Başarılı Girişimcilik

Bitkisel süt üretiminde fırsat gördüler

Sanayici ailelerden gelen Cem Telvi ve Yusuf Romano, Türkiye’nin ilk bitkisel süt markasını yarattılar. ‘Fomilk’ markasıyla fındık, badem ve soya sütü üreten girişimciler, yeni ürünlerle markalarını büyütmeyi planlıyorlar. Ürünlerinin 2019’da ihracatına da başlayacak olan ortaklar, beş yıl sonunda 30 milyon TL ciro hedefliyor.

Sanayici ailelerden çıkan pek çok girişimci var. Cem Telvi ve Yusuf Romano da o girişimcilerden. ikisi de gıda sektöründe faaliyet gösteren aile şirketlerine ait fabrikalarda bolca mesai geçirmişler. Eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra profesyonel yaşam deneyimleri de olmuş. Ancak ruhlarındaki girişimcilik heyecanı nedeniyle kendi ayakları üzerinde durmayı tercih etmişler. Öyle ki bir arkadaş toplantısında ortaya atılan iş fikrini kısa sürede somut bir projeye dönüştürmüşler. Bir yıl gibi bir süre zarfında da nihai ürüne ulaşmışlar.

Türkiye’nin ilk yerli bitkisel süt üretimine soyunan iki girişimci arkadaş, bu alanda oldukça iddialı. Kısa bir süre önce ‘Fomilk’ markasıyla ürettikleri fındık sütü, baden sütü ve soya sütünü raflara sokan Cem Telvi ve Yusuf Romano, markalarını yeni kategorilerde geliştirecekleri trend ürünlerle genişletmeyi planlıyor. Girişimcilerin hedefleri Türkiye ile de sınırlı değil. Ürünlerini önümüzdeki dönemde başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa’ya da ihraç etmeyi planlıyorlar. Ortaklar ilk yıl için 6 milyon TL, üçüncü yıl 15 milyon TL, beş yılın sonunda ise 30 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Fındık sütü ile başladı

Fomilk ortaklarından Cem Telvi’nin ailesi 30 yıl aşkın süredir fındık ticaretiyle uğraşıyor. 2016 yılında Ronly Gıda adı altında Çerkezköy’de bir üretimi tesisi de kuran Telvi Ailesi, İstanbul ihracatçılar Birliği (TİM) verilerine göre Türkiye’nin en çok fındık ihracatı gerçekleştiren 8’inci şirketi. AB’den Çin’e kadar pek çok ülkeye ihracat yapan şirket, 20 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmış durumda. Hedefi ise en çok ihracat yapan ilk üç şirketten biri olmak. Aile şirketleri nedeniyle fındık üretimine yakın olan Cem Telvi, ilk ürünlerinin de fındık sütü olduğunu söylüyor. Cem Telvi, şirketin kuruluş öyküsünü ise şöyle anlatıyor: “Dostlarımızla bir gün evde oturuyorduk.

Kullandığımız yabancı bir markanın bitkisel sütünden yola çıkarak böyle bir üretime soyunmanın ne kadar doğru bir yatırım olabileceğini konuştuk. Dünya fındık tüketiminin yüzde 70’e yakını Türkiye’den arz ediliyor. Fındık ülkesiyiz ama fındık sütünü ithal ediyoruz. ‘Biz neden bu alanın ilk yerli üreticisi olmayalım dedik ve araştırmaya başladık. İlk olarak fındık sütü ile başladık. Türk fındığına vurgu yapıyoruz.”

İhracat potansiyeli yüksek

Markanın diğer ortağı Yusuf Romano’nun ailesi ise dört jenerasyondur süt sektörünün içinde. Ezine’de peynir üretimiyle bu alanda faaliyet göstermeye başlayan aile, bugün DM Group çatısı altında dünyanın farklı yerlerinde üretim yapıyor. Asya, Ortadoğu, Türkiye ve Kıbrıs’ta toplam 5 üretim tesisi bulunan grup, süt ve türevlerinin üretimini yapıyor. Merkezi Dubai’de bulunan şirket, Kuzey Amerika’dan Körfez ülkelerine kadar pek çok ülkeye ihracat da gerçekleştiriyor. Türkiye’de iki discount market için üretim yapan DM Group’un yurti-çinde markalı üretimi yok. Ancak ihracatı kendisine ait iki markası ile yapıyor. Grubun, bünyesindeki beş fabrikasına servis yapmak için kurduğu ve zamanla dışarıya da hizmet veren bir şirketi de var. Öte yandan gıda lojistiği alanında da faaliyet gösteren bir şirketi mevcut. Bu şirket, riskli bölgelerde global devlerin özel dağıtıcılığını yapıyor.

Tüm süreçlerde var

Aile şirketlerinin çiğ sütün çıkışından bir bakkala dağıtıma kadar pek çok süreçte yer aldığını dile getiren Yusuf Romano, şöyle devam ediyor: “Benim aile şirketim süt sektöründeki tecrübesi ile ortağımın fındık sektöründeki geçmişi bizi bu girişime yönlendirdi. Tesis yatırımına gerek kalmadan bu alanda üretime soyunduk. Pazarı araştırdık. Türkiye’de hiçbir üretici olmadığını gördük, bu da bize daha cazip geldi. Bu sektörde ilk üretici olmanın çok kıymetli olacağını düşündük. Dünyada yeme- içme trendleri üç dört yıl geriden takip eden bir ülkeyiz. Bitkisel süt, dünyada hızla büyüyen bir alan. En ivmeli sektör. Hayvansal ürün tüketmek istemeyenlerin talep ettiği ürünler bunlar. ihracat potansiyeli anlamında da önü açık bir alan. 2019’da ilk pilot ihracatımıza başlayacağız.”

‘Türk damak tadına uyarladık”

Telvi ve Romano, bitkisel süt üretimine karar verdiklerinde iki tesise ihtiyaçları olduğunu görmüşler. Ailelerine ait tesislerde üretime start veren iki girişimci, bunun için ekstra bir makine yatırımı da yapmamışlar. Üretimin kuru miksin hazırlanması, ardından da sulandırılıp paketlenmesi şeklinde gerçekleştiğini anlatan Yusuf Romano, şöyle devam ediyor: “Fındığın nasü bir içecek haline gelebileceği konusunda biraz araştırmalar yaptık. Uluslararası bir danışmanlık şirketinden destek aldık. Bize ürünün reçetesini verdiler, biz ürünü Türk damak tadma göre yorumladık, reçetede biraz oynamalar yaptık.”

‘Süte alternatif bir ürün”

Türkiye’de bitkisel sütü belli bir kesimin kullandığım, daha çok kişiye bu ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırmayı hedeflediklerini belirten Cem Telvi ise şunları anlatıyor: “Sütü bırakın demiyoruz. Süte alternatif bir ürün sunuyoruz. Bitkisel süt, çocukların kullanımına da çok uygun. O nedenle potansiyel tüketici kitlemizde farkında anneler de var. Satış kanallarımız süper marketler, kafeler ve horeca olacak. Online satış da planlıyoruz. îlk yıl için iç piyasada 500 bin litrelik bir satış hedefliyoruz.”

Özlem Bay Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu