Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Araç takip sistemlerinin yepyeni kullanım alanları

Takip et, rahat et

Araç takip sistemleri bir süredir hayatımıza girmiş durumda. Hız kontrolünden yakıt tasarrufuna, hatta kaçakçılığı önlemeye kadar pek çok alanda yararlanılıyor. Şimdilerde yepyeni kullanım alanları öne çıkıyor…

MOBIL araç sistemleri araç sayısı ne olursa olsun her sektörden her iş koluna önemli faydalar sağlıyor. Dünyada ve Türkiye’de oldukça yaygın olan sistem kurumların kaynaklarını dikkatli ve doğru yönetmesini sağlıyor. Bu sistemler sayesinde araçların gün boyu gerçekleştirdiği hareketler izleniyor, sürüş güvenliği için gerekli önlemler alınabiliyor, kazalar azalıyor, verimli araç kullanımı ile araçların yakıt tüketimi düşüyor, firmaların sahadaki gücü verimli yönetiliyor ve her türlü suistimal önleniyor. Türkiye, araç takip sistemi kullanımında Avrupa’nın en hızlı büyüyen iki ülkesinden biri.

“HER ŞEY KONTROL ALTINDA”

Araç takip sistemleri alanında faaliyet gösteren Mobiliz firması 2004 yılında kuruldu. Firma 15 bini aşkın firmaya, yurtiçi ve yurtdışında 350 binin üzerinde araca hizmet veriyor.

Araç takip sistemi

Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan teknolojideki trendleri yakından takip ettiklerini ve rekabetçi çözümler sunduklarını belirtiyor. Firma Shell ile başlattıkları işbirliği ile Shell FiloPlatform’u kullanan farklı ölçeklerdeki tüm şirketlere araçların yakıt tüketimine yönelik raporlar sunuyor. Firma, kişi/pet takip ürünleri ile çocuk, yaşlı ve evcil hayvanları sürekli izleme imkanı veriyor. Belirlenen alan dışına çıkıldığında otomatik olarak bilgilendirildiğiniz bu sistemde geçmişe dönük nerelerde dolaştıkları bilgisine cep telefonundan ulaşılabilir. Firma tarafından geliştirilen Akıllı Saat MAST770 ile çocuklar, yaşlılar ve hastalar mobil ortamda takip edilebiliyor. Saat acil durumlarda saati takan kişinin yerinin tespit edilmesini ve sesli görüşme yapılabilmesini sağlıyor. Akıllı Bilezik ise evcil hayvanların takip edilebilmesi için geliştirilmiş.

Aydoğan, “Sistem, hemen her ölçekteki şirketin kolayca sahip olabileceği, sağladığı faydanın yanında, yapılan yatırımın çok küçük kaldığı önemli bir teknolojik imkan sunuyor” diyor.

“GÜVENLİK ALANI ÖNDE”

25 yıldır telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Mıstaçoğlu Şirketler Grubu’nun iştiraki olan Blink Bilişim 2013’de kuruldu. İlk projesi olarak Vodafone ile Danone Grubu’na dolap takip sistemi yapan Blink Bilişim’in sistemleri halen 30 binin üzerinde araçta kullanılıyor. Yerli üretimi her zaman desteklediklerini belirten Genel Müdür Jü-lide Ulucan, “Müşteriye paket bir program değil, onun ihtiyaçlarına özel çözümler geliştiriyoruz” diyor. ” Firma çocuk saatleri yapmak için All-terco firması ile anlaşmış ve Myki To-uch isimli çocuk saatlerinin ilk partisini Türkiye’ye getirmiş. Saatler 3-14 yaş grubuna hitap ediyor. Lokasyon izleme, ebeveyn tarafından belirlenen numaralara sesli arama yapma ve arama alma, saat koldan çıkarıldığında alarm gönderme gibi özelliklere sahip. Firmanın çocuk takibi dışında yaşlı, nesne ve hayvan takip ürünleri de var. Ulucan, araç takip sektörünün güvenlik sektörüne doğru kaydığını, bu alana yönelik yeni sistemler geliştirdiklerini belirtiyor. İSBAK ile İstanbul’da hayata geçirdikleri proje çerçevesinde 7 bin 400 ticari minibüse NVR kayıt ve kamera kurulumu yapan firma, toplu taşıma araçları takibi, durak yönetimi, personel ve öğrenci servisleri yönetimi yapabiliyor.

DÜNYADA İLK BEŞTE

2005’de kurulan Arvento halen 32 ülkeye ihracat yapıyor. Firma 76 bin müşteriye, 800 binden fazla cihaz satışı yaptı. İddiasına göre ciro bazında dünyanın en büyük ilk beş firması arasında. Araç takip sistemlerinin başlangıçta okul servislerinde hız kontrolü sağlamak için kurulduğunu belirten CEO Özer Hmcal, serviste çocuk unutulması olaylarından sonra yeni düzenlemelerin geleceğini söylüyor.

Hmcal, araç takip sistemlerinin farklı amaçlarda da kullanılabildiğini anlatıyor. Cihaza sensörler bağlandığında kullanım alanı genişliyor. Cihaz konum bilgisini aldıktan sonra portlarla aracın sıcaklığını, yakıt durumunu gözlemleyebiliyor. Dondurulmuş gıda satıcıları sıcaklık sensörleri ile araçların buzluk sıcaklığını takip edebiliyor.

Gökşin GÜNHAN / Mars Logistics Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi
“Araçlarımız 7/24 takip edilebiliyor”

Mars Logistics olarak tüm çekici ve römorklarımızda uydu takip sistemi var. Yani araçları 7/24 takip edebiliyoruz. Bizimle birlikte müşterilerimiz de isterse internet üzerinden veya iPhone, iPad ve Android sistemlerle yüklerinin durumunu 7/24 takip edebiliyorlar. Sadece takip değil, ilgili evrakları görüntüleyebiliyor veya indirebiliyorlar. Mobil telefonlardaki uygulama aracılığıyla hafta sonlan dahil tüm araçların konumlan hakkında müşterileri bilgilendiriyor ve gecikmeler ile ilgili özellikle seri üretim yapan müşterilerimizi önceden uyarıp onların da gerekli önlemleri almalarını sağlıyoruz. Dorse ya da çekicilerde meydana gelen herhangi bir arıza sebebi ile hareket edemeyen ekipmanların yerini anında tespit edip servis gönderme imkanımız oluyor. Özellikle Ro-Ro kullanan araçlarda araçların fiziki olarak gemiye binip binmediklerini gemi manifestosunu beklemeden görüp, müşterilerimize bilgi veriyoruz.

Tolga SÜNER / Petrol Ofisi Filo Müdürü
“Tek ekrandan kontrol”

Sistem araç takip cihazının dahili özelliği olan Datapass ile araç beynine bağlanıyor. Aracın hız, kilometre, devir saati verilerini ekranlara aktarıyor. Dahili özelliği olan sesli hız uyarıcı sistemi ile güvenli sürüş sağlanıyor, G-sensor özelliği ile de Safety Stars Sürücü Ligi Puanlama sistemi oluşturuyor. Bu verilerle ortalama yakıt tüketimini hesaplarken, yakıt tüketimini düşürmeyi, sürücülerin daha güvenli sürüş yapmasını ve kaza risklerinin azaltılmasını da sağlıyoruz. Datapass ile araç üzerindeki gerçek veriler okunarak hesaplamalarda daha net değerlere ulaşılıyor. Müşterilerimize, servis, bakım, lastik değişimi gibi bilgilerin hatırlatılması ve operasyonel maliyetlerin çıkarılması gibi filo yönetim sistemi özelliklerini de sunuyoruz. “AutoMatic Sistem” ile araç yakıt giderleri,” AutoMatic Plus” sistemi vasıtasıyla da tek ekrandan tam kontrollü filo yönetim sistemi kullanılıyor. Araç takip sistemi, sadece cihaz aparatından ibaret değil. İçerisinde kullanılacak data hattı, sistemdeki harita bilgisi ve montaj servislerinin Türkiye çapında destek verebilmesi de kullanıcı açısından oldukça önemli etkenler. AutoMatic Plus’tan önce Türkiye’de araç takip, yakıt yönetimi ve filo yönetim sistemleri, ayrı olarak sunuluyordu. Biz, bu üç sistemi aynı anda tek ekran üzerinde gösteren öncü firmayız.

Farklı sektörlerde kullanımı

■ Bankalarda: Bankaların zırhlı araçlarının hem kapılarında hem de aracın motorunda cihazla bağlantı bulunuyor. Şube dışında kapı açıldığında merkeze ‘güvenli bölge dışında kapı açıldı’ sinyali gidiyor. Güvenli bölge içinde açılırsa sinyal vermiyor. Birisi acil durum butonuna bastıysa araç bloke ediliyor. Motor orada duruyor ve bir daha çalıştırılamıyor.

■ Beton araçlarında: Firmalar betonun bir kısmının yolda satılmasından şikayetçiler. Beton mikserleri gidene kadar bir yönde dönerler, boşaltırken ise tersine dönerler. Sensörler beton mikseri tersine dönmeye başladığı zaman aktif oluyor. Döküm yapıldığı yer şantiye değilse yakalanıyor.

■ Hafriyat kamyonlarında: Birçok belediyede bu sistemleri kullanmak zorunlu. İnşaat atıklarını belediyenin gösterdiği yere dökmek gerekiyor. Belediye eğer hafriyat işi yapacaksan bu sistemi takacaksın diye bir zorunluluk getiriyor. Sistem, damperin kalktığı an haber veriyor.

■ Kaçakçılıkla mücadelede: Gümrük Bakanlığı’na özel geliştirilen cihazlar kaçakçılığı önlemek için Türkiye’den geçen tırları kontrol ediyor. Barkodu okutup cihazı mıknatıs yardımıyla tırların üzerine yerleştiriyorlar. Tırlar sınır dışına çıkana kadar kontrol altında oluyor. Cihaz 350 saat açık kalabiliyor.

EDA GEZMEK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu