Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Bankaların TUS ve Erasmus Kredileri

Bankaların eğitim kredileri

BANKACILIK sektörü eğitim kredilerine ek olarak özel eğitim almak isteyenlere de kredi vermeye başladı, özellikle son yıllarda talebin çok arttığı yurtdışı eğitimler için kapsamlı finansman imkanları sunan sektör, doktor adaylarına özel TUS kredisi de sağlıyor. Bu kredilerin en temel özelliği geri ödemenin klasik eğitim kredilerine göre uzun vadelere yayılabilmesi. Ayrıca dileyen öğrencilerin eğitim süresinin bir bölümünde geri ödemeyi öteleme imkanının bulunması. Bu sayede öğrencinin eğitimini sürdürürken kullandığı krediyi geri ödeme telaşına düşmesi de engellenmiş oluyor, örneğin tıp eğitimi gören öğrencilerin TUS sınavına giriş döneminde destek olan bankalardan Denizbank, dileyen öğrencilere birinci yılın sonunda ödeme imkanı sunuyor. Yani öğrenci eğitiminin birinci yılında kredi taksitlerini ödemek zorunda kalmıyor. Söz konusu kredinin vadesi 36 aya kadar uzayabiliyor. Banka aynı zamanda vakıf üniversiteleriyle yaptığı anlaşmalar sayesinde yine tıp öğrencilerine normal eğitim kredilerine göre cazip faiz oranlarıyla finansman desteği de sağlıyor.

YURTDIŞI EĞİTİME DESTEK

Bankaların eğitim alanında bir diğer sunduğu özel kredi uygulaması ise yurtdışı eğitim görecek olan öğrencilere yönelik. Yurtdışı eğitim masraflarının daha yüksek tutarlara mal olması nedeniyle bankalar bu eğitimi almak isteyen müşterilerine vade ve faiz anlamında daha cazip paketler sunuyor. Bu kredilerin tutarları da yine diğer eğitim kredilerine göre daha yüksek. Örneğin yurtdışmda üniversite eğitimi alanların yanı sıra mastır ve doktora eğitimi görenler de bundan faydalanabiliyor. Yine bu kapsamda Erasmus programına katılan öğrencilere de yine Erasmus Kredisi adı altında finansman sağlanıyor. Bu kredilerin de faiz oranları yine tüketici kredileri ve eğitim kredilerine göre daha düşük oranlarda. Kredinin vadesi ise kredi tutarının yüksekliği nedeniyle 10 yıla kadar uzatılabiliyor.

BELGELEMEK ŞART

Eğitim kredilerine göre gerek faiz, gerekse vade açısından daha cazip olan bu özel kredilerden yararlanmanın en önemli şartı ise öğrencinin mevcut durumunu belgelemesi. Yani TUS kredisi kullanmak veya yurtdışmda eğitim için kredi talep etmek istiyorsanız öğrenci belgesi, transkrip veya ilgili okuldan öğrenci belgesi getirmeniz gerekiyor. Tabii bunun dışında normal kredi prosedüründeki belgeleri de sunmanız ve bankanın belirlediği kriterlere uymanız şart. Size veya sizin adınıza kredi kullanacak olan ailenize ait olan gelir belgesi, kredi notu özellikle krediyi kullanmanızda öncelikli şartlardan.

Aslında bankaların tamamına yakını özel bir ayrım yapmamasına karşın eğitimin finansmanına destek sağlıyor, örneğin Iş Bankası öğrenci kredisi adı altında, kreş, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve mastır gibi eğitim sürecinin tüm aşamalarını finanse ediyor. Sadece çocukları için değil ebeveynlerin yarım kalmış eğitimleri de yine bu kredi ile finanse edilebiliyor. Yani yıllar önce yarım bırakmış olduğunuz üniversite eğitiminiz veya mastır, doktora programınızı sürdürmek için de bankanızdan kredi talep edebiliyorsunuz. Tabii burada da en önemli şartlardan biri bu aldığınız eğitimi belgelemeniz. Bu sayede yıllık veya dönemsel olarak talep edilen okul taksitlerini, aylık vadelere bölerek planlama imkanı sağlayan söz konusu krediler ile örneğin çocuğunuzun ek eğitim ücretleri, temel kurs ücretleri, konaklama, yemek, ulaşım, sınav ve diğer çeşitli masraflarını karşılayabiliyorsunuz.

ANLAŞMALI BANKALAR AVANTAJLI

Eğitim kredisi kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir başka konu ise okullarıyla anlaşma yapan bankaları bulmak. Son yıllarda sektörde iyice yaygınlaşan bu uygulama sayesinde anlaşmalı özel okullar ve üniversitelerde okuyan öğrenciler çok daha cazip faiz oranları ile eğitim kredisinden faydalanabiliyorlar. Bankacılar anlaşmalı okullardan gelen eğitim kredi taleplerinin daha az evrakla daha kolay onaylandığını, vadesinin daha uzun olduğunu hatta daha yüksek tutarlı kredi kullandırımı yapabildiklerinin altını çiziyorlar.

Bugün Türkiye’deki neredeyse tamama yakın banka eğitim alanındaki harcamalara finansman desteği sağlıyor. Ancak hemen belirtelim. Erasmus dahil yurtdışı eğitimler ve tıp öğrencileri özelinde TUS kredisi veren banka sayısı şimdilik çok sınırlı…

DENIZBANK
TUS’A ÖZEL KREDİ

Denizbank doktorluk eğitimi gören üniversite öğrencilerine kredi sağlamanın yanı sıra TUS dönemine özel finansman desteği de sunuyor. Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, vakıf üniversiteleri ile yaptıkları yoğun çalışmalar neticesinde doktor adaylarının eğitim süreçlerine destek olmaya başladıklarını söylüyor. Doktor adaylarının TUS’a giriş döneminde her tür finansal ihtiyaçlarına yönelik hizmet sunmayı amaçladıklarını söyleyen Özark, “Bu kapsamda tıp fakültesi son sınıf öğrencilerine, Afili Bankacılık segmenti kapsamında üst limiti 20.000 TL ve maksimum 36 aya kadar vadeli TUS kredisi imkanı sunuyoruz. Talep eden müşterilerimiz TUS kredilerini 12 ay taksit ötelemeli olarak da kullanabiliyorlar” diyor. Özark’ın verdiği bilgiye göre, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin yaralanabildiği TUS kredisine başvuru için Denizbank tarafından düzenlenen standart kredi değerlendirme evraklarına ek olarak transkript ve öğrenci belgesi talep ediliyor.

TUS kredisine olan talebin her geçen gün arttığını da söyleyen özark, “Doktorlarımıza TUS sürecinde karşılaşacakları yüksek harcamalarında avantajlı kredi ürünlerimiz ile destek verdiğimiz için talep her geçen gün artıyor. Erasmus kredisi için başvuran müşterilerimize ise geniş eğitim kredisi ürün seçeneklerimiz arasından taleplerine en uygun kredi ürünü ile hizmet verebiliyoruz” diyor.

QNB FİNANSBANK
ERASMUS VE MASTIR KREDİSİ

QNB Finansbank, ihtiyacı olan öğrenci velilerine Erasmus ve mastır kredisi sağlıyor. QNB Finansbank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu, banka olarak lisans eğitimini tamamlamış olan müşterilerine Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ile anlaşmalı Erasmus+Mastır kredisi ürünü sunduklarını söylüyor. Söz konusu bu ürünü bazı şartları sağlayan öğrencilerin kullanabildiğine de dikkat çeken Kurtoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayıp Avrupa’da anlaşmalı üniversitelerden birinde bir ya da iki yıllık yüksek lisans yapacak müşterilerimiz bu kredi imkanından faydalanabiliyor. Müşterilerimizin üç aydan uzun bir süre öğrenim göreceği ülkede ikamet etmemesi kriterlerimiz arasında. Krediyi kullanan müşterimizden öğrenim süresi boyunca herhangi bir ödeme talep etmiyoruz ve kendilerine 10 yıla kadar vade seçeneği sunuyoruz. Faiz oranı kullanılan kredinin vadesine göre değişiyor. Eğitim kredisine olan talep okul kayıt dönemleri artarken dönem içerisinde azalıyor.”

Kurtoğlu’nun verdiği bilgiye göre banka krediye başvuru yapacak olan öğrencilerden eğitim görecekleri üniversitenin gönderdiği yüksek lisans kabul belgesini şube yetkilisi ile paylaşmasını talep ediyor.

TEB
ÖZEL KREDİ ÜRÜNÜ VAR

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) doktorlara özel hazırladığı kredi paketlerinin yanı sıra tıp eğitimi gören öğrencilere de finansman desteği sağlıyor. Banka bu kapsamda Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) Q9 hazırlanan öğrencilere hazırlık sürecindeki harcamalarını karşılamaları amacıyla özel bir kredi ürünü sunuyor. Edinilen bilgiye göre TUS kredisinde öğrencinin talep etmesi durumunda altı ay ödemesiz dönemli ve 48 aya varan vade seçenekleri bulunuyor.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu