Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Bilgi ve bilişim teknolojileri sektörüne destek

Bilişimdeki büyüme 2013’te de sürdü ve sektör yaklaşık 66 milyar TL’lik bir büyüklüğe erişti. Büyüme beklentisi olan sektörde, veri merkezleri ve bulut bilişim öne çıkıyor. Büyümeye en büyük desteği Fatih Projesi gibi kamu projelerinin vermesi bekleniyor. Yazılım tarafının büyümesi için ise ihracata ağırlık verilecek.

bilisime destekBilgi ve bilişim teknolojileri sektörü, 2012 yılında yaklaşık 56 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmıştı. Sektörün ihracatı ise 1,1 milyar TL olmuştu. Türkiye Biliim Derneği’nin yaptığı tahminlere göre sektör 2013 yılı sonunda yaklaşık 66 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşacak. Önceki yıla göre yüzde 18’lik bir büyümeye işaret eden bu oran, sektörün büyüme eğimlimin de olduğunu gösteriyor. Büyümede özel sektör ve kamu yatırımlarının etkili olduğu ifade ediliyor.
2014’te elektronik haberleşme sektörünün büyüklüğünün 18,6 milyar dolara, bilgi teknolojileri pazarının büyüklüğünün de 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Böylece elektronik haberleşme ve bilgi teknolojileri pazarının toplam büyüklüğü 30.6 milyar doları bulacak.

Yazılım ihracatı büyüyor

Bilişim sektöründe az payı olan yazılım sektörü 2013 yılında 1,4 milyar dolar civarında büyüklüğe ulaştı. Yazılım hizmetlerinin de dahil olduğunda sektörün büyüklüğü 2,8 milyar dolara ulaşıyor.

İhracat ise 535 milyon dolar seviyesinden 2013’te 700 milyon dolara çıktı. Yazılım Sanayicileri Derneği YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, 2015 sonuna kadar ihracatı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek “Yerli yazılım kullanmak ve ihracatı arttırarak pazarı büyütme hedefimiz var. Bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz ” diyor.

Bugün gelişmiş ülkelerde teknoloji harcamalarının yaklaşık yüzde 70-80’lik yazılım ve hizmetleri oluştururken, kalan yüzde 20-30’luk dilimde donanım harcamaları bulunuyor. Türkiye’de ise pazar yıllardır bunun tam tersi bir seyir izliyor. Hedef, sektörün toplam hacmi içinde, katma değeri yüksek yazılım ve servis alanlarının daha hızlı büyümesini sağlamak. Bu konuda verilen teşviklerle de bu alanların desteklenmesi sağlanıyor.

Araştırma şirketi IDC’nin Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, 2014’te büyük veri uygulamaları, veri merkezi dönüşümü, ağ modernizasyonu, BT güvenliği bulut girişimleri ve iş süreçlerinin mobilize edilmesi gibi kompleks BT projelerinin artması ile birlikte BT hizmetleri ve yazılım pazarındaki büyümenin tetikleneceğini ifade ediyor. Çizmecioğulları ” Aynı zamanda telekom operatörlerinin hizmet çeşitlendirme stratejileri pazardaki rekabet baskısını yoğunlaştırıp işbirlikçi bir ortam yaratılmasını sağlayacak” diyor.

Fatih Projesi etkisi

Nevin Çizmecioğulları, ayrıca tüketici segmentindeki donanım harcamalarının 2014’te BİT pazarını büyütecek en önemli etkenlerden biri olacağını, bir diğer etkenin de kamu sektörünün dijitalleşme girişimlerinin olacağı ifade ediyor.

Kamu projelerinin en büyüğü şüphesiz Fatih Projesi. Bu projenin tedarikçilerini ve iş ortaklarını ilgilendiren önemli ihalelerinin 2013’te başlaması, sektördeki iş hacmini genişleten unsur oldu. Proje kapsamında 120 bin dolayında öğretmen eğitime tabi tutuldu. 10 milyonu aşkın tablet bilgisayar alımı için süreç devam ediyor. 62 bin tablet dağıtıldı. Altyapı ihaleleri tamamlandı. Kasım ayı içinde 650 bin adetlik tablet alım ihalesi yapıldı.

2013’ün en kötü gelişmesi ise kur hareketleri oldu. Dolar ve Euro’nun yükselişe geçmesi ve kur dalgalanmalarının sıklığı, özellikle telekom ve BT sektörünü olumsuz etkiledi.

Araştırma şirketi GFK’nın yayınladığı rapora göre, 2013 yılının üçüncü çeyreği boyunca, sırasıyla telekom, bilişim teknolojileri, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, büyük beyaz eşya, küçük ev aletleri ile tüketici elektroniği pozitif büyüme oranları sergilerken, görüntüleme sektörü cirosal olarak önceki döneme göre daraldı.

Görüntüleme düşüşte

Görüntüleme sektörünün cirosu 2013 üçüncü çeyrekte, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,3 oranında azalarak 105 milyon TL’ye indi.

Yılda yaklaşık 400 milyar kare dijital fotoğrafın çekildiği günümüzde fotoğraf baskı kültürüne büyük önem verdiklerini söyleyen Fujifilm Genel Müdürü Cengiz Metin, “2013 yılında açık ara sektör liderliğini elinde bulundurmayı başardık. Kullanıcıların mobil cihazlar ve dijital ortamlarda kalan fotoğraflarının karta basılması için teknolojiyi de kullanarak farklı yöntemler geliştiriyoruz” dedi.

“Çift haneli büyüme sürecek “

Index Grup CEO’su Erol Bilecik, ” Index Grup olarak 2013 başında yüzde 18’lik büyüme öngörümüz olduğunu belirtmiştik. Aralık ayındaki yüksek performansımıza bağlı olarak 2013’teki beklentilerimizin üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Apple ile imzaladığımız sözleşme, 2013’ün tamamını olumlu etkilemiş durumda. Bir öngörü olarak en büyük verimi yine Apple’dan alacağımızı düşünüyorum ve Index Grup olarak en az çift haneli bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum” dedi.

” 4 ekranda lider olmak hedefindeyiz “

Lenovo Genel Müdürü Gülfem Bıçakçı yaptığı açıklamada “Lenovo yüzde 11,3 küçülen bilgisayar pazarına rağmen yıldan yıla yüzde 95,4 büyüyerek, yüzde 18,2 pazar payına ulaştı. PC pazarında dünya birinciliğine kadar yükselen Lenovo, pazarda inanılmaz bir ivme yakaladı. Çeşitli teknolojiler arasındaki yakınsamaya katkıda bulunan yenilikçi ürünler ve birçok farklı ürün kategorileriyle portföyümüzü genişletirken, teknolojiye ve tasarıma yatırım yapmaya devam edeceğiz. 4 ekran dediğimiz akıllı telefon, televizyon, PC, tablet ve yeni geliştirilecek ürün segmentlerinde, Türkiye’de de lider şirket olabilmek hedefindeyiz” dedi.

“Daha fazla katma değer sağlayacağız”

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen BT sektörüne yönelik yaptığı açıklamada ” 2023 yılı için 150 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşma hedefine erişebilmesi için BT sektörünün yılda ortalama yüzde 8,5 oranında büyümesi gerekiyor. Burada özelliklede mobil teknolojiler, kurumsal sosyal ağlar, büyük veri ve bulut bilişime dayalı hizmetler kilit rol üstlenecek. 2014 yılında Türkiye BT sektörünün süratle çözüme, katma değer ve hizmete yönelik bir anlayışla mevcut yatırımlarını sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz.

2104 yılında odaklandığımız KOBİ, kurumsal, girişimcilik, tüketici ve sosyal sorumluluk alanlarında daha fazla katma değer sağlamak hedefiyle çalışacağız” dedi.

Gözde Yeniova / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu