Güncel Ekonomi Haberleri

Daha yeşil ve yaşanabilir bir Türkiye için…

Son 15 yılda 165 milyar TL’lik yatırım yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, su, ormancılık ve meteoroloji alanında atıl kalmış yatırımları hayata geçirdi. Bakanlık ülke topraklarının yüzde 30’u ağaçlandırılmış bir Türkiye için çalışacak…

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bütün su yatırımlarını gerçekleştirmiş, tüm şehirlerine kaliteli içme suyu temin edilmiş, ülke topraklarının yüzde 30’unu ağaçlandırmış, daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir Türkiye için var güçleriyle çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Bakanlık olarak son 15 yılda 165 milyar TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, barajlar, göletler, sulama, içme suyu, enerjj projeleri, ağaçlandırma ve milli park projeleri ve meteoroloji yatırımları ile 2023 hedefine doğru ilerleyen Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını kaydetti. Eroğlu, 2003 yılından sonra HES projelerini özel sektöre açtıklarını, devletin sırtından takriben 60 milyar dolar yatırım yükünü kaldırdıklarını vurguladı.

“OLMAZ DENİLENLERİ OLDURDUK”

Bakan Eroğlu, Türkiye’nin şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirterek, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına dahil etmek için büyük bir hedef koyduklarını vurguladı. Eroğlu, 2023 hedefleri için durmaksızın çalışmaya devam edeceklerini, bunu başaracak azim ve kararlılığa sahip olduklarını kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak su, ormancılık, ağaçlandırma, meteoroloji ve milli parklar alanında yıllardır atıl kalmış, milletin hasretle beklediği büyük projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirten Eroğlu, “Olmaz denilenleri oldurduk, dev tesisleri milletimizin hizmetine sunduk” dedi.

SU YATIRIMLARINDA REKOR

Su yatırımlarında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını söyleyen Eroğlu, AK Parti Hükümeti’nden önceki 1999-2003 yılları arasında DSİ tarafmdan sadece dokuz tesis hizmete açılmışken, 15 yıllık iktidarları döneminde 7 bin 497 tesisi tamamlayarak hizmete sunduklarını dile getirdi. Eroğlu, “Bunlarm 525’i baraj, 528’i HES, 336’sı gölet, bin 236’sı sulama, 207’si içme suyu temin, 17’si atıksu arıtma, 4 bin 648’i ise taşkın koruma tesisi. Tamamladığımız bazı dev projeler arasında Ermenek Barajı, Mavi Tünel, Çine Adnan Menderes Barajı ve HES, Deriner Barajı ve HES, Borçka Barajı, Dalaman Akköprü Barajı, Gördes Barajı, Zamantı Tüneli, Suruç Tüneli, Naras Barajı yer alıyor. Şimdi de 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’m Çoruh Nehri üzerinde inşa ediyoruz. Ayrıca gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci, enerji bakımından dördüncü sırada yer alan ve Dicle Nehri’ndeki en büyük barajlarımızdan olan Ilısu Barajı’nda bu yıl içerisinde su tutmaya başlayacağız. Yapımı devam eden Ilısu Barajı ve HES, Yusufeli Barajı ve HES ülkemizin 2023 vizyonuna yakışan dev tesisler.”

“60 MİLYAR DOLARLIK YÜK KALKTI”

2003 yılında ortalama 26 milyar kilowatt/saat olan yıllık hidroelektrik enerji potansiyelinin özel sektör işbirliği ile 95.1 milyar kilowatt/saate ulaştığını vurgulayan Eroğlu, 2003 yılından sonra HES projelerini özel sektöre açtıklarını, söyledi. Türkiye’nin 2016 yılı elektrik tüketiminin 278.4 milyar kilowatt/saat olduğunu dile getiren Eroğlu, son 10 yılda Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesinin yüzde 100’ün üzerinde artış kaydetmiş olduğunu belirtti. Bu yükselişte son 10 yılda tamamlayarak işletmeye aldıkları Deriner, Akköprü, Ermenek, Alpaslan, Borçka ve Obruk gibi baraj ve HES’lerin büyük payı olduğunu ifade eden Eroğlu, “2017 yılında son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen HES’lerden 58.4 milyar kilo-watt/saat enerji üretildi. Bu üretimin ekonomiye katkısı 9 milyar 900 milyon TL oldu. Yaklaşık olarak 40 milyar kilowatt/saat yıllık elektrik tüketimi olan Ege Bölgesi’nin ihtiyacından fazlası HES’lerin 12 aylık üretimi ile karşılanıyor” dedi.

ORMANCILIKTA HAMLE

Türkiye’nin ağaçlandırma ve ormancılık alanında son 15 yılda büyük bir hamle gerçekleştirdiğini vurgulayan Eroğlu, bütün dünyada orman alanları azalırken Türkiye’nin orman varlığını alan ve servet olarak artıran nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. Son 15 yılda orman alanını 15 milyon dekar artırarak 208 milyon dekardan 223 milyon dekara ulaştırdıklarını belirten Eroğlu, 4 milyar 39 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ifade etti.

Orman alanlarını artırırken odun servetini de yüzde 30 artışla 1.2 milyar metreküpten 1.6 milyar metreküpe yükselttiklerini dile getiren Eroğlu, 1992-2002 yılları arasında yılda ortalama 75 milyon fidan üretilirken, 2017 yılında 322 milyon fidan ürettiklerini kaydetti. Eroğlu, Sakarya Sapanca’da Fidan ve Süs Bitkileri Borsası’m kurduklarım söyledi.

ORMAN VARLIĞI ARTIRILACAK

Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2023 ve sonrasına yönelik hedeflerini anlattı. Bugün Türkiye’nin yüzde 28.6’sınm ormanlarla kaplı olduğunu belirten Eroğlu, hedeflerinin 2023 yılı sonuna kadar mevcut ormanları geliştirmek, verimliliğini artırmak ve orman varlığını, ülke toplam alanının yüzde 30’una çıkarmak olduğunu söyledi. Ormancılık alanında ise orman sayılan yerleri ve bu yerlerdeki biyolojik çeşitliliği, her türlü biyotik ve abiyotik zararlılara karşı korumayı hedeflediklerini belirten Eroğlu, “Ormanların ürettiği mal ve hizmetlerden toplumun gelişen ve değişen beklentilerini en üst düzeyde karşılamak, ormanlardan çok yönlü ve sürdürülebilir şekilde faydalanmak diye öze-tilebiliriz” dedi.

Eroğlu, su alanında hedeflerinin 2023 yılına kadar; 669 adet barajı tamamlayarak, bin 368 adet baraj sayısına ulaşmak olduğunu vurguladı. 504 adet HES’i tamamlayarak, toplamda bin 100 adet HES’i işletmeye alarak yıllık 135 milyar kilowattsaat hidroelektrik enerji üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Eroğlu, 144 adet içme suyu tesisini daha hizmete almayı planladıklarım aktardı. Eroğlu, “Hedefimiz 2023’e kadar bin 304 adet sulama tesisini daha hizmete alarak toplam sulanan alanı 85 milyon dekara çıkarmak, bin 845 adet taşkın koruma tesisini daha hizmete alarak toplam taşkından korunan alanı 12 milyon dekara çıkarmak. 2023 yılında bütün su yatırımlarını gerçekleştirmiş, bütün şehirlerimize kaliteli içme suyu temin edilmiş, ülke topraklarının yüzde 30’unu ağaçlandırmış, daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

233 milyar TL yatırım

Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullandıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hazırladıkları ceviz, badem, zeytin, trüf mantarı gibi 38 eylem planı ile ormanlardan vatandaşlara ilave gelir sağladıklarını kaydetti. 396 adet bal ormanı kurduklarını dile getiren Eroğlu, Türkiye’yi bal üretiminde dünyada altıncı sıradan ikinci sıraya yükselttiklerini kaydetti.

Eroğlu, “5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi” ile özellikle 2019 yılı sonuna kadar tesis edecekleri 5000 gelir getirici orman ile kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlara ilave gelir sağlamış olacaklarını belirtti.

2015 yılından itibaren 3 bin 454 köyde 10 milyon gelir getirici fidan diktiklerini açıklayan Eroğlu, “10 adet Bölgesel Gelişim Projesi [GAP, KOP, DAP, DOKAP, TRAGEP, EGEGEP, BAKGEP, AKDENİZGEP, ORTA ANADOLU GEP, MARMARAGEP] çerçevesinde 2019 yılı sonuna kadar 232 milyar 980 milyon TL’lik yatırım yapacağız, adeta bölgelerimizi şaha kaldıracağız” dedi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu