Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Bankaların Engelli Vatandaşlara Yönelik Bankacılık Hizmetleri

Engelsiz Bankacılık

BANKACILIK sektörü engelli vatandaşların tüm bankacılık hizmet ve ürünlerinden rahatça faydalanabilmesi için çok sayıda düzenlemeye imza atıyor. Son yıllarda hızlanan bu eğilim ile engelli vatandaşlarımızın “engelsiz bankacılık” yapması hedefleniyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin de desteklediği engelsiz bankacılık çalışmaları ilk aşamada bankaların şubeleri ve ardından alternatif dağıtım kanalları olan çağrı merkezi, ATM, internet bankacılığında kendini göstermeye başladı. Türkiye Bankalar Birliği’nin en son yayınladığı Haziran 2018 verilerine göre, Türkiye bankacılık sektöründe ortopedik engellilere hizmet veren ATM sayısı 4 bin 433, görme engellilere hizmet veren ATM sayısı ise 21 bin 808 adede ulaştı. Aynı dönem için ortopedik engellilere hizmet veren şube sayısı 4 bin 305 olurken, görme engellilere hizmet veren şube sayısı ise yaklaşık 3 bin adet. Bu süreçte ortopedik engellilere hizmet veren POS sayısı yaklaşık iki milyon, görme engellilere hizmet veren POS sayısı ise 3 milyona çıktı. Söz konusu rakamlar Türkiye’de faaliyet gösteren 26 mevduat bankası ile kalkınma ve yatırım bankasına ait.

NELER YAPIYORLAR?

Bankalar bankacılık işleminin neredeyse her adımında görme, işitme ve ortopedik engelli müşterilerini düşünerek yeni düzenlemeler yapıyor. Örneğin, merdivenle çıkılan şubelere rampa sisteminin kurulması, görme engelliler için Braille alfabesi kullanılan ATM, POS ve banka sözleşmeleri; duyma engelliler içinse şube ve çağrı merkezlerinde işaret dile bilen personel bulundurulması en revaçta olanlar. Ancak alınan önlemler bunlarla bitmiyor, örneğin, ortopedik engellilerin tekerlekli sandalyeleriyle rahatça işlem yapabileceği ATM’ler ve şubeler, duyma engellilere özel Whatsapp veya web chat üzerinden işlem imkanı, şubelerin ilk katına konulan engellilere özel tuvaletler, çağrı merkezinde işaret dili bilen bankacılar, ortak ATM’lerden ücretsiz hizmet, şubelerde sıramatiklerden öncelikli sıra alma, engelli çağrı butonu ve zili, kabartmalı yürüme yolları gibi çok sayıda düzenleme de yapıldı. Birçok banka engelli vatandaşlara özel sunulan bu hizmet ve ürünleri yılsonuna kadar Türkiye çapındaki tüm şubelerine yaymayı hedefliyor. Aynı zamanda süreçleri iyileştirmek ve daha fazla engelli vatandaşa ulaşmak da bir diğer hedef.

Dünya Engelliler Haftası’nın hemen ardından Türk bankalarının işitme, görme ve ortopedik engelli müşterilerine ilişkin yaptıkları düzenlemeleri ve gelecek dönem planlarını sizler için derledik.

Engelsiz Bankacılık

HSBC
ÖNCELİKLİ HİZMET VERİYOR

HSBC, engelli olarak kayıtlı yaptıran müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak öncelikli ve özel hizmetler sunuyor. Bu kapsamda örneğin engelli müşteriler şubelerde sıramatikten sıra aldıklarında öncelikli hizmet alıyorlar. Tüm şubelerde ayrıca engelli veznesi ve diafon sistemi bulunduğunu söyleyen HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yenel, “Görme engelli müşterilerimiz için bütün şubelerimizde Braille alfabesi ile yönlendirmemiz ve ayrıca kabartmalı yürüme yollarımız bulunuyor. ATM’lerimizde ise görme engelli müşterilerimiz için sesli menü hizmeti sunuyoruz. ATM tuşları ve yönlendirme işaretlerinde de Braille alfabesi kullanıyoruz. Müşterilerimizin talep etmesi durumunda Braille alfabesi ile yazılmış Temel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi sunabiliyoruz” diyor.

Bunun yanı sıra, HSBC’nin her şubesinde iki işaret dili eğitimi almış çalışanı bulunuyor. İşitme engelli müşteriler için dilerlerse videolu çevirmenlik,veya şubelerde işaret dili kullanarak hizmet verilebiliyor. Yine bu kişilerin kayıp/çalıntı bildirimleri internet bankacılığı üzerinden gerçekleştiriliyor. Fiziksel engellilerin yardım almadan hizmet alabilmesi için tüm şube kapı girişlerinin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olarak dizayn edildiğini söyleyen Yenel, şu bilgiyi veriyor:

“iki katlı şubelerimizde asansör kullanımının yanı sıra bütün hizmetlerimizi giriş katlarda verebiliyoruz. Müşterimizin desteğe ihtiyacı olması durumunda kullanması için şube dışında bir çağrı butonumuz da bulunuyor. Dijital kanallarımızda ise web sitemiz, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarımız, ‘erişilebilirlik modu’nda kullanıma uyumlu. Telefon ve tabletlerde ‘erişilebilirlik modu’nu açan müşterilerimiz, internet ve mobil bankacılığımız bu moda uyumlu olduğu için eksiksiz hizmet alabiliyorlar.”

HSBC engelli vatandaşlardan aldığı geri bildirimler doğrultusunda önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığı çok sayıda yeni ürün ve hizmet de var. Yenel, bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Örneğin, engelli müşterilerimizin hiçbir ücret ödemeden hem kredi kartı hem de debit kart işlemlerini bütün ATM’lerden yapabilmesi önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz uygulamalar arasında. Ayrıca dijital odağımız doğrultusunda önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız WebChat hizmeti ile de engelli müşterilerimizin ürün ve hizmetlerimize erişiminin daha kolay ve hızlı olmasım hedefliyoruz.”

YAPI KREDİ
PROGRAM BAŞLATTI

Yapı Kredi 2008’de engellilere yönelik Engelsiz Bankacılık programını başlattı. Program kapsamında ilk kez 2008’de Yapı Kredi Müşteri İletişim Merkezi’ni işitme engelli müşterilerin yararlanabileceği şekilde yeniden yapılandıran banka bu kanalla Online Chat hizmetini sundu. Bu sayede işitme engelli müşterileri telefon bankacılığından ulaşamadıkları hizmetleri 7 gün 24 saat internet üzerinden eş zamanlı olarak almaya başladı. Ayrıca “www.engelsizbankacilik.com.tr” web sitesiyle Türkiye’deki engelli vatandaşların finans sektörüne erişimi kolaylaştırıldı. İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği yapan Yapı Kredi, kendi bünyesindeki Bankacılık Akademisi tarafından hazırlanan eğitim videolarına işaret dilini de ekledi. 2009’da ortopedik engelli, 2010’da ise görme engelli vatandaşlara yönelik Engelsiz ATM uygulamalarım hayata geçirdikleri bilgisini paylaşan Yapı Kredi, engelli vatandaşlara ilişkin diğer çalışmaları ise şöyle sıraladı:

“Sesli işlem özelliğinin tüm yeni ATM’lerimizde bulunması sayesinde görme engelli müşterilerimiz işlemlerini sesli gerçekleştirebiliyor. Koç Holding önderliğinde yürütülen ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nde de aktif rol aldık. Bu proje kapsamında, çalışanlarımıza ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım’ eğitimi veriyoruz. Program kapsamında B Tipi Ülkem tçin Büyüme Amaçlı Değişken Fonu’nu hayata geçirdik. Bu yatırım fonunun satışından elde edilen gelirle, okulların engelli öğrencilerin erişimine uygun hale gelmesine destek veriyoruz. Ayrıca Yapı Kredi Bankacılık Akademimiz ile 2012’de İşitme Engelliler Federasyonu işbirliği ile Konuşmak Elimizde projesini başlattık. Projeyle gönüllü olan şube çalışanlarımıza işaret dili eğitimleri verdik.”

Yapı Kredi bugün özellikle dijital kanallardan sunduğumuz tüm hizmetleri sesli okııma teknolojisini destekleyecek şekilde geliştiriyor. En son 2018’de hayata geçen Görüntülü İşlem Asistanı ile işitme engellilerin şubeye gitmeden, Müşteri İletişim Merkezi temsilcileri ile işaret dili ile iletişim kurarak Yapı Kredi müşterisi olmalarının yolu açıldı. Yine 2018’de hayata geçen Whatsapp onaylı Yapı Kredi kurumsal hesabı üzerinden engelli müşteriler, gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelere ulaşabiliyor.

Engelsiz Eğitim Çalışanları Sendikası ile çalışarak bu konuda bankayı sürekli geliştirmeye çalıştıkları vurgusu yapılan Yapı Kredi açıklamasında, “Sendika temsilcilerinden aldığımız görüşler doğrultusunda engelli müşterilerimizin aldığı hizmeti en iyi noktaya getirmek için süreçlerimizi iyileştiriyoruz” denildi.

ZİRAAT BANKASI
HER İLDE ENGELLİ ATM’Sİ VAR

Ziraat Bankası’nın 892 şubesinde görme engelliler için kabartma harfli bilgilendirme panosu ile hissedilebilir yürüme yüzeyi ve ayrıca tüm engelli ve yardıma muhtaç müşteriler için çağrı butonu var. Bunun dışında engelli vatandaşlara özel 462 şubede rampa, 304″adet şubede ise kot farkı olmadan erişilebilme imkanı sunuluyor. Bugün 33 adet hizmet noktasında asansör bulunduğu bilgisini Veren Ziraat Bankası, yurt çapında engelli vatandaşlara özel yaptıkları uygulamalar hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bankamız ATM’lerinin engelli müşterilerimize hizmet verebilmesi amacıyla dönüşüm süreci 2017’de başladı. Şu an itibarı ile 81 ilimizde en az bir adet olmak üzere ortopedik engelli müşteriye hizmet verebilecek toplam 212 adet ATM kurulumu sağlandı. Ayrıca yine tüm yurt çapında toplam 5.159 ATM’miz görme engelli vatandaşlarımıza hizmet verebilecek durumda, özellikle hastane ve kamu alanları gibi ortak kullanım alanlarına kurulacak ATM’lerimizin bu hassasiyet ile en az birinin engelli dostu konsepti ile kurulması çalışmaları devam ediyor.”

Ziraat Bankası özellikle işitme engelli müşterilerinin, sadece çağrı merkezinden yapılan işlemleri için 2017’den itibaren Canlı Cevap kanalından chat hizmeti de sunuyor. Bankanın Canlı Cevap kanalına internet şubesi üzerinden ulaşılabiliyor. Bankanın yakın dönem planları arasında tüm binalarının engelli vatandaşlar için erişilebilir olması bulunuyor.

DENİZBANK
159 ŞUBEYİ TASARLADI

Denizbank engelli müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak amacıyla şube tasarımlarına büyük önem veriyor. Bu nedenle mevcut şubelerini el verdiği ölçülerde revize eden Denizbank ayrıca, yeni açılacak şubelerini ise tüm standart uygulamaları kapsayacak şekilde hizmete açıyor. Şu an için Türkiye genelinde 159 şube engelli vatandaşlara yönelik tasarlandı. Halihazırda üç şubede de çalışmalar devam ediyor. Engellilere özel şube tasarımlarına devam edecekleri bilgisini de veren Denizbank, şube içlerindeki düzenlemelere ilişkinse şu bilgiyi veriyor; “Şube içinde ve dışında hissedilebilir uyarıcı yüzey uygulaması, şube içinde ve dışında kılavuz yüzeyler, basamaklarda ve riskli alanlarda geniş yüzeyli kaydırmaz bant uygulamaları, Braille kabartma ayaklı harita, Braille gişe ve şube kapı tabelası, engelli çağrı butonu ve zili, sabit banko tipi indüksi-yon döngü sistemi ve zemin katta engelli tuvaleti ile şubelerimizi dizayn ediyoruz. Ek olarak en az bir ATM’yi engelli kullanımına elverişli hale getirirken, şube önüne, kaldırımlara uygun eğimde sabit, uygun olmayan yerlerde ise seyyar rampa kullanıyoruz.”

QNB FINANSBANK
ŞUBELER ENGELLİ DOSTU OLACAK

QNB Finansbank bankanın müşterisi olan ya da olmak isteyen tüm engelli bireylere, yüzde 40 engellilik durumunu belirten belgelerle şubeye başvurması durumunda engelsiz bankacılık hizmeti sunuyor. Ayrıca buna ek olarak bu hak ve hizmetlerden 70 yaş ve üzeri olan müşteriler herhangi bir bildirimde bulunmadan yararlanabiliyor. Birçok kanaldan engelli bireyler için hizmet sunduklarını söyleyen QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşad Demirkol, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Engelsiz bankacılık çalışmaları kapsamında, çalışanlarımıza engelli müşterilerimize doğru yaklaşımı destekleyen ve işaret dili öğrenmeyi teşvik eden farkındalık e-eğitimlcri verdik. Şubelerimize gelen engelli müşterilerle iletişimini kolaylaştırmak için çağrı merkezimizde işaret dili konusunda uzman kişilerden oluşan özel bir ekip kurarak şubedeki akıllı ekranlardan ‘görüntülü tercümanlık hizmeti’ verdik. Ayrıca 413 QNB Finansbank şubesinde, hissedilebilir yüzey (nokta vc çubuk olarak), kabartma Braille alfabeli tabela, portatif engelli rampası, kablosuz engelli yardım butonu, merdivenlerde kaydırmaz bant çalışması, işitme kaybı olanlar için indük-siyon döngü sistemi (banko) gibi yardımcı çalışmaları hayata geçirdik. Görme engelli müşterilerimiz içinse kulaklık girişi ile ATM’lerimizde 2 bin 115 noktada hizmet verebiliyoruz. Bunların 827’si şube, bin 288 tanesi şube dışı olarak hizmet veriyor.”

Banka ayrıca görme engelli müşterilerinin işlemlerini sesli olarak gerçekleştirebilmeleri için ATM’lere kulaklık girişi ile aktive olan “sesli menüler” geliştirdi. “Bakiye Sorma”, “Para Çekme”, “Para Yatırma”, “Kart Borç Sorgulama” ve “Kart Borç Ödeme” işlemleri sesli yönlendirme ve kabartmalı tuşlar yardımıyla gerçekleştirilebiliyor. Sesli menülere kulaklık giriş bölmesi olan tüm ATM’lerden ulaşılabiliyor. Ayrıca isteyenlere işlem öncesi ya da işlemin herhangi bir aşamasında ATM ekranını kapalı konuma getirme seçeneği sunuluyor. Bu sayede işlem mahremiyeti de sağlanıyor. QNB Finansbank, ATM’lerini de ortopedik engelleri bulunan müşterileri için erişime uygun hale getirdi. Tekerlekli sandalye kullanan müşterileri için ATM yüksekliğini uygun hale getirerek ATM önünde yeterli manevra alanı sağlayan banka, yine uygun bir rampayla ATM’ye güvenli ulaşımı sağladı. Buralarda 35 şube, 71 şube dışı alanlarda toplam 106 şube ve ATM ile hizmet verdiklerini söyleyen Demirkol, “Ayrıca bu müşterilerimizin cep telefonlarına, sesli menü kullanılmadan yapılan ve müşterinin hesabında finansal sonuç doğuran ATM işlemlerinde otomatik olarak kısa mesaj göndererek güvenliklerinin artırılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Tüm bunlara ek olarak engelli ve 70 yaş üzeri tüm müşterilerimiz Ortak ATM hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor” diyor.

QNB Finansbank engelsiz bankacılık hizmetleri kapsamda 2017’de 35 şubede, 2018’de 294 şubede ve 2019’da 84 şubede uygulamaları tamamladı. Banka 2019 içinde tüm şubelerde sıralanan uygulamaların tamamlanmasını planlıyor.

AKBANK
GÖRME ENGELLİYE SESLİ SÖZLEŞME

Akbank görme ve ortopedik engelli müşterileri için gerek şubelerinde, gerekse alternatif dağıtım kanallarında özel düzenlemeler yapıyor. Bu kapsamda Akbank görme engelli müşterileri için BBHS (Bireysel Bankacılık Hizmet Sözleşmesi) üzerine koyduğu QR kod ile sözleşmenin dijital kopyasına yönlendirme yapıyor. Bu şekilde görme engelliler sözleşmeyi sesli olarak dinleyebiliyor. ATM’Ier ise yine görme engelli müşteriler düşünülerek kulaklık girişi ve sesli yönlendirme ile hizmet verir hale getirildi.

Türkiye çaprnda 62 ilde 1.714 ATM ile görme engelli müşterilerine, 42 ilde 119 ATM ile ortopedik engelli müşterilerine hizmet verdiklerini açıklayan Akbank, engelli müşterilere yönelik düzenlemelere ilişkin şu açıklamada bulunuyor: “Engelli müşterilerimizin bankamız işlemleri için diğer banka ATM’lerini kullanımlarını ücretsiz olarak sağlıyoruz. Ayrıca fiziksel engele sahip müşterilerimiz için girişi, cadde seviyesinin üzerinde olan, merdiven ile çıkılan şubelerimizde rampalarımız mevcut. 239 şubemizde bulunan bu rampaları ihtiyaçlar ve belediyelerden alınan resmi izinlere uygun olarak zaman içinde artırmaya devam edeceğiz. Akbank Çağrı Merkezimizde istihdam ettiğimiz işaret dili bilen müşteri temsilcilerimiz şubelerdeki Cisco telefonlardan aranarak, müşterinin görüntülü görüşmede işaret dili ile konuşması sağlanabiliyor. Şube dışındaki engelli müşterilerimiz kişisel telefonlarından çağrı merkezimizi aradıklarında direkt müşteri temsilcisine aktarılıyor. Şubelerimize gelen engelli ve 70 yaş üstü müşterilerimize de sıra yönetim sistemimizde öncelik veriyoruz. Kurumsal web sitemizi engelli vatandaşlarımız için TSE’nin uygun gördüğü standartlarda bir erişilebilirlik düzeyine getirme çalışmalarımız var. İnternet sitemiz ve mobil uygulamamızı Görme Engelliler Derneği ile test ederek, görme engelli kullanımına uygun olduklarını teyit ettik. İnternet sitemiz ve mobil uygulamamız engelli müşterilerimizin deneyimlerini iyileştirmek için güncellenmeye devam edecek.”

Akbank ayrıca engelli istihdamma da önem veriyor. Banka fırsat eşitliği prensibi doğrultusunda konusunda uzman ve yetkin çalışanlara bankada görev veriyor.

Halkbank 340 noktada engelleri kaldırdı

Halkbank engelli bireyler için verdiği hizmetleri Engelsiz Bankacılık adı altında toplamış durumda. Banka, bankacılık hizmetlerini, engelli bireylerin erişim ve kullanımına uygun hale getirerek işlemlerini kolaylıkla yapabilmelerini hedefliyor. Bu çerçevede hem d|jital kanallarda hem de şube ve ATM’ler engelli müşterilerine göre dizayn edilmiş. Mobil şubeler, görme engelli müşteriler için ekran okuyucu programlarla uyumlu hale getirilmiş. İnternet şubesi, görme engelli müşteriler için ekran okuyucu programlarla uyumlu halde. İnternet ve mobil bankacılık hizmetleri için gönderilen tek kullanımlık SMS şifreleri, ekran okuyucu programlar tarafından okunabiliyor. Bankanın ATM noktası Bank24’ler için 2011’de Erişilebilir Bank24 projesi başlatıldı. İlk pilot uygulama, Engelliler Haftası içinde 12 Mayıs 2011’de Mecidiyeköy şubesinde hizmete açıldı.

Bedensel engelli bireyler, ATM’den yapılabilen her türlü işlemi Erişilebilir Bank24’ten gerçekleştirebiliyor. Görme engelli bireyler kulaklık kullanabiliyor, tercihleri doğrultusunda ekranı karartabiliyor, ekrandaki yazıyı sese çeviren özel bir program sayesinde hesap bakiyesi sorgulama ve para çekme işlemlerini yapabiliyor. Engelli bireylerin Erişilebilir Bank24’lere ulaşımını kolaylaştırmak için standartlara uygun eğimli rampa, görme ve bedensel engelliler ile koltuk değneği olanlara göre kullanım yolu ve kabartma zemin kullanılıyor. Bankanın müşterisi olsalar da olmasalar da Türkiye genelinde 125 noktada sadece görme engelli, 158 noktada sadece bedensel engelli ve 57 noktada görme ve bedensel engelli toplamda 340 adet Erişilebilir Bank24 ile 7/24 hizmet sağlanıyor. İşitme ve konuşma engelli müşterilerine görüntülü konuşma aracılığı ile çağrı merkezi üzerinden tercüme hizmeti veriliyor.

Bu düzenlemelerin olması şart

■ Ortopedik engellilerin ATM’yi kullanabilmesi için, tekerlekli sandalyenin yanaşabileceği yeterli alan olması, yüksekliğinin 90-95 santim olması gerekiyor.

■ Görme engellilerin ATM’yi kullanabilmesi için Braille alfabesi ile donatılması, sesli veya kulaklık takılarak işlem yapma imkanı sunması gerekiyor. ATM’deki işlemler klavye (pinpad) takılarak da kullanılabilmeli.

■ Ortopedik engelliler için şube girişlerine rampa konmalı, hizmet alanları tekerlekli sandalye girişine uygun olmalı.

■ Görme engelliler için şube giriş yolu yeterli genişlikte olmalı. Aynı zamanda tehlike yaratacak nesnelerden arındırılması gerekiyor.

■ Engellilere özel hizmet veren POS’larda harcama tutarının sesli mesaj ile veya anında SMS ile verilmesi sağlanmalı. POS cihazlarındaki beş rakamı üzerinde ayırt edici işaret bulunması gerekiyor.

Engelli çalışanları da unutmadılar

Bankacılık sektörü engelli müşterilerinin yanı sıra engelli çalışanlarına özel düzenlemeler yapmayı da ihtimal etmiyor. Yalnız genel müdürlük binasında değil, şubelerinde de engelli çalışanlarına özel düzen ve düzenlemeler yapıyorlar. İşte bankaların engelli personeline özel politikaları ve düzenlemeleri…

■ HSBC: Tüm şubelerimizde ve genel müdürlük binamızda rampa, görme engelliler için yürüme yolu ve yönlendirme panoları bulunuyor. Bankamızda engelli çalışan işe alımlarını İş Kanunu’nda belirtilen yükümlülükler çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Engelli çalışma arkadaşlarımızın kariyer yolculuğu tüm çalışanlara uygulanan politikalara paralel yürütülüyor. Nisan sonu itibarıyla Bankamızda 62 engelli çalışma arkadaşımız var.

■ YAPI KREDİ: Engelli çalışanların istihdamına büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda adayları yetkinliklerine göre ilgili birimlerimizde görevlendiriyoruz. Ayrıca 2014 Mayıs’ta başlattığımız “Home Agent” uygulaması ile engelli vatandaşlarımıza kendi konfor alanlarından iş hayatına katılma fırsatı sunuyoruz. Uygulama kapsamında müşteri iletişim merkezimizde görev alan engelli vatandaşlarımız Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde eğitim alıyorlar. Süreç sonunda evlerine, evden çalışabilmeleri için gerekli tüm teknik sistemleri kurarak faaliyete hazır hale getiriyoruz. Eğitim ve oryantasyon sürecinde kendilerinin ulaşımlarını özel engelli araçlarıyla sağlıyoruz. Günlük mesai saatleri içerisinde evden çalışmaya başlayan Yapı Kredililer, ofiste çalışma arkadaşlarımızla aynı fırsat ve olanaklara sahip oluyor.

■ ZİRAAT BANKASI: Bankamız, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre engelli personel istihdam ediyor. Bu kapsamdaki adaylar ikamet ettikleri ya da çalışmak istedikleri il bazında değerlendiriliyor. Bankamız genelinde 703 engelli çalışanımız bulunuyor. Engelli statüsündeki çalışanlarımızın engel durumlarına uygun çalışma ortamlarında bulunmalarına özen gösteriyoruz. Özlük hakları bakımından engelli çalışanlarımızın diğer çalışanlara göre bir hak kaybı yok. Hatta bazı ilave haklara sahip olabiliyorlar.

Unvanda Yükselme Sınavları’nda sınav refakatçisi veya salonlara erişim kolaylığı sağlıyoruz. Ayrıca, olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde, tüm engelli çalışanlarımız ücretli izinli sayılıyorlar. Çalışanlarımızın engelli çocuklarının tedavisinde, refakatçi raporuna ilave olarak 10 güne kadar izin hakkı da var.

■ QNB FINANSBANK: Bankamızda farklı birim ve departmanlarda yaklaşık 350 engelli fınansçı çalışıyor.

■ DENİZBANK: DenizBank Genel Müdürlük, Bölge Müdürlükleri, İştirakler ve Şubelerde 327 engelli çalışanımız Deniz’de bizlerle beraber. Türkiye Down Sendromlular Derneği ile sürdürdüğümüz, Down sendromlu gençlerin olabildiğince bağımsız hayatlar sürebilmesi için çalışan İş Koçu Destekli İstihdam Programı kapsamında, Down sendromlu iki arkadaşımız bankamızın farklı bölümlerinde istihdam ediyoruz. Arkadaşlarımızdan biri Halkla İlişkiler Ve Reklam Departmanı’nda iki yıldır; diğeri ise İnsan Kaynakları Departmanı’nda üç yıldır Deniz’e değer katıyor.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu