Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Çiftçilere destek müjdesi

TARIM ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nde gerçekleştirilen özel oturumda yeni 10 yılın stratejisine ilişkin açıklamalarda bulundu. ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtlayan Pakdemirli, ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere destek müjdesi verdi. Uyguladıkları tarımsal destekleme mekanizmalarına değinen Pakdemirli, destek ve müdahale alımlarım aynı paketin içinde yürüttüklerini, aynı zamanda kırsal kalkınmaya yönelik ciddi desteklerin de bulunduğunu ifade etti. Pakdemirli, tarımsal desteği artırmanın moral etkisi yarattığını, tarımsal GSYH’ya etkisinin görüldüğünü kaydetti. 2018’de 14.5 milyar TL, 2019’da 16.1 milyar TL olan tarımsal desteklerin 2020’de 22 milyar TL’ye taşındığını vurgulayan Pakdemirli, “Bu yıl küçüklere daha fazla değecek ve 2 bin TL’nin altında destek almayacak kimse kalmayacak şekilde bir düzenleme yaptık. Şimdi ilk sene, önümüzdeki yıl 2 bin TL’nin altında alanlar, bir sonraki yılın bütçesinden 2 bin TL’ye tamamlanacak şekilde formülize ettik. Ondan sonra bu otomatik hesaplanarak, hesaba yatacak duruma gelecek. 12 yeni destek başlattık. 32 desteğin birim miktarını artırdık” dedi.

PİYASAYA “YANINDAYIZ” MESAJI

Bakan Pakdemirli, tarım ve gıdanın önemini tüm dünyaya bir kez daha hatırlatan pandemi döneminde, nasıl bir aksiyon aldıklarını anlattı. Türkiye’de ilk Covid-19 vakası görünmeden günler önce hazırlıklara başladıklarını söyleyen Pakdemirli, bakanlık olarak tüm marketleri toplayarak, stokları artırmalarını istediklerini vurguladı. Perakende sektörünün iyi bir sınav verdiğinin altını çizen Pakdemirli, “Gıda arzıyla ilgili bir problem olmamasına, tüketilenden fazlasının üretilmesine rağmen tüm dünyada rafların boşaldığını gördük. Hem bakanlık hem ilgili tüm sektörler, iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Perakende zincirlerini yönlendirdik. Tarımsal üretimimizin kesintisiz devam etmesi için gerekeni yaptık. Herkes evinde otururken, çiftçiye diplomatik pasaport vereceğiz dedik. Birçok sektörün küçüldüğü dönemde, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’de tarım sektörü yüzde 4 büyüdü. Yılın ilk altı ayında 22 milyar TL’ye varan tarımsal desteklerin yüzde 80’ini ödedik. Nisan mayıs kredi borçlarını ödedik. Hazine arazilerinin üretimi açılması projesini başlattık. Bu arada aktif olarak ürünleri takip ederek piyasaya yanında olduğumuz mesajı verdik” diye konuştu.

TARIMSAL HASILADA AVRUPA’DA LİDER

Türkiye’de tarımın GSYH’dan yüzde 6 pay aldığını dile getiren Pakdemirli, istihdam edilen kesimin ise beşte birinin tarımla uğraştığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde tarımsal üretimde yaşanan değişimi ortaya koyma adına son üç yılın verilerini karşılaştıran Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin 2017’de 187 milyar TL olan tarımsal hasılasının yüzde 46 artışla 2019’da 277 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı. Arazi kaynağı olarak dünyada 17’nci sırada olan, ölçek olarak arazileri küçük olan Türkiye’nin, çiftçinin birim alandan en iyi hasılayı alma çabasıyla tarımsal üretimde dünyada ilk 10 arasına girdiğine işaret eden Pakdemirli, 2019’da 48.9 milyar dolar tarımsal hasıla ile Avrupa’da lider olduğunu, geçen yıl Fransa’nın önüne geçtiğini dile getirdi.

GIDANI KORU KAMPANYASI

Türkiye’nin sağlıklı gıda üreten bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin genetiği değiştirilmiş gıda (GDO) konusunda çok yüksek alarma sahip ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 18 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatına işaret eden Pakdemirli, Türkiye’nin sağlıklı gıdalar ürettiğinin çok iyi pazarlanması gerektiğini vurguladı. Dünyada kişi başı milli geliri yüksek ülkelerde organik, sağlıklı gıdaya bir yönelim olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Gerçekten topraklarımız bu anlamda çok temiz. İyi ürünler üretiyoruz” dedi.

Dünyada üretilen her üç kilogram gıdadan birinin tüketilmeden çöpe gittiğini dile getiren Pakdemirli, bunun doğru lojistiği yapılırsa dünyada açlık kalmayacağını belirtti. Bu konuya dikkat çekmek için Gıdanı Koru Kampanyası başlattıklarına değinen Pakdemirli, bu ay içinde Gıdanı Koru Kampanyası’nın tam lansmanını yapacaklarını söyledi. Pakdemirli “Kampanya herkesin ilgisini çekecek. Hem evlerde hem işyerlerinde bizi tasarrufa yönlendirecek çalışmalar olacak. Bazı yarışmalar olacak. Türkiye’de aşağı yukarı gıdanın 500 milyar cirosu olduğu düşünüldüğünde, basit bir hesapla atılan gıdada yüzde 2 tasarruf edebilsek 10 milyar TL. Yüzde 5 tasarruf edebilsek 25 milyar TL. Yüzde 5 tasarruf ile 1 milyon aileyi bir yıl boyunca doyurabiliyorsunuz” dedi.

İYİ OLANA YAŞAMA ŞANSI

Sağlıklı ürünlerin ve sağlıklı gıdanın vatandaşlara ulaşmasının önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, ellerinde veri biriktikçe insan sağlığına zararlı ve hileli üretim yapan firmalarla ilgili ifşa listelerini kamuoyuna açıkladıklarını söyledi. Bu hafta TBMM’de yasalaşması beklenen pakette bu konuda cezaların artırılacağını belirten Pakdemirli, kanun teklifinde bunu müteakip defalar yapanları belli bir süre sonra meslekten men edecek düzenlemeler olduğunu kaydetti. Geçen yıl orman yangınları sonrası bir olumsuzun üzerine bir olumlu eklemek için Geleceğe Nefes Kampanyasını düzenlediklerini aktaran Pakdemirli, “11 Kasım’da yine sahalarda olacağız, bu defa 35 ülkede aynı anda ağaç dikimleri yapacağız. Burada önemli olan ağaçla ilgili farkındalığı artırmak.” dedi. Bugünün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü olduğunu anımsatan Pakdemirli, “Üretimde kadınlarımıza çok güveniyorum. Kadınlarımız hakikaten birlikte iş yapmaya daha müsaitler. Erkeklere göre kadınlar bir araya gelip iyi işler yapıyorlar. Bugün başarılı kooperatiflerde kadınların sayıları daha fazla” ifadelerini kullandı.

“20 milyar doları zorlayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, tarım ve gıda ürünleri ihracatına da değindi. Türkiye’nin 18 milyar dolar ihracatıyla, 12 milyar dolar ithalatıyla net fazla veren ve kendine yüzde 135 yeterli bir ülke olduğunu vurgulayan Pakdemirli, 2002’de 3.7 milyar dolar olan Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2019’da 18 milyar dolara çıktığını dile getirdi. Pakdemirli, 2020 yılı sonunda 20 milyar doların zorlanacağını düşündüğünü ifade etti. 18 yılda 220 milyar dolar tarım ürünleri ihracatı olduğunu, 73 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini belirten Pakdemirli, “Birçok üründe Türkiye dünyada birinci veya ikinci. Örneğin buğday unu ve ayvada dünya birincisiyiz. Makarnada ise İtalya’dan sonra dünya ikincisiyiz. Su ürünlerinde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 2023 yılı su ürünleri ihracat hedefimiz 2 milyar dolar. Büyük hedefler koyduk. Tohum ihracatımız dokuz kat artışla 17 milyon dolardan 150 milyon dolarlara kadar geldi” dedi.

“Tarımda kazanç var”

2019 yılından itibaren üreticiye “ürünümden zarar ediyorum diyen kimse kalmayacak, kalmamalı” sözü verdiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, çaydan mısıra, fındıktan çeltiğe birçok üründe üretici dostu fiyat politikalarıyla üreticiyi memnun ettiklerini vurguladı. Pakdemirli, bütün ürünlerde piyasaları yakından takip ettiklerinin altını çizdi. “Tarımda hayat, tarımda gelecek ve tarımda kazanç var” diyen Bakan Pakdemirli, pandemi sürecinde işadamlarıyla bir araya gelerek tarımda yatırım fırsatlarını potansiyel yatırımcılara anlattıklarını aktardı. “Tarımın Geleceği Geleceğin Tarımı Platformu” kurduklarını belirten Pakdemirli, “Bu platformda iki ana görev verdik. İlki inovasyon, teknoloji. Diğeri de tarıma yeni paydaşlar kazandırmak” dedi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu