Başarılı Girişimcilik

Ansiad Girişimcilik Haftası

Mudo Consept Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, 41 Yıl Önce 12 Metrekarelik Dükkanda Başladıkları İşte, Bugün 95 Bin Metrekarelik Bir Alana Ulaştıklarını ve Önümüzdeki Hafta 100’üncü Mağazalarını Açacaklarını Bildirdi

Mudo Consept Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, 41 yıl önce 12 metrekarelik dükkanda başladıkları işte, bugün 95 bin metrekarelik bir alana ulaştıklarını ve önümüzdeki hafta 100’üncü mağazalarını açacaklarını bildirdi.

Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen 8. Girişimcilik Haftası etkinlikleri Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulunda gerçekleştirildi.

Mudo Consept Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu burada öğrencilere yaptığı konuşmada, meslek yaşamını ve Mudo markasının nasıl yaratıldığını anlattı. 7 yaşından beri iş hayatında olduğunu söyledi. Karpuz sergisinde çalışarak iş yaşamına atıldığını, Oyuncak sattığını, Şişli Terakki Lisesi’nde yatılı okuduğunu belirten Taviloğlu, yurtdışında eğitim almak istediğini ancak ilk girişiminde başarılı olamadığını kaydetti.

Bir arkadaşının yanında tezgahtar olarak çalıştığını anlatan Taviloğlu, ‘Varlıklı bir aileden geliyorum. Ama babamdan para isteyemiyordum’ dedi. Mudo’yu, İstanbul’daki Fitaş Sineması’nın köşesinde 12 metrekarelik bir dükkanda yarattıklarını ifade eden Taviloğlu, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: ’12 metrekarelik yerden bugün 90 bin metrekareye ulaştık. Şu anda 97 mağazamız var. Önümüzdeki hafta 100’üncü mağazaya ulaşacağız. Siz işinizi doğru, dürüst yapıyorsanız yaratıcıysanız marka oluyorsunuz.

Markanın korunması gerekir. Markanın en önemli özelliği devamlılıktır. Bir işi yapmak istiyorsanız takım olacaksınız. İşte Türkiye’deki futbol kulüplerinin hali belli… Her şeyden önce işiniz gelmeli. Aile yapınız, sosyal yapınız çok önemli. Bizimle iş yapacak, çalışacak olanlar dünyayı takip etmeli. Bütün ekibimizin dünyadan haberi olmalı. Etrafa bakacak, dünyada neler oluyor görecek. Eğer kendinizi sıkıştırmazsanız farkındalık yaratamazsınız. Girişimci olmak istiyorsanız fark edilmek istiyorsanız kendinizi sıkacaksınız. Başarının bir bedeli var. İşinizi takip edeceksiniz. ya küçük bir iş yapacaksınız ya da büyük bir iş. Arada olanların da riski var.’

Öğrencilere sürekli hayal kurmalarını isteyen Taviloğlu, ‘Etrafımıza, dünyaya çok bakacağız. Çok hayal kuracağız ve doğru ürünü yaratacağız. Birde işi doğru insanlarla yapacaksınız. Uçukları, aykırıları arıyoruz. Dünya’da Türkiye’de fırsatlar çok. Türkiye’ye güvenin. Türkiye’nin geleceği çok iyi olacak. Yeni doğacak iş imkanları var. Çünkü dünya değişiyor. Markalarda değişiyor. Artık günümüzde ürünler önemli hale geldi. Artık hayalcilik var’ dedi.

– PİZZA PİZZA YÖNETİM KURULU BAŞKANI-

Pizza üretiminde Türkiye’nin yerli sermayesi ve markası haline gelen Pizza Pizza Yönetim Kurulu Başkanı Abbas Türker de acı ve zor dolu bir yaşam içinde çalışmaya başladığını söyledi. Ortaokulu zar zor ‘çift dikiş’ tamamladığını, otobüs firmalarında şoförlük yaptığını anlatan Türker, gazete ilanıyla Libya’ya ağır vasıta şoförü olarak gitmek istediğini, ancak o işin dolduğunu öğrenince tercüman olarak işe alındığını kaydetti. Libya dönüşü, et ithalatı işine girdiğini, daha sonra çocuklarının geleceğini düşünerek Avustralya’ya gitmek istediğini ifade eden Türker, şöyle devam etti:

‘Avustralya’ya gitmek istedim. Ama şartlarım tutmayınca kabul edilmedim. O gün Ankara’da tüm Büyükelçilikleri gezdim. Sonunda Kanada Büyükelçiliğine gittim. Kendimi iş adamı olarak tanıttım. Kanada’ya göçmen olarak gidip iş yapmak istediğimi söyledim. Kendimce kafamda hayali bir şirket kurdum. Önce kabul edilmedim, sonra bu ülkeye gittim. Kanada’da bulaşıkçılık yaptım. Sonra 1995 yılında Türkiye’ye geri döndüm. İzmir’de önce küçük bir dükkanımız vardı. Burada pizza yapmaya başladık ve büyüdük.’

Bugüne kadar yaptıkları tüm yatırımları kendi öz sermayesi ile gerçekleştirdiklerini ve bankalardan kredi kullanmadıklarını anlatan Türker, Türkiye’de 100’e yakın bayisi ile bin 500 kişiye istihdam sağladığını, 80 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiğini söyledi. Yeni yılda şube sayısını 150, daha sonra da 300’e çıkarmak istediğini kaydeden Türker, ilk yurt dışı Pizza Pizza şubesini de Bağdat, Necef, Erbil ve Dohuk’ta açtığını bildirdi. Türker, Azerbaycan ve İran’da da önümüzdeki yıl yeni şubeler açacaklarını sözlerine ekledi.

– DERMOKİL KOZMETİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI-

Dermokil Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karaca da yaşamını öğrencilerle paylaştı. 11 çocuklu çiftçi bir ailenin ortanca oğlu olduğunu anlatan Karaca, 15 yaşında Sivas’ta çimento fabrikasında kamyonlara torba yükleyerek iş yaşamına atıldığını söyledi. Almanya’da 3,5 yıl kaçak işçi olarak çalıştığını, bu ülkede bulaşıkçılık, aşçılık, temizlikçilik yaptığını dile getiren Karaca, Türklerin Almanya’da aşağılanmalarını ve yaşamlarını gördükçe hırslandığını ve sermaye biriktirdiğini vurguladı.

Karaca, mobilya sektörüne girdiğini, ve kısa sürede Almanya’ya ihracat yaptığını belirtti. Annesinin rahatsızlığı nedeniyle 300 bin TL harcayarak Türkiye’de ilk masaj koltuğu ürettiğini vurgulayan Karaca, ‘Çin devreye girince masaj koltuğu üretimini azalttım. Sonra kozmetik işine tesadüfen girdim. Türkiye’de bu sektörde yerli üretici yoktu. 1,5 yıl Ar-Ge çalışması yaptık. Bugün 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. 3 bin 500- 4 bin satış noktamız var. İhracatımızda sürekli artıyor’ dedi.

İş adamlarının konuşmasından sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Bu arada toplantıyı yöneten Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin öğrencilerden iş adamlarına yumurta atmamalarını isteyince, öğrenciler gülüştü. Mudo Concept Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, öğrencilere ‘Atın, atın, bu benim reklamım olur’ yanıtı verdi.

Soru cevap bölümünün ardından konuşmacı iş adamlarına ANSİAD yöneticileri tarafından plaket verildi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu