Başarılı Girişimcilik

Başarısız Girişimcilik Tecrübelerinden Sonra Gelen Başarılı Girişimler

İki çöküşten sonra milyarder oldu

Birkaç başarısızlık tecrübesinden sonra yeni bir adım için geçirilen süreçte yaşananlar; başarıya gidilecek yolun tohumlarını atabiliyor. Bu dönemden başarılı girişimler çıkabiliyor.

Aksiyon kamerası şirketi GoPro’nun kurucusu Nick Woodman, haziran ayında şirketini halka arz ederek büyük bir başarı, elde etti. 2002 yılında kurduğu GoPro’nun, halka arz edildiği ilk gün hisseleri yüzde 30 prim yaptı. Şirketin piyasa değeri 3 milyar dolara ulaştı. Woodman, ilk gün GoPro’nun halka arzından 1,35 milyar dolar para kazandı. Ancak Woodman için bu başarıyı elde etmek öyle kolay olmadı. Daha önce yaşadığı başarısızlıklar sonrası doğan bu girişim için hiç pes etmeden çalıştı.

Nick Woodman

Nick Woodman, kimi zaman derslerine engel olan tutkulu bir sörfçü olması nedeniyle okulda çok başarılı bir öğrenci değildi. Dünyada başarılı olmuş giyilebilir kamera markası GoPro’yu yaratmadan önce yaptığı iki internet girişiminde ise başarısız oldu.

Ancak bu iki girişim denemesi, onu aksiyon kamerası satan GoPro’daki başarıya götürdü.

İlk olarak genç bir kitleyi hedefleyen çok ucuz elektronik cihazlar satan e-ticaret sitesi EmpowerAll.com’u yaratan Nick Woodman’ın bu şirketi, hiç kâr etmediği için kısa sürede kapatıldı.

Bu olay, Woodman ın girişimden vazgeçmesine neden olmadı. Aksine yeniden denemesine ve 1999’da online pazarlama şirketi olan FunBug’ı kurmasının yolunu açtı.

Site, ürün çekilişlerine katılan kullanıcılara nakit ödüller kazanma şansı veriyordu. Oyunlar üzerinden pazarlama girişimiydi. Farklı yatırımcılardan toplamda 3,9 milyon dolar yatırım almayı dahi başardı. Şirket yükselişteydi, fakat 2001’de bir kez daha başarısızlık kapısını çaldı. Çünkü pazarlamasını yaptığı şirketler yoluyla üzerinden kâr edebileceği sürdürülebilir bir müşteri tabanı yaratamıyordu. VVoodman, 4 milyon dolar kaybettiği ve ikinci kez başarısız olduğu bu girişimden yıllar sonra bu konuda şöyle bir açıklama yaptı:

“Kimse başarısız olmak istemez ama en kötü şey şuydu ki yatırımcılarımın parasını kaybetmiştim ve o insanlar fikrine tutkuyla bağlı bu gence inanmıştı. Sonra kendinize ‘Fikirlerim gerçekten iyi mi’ diye soruyorsunuz.” ikinci şirketini kaybettikten sonra Nick Woodman, tutkunu olduğu sörf seyahatine çıktı. Döndüğünde ise ekstrem spor yapanların kullanılabileceği bir kamera olan GoPro’nun prototipi üzerinde çalışmaya başladı. Sörf seyahati ona GoPro’yu yaratmakta ilham vermişti. Sörfçülerin sörf yaparken kayıt yapabilecekleri bir kamera tasarladı.

Şu an karısı olan Jill ile Bali’den 1,90 dolara aldıkları kemerleri Kaliforniya’da 60 dolardan satarak yarattıkları finansman ile annesinden aldığı 35 bin dolar ve babasından aldığı 200 bin dolar borçla kurduğu şirketi ABD’deki en hızlı büyüyen kamera şirketi GoPro’yu kurarak milyar dolarlık şirket sahipleri arasına girdi.

İLK HAYAL KIRIKLIĞI

Iş hayatında şu anda başarılı olan ünlü girişimciler, ilk andan beri hiç hata yapmıyor sanmayın. Ancak çoğu, yaşadığı başarısızlığı, bir tecrübeye döndürüp başarılı olma yolunda atılan bir adını gibi görüyor. Çiçeksepeti.com kurucusu Emre Aydın, ilk başarısızlığını şöyle anlatıyor: “2003’te ilk e-ticaret girişimlerimden olan fotograf.com, başarılı olacağına çok inanarak yola çıktığımız bir girişimdi. Dijital fotoğraf makinelerinin yeni C , TiroKonoH çıktığı dönemde fotoğraf.com, kullanıcılarını ınternet üzerinden kolay bir şekilde fotoğraf baskısı yapabileceği ve istediği fotoğrafı kupa, yastık, tişört, yapboz, mousepad, takvim gibi çeşitli objeler üzerinde yaşatabileceği bir paylaşım ve baskı sitesiydi. Ancak dijital depolama araçlarının ucuzlaması ve yaygınlaşmasıyla birkaç yıl başarıyla süren projemizi, uzun vadede başarılı bir model olmayacağını düşünerek sonlandırdık. Bu noktada hangi girişimin kısa vadede, hangisinin ise uzun vadede başarıyı yakalayabileceğini belirlemek zor. Ancak dikkat etmemiz gereken, ilerleyen teknoloji, değişen trendler ve hızla değişen tüm sektör dinamiklerini sıkı bir şekilde takip etmek.”

Kritik veri

ABD’de küçük işletmelerin her yıl yüzde 10-12’si kapanıyor. Bir şirketin beşinci doğum gününü görme olasılığı ise yüzde 50.

Kaynak: RoadsideMBA

Denemekten yılmadılar

2003’te kurulan oyun şirketi Rovio’nun başarıyı yakaladığı Angry Birds oyunu, daha önce geliştirdiklerinin 52’ncisi

BAŞARISIZLIK İÇİN 10 EMİR

The Coca-Cola Company’nin eski başkanlarından Donald R. Keough’un yazdığı “The Ten Commandments for Business Failure” (İş Yaşamında Başarısızlık için 10 Emir) adlı kitabının üzerinden birkaç yıl geçse de hala iş dünyası için popülerliğini koruyor. “Başarının formülünü bilmiyorum ama başarısız olmak için bu emirleri yerine getirmeniz yeterli” diyen Keough, başarısız olmak için gerekli 10 emiri şöyle sıralıyor:

1) Risk almayı bırakın

2) Esnek olmayı bırakın

3) Kendinizi izole edin

4) Yanlış yaptığınızı kabul etmeyin

5) Oyunu faullü oynayın

6) Düşünmeye zaman ayırmayın

7) Kaderinizi emanet edin

8) Bürokrasinizi sevin

9) Çelişkili mesajlar verin

10) Gelecekten korkun

BİR “BAŞARISIZDAN” KRİTİK TAVSİYELER

HubSpot Kurucu Ortağı ve Teknoloji Yöneticisi Dharmesh S hah, birkaç işe birden odaklanmaya çalışmanın getirdiği başarısızlığını şöyle anlatıyor: “İşte en büyük hatam, kendi imkanlarımla görece olarak başarılı 10 milyon dolar ciroya sahip bir yazılım şirketi yarattıktan sonra ‘Şirketimde iyi bir yönetim ekibim var, bana ihtiyaçları yok ve biraz sıkıldım, yeni bir şeyler denemek istiyorum’deme hatasına düştüm.

Paralel girişimci olarak iki tane yeni start up kurdum. Bu inanılmaz bir hataydı. Start up’lar çok fazla zaman ve enerji tüketir. Aynı anda çok fazla ilgi ve alakanızı isteyen iki start up’ı yürütemezsiniz.

Benim önerim: Düştüğüm hataya düşmeyin. Kesinlikle hiçbir zaman aynı anda iki ata binmeye çalışmayın. Bunu başaramazsınız ve iki projeye de ihanet etmiş olursunuz.”

Gözde YENİOVA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu