Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Ar-Ge destekleri

FORD OTOSAN

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezî Koç Holding bünyesindeki otomotiv üreticisi Ford Otosan’m, Ar-Ge bölümünde bin 350 mühendis çalışıyor. İstanbul Sancaktepe’de inşa edilen yeni Ar-Ge Merkezi bin 200 personeliyle tek lokasyonda Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi konumunda. Bu dev Ar-Ge kadrosunun başında ise Ernur Mutlu var.

Ford Otosan Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Ernur Mutlu, ODTÜ’de Makine Mühendisliği Bölümü’nde okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmış. 1980’de ürün geliştirme mühendisi olarak Ford Otosan’a adım atmış. Ernur Mutlu’nun verdiği bilgiye göre, Sancaktepe’deki Ar-Ge merkezinde yılda 3 milyon saatten fazla mühendislik hizmeti üretilmesi hedefleniyor.

Ford Otosan, 2014 yılında cirosunun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırarak 328 milyon TL harcama yaptı. Firma, yatırımlarının yanı sıra, inovasyona verdiği önemle de dikkat çekiyor. 2014 yılında sadece Türkiye’de 110 patent başvurusu yapan firma, 16 adet de Ford Motor Company üzerinden patent başvurusu gerçekleştirdi. Bugüne kadar 612 patent başvurusu yapan Ford Otosan, 2014’de 33 patentinin tescilini gerçekleştirdi. Böylelikle 12 yılda toplam 229 patent başvurusunu tescillemiş oldu.

Ford Otosan komple bir aracı, motoru da dahil olmak üzere, beyaz kağıttan ticari bir ürün oluşana kadar tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için gerekli tüm yetenek ve altyapıya sahip.

Bünyesinde ürettiği Custom, Transit, Courier ve Cargo gibi araçların Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra, Mondeo’dan Edge’e birçok global modelin motor ve motor sistemlerinin Ar-Ge faaliyetlerini de yürütüyor. Örnek olarak, yeni Ford Mon-deo’da kullanılacak yeni nesil 2.0 litrelik dizel motorlar Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirildi. Ayrıca Cargo kamyonlar, Ford Otosan’m 55 yıla uzanan mühendislik tecrübesi ile Gölcük Ar-Ge Merkezi’nde geliştirildi.

ŞİŞECAM
Nimet Han’dan doğan Ar-Ge devi

Şişecam Topluluğu düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Flersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da üretim yapıyor. 150 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Şişecam Ar-Ge Başkam Prof. Dr. Şener Oktik, firmanın ilk özel sektör Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olduğunu belirtiyor. 1976 yılında İstanbul Karaköy Nimet Han’da araştırma labora-tuvarı olarak başlayan Ar-Ge faaliyeti şu anda İstanbul Gebze’deki Bilim ve Teknoloji Merkezi çatısı altında sürüyor.

Oktik, Ar-Ge deyimi yerine ArTeGe yani “araştırma ve teknoloji geliştirme” deyimini kullanıyor. Topluluğun tüm ArTeGe faaliyetlerinin tek bir çatı altında yürütüldüğünü ifade eden Oktik’in verdiği bilgiye göre, Gebze’deki ArTeGe merkezi dışında yurtiçi ve yurtdışında toplam 11 adet bölge laboratuvarı da bu kapsamda faaliyet gösteriyor. Şişecam Topluluğu 2014’te satış gelirlerinin yüzde 1.42’sine karşılık gelen bir tutarı ArTeGe harcaması olarak gerçekleştirmiş. Firmanın ArTeGe faaliyetlerine ayrılan pay son yıllarda yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi. 2014’te maliyet azaltan/verimlilik artıran ürünler ve üretim teknolojileri kapsamında 38 proje üzerinde çalışıldı. 2014’te laboratuvar ölçeğinde geliştirilen yeni ürün ve teknolojilerin sayısı 44 oldu. Yine 2014 yılında laboratuvar ölçeğinde geliştirilen 10 adet ürün ve teknoloji ticari ürüne dönüştü.

YILDIZ HOLDİNG
250 ürün, 1 milyar TL ciro

Ülker markasıyla bilinen Yıldız Holding, dünya çapındaki 300 Ar-Ge mühendisi ve uzmanıyla her yıl yüzlerce yeni ürün geliştiriyor. Yıldız Holding Global Inovasyon Başkanı Dr. Ahmet Anbar-cı’mn verdiği bilgiye göre, geçen yıl sadece atıştırmalık alanında 250’ye yakın ürün geliştirildi. Ülker, United Biscuits ve Godiva’nın yenilikçi ürünlerinin cirosu 2014’te 1 milyar TL civarında oldu.

Bu rakam üç şirketin toplam cirolarının yüzde 10’una, Yıldız Holding toplam atıştırmalık kategorisinin de yüzde 7’sine tekabül ediyor. Firmanın dünya genelinde 24 Ar-Ge grubu bulunuyor. Örneğin, United Biscuits’in Londra’da önemli bir merkezi var. Türkiye’de kuluçka merkezi olarak konumlandırılan North-star’m bünyesinde araştırma ve yeni teknolojilerle ilgili çalışan ayrı bir grubu bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin en gelişmiş duyusal analiz laboratuvarı şirket bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Ahmet Anbarcı, inovasyonu sadece yeni ürün geliştirmek olarak algılamadıklarım, süreçlerin iyileştirilmesine yönelik çok ciddi çalışmalar olduğunu belirtiyor ve her yıl “Senenin Yıldızları” adıyla bir ödül platformu gerçekleştirdikleri bilgisini veriyor. Süreçlerin iyileştirilmesi çalışmalarının holdinge katkısının 2014 yılında 150 milyon TL düzeyinde olduğunu söylüyor.

Yıldız Holding’e 2013 yılı sonunda Ar-Ge Başkanı olarak katılan Ahmet Anbarcı, bu yılm başından itibaren de Global Ino-vasyon Başkanı olarak görev yapıyor. Gıda alanında büyük bir deneyime sahip olan Anbarcı, Kraft Foods’un Almanya’daki Ar-Ge departmanında 27 yıl çalışmış.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu