İş Fikirleri ve İş KurmakTeknoloji ve İnovasyon Haberleri

Blockchain Teknolojisi Yeni İş Fikirleri ve Girişimler Yaratıyor

Gerçek şu ki blockchain teknolojisi internet dalgasından daha büyük bir değişim yaratacak. Bütün sektörleri dönüştürecek. Yeni teknolojinin aratacağı ”yıkıcı” yenilikler ise kapıda. Pek çok start up bu alana odaklanıyor. Daha şimdiden dünyada milyar dolarlık şirketler oluştu.

Blockchain pazarı start up’lara büyüme potansiyelinin son derece büyük olduğu ve dünyaya açılabilecekleri bir alanda iş yapma şansı tanıyor.

Blockchain Teknolojisi

Türkiye’de de son 2 yılda bu alanda pek çok start up kuruldu. Hatta bu start up’lar geçen yıl 100 milyon dolar yatırım aldı. Melek yatırımcı ve girişim fonlarının hedefinde de blockchain girişimleri bulunuyor.

Dünyanın en ünlü teknoloji fütüristlerinden Hubert Yoshida,“Blockchain’in dünyaya etkisi internetten daha fazla olacak. İnternet bilgi, blockchain ise bir değer ağı” diyor.

Tüm dünyayı derinden etkileyecek ve iş dünyasını yeniden dönüştürecek olan blockchain teknolojisi ve bu alandaki girişimler hızla çoğalıyor. Uzmanlara göre kripto para biriminin temelindeki teknolojiyi oluşturan blockchain, sadece fınans alanından ibaret değil. Bu teknolojinin elektronik ortamda oy vermekten adil ticarete kadar birçok alanda kullanımı bulunuyor.

Gayri menkulden turizme, tarımdan sigortacılığa kadar pek çok sektörde taşları yerinden oynatmaya başlayan blockchain, girişimcilere de büyük fırsatlar sunuyor.

Pazar yeni kurulurken oyuna dahil olan start up’lar büyüme  potansiyelinin son derece büyük olduğu ve dünyaya açılabilecekleri bir alanda iş yapma şansı yakalıyor. Bu durum, son 1 yılda Türkiye’de blockchain alanında kurulan start up sayısının da artmasına yol açtı. Melek yatırımcı ve girişim fonlarının hedefinde blockchain girişimleri bulunuyor.

blockchain teknolojisi
Blockchain teknolojisi

İNTERNETİ GEÇECEK

Bugün daha çok fınans-bankacılık alanda etkin kullanılan blockchain teknolojisi, kripto paralarla popülerleşti. Ancak uzmanlara göre blokchain sadece bundan ibaret değil ve çok daha fazlasını yapmaya imkan veriyor.

Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, devrim niteliğindeki blockchain teknolojisiyle önümüzdeki 5-10 yılda aracı kurumların ortadan kalkabileceğini söylüyor. Blockchain in kayıt zinciri olduğunu ifade eden Çiğdemli, “Blockchain ile telif haklarından noter onaylarına, finansal verilerden tapu kayıtlarına kadar her türlü datavı silinemez bir ağ içerisinde tutmamz mümkün hale geliyor” diyor.

Çiğdemli, Hindistan’ın tapu kayıtlarını blockchain altyapısında teknolojiyle dönüşüme uğrayacağını Elektronik paranın blockchain teknolojisinin sadece bir yönü olduğuna dikkat çeken blockchain girişimlerinden Tubu ARGE’nin kurucu ortağı Melih Birim, “Blockchain akıllı kontrat kavramıyla dünyanın neresinde olursanız olun karşınızdakiyle alışveriş yapabileceğiniz bir platform sunuyor” diyor.

NEREDE ROL OYNAYACAK?

Blockchain teknolojisi sadece fınans alanında değil eğitimden tarıma, turizmden lojistiğe kadar pek çok sektörde girişimcilere önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin önde gelen start up yatırımcılarından MV Holding CEO’su ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, son dönemde en çok blockchain alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek bu alanın bankacılık, sigortacılık, muhasebe, hukuk, insan kaynakları gibi pek çok alanda büyük değişime yol açacağını söylüyor.

Kurumların hızlı şekilde bitcoin alıp satmalarını sağlayan blockchain girişimi Coiny’nin CEO’su Alpay Alptekin de mevcut birçok iş modelinin blockchain teknolojisinin sağladığı imkanlara taşınabileceğini söylüyor.

“Henüz daha yolun başında olunduğu için girişimciler için büyük fırsatlar var” diyen Alptekin, bu alanda iş kuracak girişimcilere blockchain’in teknik tarafı kadar yeteneklerini de anlamaları ve uygulama alanlarını kurgulamalarını öneriyor.

Geçtiğimiz mart ayında Brüksel’de Uluslararası Blockchain ve DLT Teknolojileri İnovasyon Merkezini açan Fujitsu’nun Türkiye kurumsal hizmet ve çözümler direktörü Cengiz Yeker, önümüzdeki dönemde blockchain teknolojisinin akıllı şehirlerin gelişiminde çok önemli rol oynayacağını dile getiriyor. Yeker, “Türkiye’de blockchain’e davalı uygulamaları izlemek, araştırmak ve pilot uygulamalar yapmak için kamu kurumlan ve diğer paydaşlarla diyalog içindeyiz” diyor.

EN FAZLA YATIRIM

Blockchain teknolojilerine yapılan yatırım tutarı ve işlem hacmi her geçen gün artmaya devam ediyor. IDC Türkiye Ülke Alptekin Direktörü Nevin Çizmecioğulları, kripto para biriminin temelindeki teknolojiyi oluşturan blok zincirine 2015 ve 2016’yı kapsayan 2 yıl içinde risk sermayesi üzerinden yapılan yatırım miktarının dünyada 1 milyar doları aştığını belirtiyor.

Statista 2017 raporuna göre 2016’da 210,2 milyon dolar olan blockchain teknoloji pazarının büyüklüğü geçen yıl 339,5 milyon dolara yükseldi. 2018 sonunda pazarın 548,2 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Grand View Researh tarafından hazırlanan rapor 2024’e kadar blockchain pazarının 7,74 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor.

Dünyada blockchain alanında Filecoin,Tezos,The Bancor Protocol, Ripple, Neo,Telegram, OpenBazaar, Hijro ve Storj Labs gibi çok sayıda dikkat çeken girişim bulunuyor.

200 milyonun üstünde indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram, şimdiye kadar 850 milyon dolar yatırım aldı ve bunu 2 milyar dolara tamamlaması bekleniyor.

Blockchain tabanlı veri depolama iş modeliyle Filecoin, 257 milyon dolar yatırım alırken Tezos’un aldığı yatırım tutarı 232 milyon dolar oldu. Organizasyonların ve şirketlerin yönetim biçimini maksimum verimliliğe ulaştırmayı hedefleyen Aragon ise bugüne kadar 73 milyon yatırım aldı. Brave Browser da yatırıma açıldığı birkaç dakikada 35 milyon dolar yatırım topladı. Kişiler, şirketler ve bankalar için anlık değer transferi sunan ve kripto para arzını gerçekleştiren Stellar’ın pazar değeri 7 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.

TÜRKİYE’DEKİ GİRİŞİMCİLER

Startups.watch verilerine göre Türkiye kökenli blockchain şirketleri geçen yıl 100 milyon dolar yatırım alırken son 2 yılda blockchain alanında Türkiye’de pek çok start up kuruldu. Bunların başında ise Coiny, Tubu ARGE, Solidus, Ucuracak.com, ProofStack, Kimlic, DigitalPara, EnCoin, Cobotion, KryptEd, Bundle.network ve Colendi bulunuyor.

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, Türkiye’de blockchain tabanlı dijital kimlik, yasal delillendirme, dijital para geliştirme gibi girişimlerin olduğunu belirterek kendilerinin de bu ay e-imza katmanına sahip, hukuken geçerli dijital kimlik çözümünü duyuracaklarını söylüyor. Orhun, “Blockchain ile uyumlu dijital kimlik çözümümüz hızlı, güvenli ve kanıtlanabilir şekilde istenilen platformlarda ve akıllı sözleşmelerde kullanılabilecek” diyor.

2017’de blockchain alanında faaliyet göstermek için kurulan Tubu ARGE’nin ilk ürünü TubuPay de aktif olarak kullanıcıların mikro ödeme yaptıkları ve günlük olarak kullandıkları yemek kartı sektöründe kullanılıyor. GOSB Teknopark içerisinde faaliyete geçen start up’ın kurucu ortağı Melih Birim, “TubuPay’i kripto paraları aktif olarak regiilasyonlara uygun bir şekilde işletmek için Ethereum tabanlı sistem olarak tasarladık. Aslında çok basit bir şekilde bürokrasinin önüne geçerek telefonunuzla yemek yemenizi sağlamış oluyoruz” diyor.

Birim, hedeflerini restoranların kanayan yarası olan yüksek komisyon oranlarını dünya standartlarına çekerek son kullanıcıya hızlı, güvenli ve yenilikçi ödeme sistemi kanalı sunmak olarak özetliyor.

ÖNCÜLERİN ODAĞI

Türkiye’nin en büyük uçak bileti sitelerinden Enuygun. com tarafından hayata geçirilen ENCoin ise kredi kartı ve banka kartında biriken puanlarla uçak bileti satın almayı sağlıyor. Bir süre önce blockchain teknolojisi kullanarak ENCoin adıyla sadakat programına giriş yaptıklarını belirten Enuygun.com Seyahat Analisti Murat Ekinay, önümüzdeki dönemde bunu geliştirmeyi planladıklarını belirtiyor.

Ekinay, “Hedefimiz, öncelikle Enuygun.com’un müşterilerine sunduğu kampanyaların dağıtımını blockchain altyapısıyla gerçekleştirmek. Uzun vadede tüm e-ticaret dünyasında kullanılabilecek bir altyapı oluşturmak” diyor. Enuygun.com’da Türkiye’de blockchain teknolojisini odağına alan girişimciler arasında farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok şirket bulunuyor.

Sinema platformu Sinemia’nın da bu alana yaptığı yatırım hızla artıyor. Şirkette 4 kişilik ekibin blockchain alanına odaklı çalıştığını söyleyen Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz’a göre blockchain teknolojisi sinema sektörünün gelişiminde kilit değer taşıyacak teknolojilerden biri olacak.

Oğuz, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini başarıyla ürünlerine uyarladıklarını belirterek “Şu anda blockchain teknolojisine odaklanmış durumdayız. Blockchain ile aracıların ortadan kaldırıldığı, daha hızlı ve güvenli bir sistem ile sinemaya gitmenizi sağlayacağız. 2018 bitmeden ürünümüz içinde blockchain’i görebileceksiniz” diyor.

Önde gelen ödeme hizmetleri şirketlerinden iyzico’nun da 2018’de odağında blockchain bulunuyor. 300 binin üzerinde satıcıyı dijital ticarete dahil eden iyzico’nun CEO’su Barbaros Ozbugutu, “Blockchain ile geliştirmeyi düşündüğümüz projelerimiz var” diye konuşuyor.

ALİ SERMET TAŞDÖĞEN DIGITALPARA CEO’SU
“TÜRKİYE’Yİ MERKEZ YAPACAĞIZ”

ÖZSERMAYE 600 BİN TL 3 yıl önce kurulan DigitalPara, 600 bin TL öz sermayeli bir fintech şirketi. Kurumsal şirketlere çeşitli blockchain çözümleri sunuyoruz. Bunlar, akıllı kontrat sistemleri ile sözleşmelerini programlayabiliyor ve blockchain sayesinde mutabakat sağlayabiliyor. Hatta arzu ederlerse firmaları için kripto para dahi yaratabiliyoruz. Bu yaratılan kripto para ile kendi ürün ve hizmetlerini kendi müşterilerine satabiliyorlar, hatta bununla ilgili önemli sadakat programlan çalıştırabiliyorlar.

“GERİ KALMAYACAĞIZ” Atalarımız geçmişte benzeri teknolojilerde çok geri kaldı ve bunun da bedelini yüzlerce yıl kaybederek ödedik. Bu sefer bunun olmasına izin vermeyeceğiz diyerek hiç kimseden bir izin veya teşvik beklemedik ve şirketimizi kurduk. Hedefimiz Türkiye’nin blockchain ve kripto para teknolojilerinde dünyada önemli bir merkez olması. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz.

FAHRİ TOGA UCURACAK.COM CEO’SU
EN BUYUK FIRSAT KRİPTOLOJİDE

BITCOIN’LE UÇAK BİLETİ Bitcoin, Ethereum ve Ripple kripto para birimleriyle uçak bileti ve konaklama hizmeti sunuyoruz. Ödeme teknolojisi altyapımızı akıllı kontratlar ve otomasyon sistemleriyle optimize ederek daha kolay ve hızlı hale getirmek için teknik altyapı çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz.

“YAZILIM DİLİNİ ÖĞRENİN!” Girişimcilerin kendi işleri için gerekli yazılım dilini öğrenmesi kendilerine yeni kapıların açılmasına yardımcı olacak. Solidity yazılım bilgisi ile ethereum tabanlı akıllı kontratlar yaratabilir, C# ve Java yazılım dilleri ile Neo ve Stratis gibi projelerin akıllı kontratlarını yazabilir ve merkeziyetsiz uygulamalar geliştirebilirler.

HIZLI VE BASİT ÇÖZÜMLER Girişimciler için asıl büyük fırsat veri güvenliğini garanti altına alan kriptoloji ile son kullanıcıya hızlı ve basit kullanım özelliklerini bir araya getiren çözümler üretmek. Bu, bana göre tüm girişimciler için ana pusula olmalı.

Ayçe Tarcan Aksakal

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu