Başarılı Girişimcilik

Aydınlı Mucit Aile’den Girişimcilik Örneği

Dekantör arıtma sistemleri üretimi yapan Hakkı Usta Santrifüj Teknolojileri, satış ve pazarlama için Halis markasını geliştirdi. Biryıl içinde pazarın yüzde 75’ine hakim oldu.

“BİZ, ARAMIZDA MUCİTLERİN OLDUĞU, hayat icatlarla dolu bir aileyiz” diyen HaUs Santrifüj Teknolojileri Genel Müdürü Hakla Gözlüklü (28), Aydınlı girişimci bir ailenin en genç ferdi. Dedesiyle aynı adı taşıyan Gözlüklü, 56 yıl önce dedesinin, ithal makinelerin piyasadaki yaygınlığına tepki olarak şirketi kurduğunu söylüyor. Ailesinin su motoru, zeytinyağı ve pamuk preslerinin tamiratı ile uğraştığını söyleyen Gözlüklü, uzun çalışmalardan sonra Türkiye’nin ilk zeytinyağı presini ürettiklerini aktarıyor.

“Babam ve amcam zeytinyağı üretimindeki makineleşmenin ileriki zamanlarda daha da yayılacağım öngördüler. 1989 yılında Türkiye’de ilk ‘kontinü sistem zeytinyağı tesisini’ imal ettiler”diyor. Bu icatla, İtalyanların ve Almanların hakim olduğu zeytinyağı üretim sistemleri pazarına hızlı ve tepeden bir giriş yaparlar. Gözlüklü: “Dünya pazarına adım atmamızla birlikte rakiplerimize karşı rekabet gücümüzü artırmanın yolunun Ar-Ge’den geçtiğini gördük. 200l’de Türkiye’de ilk pirina çekirdek ayırma makinesini, 2002’de Türkiye’de ilk modüler sistem malaksörünü ürettik. 5 ton ile 120 ton arasında üretebildiğimiz makinelerle Türkiye’de zeytinyağı üretim sistemleri pazarının yüzde 75’ine hakimiz” diyor.

Şirket, bugün dünyada 900 un üzerinde çalışır durumdaki tesis ve tesis ekipmanının imalatçısı konumunda. Zeytinin ve zeytinyağının üretildiği hemen her ülkede Hakkı Usta markasını görmek mümkün. HaUs Santrifüj Teknolojileri Pazarlama Müdürü Özlem Sungun, hedeflerinin bir dünya markası yaratmak olduğu için kurumsal kimlik çalışmaları sırasında Hakkı Usta adım HaUS markası olarak tanıttıklarım söylüyor. HaUs Santrifüj Teknolojileri Yönetici Ortağı Cem Çakır da, pazarda bu kadar hızlı büyümelerindeki bir başka etkenin, makinelerine beş yıl garanti vermeleri ve mobil susuzlaştırma üniteleri olduğunu söylüyor. Çakır, “Satış sonrasında yabancılar iki yıl garanti verirken, biz beş yıl verdik. Mobil susuzlaştırma ünitelerimizi ise belediyeler ve müşterilere göndererek makinelerimizin performansını test ettiriyoruz” diyor. Makinelerinin 2008 Tüpraş Aliağa tesislerinde yağlı çamurların susuzlaştırılması çalışmalarında başanyla kullanıldığım söyleyen Çakır, dekantörlerin yaklaşık 3 bin kullanım alanı olduğuna değiniyor.

2011 sonunda 15 milyon euro ciro hedefleyen firmanın İran, Danimarka ve İsveç’te distribütörlük anlaşması var. Aydın, Astim Sanayi Sitesi’nde 22 bin metrekarelik alanda üretim yapan şirket, 200 bin metrekarelik alanda yeni bir tesis yatırımı yapıyor. Bu tesisle 200 olan çalışan sayısının bine çıkması ve toplam 40 milyon euro değerinde yatırıma ulaşılması hedefleniyor.

Firmanın danışmanlık yaptığı yabancı markalar arasında Alman Piller ve AvusturyalI Rothma-ier GmbH&CoKG bulunuyor. Yılda 100’ün üzerinde dekantör üretme ve kurma gücüne sahip olan HaUs’un hedefi, 10 yıl içinde seperasyon teknolojileri konusunda dünyanın en büyük beş firmasından biri olmak.

HAUS’UN KİLOMETRETAŞLARI
1954: Genç motor ustası Hakkı Gözlüklü tarafından Aydın’da kuruldu,
1962: Türkiye’de ilk zeytinyağı presi imal edildi.
1989: Türkiye’de çalışan ilk kontinü sistem zeytinyağı tesisi imal edildi.
2001: Türkiye’de ilk pirina çekirdek ayırma makinesinin imalatı.
2002: ilk modüler sistem malaksörü üretimi.
2006: Dekantöre giren katı madde oranına bağlı olarak, insan müdahalesine gerek kalmadan ayarlanabilir PLC sistemi geliştirildi.
2008: Tüpraş Aliağa Tesisleri için “yağlı çamurun susuzlaştırılması projesi” başarıyla uygulandı.

Şule Laleli

Yatırım Yapılacak En İyi İş Fikirleri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu