Güncel Ekonomi Haberleri

Borsa Sonunda Emsallerini Yakaladı

Borsa İstanbul 2020

HİSSE senedi piyasaları tarafında yılı küresel ölçüde oldukça olumlu bir şekilde kapatmaya hazırlanıyoruz. Başta merkez bankaları ve ticaret savaşı olmak üzere birçok riskin tartışıldığı yılda gelişmiş ülke endekslerinde bile yüzde 20’leri aşan yükselişlere şahit olduk. Son yıllarda emsallerinden negatif ayrışmasıyla dikkat çeken Borsa İstanbul 2019 yılında daha dalgalı bir görünüm sergilese de son durum itibariyle getiri bakımından emsallerini yakalamış durumda. Buna karşın önceki yıllardan kalan ıskontosunu göz önünde bulundurduğumuzda Borsa İstanbul’da yakalan bu getiri, küresel piyasalardaki pozitif atmosferi göz Öjıünde bulundurduğumuzda yatırımcıyı tatmin etmemiş olabilir. Diğer yandan mevcut ıskontonun devam ediyor olması da jeopolitik ve siyasi riskin düşüşüne bağlı olarak gelecek yıl için de potansiyelin devam ettiğini işaret ediyor. Aşağıdaki grafikte belli başlı borsaların 2019 yılbaşından bu güne kadar olan getiriler görülüyor.

Borsa İstanbul

BİRİNCİ FAZ TİCARET ANLAŞMASINDA UZLAŞILDI

Yılın son bölümüne girerken ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde Faz 1 olarak adlandırılan anlaşmaya varılmış olması ve merkez bankalarının genişlemeci duruşu küresel ölçüde hisse senetlerini desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da ivme biraz daha azalmış olsa da yükseliş eğilimlerinin bu tarafta devam ettiğini gördük. Hatırlanacak olursa Trump, “Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı” bilgisini paylaşmış, Çin’e 15 Aralık’ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini duyurmuştu. Bu açıklama ile birlikte Trump, “İkinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz” görüşüne de yer verdi. Anlaşmanın taraflar arasında ocak ayı başında imzalanacağı açıklandı.

Birinci faz ticaret anlaşmasına varılması ve 15 Aralık’taki gümrük tarifelerinin ertelenmesi olumlu bir gelişme olarak ön plana çıkarken, bazı konularda belirsizlikler içermesi ve tam kapsamlı bir anlaşma olmaması nedeniyle önümüzdeki süreçte de bu konu piyasaların gündemindeki yerini koruyacaktır. Anlaşmanın yapılması bu taraftaki beklentinin sonlanması ve Faz 2 görüşmelerinin daha zorlu maddeler üzerinde başlaması anlamına da gelebilir.

Bu nedenle anlaşmanın fiziki olarak imzalanması bir beklenti sonlanması olarak kar realizasyonlarına neden olabilir.

MERKEZ BANKALARININ KARARLARI İZLENİYOR

Önceki hafta Fed, ECB ve TCMB’nin faiz kararlan piyasaların takibinde yer alırken, geçen hafta da 19 Aralık Perşembe günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Ingiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları gerçekleşti. BoJ, piyasalardaki genel beklentiye paralel olarak gösterge faizi değiştirmeyerek eksi yüzde 0.1 seviyesinde sabit bıraktı ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Japonya Merkez Bankası, perşembe günü hükümetin mali genişleme paketiyle, ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair gelişmeler ve küresel yavaşlamada dibin görüldüğüne işaret eden sinyallerin ekonomik görünümü anlandırmasıyla politika faizinde değişikliğe gitmedi. İngiltere Merkez Bankası da aralık toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek yediye iki oyla yüzde 0.75 seviyesinde sabit bıraktı, îki yetkili oyunu faiz indirimi yönünde kullandı. Varlık alım hedeflerinde de dokuza sıfır oyla değişikliğe gitmeyen banka, varlık alımlarını 435 milyar sterlinde, şirket tahvillerinde alım hedefini 10 milyar sterlin seviyesinde tuttu. Yapılan açıklamada Boris Johııson’m seçim zaferinin ardından İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sürecinin netlik kazanmasının güveni artırıp artırmayacağını söylemek için çok erken olduğu belirtildi. Brexit belirsizliğinin sürmesi ya da küresel büyümenin istikrar kazanamaması durumunda teşvikleri artırmak gerekebileceği ifade edildi. BoE tarafından Brexit sürecinin izlenmeye devam edileceğini belirtirken, önceki hafta Fed, ECB ve TCMB tarafında olduğu gibi genel görünüm, bu iki banka tarafında da genişlemeci seyretmeye devam edildiğini işaret etti.

Dolar/TL’de işlem hacmi ve oynaklık zayıf kalabilir

Önceki hafta gerçekleşen Merkez Bankaları toplantısı sonrası aşağı yönlü bir görünüm sergileyen dolar/TL kuru haftanın son gününe girilirken ABD Temsilciler Meclisi’nden çıkan Türkiye’ye yaptırım yapılmasına yönelik kararın ardından yükselişe geçmişti. Gelişmeler sonrası haftaya 5.81 seviyesinden başlayan kurda hafta içinde yurtiçine yönelik gündem zayıf kaldı. Hafta ortasında ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’nun da Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını onaylaması ve Libya üzerinde Akdeniz’e ilişkin risklerin takip edildiği piyasalarda TL’deki zayıf performansın haftanın son gününe kadar devam ettiğin izledik. En son 14 Ekim’de test edilen 5.93-5.94 yatay trendine kadar yükselen kurda bu seviyelerden gelen düzeltme hareketleri kurun haftayı 5.93-5.94 seviyelerinden sonlandırmasını sağladı. Bu hafta yurtiçi ve yurtdışında önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurtdışında Noel arifesi nedeniyle hafta ortasında bazı günler piyasaların tam bazı günlerde ise yarım gün kapalı olması işlem hacmi ve oynaklığın zayıf kalmasına neden olabilir. Dolar/TL kurunda yukarıda 5.94 bölgesi bu hafta ilk önemli direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmakta olup bu seviyenin aşılması durumunda 5.96 ara yatay trendi ve 5.98-5.99 bölgesi takip edilecektir.

BIST-100’de 112 bin geçtiğimiz hafta da geçilemedi

Ekim ayının ortalarında 93 bin civarından başlayan yükseliş 112 bin civarının test edilmesiyle birlikte yerini geçtiğimiz hafta konsolide sürecine bıraktı. 112 bini iki denemesinde de geçemeyen ancak düzeltme hareketlerinin de oldukça sınırlı kaldığı endekste, yurtdışında Noel tatilinin başlayacağı bu hafta likiditenin azalması volatiliteyi de azaltabilir.

Endeksin son dönemde yaşadığı sert yükselişi göz önünde bulundurduğumuzda, yabancı yatırımcının da tatil nedeniyle piyasayla mesafesinin açılması yerli yatırımcının mevcut seviyelerden yeni alımlarla maliyet oluşturma iştahını da sınırlayabilir. Bu nedenle, likiditenin de düşmesini beklediğimiz bu dönemde biraz daha korumacı olmanın daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Endekste kısa vadede son haftada geçilemeyen 112 bin ilk güçlü direnç konumunda iken 110 bin de haftanın ilk desteği konumunda olacaktır. Endekste 112 binin geçilmesi ilk olarak 114 bin ve devamında 116-117 bin civarını gündeme getirebilecek olsa da, 114 bin üzerindeki hareketin öncelikli beklentimiz olmadığını söylemekte fayda var. Son dönemde teknik göstergelerde görülen yorulma 110 bin desteğinin kırılması ile sonuçlanacak olursa satışların destek bulabileceği ilk seviye 107.500 civarı olabilir. Bu seviyenin altında ise 104.500 orta vade için en güçlü destek konumuna geçecektir. Orta vade için endeks tarafındaki olumlu görüşümüzü koruyor olsak da yeni yıla girerken, son dönemde kısa vadede yüksek getiri sağlayan endekste, bu seviyelerden yeni maliyet oluşturma iştahı zayıflayabilir. Bu da endeks üzerinde bir süre baskı oluşmasına sebebiyet verebilir.

ÜZEYİR DOĞAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu