Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Geçtiği Köylerde Araziler Değerlendi

gelibolu belde

GELİBOLU’DAKİ İMARSIZ KÖYLER

Gelibolu’nun Değirmendüzü, Cevizli, Kalealtı, Şadıllı, Yeniköy, Bayırköy ve Süleymaniye köylerinde imar izni yok. Süleymaniye’de tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 5-11 TL’den satılıyor. Cevizli Köyü’ndeki tarlaların metrekaresine ise 2-11 TL isteniyor. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Kalealtı Köyü’nde 10 TL’den, Şadıllı’da 10-11 TL’den, Yeniköy’de 7 TL’den ve Değir-mendüzü’nde 2 TL’den alıcı bekliyor. Tarla vasfındaki arazilerin dönümü bin ile 19 bin TL’ye satılan Bayırköy’de, bağbahçelerin dönümüne 8 bin TL isteniyor.

Aytek TOPUZOĞLU / RE/MAX Toria Broker’i
“En çok Biga-Bandırma hattına yarar”

Çanakkale’ye inşa edilecek boğaz köprüsü için ilk açıklanan yer boğazın en dar bölgesiydi ama tarihi kalıntılar çoktu. Burada inşa edilmemesi için yoğun bir baskı oldu ve Kilitbahir’de yapılmasından vazgeçildi. Köprünün Gelibolu-Lapseki arasında yapılacağı birkaç yıldır zaten konuşuluyordu. Gelibolu-Lapseki arasında yapılması, sadece köprünün ayaklarının bulunduğu yerleri değil Çanakkale ve Biga’yı da hareketlendirecek. İstanbul-İzmir otobanı Çan’dan geçerek Balıkesir ve Çanakkale’ye bağlanacak. Kuzey Marmara-Bulgaristan Otoyolu’nun Çanakkale üzerinden İzmir-İstanbul Otoyolu’na bağlanması ile bölge çok daha hareketlenecek. Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapılması en çok Biga-Bandırma hattına yarayacaktır. Biga, sanayi yatırımı olarak gelişen bir yer. İÇDAŞ’tan sonra Alarko da Biga’ya yatırım yaptı. Köprünün inşa edilmesi ile birlikte İstanbul ve Bursa sanayicisi, Biga-Bandırma hattına daha çok yatırım yapabilir. Sulu tarım konusunda Lapseki ve Umurbey bölgesi oldukça gelişti. Bu bölgede yapılan meyve üretimi ağırlıklı olarak ihraç ediliyor. Limak’ın sahibi Nihat Özdemir, Özbek Ovası’nda çok sayıda arazi topladı. Yat limanı ve yaşam alanları yapılacağı söyleniyordu ama sonra bu projeden vazgeçip araziyi satışa çıkardılar.

Lütfü DARA / Çanakkale Emlakçılar Odası Başkanı
“Satışlar canlanır”

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Gelibolu ile Lapseki arasına inşa edilmesi bana göre yanlış bir seçim. Çünkü boğazda daha dar yerler varken en geniş noktasının seçilmesi ilginç. 3 bin metreden fazla genişlik olan bir yerde iki ayaklı asma köprü nasıl kuracaklar merak ediyorum. Bu yıl bölgede arazi satışı durgundu. Şu ana kadar da yoğun bir taleple karşılaşmadık. Bölge için 1/100.000’lik imar plan yeni onaylandı. Bugünlerde de askıdan inmesini bekliyoruz. Henüz yeni imar planını inceleme fırsatımız olmadı. Köprü yeniden gündeme geldikten sonra arazi satışları hareketlenebilir. Çanakkale’ye çok faydası olmaz ama köprü ayaklarının inşa edileceği yerlere yakın köylerde gelişme olabilir. Köprü ile birlikte yapılacak yeni yollar, bağlantı yolları ve verilecek çıkış noktalarında arazilerin değeri artar.

Erol OKUYUCU / Gelibolu Emlakçılar Derneği Gayrimenkul Danışmanı
“Yarımadanın tamamı gelişecek”

Çanakkale’ye inşa edilecek boğaz köprüsünün yeri uygun. Köprünün inşa edilmesi ile birlikte
Gelibolu’da turizm canlanır. Bolayır tarafında bir dönem yazlık siteler yapıldı ama sonra durdu.
Gelibolu ile birlikte Bolayır ve Sütlüce hareketlenir. Yarımadanın tamamı gelişir. Evreşe ile birlikte yarımadanın çoğu yerinde sulu tarımın başlayacağı söyleniyor. Bölgeden 30 yıldır arazi alan çok ama yatırım yapan yoktu. İstanbul’dan gelen büyük grupların hem Gelibolu hem de Lapseki’de arazi arayışları var. Alanlar da oldu. Gelibolu’da Kiğılı ve Kalkavan gibi grupların arazileri var. Kalkavanlar araziyi tersane yapmak için almıştı.

Yakup AYRAN / Gelibolu Arsa Ofisi
“Arazi fiyatlarında artış var”

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayakları ve bağlantı yolları düz bir araziye inşa ediliyor. Tapalar üzerinden gitse daha iyi olacaktı. Tarımsal arazilere büyük oranda zarar verilecek. Sahibi olduğum bir tarla istimlak edilecek.

Transit geçiş olduğu zaman bölgeye yatırım yapan da artar tabii.

Çanakkale ile birlikte çevresinin nüfusu 3 milyonu bulur. Bursa sanayisinin bölgeye taşınma ihtimali yüksek. Arazi yatırımı yapmak için arayan soran çok. Rant elde etmek için gelip arazi alan da var. Kalkavan Grubu aldığı araziye tersane yapmak için proje hazırlayıp başvurmuştu. Hatta bir buçuk milyon TL’den fazla para öreyerek 570 metre denizi bile kiraladılar. Ama sonra projeyi askıya aldılar. İnşa edilen Çokal Barajı, bölgede sulu tarımı canlandıracaktır. İçme suyu olarak da kullanılacak barajın suyu kanallarla Gökçeada’ya kadar gidiyor. Arazi fiyatlarında geçtiğimiz yıllara göre yüzde 30-40 civarında bir artış var. Bölgedeki gelişmeleri takip eden köylüler, arazilerini satmayı pek istemiyor.

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu