Güncel Ekonomi Haberleri

Dikkat Çeken 9 Çimento Hissesi

Borsada Çimento Hisseleri Yakın Takipte

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Adana Çimento oldukça düşük seviyelerde”

ADANA ÇİMENTO: 2019 Mart’tan itibaren satış baskısının ağırlık kazandığı ve hissenin Mayıs ayının ilk yarısında aşağı yönlü bir seyir izlediği görüldü. Ancak şirket hisselerinin yüksek temettü verimliliği ve 2018 sonundaki iştirak satışının bu yılki temettü verimliliğine katkısıyla defansif bir yapı sergilediği görülmekte. 2019’un FJgimEİlT0 ilk çeyreği itibariyle 56 milyon TL net nakit pozisyonu ve yüzde 37 net kar marjı olan Adana Çimento’nun halen oldukça düşük, 2,3 fıyat/kazanç seviyesinde işlem görmesi önemli. Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren TL varlıklarda gözlenen toparlanma eğilimine bağlı olarak Mayıs ayı içerisindeki kayıplarını geri alan hissenin yukarı yönlü eğilimi koruduğu söylenebilir. Teknik göstergeler pozitif bölgelerdeki seyrini sürdürürken son dönemde işlem hacminin zayıflamış olması dikkat çekmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda izlenecek ilk güçlü direnç noktası daha önceki günlerde de test edilen 7.00 seviyesi olup bu seviye üzerindeki kapanışlarda yükselişlerin ivme kazandığı görülebilir. Ancak yukarı yönlü hareketlerin işlem hacmi ile desteklenmesi yükselişlerin devamlılığı açısından önem taşıyor. 7.00 <jr üzerinde 7.16 ve tarihi zirvenin geçtiği 7.22 seviyesi direnç olarak izlenebilir.

Geri çekilmelerde ise 6.62 ve 100 günlük üssel ortalama (6.48) önemli destek noktaları. Özellikle 100 günlük ortalamanın altında bir kapanış yaşanması durumunda satışların hız kazandığı ve hissedeki teknik görünümün bozulma kaydettiği görülebilir. Bu durumda 200 günlük ortalamaya (6.30] doğru geri çekilme izlenebilir. Adana Çimento hisselerinde işlem yapmayı değerlendiren yatırımcıların düşük likidite koşullarını göz önünde bulundurmaları ve buna göre işlem yapmaları yararlı olacaktır. Şirket hisselerinde yüzde 16.3 yükseliş potansiyeli ile 8.05 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AKÇANSA: 2019’un ilk çeyreği itibariyle 491 milyon TL net borç pozisyonu olan şirket halen 5.5 piyasa değeri /FAVÖK ve 1.3x fiyat/ defter değeri seviyesindeki düşük çarpanlarla işlem görmekte.

Ucuz değerinin yanında, üretim tesisleri yoğunlukla Marmara bölgesinde olan şirket olası Türkiye ekonomisindeki canlanmadan en fazla avantaj sağlayacak konumda. Öte yandan Şubat 2017’den bu yana düşen trend kanalında fiyatlamanın sürdüğü Akçansa hissesinin 5.90 TL seviyesinde dip oluşturduğu ve bu seviyeden gelen alımlarla sınırlı toparlanma sağladığı görülüyor. Hissede son zamanlarda konsolide bölgenin oluştuğu dikkat çekiyor. Kısa vadeli (14-22) basit hareketli ortalamaların desteğe dönüştüğü hissede konsolide bölgenin üst bandının yukarı yönlü kırılması ile 6.60 TL üzerinde tutunmanın sağlanması halinde yükselişlerin devamı beklenebilir. Hissede 100-200 günlük ortalamaların bulunduğu seviye olan 6.58-6.64 TL güçlü direnç bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Bu seviyelerin aşılması halinde 6.85-7.00 TL ve 7.10 TL diğer direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde kısa vadeli ortalamaların bulunduğu 6.30 TL ve 6.20 TL destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Konsolide bölgenin alt bandının bulunduğu 6.20 TL seviyesinin altına sarkmanın yaşanması halinde de hissede satış baskısı artabilir. Bu seviyenin altında 6.00 ve 5.90 TL seviyeleri bulunuyor. Şirket hisselerinde yüzde 20.4 yükseliş potansiyeli ile 7.7 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BOLU ÇİMENTO: 2018 yılının ilk yarısında yukarı yönlü bir seyir izleyen Bolu Çimento hissesi 2018 yılının ikinci yarısından itibaren ağırlık kazanan satış baskısı nedeniyle kazançlarını geri verdi. 2018 yılından itibaren gayrimenkul sektöründeki yavaşlama derinlik kazanırken çimento sektörünün de bu taraftaki gelişmelerden etkilendiği görülmekte. Bununla birlikte iç talebinde zayıf seyrettiği ve arz fazlası sektörü baskılayan gelişmeler olmakta. Öte yandan, Bolu Çimento lokasyonu itibarı (Kuzey ve İç Anadolu bölgesi) Türkiye ekonomisindeki olası canlanmadan avantaj sağlayacak konumda. Öte yandan 2019’un ilk çeyreği itibariyle 241 milyon TL net borç pozisyonu olan şirket halen 5.4 firma değeri / FAVÖK ve 1.1 fiyat/ defter değeri seviyesindeki düşük çarpanlarla işlem görüyor.

Sektörde devam eden zorluklar nedeniyle 2019 yılında da Bolu Çimento hissesinde aşağı yönlü bir seyir görülse de Mayıs ortasından itibaren TL varlıklardaki genel toparlanma çabasının katkısıyla hissede bir dip çalışması ve tepki çabası etkili olmakta. Son günlerde etkili olan alımlarla 50 günlük üssel ortalamasını (2.63) test eden şirket hisselerinde yükselişlerin devamlılığı açısından 50 günlük üssel hareketli ortalamasının üzerindeki kapanışlara ihtiyaç olduğu görülüyor. Daha önceki yükseliş denemelerinde de direnç konumunda çalışan 50 günlük ortalamanın aşılması ve bu seviye üzerinde kalıcılığın sağlanması hissede yükselişlerin ivme kazanmasına neden olabilir. Ancak bunun için yükselişlerin işlem hacmi ile de desteklenmesi gerektiği kanısındayız. 2.63 üzerinde 2.76 ve 100 günlük üssel ortalamanın geçtiği 2.91 yeni direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

50 günlük üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise hissede tekrar satış baskısının artış kaydettiği görülebilir. Bu durumda 2.52-2.40 ve 2.33 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. 2.33 desteği altında satışların tekrar ivme kazanabileceği göz önünde bulundurulmalı.

Şirket hisselerinde yüzde 22.6 yükseliş potansiyeli ile 3.2 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı
“Çimsa ilave kambiyo kârı yazabilir”

ÇİMSA: 2019’un ilk çeyreği itibariyle geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzde 7’ye yakın oranda satışlarında düşüş yaşayan şirket, net dönem kârında da karşılaştırmalı dönemde yüzde 67’lik kayıp yaşamış durumda. Yükümlülüklerinde görülen yüzde 22 civarındaki artışı, varlık yapısını yüzde 15 dolayında artırarak mümkün olduğunca karşılama yoluna gittiği görülüyor. Şirketin kurlarda artış görülen ikinci p İ M çeyreğin başında döviz yükümlülüklerinden yüzde 5’i kadar fazla döviz varlığı bulundurduğu da düşünüldüğünde ilave kambiyo kârı ile negatif etkileri bir miktar bertaraf etmesi beklenmekte. Avrupa’nın yanı sıra Kuzey ve Güney Amerika pazarlarında da ihracat artışı hedefleyen şirketin beyaz çimento alanındaki liderliği de ileriye dönük güçlü potansiyelini korumasına yardımcı olan unsurlardan. Çimsa hisselerinde uzun vadeli dönemde yüzde 53’lük yükseliş potansiyeli ile 10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

GOLTAŞ ÇİMENTO: 2019 birinci çeyreğinde sektörel anlamda yaşanan daralmaya karşın şirket satışlarını bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 13’ün üzerinde artırmayı başardı. Net kârını ise maliyet tarafındaki azalmalarla karşılaştırmalı dönemde yüzde 133’e yakın düzeyde yükselterek büyük başarı elde etmiş durumda.

Şirket hisseleri düzenli temettü politikası ile yatırımcılar açısından cazibesini koruyor. Döviz pozisyon açığı riski ile ikinci çeyrekte kambiyo zararı yazma riski olsa da, güçlü geçmiş yıl kârları ve yedek akçeleri ile yüksek bedelsiz potansiyelini koruyor. Teknik olarak tarihi zirve seviyelerinden yaklaşık olarak yüzde 70 aşağıda işlem gören şirket hisselerinde uzun vade de yüzde 78 yükseliş potansiyeli ile 20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

NUH ÇİMENTO: Şirket Türkiye’de ve Avrupa’da tek lokasyonda en büyük klinker ve çimento üretimi yapıyor. 2019 birinci çeyrek için açıklanan son finansallarını incelediğimizde, satışlarını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında artırdığı, ancak maliyet ve gider artışları nedeniyle net kârında yüzde 59 civarında daralma yaşadığı görülmekte. Buna karşın şirketin 1.35’lik cari oran, 1.08’lk asit-test oranı ve 0.39’luk kaldıraç oranı rasyoları ile güçlü mali yapısını devam ettirmeyi başarması dikkat çekiyor. Ayrıca döviz yükümlülüklerinin groentu sanayi a.s yüzde 90’mdan fazla net döviz varlığına sahip olması nedeni ile hem 2019 ikinci çeyreğinde kurlarda görülen artıştan kambiyo kârı yazacağı, ilerleyen dönemler için de (net döviz pozisyonunun korunması kaydıyla) olası kur artışlarına karşı koruma sağladığı izleniyor. Mayıs sonundan itibaren borsada görülen toparlanmaya ayak uydurmaya çalışan şirket hisselerinde orta vadeli dönemde yüzde 40’lık yükseliş potansiyeli ile 9 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Çimento ihracatında güçlü artış

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında ÇEİS tarafından Deloitte Türkiye’ye hazırlatılan “Geçmişten Geleceğe Emin Adımlarla: Türk Çimento Sektörünün Gelişimi ve Stratejik Öneriler Raporu” paylaşıldı.

Geçtiğimiz hafta TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bırakan Özdemir, “Çimento sektörü olarak 2018’de yıllık yaklaşık 71 milyon ton klinker ve 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettik. Yüzde 76’sı yerli, yüzde 24’ü yabancı sermayeli yatırımcılardan oluşan sektörümüz, üretimde Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. 2018 verilerine göre yaklaşık 19 bin kişiye sağladığı doğrudan istihdam ve 614 milyon dolar ihracat geliriyle Türk çimento sektörü, gayri safi milli hasılada önemli bir paya sahip. Sağladığı işgücü ve ekonomiye katkısının yanı sıra sektörde dikkat çeken bir diğer konu ise ihracat” dedi.

Özdemir, 2019’un ilk altı ayında çimento ihracatının yüzde 38 artarak 5.3 milyon ton, klinker ihracatının ise yüzde 116 artarak 6 milyon ton olarak gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

En çok ihracat yapılan ülkeleri ise ABD, Gana ve İsrail olarak sıraladı. Sektörün toplam ihracatı bu dönemde yüzde 46 artışla 444 milyon dolar oldu. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık ise, “Çimento sektörü 2017’de tüm bileşenleriyle 16.2 milyar TL katma değer üreten, 3.7 milyar TL kamu bütçesine katkı yapan, doğrudan ve etki ettiği sektörlerle birlikte 27 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektördür. 614 milyon dolara yükselttiği ihracat geliriyle toplam ihracat içindeki payı binde 37’ye çıkmıştır. Çimento sektörünü geleceğe taşımak için ihracat, beton yollar, atık geri dönüşümü ve insan kaynakları yönetimi olmak üzere dört alana odaklanmamız gerektiğini düşünüyor ve her bir alana ilişkin öneriler geliştiriyoruz” dedi.

Çalbıyık, iyi bir ihracat stratejisi çizilmesi gerektiğini de belirterek, “Dünya çimento şirketleri liginde Türkiye ile özdeşleşecek, Türkiye markasına katkı sağlayacak şirketler çıkarmamız gerekir. Stratejik olarak ürün ihracatından çok oyuncu ihracına odaklanmamız gerekiyor. Lokalde üretim yapacak global Türk çimento markalarının çıkarılması için şirketlerin finansal kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması önem taşıyor” şeklinde konuştu. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini üstlenmesi nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanlığından ayrılan Nihat Özdemir’in yerine, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Tamer Saka’yı görevlendirdi. Saka, 4 Temmuz 2019 itibarı ile TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

ÖZAK GYO: Şirket sermayesinin 250 milyon TL’den yüzde 45.6 oranında kar payından bedelsiz olarak 114 milyon TL artışla 364 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin başvurusu SPK tarafından onaylandı.

SAY REKLAMCILIK: Şirket ile Almanya’daki satış noktası yüklenicilerden biri olan Umdasch arasında çerçeve sözleşme imzalandığı ve Umdasch’a gelen projelere Say Reklamcılık tarafından da teklif verileceği bildirildi.

TRAKYA CAM: Bulgaristan’da soğuk tamirini tamamladığı düz cam hattını faaliyete aldı. Yaklaşık 11 ay süren soğuk bakım yatırımının maliyeti 42 milyon euro. Yatırımın tamamlanmasıyla Trakya Cam Bulgaristan’ın toplam üretim kapasitesi 470 bin ton/yıla ulaşacak. Trakya Cam’ın toplamda 14 düzcam hattı (ikisi Bulgaristan’da) ve yaklaşık 3.2 milyon ton/yıllık üretim kapasitesi bulunmakta.

BİLİCİ YATIRIM: Şirket, Eximbank’tan kullandığı 1.9 miyon euro tutarındaki kredisini vadesinden önce kapattığını bildirdi. Kapatılma amacı ise kur riskinden kaynaklı bir zarara uğramamak olarak belirtildi.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Şirketin yatım teşvik belgesi kapsamında yaptığı ek yatırımlarda 3.700 metrekarelik kapalı inşaatın tamamlandığını, alınan Mercedes Benz üretim hattı montajının tamamlandığı ve 2019 Ağustos ayında deneme üretimine başlanacağı, MAN markası için üretilecek denge çubuğu için de 2020 yılı sonuna doğru montajın yapılması ve üretime geçilmesi beklendiği bildirildi.

ENERJİSA: Kairos Investment tarafından 5.7146 TL ortalama fiyattan 1.6 milyon adet pay satışı yapılırken, şirket sermayesindeki payı yüzde 4.87’ye geriledi.

MİGROS: Şirket Haziran ayında altı adet Migros, üç adet Migros Jet ve bir adet toptan formatında toplam 10 mağaza açarken, toplam mağaza sayısı 2.099’u yurtiçinde olmak üzere toplam • 2.144 adete yükseldi.

ÜLKER: Ülker ve Yıldız Holding Godiva’da sermaye artışı sürecini görüşmeye başladı. Buna göre Ülker’in yüzde 12.2 paya sahip olduğu Godiva’nın perakende birimi olan G.New Inc. şirketinde yapılması planlanan sermaye artışı için Ülker ilk etapta sermaye avansı olarak 60 milyon dolara kadar bir bedeli bu şirkete göndermeye karar verdi. Söz konusu tutarın Godiva’nın büyüme stratejisi çerçevesinde yeni mağaza açılışları için kullanılması planlanıyor. Ülker’in 1Ç19 itibariyle yaklaşık 310 milyon dolarlık bir net borcu bulunuyor.

SENKRON GÜVENLİK: Şirket sermayesini 7.75 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelli olarak 15.5 milyon TL artışla 23.25 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi.

GENTAŞ: Şirket sermayesi 118.8 milyon TL’den yüzde 22.05 oranında kar payından bedelsiz olarak 26.2 milyon TL artışla 145 milyon TL’ye yükseltildi.

SANKO PAZARLAMA: Şirket sermayesi 8 Temmuz’da 90 milyon TL’den yüzde 11.11 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 10 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilecek.

YİBİTAŞ YOZGAT: Şirketin klinker üretimini durdurma kararı aldığı 24 Nisan’dan sonra 1 Temmuz itibariyle klinker üretimine yeniden başlandığını bildirildi.

DENİZBANK: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Rus Sberbank Türkiye birimi Denizbank’ın, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli banka Emirates NBD’ye devrine ilişkin başvuruyu uygun buldu.

İHLAS EV ALETLERİ: Şirket sermayesi 191.37 milyon TL’den yüzde 109 oranında bedelli olarak 208.63 milyon TL artışla 400 milyon TL’ye yükseltilerek düzeltilmiş pay fiyatı 1.01 TL olarak açıklandı.

İZ HAYVANCILIK TARIM VE GIDA: Şirket sermayesinin 7.40 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 7.40 milyon TL artışla 14.8 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvurdu.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Güzel paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Gerçekten harika bir içerik olmuş, elinize emeğinize sağlık!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu