Başarılı Girişimcilik

Doğum sonrası doğan girişim

Doğum öncesi ve sonrasında kadınların yaşadığı kıyafet sıkıntısını anne olduktan sonra bizzat deneyimleyen Ilgın Özdemir Yazgan, 200 bin TL’lik yatırımla Accouchee’yi hayata geçirdi. ‘Accouchee kadını, annelik sürecinde de iyi giyinen ve iyi hisseden kadındır” diyen Yazgan, bu felsefeyi yaygınlaştırmak adına ürün gamını genişletmeyi ve yurtdışma açılmayı hedefliyor. Ispanya için görüşme halindeki marka, Avrupa’ya ek olarak Amerika ve Ortadoğu’yu da hedefliyor.

“Kadın, benim için yaratma gücünün yer-yüzündeki yansıması. Bir kadın mutluysa hayatına dokunduğu herkesi mutlu eder. Benim için mutlu bir kadın olmanın önemli bir şartı ise iyi giyinmek ve iyi hissetmektir.”

Bu sözler, doğum öncesi ve sonrası dönemlere odaklı kadın giyim markası olan Ac-couchee’nin yönetici ortağı Ilgın Özdemir Yazgan’a ait. Hem Accouchee’nin kuruluş hikâyesi hem de Ilgın Özdemir Yazgan’ın girişimci olmadan önceki hayatı oldukça dikkat çekici. TED Ankara Koleji sonrası ODTÜ, Bilkent ve Leuven üniversitelerinde okuyan Ilgın Özdemir Yazgan, iş hayatına Lüksemburg’daki Avrupa Yatırım Bankası’nda başlıyor. Yazgan, Türkiye’ye dönüşünü takiben Gama Enerji’de strateji ve iş geliştirme analisti olarak görev alıyor. Sonrasında Accenture Danışmanlık’ta çalışmak üzere İstanbul’a taşman Yazgan, danışmanlık kariyerinin akabinde Petrol Ofisi’nde kurumsal strateji müdürü olarak çalışmaya başlıyor.

“Burada bir yanlışlık vardı…”

İşte bu noktada, iki yıl önce oğlunun doğumuyla Ilgın Özdemir Yazgan’ın hayatı tamamen değişiyor. Yıllardır “Bir gün mutlaka kendi markamı kuracağım” diyen Yazgan, lohusalık döneminde bu hayalini hayata geçirmeye karar veriyor. Ilgın Özdemir Yazgan, Fransızca’da ‘lohusa’ anlamına gelen Acco-uchee’nin kuruluş fikrinin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:

“Doğum yapalı birkaç ay olmuştu. Süt geldi gelmedi, bebek emdi emmedi derken pijama benzeri salaş kıyafetlerle gezmekten sıkılmıştım. Oğlumu çok seviyor ama onunla bir yerlere gidemiyordum. Giyinirken kendimi hasta gibi hissettiğim kıyafetlere mahkûmmuşum gibi, artık birkaç yıl güzel olamayacakmışım gibi hissetmeye başlamıştım. Burada bir yanlışlık vardı…”

Yeni anne “Ne yapabilirim?” diye düşünürken, İngiltere prensi VVilliam’ın ikinci çocuğunun da doğduğu bu dönemde kendini, “Acaba bu süreçte Prenses Kate ne giyiyor?” sorusunu sorarken buluyor. Bu soruya yanıt ararken doğum öncesi ve sonrası giyim alanında çok tanınmış markalar olduğunun farkına varan Ilgın Özdemir Yazgan, bu markaların sadece işlevsel değil aynı zamanda stil sahibi ürünler sunduğunu gözlemliyor. Bu ürünlerden sipariş eden Yazgan, gümrük ve kargo gibi sorunlarla uğraştıktan sonra gelen ürünlerin bir kısmının Çin malı olduğunu gördüğünde “Tekstil ülkesi olan Türkiye’de neden böyle bir marka kurulamasın ki?” diyor ve işe koyuluyor.

Şubat 2018’de faaliyete geçti

Kadınların annelik sürecinde sosyal hayattan ve iş hayatından kopmamalarını sağlamayı hedefleyen Accouchee, ilk etapta 200 bin TL’lik bir yatırım sermayesiyle kuruluyor. Üretici bulma süreci ise 14 ay sürüyor. Ilgın Özdemir Yazgan, hem kısa zamanda yüksek üretim adetlerini yakalayabilmek hem de kalite anlamında sorun yaşamamak adına dünyanın önde gelen markaları için yüksek kaliteli üretim yapan büyük kurumsal şirketlerin kapısını çalıyor.

Uzun bir ikna sürecinin ardından Accouchee, Ormoteks ve Moncler, Armani, Ken-zo, Zegna, Gant markalarının Türkiye üreticisi olan Promar ile çalışmaya başlıyor. Böy-lece Accouchee, Şubat 2018’de de aktif hale gelerek satışa başlıyor. 200 bin TL’lik başlangıç yatırımı, satış sonrası altıncı ayın sonunda satışların artması, yeni ürün çeşitlerinin eklenmesi ve tanıtımlar için ek prodüksiyonların yapılmasının ardından 500 bin TL’yi buluyor.

Odakta yurtdışı var

Ilgın Özdemir Yazgan, önümüzdeki bir yıl için en önemli hedeflerinin yurtdışında en az bir ülkede satış noktalarında, mağaza/hastane içi alanlarda satışa başlamak olduğunu vurguluyor. Bunu gerçekleştirmeleri halinde mevcut satış adetlerini her yeni ülkede üç ila beş katına çıkartacak potansiyele sahip olduklarım söylüyor.

Accouchee ekibi, şu an ispanya ile görüşme halinde. Avrupa’ya ek olarak Amerika ve Ortadoğu ile yurtdışı açılımına devam edilmesi planlanıyor. Yazgan, bu alanda Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) verdiği desteğin çok önemli olduğunun altını çiziyor. İç giyim ve yeni kategorilerdeki ürün çeşitliliği için yeni yatırımlara ek olarak bu ülkelerdeki marka bilinirliği için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekliyor.

Koleksiyon genişleyecek

Ilgın Özdemir Yazgan, ürün gamının en başta yalnızca hamilelik/emzirme dönemi için tasarlanmış dokuma ve örme elbiseler, bluzler ve trikolardan oluştuğunu söylüyor. “İlk başta biraz da pazarın tepkilerini görmek ve talebin dinamiklerini anlamak adına çok çeşitli ama görece garanti ürünler tercih etmiştik” diyen Yazgan, ancak kısa sürede aldıkları geri dönüşlerin ardından ürün çeşitliliğini artırmaya karar verdiklerini belirtiyor. Yüzde 100 organik pamuktan üretilmiş emzirme sutyenleri, deri hamile taytları, skinny hamile kotları da Accouc-hee’nin koleksiyonuna ekleniyor. Bu alanda Türkiye’de aranıp bulunamayan yeni kategoriler üzerine de çalışmalar sürüyor.

Accouchee, başlangıçta bilinçli şekilde mağazacılığa girmemeyi tercih etmiş, yalnızca online satışla müşterisinin karşısına çıkan bir marka. Ilgın Özdemir Yazgan, bunun nedenini, “Kadınların bu dönemde mağaza mağaza gezebilmesi oldukça zor. Biz de onlar için en kolay alışyeriş deneyimini hedefledik ve online olarak satışa başladık” diyerek açıklıyor. Ancak Accouchee, satışa başlamasının ardından yüksek talep ile karşılaşıyor ve birkaç satış noktasında corner şeklinde de var olmaya başlıyor. Şu anda Acıbadem Hastaneieri’nde Accouchee ürünlerinin satışı mevcut. Yakında Amazon üzerinden de satış başlayacak.

“Accouchee’yi bugüne kendi birikimlerimiz ve aile ile arkadaşlarımızın destekleriyle getirdik. Markamızın yurtiçi bilinirliğini belli bir seviyeye getirmeden ve yurtdışı satışa başlamadan, kurumsal yatırımcüardan destek almayı doğru bulmadık. Böyle yatırımları konuşabileceğimiz bir noktaya artık yavaş yavaş geldiğimizi hissediyoruz ve Garanti Bankası, KAGÎDER gibi kurum ve dernekler vasıtası ile de bazı yatırımcı şirketlerle tanışıyoruz. Hedefimiz, 2020 sonuna kadar bünyemize asgari bir adet küresel ölçekte faaliyet gösteren kurumsal girişim şirketinin ortak olarak almak.”

“Değişim kadından başlar”

“Accouchee’nin en öne çıkan farkı, felsefesi. Accouchee kadını, annelik sürecinde de iyi giyinen ve iyi hisseden kadındır. Bu nedenle markayı ve felsefemizi büyütmek çok önemli. Bu kapsamda #şanspaylaşanagüler kampanyamızı başlattık. Benim de anne olarak yaşadığım bir sorun olan küçülen bebek tulumları başlangıç noktamız oldu. Birçok Accouchee annesi için ne yapüacağı bilinemeyen ve adetçe çok olan bu tulumları bulamayan birçok bebek olduğu düşüncesiyle başlatüan bu kampanya kapsamında bir iş modeli oturttuk. Accouchee alışverişlerinde kutudan çıkan #şanspaylaşanagüler kartıyla küçülen tulumları bize karşı-ödemeli gönderen Accouchee annesi adına bu tulumları anlaşmalı olduğumuz derneklere bağışlıyoruz. Onlar da ihtiyacı olan kişüere, seçilmiş hastanelerin yeni doğan ünitelerine ulaştırıyor. ‘Değişim kadından başlar’ sözünden hareketle, bu ve benzeri projelerle felsefe anlamında da yaygınlaşmayı hedefliyoruz.”

Ceren Oral

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu