Başarılı Girişimcilik

Baybars Altuntaş Dünya Girişimcilik Zirvesinde Konuşacak

Para dergisi yazarı sayın Baybars Altuntaş Dünya Girişimcilik Zirvesi’ne konuşmacı olarak davet edildi. Baybars bey’in zirve hakkındaki görüşlerini sizler için paylaşıyoruz.

25-26 Temmuz tarihlerinde Nairobi’de düzenlenecek Dünya Girişimcilik Zirvesi’ne ABD Başkanı Barack Obama tarafından bizzat davet edildim. Zirvede konuşma yapmam istendi. İşte, yapacağım konuşmadan başlıklar…

ABD Başkanı Obama, 2009 yılında Kahire’de yaptığı konuşmada, başkanlık döneminde en önem vereceği konulardan birinin girişimcilik olacağmı ve ABD tarihinin ilk Beyaz Saray’ca düzenlenecek Dünya Girişimcilik Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını duyurmuştu. Nitekim, bahsettiği zirve 2010 yılında Washington’da düzenlendi ve Beyaz Saray bu zirveyi “21. yüzyılın en önemli girişimcilik hareketi” olarak lanse etti. Zirveye 62 ülkeden 150 girişimci davet edildi. Ben de Beyaz Saray’ın 700 adayın arasından seçerek davet ettiği bu 150 girişimciden biri olarak Türkiye’yi temsilen zirveye katıldım. Financial Times bu 150 girişimciyi “Dünyayı kurtaracak 150 adam” olarak duyurdu.

baybars altuntas obama

BİR KERE DAHA BULUŞACAĞIZ

Ancak zirvede beklenmedik bir şey oldu ve Başkan Obama konuşma yapacağı salona benimle beraber girdi. Sebebi mi? Çünkü, Obama bu zirvenin İkincisini Türkiye’de yapalım fikrimi çok beğenmişti. Bu fikri beğenen sadece Obama değildi. O dönemde Başbakan olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan da bu fikrime çok büyük destek vererek, Obama’ya özel bir mektup yazmış ve kendisine iletilmek üzere bana vermişti.

Sonuçta, Obama dünya çapında davet ettiği bu 150 girişimcinin içinde sadece benimle baş başa görüşme gerçekleştirdi. Bu da dünya medyasının gözünden kaçmadı ve başta CNN International olmak üzere pek çok dünya medyası röportaj kuyruğuna girdiler.

İkinci zirve 2011’de Türkiye’de düzenlendi ve hatırlarsanız ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden açılışa geldi. Ardından etkinlik 2012’de Dubai’de, 2013’te Malezya’da, 2014’te Fas’ta düzenlenerek geleneksel hale geldi. Şimdi de 25-26 Temmuz tarihlerinde Nairobi’de düzenleniyor ve Obama beni yine davet etti. Beyaz Saray’dan geçen hafta tarafıma ulaştırılan mektupta Başkan Obama’nın bu sefer hem de konuşma yapmak üzere beni Kenya’ya davet ettiği yazılıydı.

Bugün sizlere Obama ile yapacağım görüşmenin ana hatlarını aktaracağım…

SUNACAĞIM YOL HARİTASI…

Dünyadaki en büyük sorun işsizlik. Global ekonomik kriz sonrası özellikle gençlerin iş kurarken ihtiyaçları olan finansmana ulaşma koşulları çok zorlaştı. Artık ne eş-dost-akraba ne de bankalar yeni kurulan işlere finansman sağlama konusunda istekli değil. Bir yandan kendi işini kurmak gençler için zorlaşırken, diğer yandan iş bulmak da zorlaşıyor. Genç girişimciler açısından durum şu: Aşağı tükürseler sakal, yukarı tükürseler bıyık…

Öte yandan, dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan kadınların girişimcilik yolunda önlerindeki engellerden biri gençlerde olduğu gibi finansmana ulaşma meselesi. Öyleyse, gençleri de katarsak dünya nüfusunun yarısından fazlası aslında atıl insan gücü olarak bir köşede bekliyor.

İşte, bu atıl kapasiteyi harekete geçirerek dünyada yepyeni bir ekonomik kalkınma ivmesini yakalayabiliriz. İşte Obama’ya sunacağım yol haritası…

Genç girişimcilerle kadın girişimcilerin ihtiyacı olan ana unsur sadece para değil. Onların know-how, netvvork ve mentorluğa da ihtiyacı var. Öyleyse, gençler ve kadınlardan oluşan bu kitlenin iş fikirlerine devletler finansal destek sağlasınlar. Ancak iki şartla… Öncelikle her ülke bir melek yatırım akreditasyon sistemi geliştirsin ve kaliteli melek yatırımcıların listesini devletler ortaya çıkarsın. Genç girişimciler ve kadın girişimciler eğer bu akredite melek yatırımcılardan yatırım alabilirlerse, devletler de belirli oranlarda bu girişimcilerin iş fikirlerine reşmen yatırım yaparak ortak olsun. Akredite Melek yatırımcılar bilgi ve çevre aktarımını yaparken; devletler de finansman desteğini sağlasınlar.

Öte yandan, devletler, sahip oldukları ülke borsalarım startup’lara açarak bu yapılan yatırımlara çıkış stratejisini de ortaya koysunlar.

Obama’dan dünyada bu modeli tüm ülkelere örnek olarak geliştirebilecek ülkenin hem Borsa İstanbul Özel Pazarıyla hem de Hazine Müsteşarlığının çıkardığı güçlü melek yatırım kanunu ile Türkiye olduğunu da belirterek, Türkiye’nin bu global projede pilot ülke olması talebinde bulunacağım.

Bu görüşmenin, Türkiye’nin global bir melek yatırımcılık ve girişimcilik merkezi olması açısından önemli bir adım olacağı inancındayım.

İyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu