İş Fikirleri ve İş Kurmak

Bir Kaç Saatliğine Çocuk Bakıcısına mı İhtiyaç Var

Çocuk gelişimi bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri, evlere gidip saat üzerinden çocuk bakıyor. Akşamları acil bir işiniz çıktığında, ya da bir programınız olduğunda imdadınıza oyun ablaları yetişiyor.

Amerika, İngiltere gibi ülkelerde öğrenciler belirli bir harçlık karşılığı babysitting yani çocuk bakıcılığı yaparlar. Ebeveynler yemeğe, iş toplantısına gittiklerinde ya da acil işleri çıktığında hemen bir babysitter bulurlar. Şimdi bu sistem Türkiye’de de yaygınlaşıyor.

Zeynep Boyner ve Hanzade Teke’nin kurduğu Nunu’da çocuk bakımı bölümünde okuyan üniversite öğrencileri üniformaları ve oyun çantaları ile evlere gidip çocuk bakıyorlar.

Evde kamera sistemi yoksa, 3G sistemli kameralarla oyun ablasının ve evin takip edilmesi de sağlanıyor. Ayrıca son dönemlerde düğün organizasyonu yapan oteller de oyun ablalarını talep ediyor. Anne baba düğünde iken oyun ablaları otel odasında çocukla ilgilenebiliyor.

Fikir, şirket ortağı olan Zeynep Boyner’in Amerika’daki öğrencilik yıllarında üç çocuklu bir ailenin yanına gidip, günde 3 saat onlara ablalık etmesiyle ortaya çıkmış. Türkiye’ye döndüğünde Beşiktaş Kültür Merkezi’nde çalışmaya başlayan Boyner, özellikle çocuk gösterilerinde yaptığı gözlemler ve çevresindeki çalışan annelerden edindiği tecrübelerle Türkiye’de çocuk bakımıyla ilgili bu şekilde bir hizmete ihtiyaç olduğunu fark etmiş. Şubat 2012’de arkadaşı Hanzade Teke’nin yeğenine bakan bakıcı kaçınca iki ortak, Zeynep Boyner ve Hanzade Teke, Nunu’yu kurmuşlar.

Nunu’nun şu an Nişantaşı Meslek Yüksek Okulu, Arel Üniversitesi, Okan Üniversitesi ile işbirlikleri var. Diğer üniversitelerle görüşmeleri devam ediyor. İlk aşamada bu üniversiteleri tercih etmelerinin sebebi ise çocuk gelişimi bölümlerinin olması.

Başlangıç olarak bu üniversitelerin öğrenci işlerinden sistemlerine uygun olan öğrencilerin özgeçmişleri geliyor. Bu öğrenciler iki aşamalı sözlü mülakattan geçiyor. Başvurular değerlendiriliyor. Son aşamada uzman pedagog Elif Koca’dan eğitim alıyorlar. Bu eğitimde çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi, sorunlu çocuk davranışları nedenleri ve çözüm yolları, çocukla sağlıklı iletişim, oyun yoluyla çocukla ilişki kurma gibi konu başlıkları yer alıyor. Eğitim sonunda öğrenciler Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlardan sertifika alıyor ve bu sertifika kişisel gelişim ve meslek edindirmede başlangıç aşaması için etkili oluyor. Şimdiye kadar 22 kişi eğitim almış. Bunlardan sadece bir tanesi erkek, yani ‘oyun abisi’. Pedagoglar anne babası ayrı ve babasını hiç görmeyen çocuklar için erkek figür olarak abla yerine abi önerebiliyor. Nunu’da da şu an için bir erkek oyun abisi ile anlaşılmış. Fakat sayının artacağını düşünüyorlar.

Acil durumda hemen hizmet veriliyor
Nunu kurucu ortaklarından Zeynep Boyner, “Bizimle çalışan ve memnun kalan oyun ablaları kendi arkadaşlarına da biri öneriyor ve her geçen gün sayımız artıyor” diyor. Eğitimler düzenli aralıklarla ekibe katılan her oyun ablası ve abisi için veriliyor. İlk temel eğitim 3 saat, ikinci derece eğitim 2 tam gün sürüyor. İletişimde oldukları okulların profesyonel ve öğrencilerini en iyi şekilde uygun pozisyonlara yerleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Hanzade Teke ajans şeklinde çalışmadıklarını, organizasyon firması olarak hareket ettiklerini söylüyor: “Ajanslar çoğunlukla aynı anda dadı, aşçı, şoför vs. temin ediyorlar. Biz ise tamamen çocuğa yönelik çalışıyoruz.” Eğitimleri tamamlayan ablalar, otellerde, çocuk eğlence, alışveriş merkezlerinde, evlerde çocuk bakımıyla ilgili konularda iş bulabiliyor.

Boyner, bu sektörde tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak çalışıldığını, fakat Nunu’nun 2 saat için de hizmet verdiğini söylüyor. Anne – babalar acil durumda hemen hizmet alabiliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu