Güncel Ekonomi Haberleri

Bedelsiz potansiyeli yüksek 30 hisse

Sadece bedelsiz potansiyeli için hisse alımının doğru olmadığını hatırlatan analistler, yatırımcılara bunların içinden istikrarlı büyümeyi başarabilen ve kârlılığı güçlü şirketleri seçmelerini öneriyor…

Bedelsiz potansiyeli için hisse alımı

YILIN üçüncü çeyrek bilançolarının açıklanması 2018 yılı kar, temettü ve bedelsiz potansiyeli dahil şirket hisselerinin ileriye dönük beklentileri için de önemli bir veri niteliği taşıyor. Nitekim bir hissenin bedelsiz potansiyeli olup olmadığını daha iyi anlayabilmek için de en belirleyici kalem olması itibarıyla şirketin yılsonu karının görülmesi gerekiyor. Ancak dokuz aylık bilançolar bu kapsamda yılsonu karlarına ilişkin, yakın bir periyot olması itibariyle önemli bir gösterge.

Bedelsiz sermaye artırımı terim olarak, şirketin kendi iç kaynaklarını kullanarak yapmış olduğu, ortaklarından veya yatırımcılarından herhangi ilave bir kaynak talep etmeden sermaye artırımına konu olan, bir nevi talep etmeden yapmış olduğu sermaye artırım türü olarak tanımlanıyor.

Sonucunda ortaklara artırılan sermayeyi temsil eden yeni hisse veriliyor.

Bedelsiz 30 hisse

Bedelsiz dağıtımında hisse fiyatının düşüp işlem hacminin artacağım, bölünen hisse senedi fiyatlarının tekrar eski seviyesine doğru gitme olasılığının ise yüksek olacağını belirten analistler, sadece bedelsiz potansiyeli için hisse aliminin doğru olmadığını hatırlatıyorlar. Analistler, yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara bu şirketler içerisinde istikrarlı büyümeyi başarabilen ve kârlılığı güçlü olanlarını seçmelerini öneriyorlar. Bu kapsamda analistler bedelsiz potansiyeli yüksek 30 hisseye dikkat çekiyorlar.

Bedelsiz sermaye artırımı ne demektir?

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin hisse senedi sahiplerinden bir bedel almadan iç kaynaklarını kullanarak yaptığı sermaye artırım işlemine deniyor. Bu işlem şirketin öz kaynaklarının bir kısmını ödenmiş sermayesine katmasıyla gerçekleşiyor. Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda şirketin toplam piyasa değeri, toplam aktifleri ya da toplam öz kaynakları değişmezken, şirketin dolaşımdaki hisse senedi adedi yükseliyor.

Bedelsiz potansiyeli nasıl hesaplanır?

Şirketin bedelsiz potansiyeli, o şirketin ödenmiş sermayesini kaç katına çıkartabileceğini gösteren yüzdelik bir değer. Öz kaynaklar toplamından ödenmiş sermayenin çıkartılması ve elde edilen değerin ödenmiş sermayeye bölünmesi ile hesaplanıyor. [(Özkaynaklar – Ödenmiş Sermaye) / Ödenmiş Sermaye]

Bir şirketin bedelsiz pay vermesi hisselerini cazip kılar mı?

  • Bedelsiz hisse dağıtımında hisse fiyatı düşer ve işlem hacmi artmış olur. Bölünen hisse senedi fiyatlarının tekrar eski seviyesine doğru gitme olasılığı yüksektir.
  • Bedelsiz sermaye artırımı potansiyelinin cazibesi ile birlikte hissenin pozitif trend oluşturması olasıdır.
  • Ancak sadece bedelsiz potansiyeli alım için bir kriter olmamalıdır.
  • Şirketin yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımı gerçekleşmez, dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen alımların da bir anlamı olmaz.
  • Tek kriter olmamakla birlikte, yatırımcı algısı açısından pozitiflik oluşturur.

“GENEL KURUL ONAYI ZORUNLU”

Bedelsiz sermaye artırımları için karar verme yetkisinin şirketin yönelim kurulunda olduğuna dikkat çeken A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin,

“Yönetim kurulu sermaye artırım kararını verdikten sonra bunu genel kurula taşır ve genel kuruldan sermaye artırımına onay çıkarsa SPK izniyle bedelsiz sermaye artırımı yapılır. Şirketin bedelsiz potansiyeli yüksek olsa da şirketin vereceği karar doğrultusunda sermaye artırımı yapılır. Dolayısıyla yüzde 500 bedelsiz potansiyeli olan bir şirket yüzde 100 sermaye artırımı yapabilir” diyor.

Sermaye artırım kararları yönetim kurulu tarafından alınsa da, genel kurul onayının alınmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Şahin, şirketlerin genel kurullarının genellikle yıllık finansal raporlar açıklandıktan sonra yapıldığını hatırlatıyor. Hem temettü, hem de bedelsiz sermaye artırım kararlarının en yoğun olarak geldiği dönemin Mart-Nisan-Mayıs ayları olduğunu dile getirerek bedelsiz potansiyelinin hisse performansına ilişkin şu uyarılarda bulunuyor:

“Bedelsiz potansiyeli hisse performansım elbette etkiliyor. Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketlerin hızlı yükselişler gerçekleştirdiğine defalarca şahit olduk. Hatırlanabilecek en yakın örneklerden biri Good-Year’ın yüzde 2.165 oranında yaptığı bedelsiz sermaye artırımı. Bu haberin ardından hisse senedi dört günde yüzde 90 artış göstermişti. Ancak bu sert yükselişin, yakın sertlikte bir düşüş ile sonuçlandığını yatırımcılara hatırlatmakta fayda var. Bedelsiz sermaye artırımı yapıldığında şirketin net değeri, aktif toplamı ya da öz kaynakları değişmez, bu nedenle sert yükseliş hareketleri daha çok spekülatif sebepler dolayısıyla yaşanıyor.”

“GÜÇLÜ ŞİRKETLER”

Şahin, hisse bölünmesi ile şirket hissesinin, hisse başı fiyatının düşüp, alım-satım arasındaki makasın daralıp, dolaşımdaki hisse senedi sayısının artıp daha likit bir işlem sırasına sahip olacağını söylüyor. Bunların dışında bir de yatırımcının psikolojisini etkileyen durumlar olduğunu hatırlatan Şahin, “Hisse başı değerin 250 TL olması yatırımcıda ‘bu hisse çok pahalı’ algısı oluşturabiliyor. Bedelsiz sermaye artırımının ardından yeni yatırımcıların hisse üzerinde ilgisi oluşabiliyor. Ancak bir şirkete sadece bedelsiz potansiyeli yüksek olduğu için yatırım yapılması doğru değil. Bu hisselere yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar bunların içerisinde istikrarlı büyümeyi başarabilen ve kârlılığı güçlü şirketleri seçmeli. Sonuçta bedelsiz potansiyeli yüksek olsa da şirketler sermaye artırım kararı almak zorunda değil, eğer bir artırım gerçekleşmezse, yatırımcı elindeki hisseden kazanç sağlayabilmeli, bu kazancı sağlamak büyüyen şirketlere yatırım yaparak, elbette daha kolay” diyor.

Şahin, bu kapsamda Kartonsan, Ege Endüstri, Konya Çimento, Alarko GYO, Erbosan, Tüpraş, Göltaş, Borusan Yatırım, Coca-Cola İçecek, Ford Otosan, Anadolu Efes, Pegasus, Koza Altın, TAV Havalimanları, BİM, Otokar, Türk Traktör, Sabancı Holding, Koç Holding ve Türk Hava Yolları’nı bedelsiz potansiyeli yüksek hisseler olarak sıralıyor.

“BİR BEDEL ÖDENMİYOR”

Bedelsiz sermaye artırımının amacının sermayeyi giincellemek olduğunu hatırlatan GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bedelsiz potansiyeli vaat eden bir hissenin özellikle öz sermayesi güçlü, elle tutulur bir geçmiş yıl karı olan şirket olarak algılanabileceğini söylüyor. Yatırımcının cebinden herhangi bir para çıkmadan, bir bedel ödemeden yeni bir paya sahip olması ve sahip olduğu kaynak oranında artışın yatırımcı tarafından da olumlu olarak ele alındığına dikkat çekiyor. Ancak şirketin bedelsiz potansiyelinin yüksek olmasının bedelsiz hisse dağıtacağı anlamına gelmediğini dile getirerek, “Şirketlerin bedelsiz hisse potansiyelini dağıtmak gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Şirketler ortaya çıkan karı bedelli hisse senedi, temettü ödemesi veya yeni yatırımlar için de kullanabilir” diyor.

“DOKUZ AYLIKLAR ÖNEMLİ”

Bir hissenin bedelsiz potansiyeli olup olmadığını daha iyi anlayabilmek için, en belirleyici kalem olması itibarıyla şirketin yılsonu karının görülmesi gerektiğini dile getiren Erkan, dokuz aylık bilançoların yılsonu karlarına ilişkin, yakın bir periyot olması itibariyle önemli bir gösterge olduğunu ifade ediyor. Bedelsiz dağıtımında hisse fiyatının düşüp işlem hacminin artacağını kaydeden Erkan, bölünen hisse senedi fiyatlarının tekrar eski seviyesine doğru gitme olasılığının yüksek olduğunu hatırlatıyor. Bedelsiz sermaye artırımı potansiyelinin cazibesi ile birlikte hissenin pozitif trend oluşturmasını olası gören Erkan şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Ancak sadece bedelsiz potansiyeli hisse alımı için bir kriter değildir. Sonuç olarak, şirket yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımı gerçekleşmez. Dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen alımların da bir anlamı olmaz. Ancak tek kriter olmamakla birlikte, yatırımcı algısı açısından pozitiflik oluşturduğu söylenebilir.”

Erkan, bu kapsamda Do&Co, Ege Endüstri, Alarko GYO, Anadolu Grubu Holding, Tüpraş, Pegasus, Coca-Cola İçecek, Halkbank, Koza Altın, Ege Gübre, Türk Hava Yollan, Türk Traktör, Borusan Mannesmann, İpek Enerji, Otokar, Alkim Kimya, TAV Havalimanları, Arçelik, Akbank ve Garanti Bankası’m bedelsiz potansiyeli yüksek hisseler olarak sıralıyor.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı
“Tüpraş’ın potansiyeli yüzde 4184”

TÜPRAŞ: Üçüncü çeyrekte performansının, faaliyet bazında beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görülmekte. Rafineri marjları stok etkisi ilejet ve dizel yakıt marjlarındaki iyileşmenin etkisiyle yükselerek net rafineri marjı yüzde 12.9 olarak açıklandı. Şirket yüksek kapasite kullanımı gerçekleştirmekte.

Söz konusu dönemde tam kapasite kullanımı ile yıllık bazda kapasite kullanım oranını yüzde 95’e çıkardı. Tüpraş’ın beklentilerin üzerinde gerçekleşen operasyonel sonuçlarına rağmen kurdan kaynaklanan finansman giderleri karı baskılamış ve üçüncü çeyrek karı 542 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 618 milyon TL’nin altında, bizim beklentimiz olan 530 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısındaki kümüle net kar ise 1 milyar 972 milyon TL olmuştur. Yılın ilk dokuz ayında şirketin satış gelirleri artışı yüzde 62 oldu ve gelirler 63 milyar 749 milyon TL’ye ulaştı. 2018 yılına ilişkin brent petrol fiyatı tahmini OPEC ve Rusya’nın arz kısıntısını 2019 yılı ortalarına kadar uzatabilecekleri yönünde açıklamaları, ticaret savaşları, İran kaynaklı jeopolitik riskler, ABD’nin İran yaptırımlarındaki katı tutumu gibi dinamiklerin fiyatları artırıcı etkisi sonucu oluşan konjonktür ile 70-75 dolar bandında. Net rafineri marjı beklentisi ise 9.5 dolar/bbl-10.5 dolar/bbl aralığına yükseltildi. Şirketin döviz açık pozisyonu, tamamı doğal hedge ve türev araçlarla korunduğu için döviz riski yok denecek kadar az. Tüpraş’ın geçmiş yıl karı ve diğer sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz potansiyeli ise yüzde 4184’tür. Şirket hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 158.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS: 2018 ilk dokuz ayındaki yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış gösterdi. Uçak doluluk oranlarındaki iyileşme ve artan uluslararası uçuşları şirket için pozitif olarak değerlendiriyoruz. Dış hat yolcu verilerindeki önemli toparlanma nedeniyle yolcu trafiğindeki artış güçlü bir momentum yakaladı. Şirket 2018 ilk dokuz ayında kuvvetli operasyonel performans gösterdi.

Bu dönemde yabancı para gelirleri karlılık artışında en fazla katkıyı sağladı. Yan gelirlerde ve dış hat gelirlerinde artış hızı devam ederken, doluluk hem iç hat, hem de dış hat için tarihi yüksek seviyelere geldi. Bu dönemde birim gelirler de artış gösterdi. Misafir başına rekor yan gelirler, yakıt hariç birim giderlerde gerileme olumlu faktörler olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda 2018’de filoya 10 yeni uçak katıldı; 2019’da 18 tane daha bekleniyor. Şirket dokuz aylık dönemde 643 milyon TL kar elde etti. 2018 üçüncü çeyrekte de dönemsel olarak 743 milyon TL kar elde ederek dokuz aylık dönemde kara geçti. Kurdaki dalgalanmalardan kaynaklanan belirsizliği aktif olarak yöneten şirket yıllık bilanço döneminin yüzde 50’sini katmanlı olarak hedge ediyor. Sektörün genel görüntüsündeki iyileşme, üçüncü havalimanı ve artan operasyonel verimlilik çerçevesinde Pegasus hisselerini beğeniyoruz. Pegasus’un geçmiş yıl karı ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz potansiyeli ise yüzde 2429’dur. Şirket hisselerinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile beraber 31.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK HAVAYOLLARI: 2018 üçüncü çeyrekte oldukça kuvvetli operasyonel sonuçlar elde eden Türk Hava Yolları, yıllık bazda yüzde 20’lik dolar bazında ciro artışı elde etti ve dokuz aylık dönemde kümüle olarak 9 milyar 869 milyon dolar gelir açıkladı. Ciro piyasa beklentisi paralelinde, net finansman giderleri de tahminlerden daha düşük gerçekleşerek söz konusu dönemde güçlü karlılığı destekledi.

Dokuz aylık dönemde TL bazında 4 milyar 83 milyon TL, dolar bazında 755 milyon dolar kar elde edildi. Üçüncü çeyrek karı ise TL bazında 3 milyar 956 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 4 milyar 339 milyon TL’nin ve bizim beklentimiz olan 4 milyar 420 milyon TL’nin biraz altında kalırken, dolar bazında 714 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kar rakamı beklentilerin altında kalmış olsa da, fınansal sonuçların güçlü ciro büyümesi, artan yolcu trafiği ve doluluk oranları çerçevesinde son derece pozitif olduğunu söyleyebiliriz. THY yolcu sayısını artırarak ciro büyümesini devam ettiriyor. Güncel trafik verilerine göre, 2018 Ocak-Eylül döneminde yolcu sayısı, Ocak-Eylül 2017 dönemine göre yüzde 11.6 ile çift haneli artış gösterirken, ilgili dönemler arasında yolcu doluluk oranı da 3.2 puan artarak yüzde 78.8’den yüzde 82’ye yükseldi.

Bu dönemde yurtdışı uçuşlarındaki yolcu sayısı yüzde 10.5, yurtiçi yolcu sayısı ise yüzde 13.1 oranında yükseldi. Havacılık sektörü gelen trafik verileri ve iyi geçen turizm sezonu itibariyle iyi durumda. Doluluk oranları rekor seviyelere yakın. THY, 29 Ekim’den itibaren faaliyete geçen İstanbul Havalimanı itibariyle ciddi kazanımlar elde ederken, aynı zamanda uçak satın alımları ve yeni havalimanı sonrasında büyümeye ilişkin sinyaller şirket açısından olumlu değerlendirilebilir. Ayrıca tatil sezonu sona ermesine ve yüksek baz etkisine rağmen Eylül ayındaki yolcu trafiği verileri, son derece olumlu bir görüntüye işaret etmektedir. DHMİ’nin Ekim ayına dair açıkladığı havayolu yolcu istatistikleri de yılın 10 aylık döneminde yüzde 10.7’lik artışa işaret ediyor. Artan yolcu trafiğinin şirket gelirlerine olumlu etki yapmaya devam etmesini bekliyoruz. THY’nin geçmiş yıl karı ve diğer öz sermaye kalemlerinin toplamının ödenmiş sermayesine bölünmesiyle bulunan maksimum bedelsiz potansiyeli ise yüzde 1462’dir. Şirket hisselerinde yüzde 21 yükseliş potansiyeli ile 20.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yunus ŞAHİN / Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Ege Endüstri yüksek bedelsiz potansiyeline sahip”

EGE ENDÜSTRİ: Yüzde 90 oranında ihracat yapan bir otomotiv yan sanayi şirketi. Dolayısıyla son günlerde yaşadığımız iç problemlerden olumsuz etkilenmeyi bir kenara bırakalım olumlu bile etkilendi.

Gelirlerinin büyük kısmı döviz bazlı olduğundan yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 65, net kârını ise yüzde 185 artırmayı başardı. Döviz tarafındaki pozisyonlanmasından da ciddi miktarda finansal gelir elde etti. Düzenli temettü ödeyen şirket aynı zamanda yüksek bir bedelsiz potansiyeline de sahip. Şirketin büyüme oranlarına baktığımızda 4 F/K ile işlem görmesi de oldukça ucuz olduğunun kanıtı. Şirket hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 38.6 yükseliş potansiyeli ile 520 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KARTONSAN: Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise dördüncü büyük kuşeli karton üreticisi, geçtiğimiz w yıllara göre artırdığı brüt kârlılığıyla dikkatimizi çekiyor. Dokuz aylıklarda yüzde 28 artan satışlara karşın brüt kârın yüzde 101, net kârın ise yüzde 250 artmasının da en büyük sebebi bu. Son beş çeyrektir net kârını düzenli artıran şirketin yüksek de bir bedelsiz potansiyeli bulunuyor. F/K oranı BIST ortalamasının üzerinde olsa da şirketin mevcut net kâr büyümesiyle orantılı. Şirket hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 410 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ERBOSAN: Son çeyrekteki performansıyla dikkat çeken Erbosan, ikinci çeyreğe göre yüzde 22, geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 44 daha yüksek satış açıkladı. Özellikle marjlarda ki yükseliş de şirketin gelirleri açısından oldukça olumlu. Şirketin net borcu yok ve yüksek miktarda nakit pozisyon bulunduruyor. Yüzde 50 üzerinde ihracat oranına sahip şirketin bedelsiz potansiyeli de oldukça yüksek. 4.9’luk F/K oranı, düzenli temettü ödeme geleneğine sahip olması ve borç riski barındırmaması dolayısıyla şirket hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 29 yükseliş potansiyeli ile 84 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu