Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Bankalar ‘finansal teknoloji’ peşinde

Bankalar fınans dünyasına yenilik getirecek teknolojilerin peşine düştü. Bu amaçla yarışmalar düzenleyen banka yöneticileri sayesinde girişimciler bedava eğitim ve teknik destek, mentorluk, hibe krediler ve sıfır faizli kredilere ulaşmaya başladı. Finale kalanlar ise buluşlarını dünyaya tanıtma fırsatına kavuştu…

BANKALAR bankacılık ve finans dünyasına yeni bir nefes olacak teknolojileri hayata geçirmek için çok sayıda program ve hatta yarışmalar düzenlemeye başladı. Girişimci destek programlarında ağırlıklı teknik destek, eğitim, mentorlük, ofis gibi girişimcinin en önemli ihtiyaçları çoğu zaman tek çatı altında sağlanıyor.

Sayıları artmaya başlayan yarışmalarda ise özellikle finale kalan ve kazananlara çok sayıda avantaj sunuluyor. Amaç uluslararası arenada da yankı bulacak finansal teknolojileri kazanabilmek…

Ancak şimdilerde bu yarışmaları ağırlıklı global sermayedarı veya ortağı olan az sayıda banka düzenliyor. Bu nedenle Türkiye’de dereceye giren katılımcılar ürünlerini uluslararası arenada da tanıtma imkanına kavuşuyor. Yani Türkiye’den genç bir girişimci uluslararası alanda da bir anda tanınır hale gelebiliyor.

Tabii yarışmanın tek avantajı bu değil… Bankalar genellikle yarışma sürecinde veya yarışmadan sonra finale kalan katılımcılara uzun soluklu eğitim imkanı da sunuyor. Girişimci iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetleri, şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme, müşteri kazanımı sağlanan diğer imkanlardan sadece birkaçı…

Bu arada örneğin ING Bank yarışmada birinci olan girişimciye 50 bin TL’lik sermaye desteği sağlarken, finale kalan altı projeye de sıfır faizli altı ayı ödemesiz 50 bin TL’lik kredi imkanı sunuyor. TEB ise finale kalanlara hibe desteği sağlıyor. Diğer bankalarda ise yarışmalarda dereceye girenlere avantajlı finansal destekler veriliyor.

YENİ YARIŞMA 2017 SONUNDA

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojileri hayata geçirmek amacıyla TEB Fintech Future Four Programı’m başlattı.

Finans teknolojileri konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel başlatılan TEB Fintech Future Four Programı’na 43 başvuru aldıklarını söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Bu programı hayata geçirirken sektör olarak hayalini kurduğumuz gelecek vizyonunu bankalar ve start-up’ların birlikte çalışmasıyla inşa edebileceğine gönülden inanıyorduk. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından finale kalan 8 projenin finans sektöründe dünya çapında sorunların cevabı olabileceğine inanıyoruz” dedi.

TEB, TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla 20 Eylül’de başlattığı Fintech Future Four Programı’na toplam 43 başvuru aldı. Ön değerlendirmeler sonucu seçilen ilk 25 takımın Bomonti Ada’daki ilk jüri değerlendirmesinin ardından 16 takım belirlendi. Seçilen takımlar, programın danışman ortağı Symrna Capital tarafından 3 hafta boyunca mentorluk alarak derinlemesine birebir görüşmeler gerçekleştirdi.

Gerçekleşen sunumlarda banka üst yönetimi ve bağımsız jüri üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu, girişimcilerin sunumlarını dinleyerek Türkiye finansal sistemine uygunlukları, rekabette sağlayacağı avantajlar, fintek fikirlerinin nasıl global platformlara taşınabileceği konularında interaktif görüşmeler gerçekleştirdi. 11 jüri üyesinin ayrı ayrı değerlendirmesi sonucu 4 Fintek projesi 2017 TEB Fintech Future Four’un kazananları olarak belirlendi.

Final sunumlarının sonrasında jürinin oyları ile kazanan ilk 4 girişim Roboadvisory kategorisinde ZEK.AI ve Miks; Dijital Danışmanlık kategorisinde Chatbank ve Önce Müşteri/Müşterini Tanı kategorisinde SoolX oldu.

Jüri tarafından seçilen ZEK.AI, Miks, Chatbank ve SoolX takımları bundan sonraki süreçte TEB içerisinde final ürünü yaratmak için bankacılık mevzuat ve ugunlukları, hukusal süreçler, ürün güvenliği ve teknoloji uygunluğu gibi alanlarda uzman ekipler ile birlikte çalışacaklar. Bunun yanında TEB Girişim Bankacılığı, şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme ve müşteri kazancı gibi konularda destek sunarken, seçilen 4 Fintech girişimi iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetlerine ulaşabilecek. TEB program kapsamında danışman ortağı Smryna Capital LLC aracılığı ile girişimlere ilk mali desteği hibe olarak sağlarken; TEB Özel Yatırımcı Kulübü (Investor Society) kazanan takımlara alfa ürün geliştirmeleri ve yatırım alma konusunda destek olacak.

TEB’in dijital zeka ve yeteneklerin finans alanında da değerlendirilmesi hedefiyle TEB Fintech Future Four Programı’m başlattığına dikkat çeken Mendi, “Türkiye’nin küresel finans merkezi konumuna ulaşmasında çok büyük bir adım olmasını bekliyoruz. TEB’in ortağı BNP Paribas ile birlikle kazanan 4 girişimi Fransa ve dünya genelinde fintek startup ekosistemine duyurmayı ve onlara uluslararası network fırsatları yaratmayı planlıyoruz” diyor.

Bankadan edindiğimiz bilgiye göre TEB Fintech Future Four Programı için 2017 sonunda yeniden çağrıya çıkmaya hazırlanıyor. Ancak banka programa bu yıldan farklı olarak yeni konseptler ve farklı içerekler de dahil etmek için çalışıyor.

BİRİNCİ OLAN MEKSİKA’YA GİDECEK

Garanti Bankası Fintech ekosisteminin güçlenmesi amacıyla düzenlediği yarışmayı sermayedarı BBVA Grubu ile birlikte organize ediyor. BBVA grubu’nun dünyada bankaların finansal teknoloji girişimleriyle işbirliği yapma konusunda önde gelen örneklerden biri olduğunu hatırlatan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, “Bu kapsamda, fintech girişimlerine verilen önemle ortaya çıkmış bir platform olarak, her yıl, tüm dünyadan finansal hizmetlere yönelik çığır açıcı yeni fikirlerin ortaya çıkarılması ve hayata geçirilmesi hedefiyle “BBVA Open Talent” yarışmasını düzenliyor.

Ülkemizden dünyaya açılmayı hedefleyen girişimlerin, projelerini küresel arenada tanıtma fırsatını bulacağı BBVA Open Talent yarışmasını Türkiye’ye de getirdik. GarantiPartners bünyesinde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yarışmaya, finansal dünyanın dönüşümüne doğrudan ya da dolaylı katkı sağlayacak yaratıcı projesi olan tüm girişimler katılabildi” diyor.

Banka BBVA Open Talent yarışmasıyla, bir yandan yenilikçi projeleri cesaretlendirirken, diğer yandan Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin ulaştığı seviyeyi dünyaya duyurabilmeyi amaçlıyor.

Didem Dinçer Başer’in verdiği bilgiye göre; başvurular, Türkiye’nin de dahil olduğu, yaratıcı projesi olan tüm girişimler tarafından yapılabildiği gibi, dileyen girişimler küresel çapta da farklı dikeylerde yarışmaya başvurabiliyor.

“Kimlik Doğrulama (Identity)” “Yapay Zeka (Artificial Intelligence)” ve “Şirketler için Fintech (Fintech for Companies)” kategorilerinde yarışmaya başvuran girişimler arasından birinci olan, BBVA’mn dünya çapında gerçekleştirdiği yarışmanın finallerine katılmaya hak kazanacak. Türkiye ayağını kazanan girişim projesi ise Meksika’da gerçekleşecek bölgesel finallerde ülkemizi temsil edecek. .

Garanti Bankası ayrıca, geçtiğimiz K dönemde fintech özelinde hazırladığı Garanti Hackathon’u gerçekleştirdi. Katılan yazılımcı, tasarımcı ve girişimcilerin yeni teknolojileri öğrenme, kendilerini geliştirme, sosyalleşme ve fikirlerini paylaşabilme imkânı bulduğu Hackathon’da, Türkiye’de ilk kez bir platform üzerinde bankacılık API’leri de katılımcılara sunuldu.

Bu sayede katılımcılar bankacılık APFlerini kullanarak, daha yaratıcı servis ve ürünler geliştirme imkanına kavuştu.

Bu doğrultuda yayma aldığı https://developers.garanti.com.tr/ web sitesi ile hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki tüm finansal teknoloji girişimleri bankanın APrierine ulaşabilir noktaya ulaştı.

SON BAŞVURU 5 AĞUSTOS

QNB Finansbank 2013 yılından bu yana, projelerini geliştirmek ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimci adaylarına finansman ve bilgi desteği sunmak üzere “Geleceğin Patronları” yarışması düzenliyor. Yaş sınırı olmayan yarışmaya girişimciler herhangi bir sektör sınırlaması olmadan istihdam yaratıcı ve yenilikçi projeleriyle katılabiliyorlar. “4. Geleneksel Geleceğin Patronları” yarışması için son başvuru tarihinin 5 Ağustos 2017 olduğunu açıklayan QNB Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Onur Özkan, yarışma hakkında şu bilgileri veriyor:

“Yarışmaya başvurular www.geleceginpatronlari.com üzerinden yapılıyor. Yarışmada ön elemeden geçen 20 projenin sahibi Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (KWorks) tarafından verilecek olan “Iş Modeli Eğitimi”ne katılmaya hak kazanıyor. Bu projeler arasında yapılacak elemeyi geçen ilk 10 girişimci yine Koç Üniversitesi tarafından eğitimlerin verildiği Geleceğin Patronları Akademisi’ne ücretsiz katılabiliyor.

Ardından tekrar elemeye tabi tutulan 10 proje arasından seçilen 6 proje akademik bir destekle geçirilen ciddi bir dönemin ardından finalde yarışıyor. Geleceğin Patronları yarışmasının finali için 8 Kasım’da ekosistemin önemli isimlerinden oluşan jüri ve melek yatırımcılar karşısındaki sunumlarla gerçekleşiyor.”

Finalistler yarışma sonrasında EFSE DF Girişim Destekleme Programı’na dahil olarak altı ay boyunca destek almaya devam ediyor. Böylece finalistler Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin (KWORKS) eğitim, laboratuvar olanakları ve netvvork’üne ulaşma imkanına kavuşuyor. Finalist olmaya aday 10 proje sahibi girişimcinin, Koç Üniversitesi tarafından eğitim verilen Geleceğin Patronları Akademisi’ne katılma hakkı elde ettiğini de söyleyen Özkan, “Tüm finalistler Avrupa Birliği’nin KOBÎ’lere yönelik EFSE DF Girişim Destekleme Programı’na ücretsiz katılım hakkı elde ediyor. GNB Finansbank Geleceğin Patronları yarışmasının birincisine 50 bin liralık sermaye desteği ödülü veriyoruz. Finale kalan ilk altı projeye yine QNB Finansbank’tan sıfır faizli, ilk altı ay ödemesiz 50 bin TL taksitli ticari kredi imkânı sunuluyor” diyor.

PROGRAM 15 MAYIS’TA BAŞLADI

İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu ve Kolektif House tarafından yönetilen Workup girişimcilik programı hayata geçirildi. Nisan ayında www.workup.ist web sitesi üzerinden başvurular toplanarak 15 Mayıs’ta programa seçilen ilk girişimler belirlendi ve program aktif olarak başladı.

Programın başvuruları, 3 Temmuz-16 Temmuz tarihleri arasında yeniden açıldı. Yeni başvurular, programın web sitesi olan workup. ist üzerinden chatbot aracılığıyla alındı. Bankadan verilen bilgiye göre, yeni açılan başvurulara 2 hafta içinde 3.000’e yakın başvuru geldi. Yaklaşık iki ay önce hayata geçen programa bu düzeyde katılım olması ise dikkat çekti. îş Bankası’ndan yapılan Workup programına ilişkin yazılı açıklamada şu bilgiler veriliyor:

“Başvurular, programın kapasitesine göre dönem dönem tekrar açılacak. Workup.ist web sitesinden takip edilebilir. Workup girişimcilik programı tamamen ücretsiz ve seçilen ekiplerden herhangi bir hisse talebinde bulunmuyor. Programa devam eden girişimler, seçkin mentörlerden düzenli şekilde destek alarak, alanında uzman kişilerden iş fikri geliştirme, yalm girişimcilik metotları, * araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine erişiyor.

Ayrıca büyümeyi sağlayabilmek için seçkin yatırımcılardan oluşan yatırımcı ağma ulaşıyor.

Workup programı, geride kalan iki ay boyunca girişimcilerin istek ve ihtiyaçlarına göre şekillendi.”

MENTORLUK DESTEĞİ DE VAR

Yapı Kredi olarak bugüne kadar özellikle teknolojiyi kullanarak üretim yapmak isteyen girişimcilere yönelik farklı çok sayıda yarışma programları düzenledi. 2017 yılında ise banka code.yapıkredi programını hayata geçirdi. Programla aynı zamanda FinTech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediğine vurgu yapan banka, bu alandaki çalışmaları hakkında şu açıklamaları yapıyor:

“code.yapikredi, katılımcılarını ürün geliştirme sürecinin tüm aşamalarında destekliyor. Kodlama eğitimlerinin yanında yazılım geliştiricilerine mentorluk desteği İ® vererek fikirlerini hayata geçirme imkanı da tanıyor. Bugüne kadar 3000’e yakın , kişiye dijital dünyanın kapılarını aralayan programa ilkokuldan üniversiteye, 7’den 70’e farklı yaş ve eğitim gruplarındaki kişiler ücretsiz katılabiliyor. Code.yapıkredi’de kodlama eğitimleri, finansal rehberlik, kuluçka, hızlandırma ve yatırım kademelerini kapsayan özel bir destek programı sunuluyor, code. yapıkredi ile yazılımcılar, finansal teknoloji uygulama programlama arayüzlerine (OpenBankingAPI) de erişebiliyor.”

Son olarak Türkiye Bilişim Vakfı’nm (TBV) düzenlediği KOD Ödülleri’nin de sponsorları arasında yer alan Yapı Kredi, bu kapsamda dileyen tüm katılımcılara kodlama eğitimi verdi. Başarılı projeleri ise code.yapıkredi Özel Ödülü ile destekledi.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu