gıdanın geldiği bir kez daha görüldü. Tarım alanındaki bu farkındalığa bağlı olarak tarıma olan desteklerin ve yatırımların hem Türkiye’de, hem de tüm dünyada artmasını bekliyoruz. Bunun da önümüzdeki dönemde traktör ve tarım makineleri sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Nitekim Mayıs sonu itibari ile pazar 14 bin 576 adet ile geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62 yukarıda gerçekleşti. Senenin ilk döneminde gördüğümüz bu artış trendinin senenin geri kalanında da devam edeceğini düşünüyoruz. 2020’de ihracatta ise geçtiğimiz yıl yakaladığımız ivmeyi devam ettirerek hem ülke tarımına, hem de ekonomimize sağladığımız katkıyı sürdürmeyi hedefliyoruz. Öte yandan kurulduğumuz günden bu yana yerli ürün ve yerlileştirme konusu bizim için hep en önemli konu başlığı olmuştur. Her ne kadar bu yıl için hedeflerde bazı revizyonlar yapmış olsak da, amacımız ihracatta da iç pazarda yakaladığımız ivmeyi hızla yakalayarak yüksek adetlere çıkmak. Nitekim salgın nedeniyle ihracat pazarlarımızda yaşanan daralmaya rağmen teslimat süreçlerinde revizeler yapmak dışında adetlerde ciddi bir revize yapmadık.

Amacımız ihracatta da yine rekor seviyelere ulaşmak. Bu kapsamda yurtdışı satışlarımızın birinci çeyrek sonunda Nisan ayında açıklamış olduğumuz beklentilerimize göre 10 bin-12 bin 500 adet bandında olmasını bekliyoruz. Yenileme ve modernizasyon yatırım planlarımızı da gözden geçirerek, sene sonu yatırım harcama beklentilerimizde de bazı revizyonlar yaptık. Yılsonunda toplam 150-200 milyon TL yatırım harcaması öngörüyoruz.

Aslı SELÇUK / Ford Otosan Yatırımcı İlişkileri Müdürü
“2020’de 280-300 bin adet satış hedefliyoruz”

İlk çeyrekte performansımızın genel olarak güçlü seyrettiğini söyleyebiliriz. Sene başında düşük baz yılı ve devam eden kampanyaların etkisiyle yurtiçi pazarda yüksek talep görülürken, martın ikinci yarısından itibaren Covid-19’un etkisiyle yurtiçi pazarda önemli ölçüde yavaşlama başladı. Bu duruma rağmen şirketimiz yurtiçi pazarda satış adetlerini yüzde 41 artırmayı başardı. Ana ihracat pazarımız olan Avrupa salgının merkezi olurken, kıtada sınır geçişlerinin kapatıldığı, limanlara kısıtlama getirildiği ve talepte kayda değer düşüş yaşandığını gördük.

Bu gelişmelerin sonucunda ilk çeyrekte ihracat adetlerimizde yıllık yüzde 25 azalma oldu. Bu süreçte, karlılığımızın güçlü seyretmesindeki en büyük etken, yurtiçi satış adetlerimizdeki artış, güçlü satış sonrası ve yedek parça faaliyetleri, fıyatlama disiplinimiz, maliyet azaltıcı önlemler ve etkin gider yönetimimiz olurken, toplam satış gelirlerimiz yüzde 1 yükselerek 9.367 milyon TL oldu. Yurtiçi pazar özelinde Covid-19 döneminde normalleşme adımları etkisiyle özellikle Haziran ayında talep oldukça güçlüydü. Yılın geri kalanında da mevcut talebi baskılayabilecek nitelikte bir gelişme yaşanmazsa, 2018-2019’daki düşük baz yılı, düşük faiz ortamı ve ticari araçlarda birikmiş talebin etkisiyle sektörde satışların güçlü seyredeceğini söyleyebiliriz. Avrupa pazarında da ticari araç pazarının binek araç pazarına kıyasla daha hızlı toparlandığı görülüyor. Türkiye otomotiv ihracatının yoğunlukla Avrupa’ya yapıldığı düşünüldüğünde, bu bölge pazarlarında sürecek toparlanmanın Türkiye otomotiv sanayisini olumlu yönde etkilemesini bekleyebiliriz.

Özellikle yurtiçi ticari araç pazarında ve ana ihracat pazarımız Avrupa’da önümüzdeki aylarda talebin nasıl olacağı, beklentilerimizin şekillenmesinde etkili olacaktır.

Ford Avrupa üretime başladı ve gelen talep doğrultusunda üretim planlamaları devam ediyor. Tedarik planlamalarımızda herhangi bir sorun olmamakla beraber, talebi henüz karşılayamamış bir arz var. Bunun önümüzdeki 1-2 ayda dengeleneceğini öngörüyoruz. 2020’de 55-65 bin adet perakende satış, 225-235 bin adet ihracat, 280-300 bin adet toplam satış, 270-280 bin adet üretim vel30-150 milyon euro yatırım harcaması [maddi duran varlıklar) hedefliyoruz.

Kerem TALİH / Doğuş Otomotiv Mali İşler Genel Müdürü, CFO
“Satışlarımız yüzde 36 arttı”

İlk çeyrekte perakende satışların güçlü olduğu bir dönem yaşadık. Pazarın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41 yükselmesiyle satışlarımız yüzde 71 ivme kazandı, bu da bizi yüzde 19 pazar payına ulaştırdı. Finansal performans açısından ise geçen sene aynı döneme göre karşılaştırdığımızda, ciromuzu yüzde 76, tedbirli gider yönetimiyle EBlTDA’mızı yüzde 113 ve dolayısıyla net karımızı yüzde 284 arttırarak 125 milyon TL ile ilk çeyreği kapattık. Altı aylık pazar verilerine baktığımızda, perakende pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarken, Doğuş Otomotiv satışlardaki yüzde 36 artışla yüzde 16.3 pazar payına ulaştı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otomotiv sektörü, Covid-19 sebebiyle zor bir dönemden geçiyor. Talep oluşmaya başladı, arzın buna yanıt vermesi için gerekli çalışmalar sürüyor. Beklentinin üzerinde bir seyir gözlemliyoruz, ikinci yarıyılı net öngörebilmek için biraz daha izlemek gerekli.

Doğuş Otomotiv’de Mayıs ve Haziran, yoğun revize bütçe çalışmalarının gerçekleştirildiği aylardır. Ancak bu yıl ilgili bütçe dönemi zamanlaması kaydırılarak, Ağustos ayında gerçekleştirilecek şekilde planlandı. Baz bütçe çalışmalarımızın, mevcut durum göz önüne alındığında, yılsonu beklentilerimiz ile örtüşeceğini öngörüyoruz. Ağustos ayı sonrası için OEM ile mevcut durum değerlendirmeleri yapılırken, aynı zamanda revize bütçe varsayımları ile ilerlemeyi planlıyoruz. Pandemi sürecinde alternatifli senaryo çalışmaları yapıldı ve gerekli olması halinde uygulamaya geçilebilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı. Süreçte yetkili satıcı ve servislerimiz kesintisiz olarak, mevcut hizmetlerine devam etti, farklı bir uygulamaya geçilmedi.

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“Otokar’da hedef fiyatımız 176 TL”

OTOKAR: Şirket 1Ç20 dönemini hem beklentimize 20 milyon TL hem de piyasa beklentisine 21 milyon TL paralel 22 milyon TL net kar ile tamamladı. Geçen yılın aynı döneminde 11 milyon TL net zarar açıklamıştı. Şirketin satış hacmi bu dönemde geçen yılın aynı dönemine paralel bir seyir izlerken satış gelirleri, beklentimiz ve piyasa beklentisi doğrultusunda, yıllık yüzde 9 artışla 459 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin 1Ç20 döneminde yurtiçi satış gelirleri yıllık yüzde 46 yükselirken, ihracat gelirleri yüzde 4 geriledi, thracatın toplam gelirler içinde payı yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti. Şirketin FAVÖK’ü de beklentimiz 43 milyon TL ve piyasa beklentisi 43 milyon TL paralelinde, yıllık yüzde 361 artışla 46 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK marjı da yıllık 7.6 puan artışla yüzde 10 seviyesine ulaştı. Ayrıca, 11 Haziran’da Eshot Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu, 170 adet solo tip dizel otobüs ve 134 adet körüklü tip dizel otobüs tedariki ve araçların 5 yıllık bakımını da içeren ihaleyi 476 milyon TL ile kazandı. Bu tutar 1Ç20 dönemi sonundaki 1.78 milyar TL’lik bakiye sipariş tutarının yüzde 26.7’sine denk gelmekte olup, şirket hisselerinin kısa vadede performansını desteklemesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz yıl şirketin lÇ19’daki teslimatlarının 2Ç19 dönemine kayması nedeniyle güçlü bir baz yılı etkisi oluştuğu, salgının etkileri de göz önüne alındığında şirketin 2Ç20 finansallarının yıllık bazda zayıf sonuçlara işaret edebileceği göz ardı edilmemeli. Şirketin bu ihalelerle artan iş hacmi ve yılın geri kalanındaki ihale beklentileriyle pozitif seyrine devam etmesini bekliyoruz. Şirket için 12 aylık hedef fiyat tahminimiz 176 TL seviyesinde bulunmakta. Otokar hisselerini de bir müddet daha takip etmeyi planlıyoruz.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Şirket 1Ç20 döneminde, hem beklentimizin 111 milyon TL hem de piyasa beklentisinin 98 milyon TL üzerinde 124 milyon TL net kar açıkladı. Şirket 1Ç19 dönemini 69 milyon TL net zarar ile tamamlamıştı. Doğuş Otomotiv’in güçlü satış performansının yansıması olarak bu dönemde operasyonel tarafta güçlü sonuçlar açıklaması, net kar büyümesini destekledi.

Yıllık bazda toptan satışları yüzde 87 artış gösteren şirketin satış gelirleri, beklentimizin ve piyasa beklentisine yakın, yıllık yüzde 76 yükselişle 3.18 milyar TL seviyesine ulaştı.

Artan satış performansının etkisiyle şirketin FAVÖK’ü, beklentimize (245 milyon TL] paralel, piyasa beklentisinin (229 milyon TL] üzerinde, yıllık yüzde 138 büyümeyle 260 milyon TL seviyesine yükselirken, FAVÖK marjı yıllık 2.1 puan yükselişle yüzde 8.2 seviyesine yükseldi.

Şirket 2020 yılsonuna ilişkin öngörülerinde (toplam pazar: 620-630 bin, 70-80 bin satış performansı ve 160-170 milyon TL yatırım harcaması] bir değişime gitmemekle birlikte, salgının etkileri, kur seviyeleri ve ekonomik aktivitenin seyrine göre beklentilerini yıl ortasından itibaren yeniden değerlendirmeyi planladığını belirtti. Pozisyon almadan önce şirketi bir müddet daha takip etmeyi planlıyoruz.

Seda YALÇINKAYA ÖZER / İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı
“Sektörde en beğendiğimiz hisse Tofaş Fabrika”

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKASI: Şirketin yapısı gereği defansif özelliklerinden dolayı otomotiv sektöründe en beğendiğimiz hisseler arasında olmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle Avrupa otomotiv sektöründe önemli ölçüde daralma olmasına karşın Tofaş, Fiat’la yaptığı al ya da öde anlaşması ile 2020’de yaşanacak negatif etkiyi sınırlamış oldu. Bu anlaşmayla toplam satışlarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan ihracatı büyük ölçüde koruma altına aldı. Bu nedenle üretimde yaşanacak düşüş karlılık üzerinde çok fazla olumsuz etki yaratmayabilir.

Şirketin Yeni Doblo, Yeni Doblo Amerika projesi, Egea ailesi ve MCV FL yatırımlarının finansmanları için almış olduğu krediler FCA tarafından garanti altına alınması güçlü bir hamle oldu. Üçüncü çeyrekte ertelenmiş talebin karşılanmaya başlamasını ve dördüncü çeyrekte satışların ivme kazanmaya başlaması beklenebilir.

Yurtdışı ve içi süreci izlemeye devam ediyoruz. Tofaş Otomobil Fabrikası için 12 aylık hedef fiyatımızı 28.50 TL olarak belirliyoruz. Bu mevcut 26.00 seviyesi dikkate alındığında yüzde 9.6 yükselme potansiyeline denk geliyor.

Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Ford Otosan’da yükselme potansiyeli yüzde 18”

FORD OTOSAN: Şirket yurtdışı satışlarda yüzde 30 civarında daralma beklemesine rağmen yurtiçi tarafta hedefini aşacağını düşünüyoruz.

Yılın ilk altı ayında hafif ticari pazarında ciddi bir toparlanma gördük. Satışların çoğu yurtdışına olsa da artan kur ve yurt içinde fiyatların yukarı gelmesinin etkisiyle FAVÖK ve net dönem kârında yıl sonunda tek haneli düşüşler bekliyoruz. 2020 yılındaki bu etki dolayısıyla 2021 yılında hem FAVÖK, hem de net kârda yüksek çift haneli büyümeler göreceğimizden dolayı şirket hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 86.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

GOOD YEAR: Küresel otomotiv pazarının daralmasıyla birlikte lastik pazarında da daralma göreceğiz. Ancak yenileme tarafındaki talep lastik sektöründeki daralmayı otomotive göre çok daha kısıtlı kılacaktır. İhracat pazarlarındaki daralmaya rağmen içeride yükselen kur, kâr rakamları üzerindeki bu daralma baskısını kısıtlayacaktır.

Aralık ayında Good Year Tire’dan aldığı nakit ile birlikte çok düşük bir borç çarpanına sahip olan şirket yurtiçinde işlem gören eş şirketi Bridgestone’a göre çok daha düşük çarpanlarla işlem görüyor. Good Year hisselerinde yüzde 37 yükseliş potansiyeli ile 7.37 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

KUYUMCUKENT GYO: Şirket sermayesinin 54.44 milyon TL’den yüzde 83.7 oranında bedelli olarak 45.56 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesi için SPK’ya başvurdu.

PRİZMA PRES MATBAACILIK: Şirket, Arı İnovasyon ile 16.47 milyon TL+KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladı.

RTA LABORATUVARI: Şirket, Covid-19 tanısı için kullanılacak Cirus markalı ürün çalışmalarını tamamladığını, DSÖ Acil Durum Listesine başvuru sürecinin de devam ettiğini bildirdi.

ÇUHADAROGLU METAL SANAYİ: Şirket, bağlı ortaklığı Çuhadaroğlu Alüminyum ile GGK-Yıldızlar ortaklığı, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde 109 milyon TL+KDV tutarında sözleşme imzaladığı bildirildi.

EMLAK KONUT GYO: Şirketin Büyükyalı İstanbul Projesi kapsamında gidilen revizyonda 28 olan ticari ünite sayısının 46’ya yükseldiği ve tadilat yapı ruhsatlarının alındığı bildirildi. Proje kapsamındaki bağımsız bölüm sayısı 1655’ten 1673’e yükseldi. Ayrıca Emlak Konut Bizim Mahalle Projesi kapsamında 342 adet bağımsız bölüme ait yapı ruhsatının alındığı bildirildi.

ENKA İNŞAAT: Şirket, Tataristan’da doğal gaz santrali yapımı için yaklaşık 358 milyon dolar değerinde sözleşme imzaladı. Sözleşme büyüklüğü Enka’nın toplam 2.6 milyar dolar seviyesindeki inşaat projeleri portföy büyüklüğünün yüzde 14’ü kadar. 2023 sonunda tamamlanması beklenen proje, şirketin cirosunda yıllık 100 milyon dolar civarında katkı sağlayacak.

GERSAN ELEKTRİK: Şirket, ilk 18 ayı ödemesiz 84 ay vadeli 23.24 milyon TL tutarında yüzde 8 faizli kredi kullandığını bildirdi.

KOZA ALTIN 6 GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları, Söğüt sahasına yönelik Koza Altın tarafından geçmişte yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi ve belgeleri 33 milyon TL karşılığında satın alma işlemini tamamladı.

PEKER GYO: Şirket sermayesinin 73.1 milyon TL’den yüzde 246 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 179.9 milyon TL artışla 253 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen’in yüzde 40 iştiraki AZFEN Azerbaycan’da 237 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Azerbaycan’da Haydar Aliyev rafinerisinin modernizasyon işleri kapsamında imzalanan sözleşmede AZFEN’e düşen iş payı 95 milyon dolar seviyesinde.

TSKB GYO: Şirket sermayesinin 300 milyon TL’den yüzde 66.66 oranında bedelli olarak 200 milyon TL artışla 500 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.

ARD GRUP BİLİŞİM: Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açtığı Mebis yazılımı için en uygun teklifi verdiğini ve ihale sözleşmesinin imzalandığı bildirildi. 3.88 milyon TL’lik sözleşme, şirketin 2019 yılı hasılatının yüzde 6.9’una karşılık geliyor.

SERVE FLİM PRODÜKSİYON: Şirket sermayesinin 11.56 milyon TL’den yüz’de 20 oranında tahsisli olarak 2.32 milyon TL artışla 13.88 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak, şirketin yaptığı satış fiyatının yeniden belirlenmesi başvurusu SPK tarafından reddedildi ve satış fiyatı 4.74 TL olarak geçerli kalacak.

SEYİTLER KİMYA: Şirket, ithal ettiği otomatik maske makinelerinin teslim alındığını, üretim ve satışa başlanacağını bildirdi. Büyüklük veya olası bir ciro etkisi açıklanmadı.

TUĞÇELİK ALÜMİNYUM: Şirket, çamaşır makinesi tambur yıldızı ve kasnak üretimine ilişkin olarak 2021 itibariyle seri imalata başlanacağını bildirdi. Yılda 500 bin adet kasnak tambur yıldızı parçası üretilecek olup yılda 4.5 milyon euro gelir elde edilmesi bekleniyor.

ASELSAN: Şirket sermayesinin 1.14 milyon TL’den yüzde 100 oranında kar payından bedelsiz olarak 1.14 milyon TL artışla 2.28 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak daha önce Yönetim Kurulu tarafından alınan karar Genel Kurul’da onaylandı. Alınan kararla birlikte SPK’ya başvuru yapılmasına karar verildi.

FRİGO-PAK GIDA: Şirket sermayesinin 6 milyon TL’den yüzde 85 oranında kar payından bedelsiz olarak 5.1 milyon TL artışla 11.1 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak alınan karar Genel Kurul’da onaylandı.

SMARTİKS YAZILIM: Şirket, 31.86 milyon TL tutarındaki sermayesi içerisinde bulunan 1.06 milyon TL A grubu payların 0.7 milyon TL’lik kısmı ve 1.06 milyon TL tutarındaki B grubu payın 0.7 milyon TL’lik kısmının SPK’nın ilgili düzenlemeleri uyarınca C grubu paya dönüştürülmesine ilişkin olarak yaptığı sözleşme tadili başvurusunun geri alındığını bildirdi.

VERUSA HOLDİNG: Şirket, Tokat Erbaa’daki maden sahasında keşfettiği altın rezervine istinaden yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak şekilde 10 milyon TL sermayeli Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’nin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

AVOD KURUTULMUŞ GIDA: Şirket, daha önce madencilik faaliyetlerine ilişkin olarak Muğla’da bulunan krom cevheri stoklarındaki satışın başladığını, Çorum’daki faaliyetlerle ilgili olarak da izin işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ: Şirket sermayesinin 64 milyon TL’den yüzde 9.38 oranında kar payından bedelsiz olarak 6 milyon TL artışla 70 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin alınan karar Genel Kurul’da onaylandı.

İTTİFAK HOLDİNG: Şirket sermayesinin 90.0 milyon TL’den yüzde 11.11 oranında tahsisli olarak 10 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

KATMERCİLER: Şirket, 0.62 milyon dolar ve 2.76 milyon TL tutarında O-İKA 2 sözleşmesi imzaladı. Teslimatın 2021 yılında başlaması bekleniyor.

KERVANSARAY YATIRIM: Şirket, Muğla-Marmaris’te yer alan otelini yıllık 0.4 milyon euro’ya kiraya verdiğini bildirdi. Sözleşme süresi 10+5 yıl olacak şekilde belirlendi.

OSMANLI YATIRIM MENKUL: Şirket sermayesinin 19.82 milyon TL’den yüzde 0.5 oranında tahsisli olarak 0.1 milyon TL artışla 19.92 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

PERA GYO: Şirket sermayesinin 89.1 milyon TL’den eşanlı olarak yüzde 32.66 oranında 29.1 milyon TL azaltılıp yüzde 58.33 oranında bedelli olarak 35 milyon TL artışla 95 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvurdu.

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Şirket 2 milyon TL tutarında yeni sipariş aldı. Teslimatın 2020 içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON: Şirket, 30 Eylül 2020’ye kadar 2019 net karının yüzde 25’ten fazlasının nakit temettü olarak dağıtılmasını yasaklayan yasa hükmüne uyum sebebiyle daha önce hisse başına 0.34372 TL olarak açıkladığı brüt temettü teklifini 0.1719 TL olarak revize etti. Temettü dağıtım tarihi teklifi 28 Temmuz 2020 ve temettü verimi yüzde 2.1.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu