İş Fikirleri ve İş Kurmak

Başarılı İnternet Girişimi Sosyal Eğitim Ağı Sınavo

Eğlenceli sınava 50 bin kişi koştu

Emil Çokolat ve ortakları sınava hazırlanan öğrencilere yönelik kurdukları sosyal eğitim ağı Sınavo’yla test çözmeyi oyunlarla eğlenceli hale getiriyor. Kısa sürede 50 bin üyeye ulaşan girişimcilerin hedefi 2013 te üye sayısını 150 bine çıkarmak.

Türkiye’de son dönemde dünya ile paralel olarak internet girişimleri hızlı bir yükselişe geçti. Aralarında yaşamın çok içinde ihtiyaçtan doğan girişimlerin başarı şansı bir hayli yüksek.

İlginç girişim alanlarından bir tanesini de Emil Çokolat ve ortakları ortaya koydu. Uzun süren Ar-Ge çalışmalarına ve ağırlıklı olarak istatiksel verilere dayanan bir Türkiye internet pazarı araştırması sonucunda henüz bakir kalmış diyebilecekleri iki sektör dikkatlerini çekti: Sağlık ve online eğitim.

Global ve yerel örnekleri inceledikten sonra edu-game, yani oyunsal eğitim modelini uygulayabilecekleri bir model üzerinde çalışmaya başladıklarını söyleyen Emil Çokolat, “İncelediğimiz modellerle Türkiye’deki sınav sistemini, sınava dayalı seçme sisteminin yarattığı ortamı da düşünerek farklı fikirleri harmanladık ve oldukça farklı bir ürün geliştirdik. Projeyi kısaca sosyal eğitim platformu olarak adlandırdık. Çalışmalan sürdürürken yollarımız e-tohumda ilk 15’e kalmış bir proje olan Sınavo ile kesişti. Böylece iki ekip biraraya geldik” diyor.

Facebook ile entegre

Şirket, Kasım 2011’de bir grup melek yatırımcının desteğiyle kuruldu. Birkaç ay deneme sürecinin ardından Ekim 2012 sonu itibariyle tam anlamıyla faaliyet geçti.

Kuruculan Sınavo’yu Türkiye’nin ilk ve tek sosyal eğitim ağı olarak tanımlıyor. Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi siteye üye olduktan sonra kısa bilgilerinizi girerek bir profil oluşturuyorsunuz. İlgili modülleri kullanarak daha önce Sınavo’ya üye olmuş arkadaşlarınızı listenize ekleyebiliyor ya da Facebook’taki arkadaşlarınızı sisteme davet ederek listenizi zenginleştirebiliyorsunuz. Hedeflediğiniz üniversite ve bölümü seçtiğimiz taktirde Sınavo’nun yapay zekası sizinle aynı ya da benzer hedefleri olan üyeleri size arkadaş olarak tavsiye de ediyor.

Doğru bilgiye tek platformdan ulaşılacak

Emil Çokolat, önümüzdeki dönemde yeni oyunlar ekleyeceklerini söylüyor profillerine. Ayrıca eğitim kurumlarına yönelik bir profil daha oluşturarak kurumlar, öğrenci ve öğretmenler arasında bilgi akışının doğru ve süratle sağlandığı bir ekosistem oluşturmak istediklerini belirten Çokolat, “Mesela bir öğrenci kurumlar profilinin de devreye girmesiyle beraber dershane, üniversite secimi gibi geleceğini ilgilendiren konuları değerlendirmek için birinci ağızdan doğru bilgiye tek bir platformdan ulaşabilecek” diyor.

750 bin soru çözüldü

Buraya kadar klasik bir sosyal ağ gibi görünüyor Sınavo. Ancak oyunsallaştırtna modeline uygun olarak geliştirilen ürünlerle farklılaşıyor. Örneğin, ‘Ben Bilirim’ isimli bir bilgi ya-nşması bulunuyor. Sistemde yaratılmış bir yarışmaya dahil olabiliyor ya da kendiniz bir yanşma yaratarak arkadaşlarınızı davet edebiliyorsunuz. Seçtiğiniz konu başlıklarından rastgele sorular tüm kullanıcılara eş zamanlı olarak açılıyor. Uç yanlış yapan eleniyor. Yine sistem içerisinde kendi başına soru çözmek isteyenlere yönelik bir oyunu da var sitenin. ‘Soru Çöz’ modülünde yine seçilen konu başlıklanndan istediği kadar soru çözebiliyor siteye üye olan kişi. Sistem size her sorudan sonra doğru cevabı göstennenin yanı sıra Sınavo genelinde bu sorunun kaç defa çözüldüğünü, kaç kez doğru ve kaç kez yanlış cevaplandığını ve ortalama çözme süresi gibi faydalı bilgileri de ekrana getiriyor. Bu şekilde soru bazında kendinizi diğer Sınavo üyeleriyle kıyaslayabiliyorsunuz.

Site kurulduğundan bu yana 50 bin üyeye ulaştı. 20 binin üzerinde oyun oynandı ve 750 bin soru çözüldü. Şimdi hedef; ehliyet Sınavı, TUS, ALES, SAT, TOEFL gibi farklı sınav içeriklerini de siteye kazandırarak üye sayısı artırmak. Çokolat, 2013 yılında üye sayısını 150 bine çıkartmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Ayşegül Sakarya/ Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu