Güncel Ekonomi Haberleri

Dolar bazında “al” veren 8 hisse

Dolar bazında “al” veren 8 hisse

Analistlere göre, yatırımcılar hisse seçiminde dolar bazında ucuz kalmış olanlara da yer vermeli.

Çünkü dövizde olası bir gerileme halinde bu hisselerin prim potansiyelleri daha da yükselecek…

İMKB endeksi yılbaşından bu yana genelde yatay-dalgalı bir seyir izliyor. Bor-sadaki yabancı yatırımcı payı ise yüzde 70’lerden 62.5’lere gerilemiş durumda. Yabancı payı gerilese de tMKB’deki ağırlıklarının hala önemli bir seviyede olduğunu söylemek mümkün.

Bilindiği gibi IMKB’nin seyri son yıllarda genelde yabancı alımlarıyla yükselişe geçiyor. Yabancı alımlarında ise faiz ve dövizdeki hareketler de önemli bir etken oluyor.

Özellikle döviz kurlarındaki hareketler hisse senedi piyasasına direkt olarak yansıyor. Çünkü IMKB’de ciddi bir ağırlığa sahip olan yabancı yatırımcılar, yerlilerden farklı olarak hisselerin değerine kendi para birimiyle bakıyor. Döviz kurlarının yatay ya da istikrarlı seyrettiği dönemlerde bu durum çok önemsenmiyor. Ancak kurlar aşağı ya da yukarı yönde sert hareketler yaptığında borsa aynı seviyede kalsa da yabancılar açısından İMKB birdenbire ucuz ya da pahalı konuma gelebiliyor. Bu da elbette onların İMKB’deki pozisyonlarını etkiliyor.

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR

Geçen yıl hatırlanacağı gibi TL, dolar karşısında yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetmişti. Bu durum borsadaki yabancı yatırımcılar açısından bir avantajdı. Çünkü bu, kendi paralarıyla İMKB’de yüzde 20 daha fazla hisse senedi alabilecekleri anlamına geliyordu.

Ancak madalyonun bir de öbür yüzü var. Yabancı yatırımcılar bu dönemde ellerindeki hisseleri satmak istediğinde avantajları ortadan kalkıyor. Çünkü TL değer kaybettiğinde yabancılar hisselerini aldığı fiyattan satsa bile paralarını dolara çevirip bunları geri almak istediklerinde zarar yazıyorlar.

Kısacası yabancı yatırımcılar açısından kurların seyri, borsadaki pozisyonlarını etkileyen en önemli unsurlardan. Aynı durum yerli yatırımcılar açısından da geçerli. Yerli yatırımcılar da bir hisse senedinin dolar bazında ucuz olup olmadığını dikkate almak durumunda. Çünkü dolar bazında pahalı olan bir hissenin prim potansiyeli de düşük olacaktır.

Galata Menkul Değerler Araştırma Müdürü Polat Yaman, hissenin dolar bazında ucuz olup olmamasının önemli bir kriter olduğunu düşünüyor. Ancak Yaman, portföy oluşturulurken sadece bu kritere bakmanın yeterli olmayacağını da hemen ekliyor. Yaman, “Hissesi alınacak şirketin gelecekteki iş yapma potansiyeli, defter değeri, fiyat/kazanç oranı ve benzer finansal verileri de incelenmeli” diyor.

Polat Yaman, bunların yanı sıra TL ve dolar bazlı grafiklere de bakılarak o şirketin ucuz olduğuna kanaat getirilirse kademeli olarak alıma geçilmesini öneriyor. Yaman, öngörülemeyen risklerin hep olacağını, bunlara karşı bir korunma mekanizması oluşturulması gerektiğini sözlerine ekliyor.

TL BAZINDA YÜZDE 30, DOLAR BAZINDA YÜZDE 37

Dolar kuru, son bir yıl içinde 1.50 TL ile en düşük (8 Nisan 2011), 1.9195 TL ile de en yüksek (29 Aralık 2011) seviyelerini gördü. Endeksin en yüksek seviyesi 70 bin 336 puanla 4 Mayıs 2011’de görüldü. Endeks, geçen yıl 11 Ağus-tos’ta ise 48 bin 600 puanla en düşük seviyeyi gördü. Bu yılın başından bu yana en yüksek seviye ise 63 bin 616 puanla 3 Nisan’da görüldü. Böylece 11 Ağustos 2011 ile 3 Nisan 2012 tarihleri arasında endeks, TL bazında yüzde 30 getiri sağlamış oldu.

Endeks, dolar bazında ise en düşük seviyesini 25 Kasım 2011’de 25 bin 884 puanla gördü.

Bu yıl dolar bazındaki en yüksek seviyesine ise 35 bin 967 puanla 3 Nisan’da çıktı. Söz konusu iki tarih aralığında endeksin dolar bazında getirisi ise yüzde 37 oldu.

Hazırladığımız haber, dolar bazında ucuz kalmış hisseleri kapsıyor. Uzmanlara göre dolar kurunda olası gerilemelerde bu hisselerin prim potansiyelleri daha da yükselecek.

Yabancı yatırımcıların da bu tür hisselere daha fazla ilgi göstereceği tahmin ediliyor…

TORUNLAR GYO: 2011 yılında 425.2 milyon TL’lik satışa karşılık 177.3 milyon TL net kar açıkladı. Aynı dönemde kira gelirlerini de yüzde 71 artışla 92 milyon TL’ye yükseltti. Torunlar GYO, mevcut ve geliştirdiği projeleri için 2014 sonuna kadar 1 milyar 300 milyon TL’lik yatırım yapmayı planlıyor. Faaliyetlerinin yüzde 64’ünü özkaynaklarıyla finanse eden şirket, bu yıl 2011’e göre yüzde 71.8 artışla 278.9 milyon TL’lik kesin satış geliri hedefliyor.

Öte yandan Beykoz Paşabahçe’deki eski içki fabrikası ihalesini 355 milyon TL teklif vererek kazanan Torunlar GYO, boğaz kenarındaki bu arazide turizme yönelik bir proje geliştirmeyi planlıyor.

Söz konusu projenin şirkete ciddi katkı sağlaması bekleniyor. 2010 sonunda 7.3 TL’den halka açılan Torunlar GYO hisseleri şu sıralar dolar bazında halka arz fiyatının yüzde 40 altında işlem görüyor. Hisseler defter değerine göre de yüzde 50 iskontolu. Hem finansalları hem de teknik analiz açısından beğendiğimiz Torunlar GYO hisseleri için yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.

BOSSA: 2011’de 49 milyon TL kar açıklayan şirket, böylece karını yıllık bazda 10 katın üzerinde artırmış oldu. Söz konusu dönemde satışlarda ise yüzde 10

oranında artış oldu. Bossa, satışların maliyetinde sağladığı düşüşle dikkat çekiyor. Bu da şirketin kar marjlarını olumlu etkiliyor. Kumaş üretiminin yüzde 85’inden fazlasını ihraç eden Bossa, kurların yükselişinden olumlu etkileniyor, ihracat tarafında kaliteli ürüne talebin artması da önemli bir avantaj. Önümüzdeki dönemde Çin, Hindistan gibi ülkelerin artan nüfusu bu ülkeleri önemli birer pazar haline getirecek. Böylece söz konusu ülkelerin ihracattaki payları azalacak. Bu da başta Bossa olmak üzere Türk şirketlerinin ihracat payını artıracaktır. Dünyanın önemli markaları ve modacılarıyla işbirliği yapan şirket, 2012’de yüzde 15 ciro artışı hedefliyor. Bossa’nın toparlaman sürecinin bu yıl da sürmesini ve başarılı bilançolar açıklamaya devam etmesini bekliyoruz. Endekse göre dolar bazında yüzde 20 iskontolu işlem gören Bossa hisseleri, gerek finansallarına gerekse teknik analize göre ucuz kalmış durumda. Yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.

TRAKYA CAM: Türkiye düzcam pazarının lideri olan şirket, dünya çapında da öncü konumunda. İnşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, mobilya ve tarım sektörlerine girdi sağlayan Trakya Cam, 2011 yılında satışlarını yüzde 20, faaliyet karını 28, net dönem karını ise 6 oranında artırdı. 2011’in özellikle son çeyreğinde enerji maliyetlerinin artması ise kar marjlarını geçici olarak düşürdü. 2012‘de marjların yeniden yükselmesini ve bunun karlılığa da yansımasını bekliyoruz. Ayrıca buzlu cam hattı yatırımı sayesinde güneş enerjisi piyasasındaki satışların yüzde 50 artması bekleniyor. Kentsel dönüşüm planları çerçevesinde 10 milyon evin yeniden inşa edilecek olması da şirket açısından önemli bir potansiyel yaratacak. Hatırlanacağı gibi Trakya Cam’ın Rusya’daki aktivitesi de geçen yıl hızlanmaya başlamıştı.

Bu gelişme doğrultusunda yüzde 17 olan yurtdışı gelirlerinin artmasını bekliyoruz. İMKB’de defter değerinin biraz altında işlem gören şirket hisseleri, 7.5 fiyat/kazanç oranıyla da dikkat çekiyor.

Bu yıl dolar bazında endeksin yüzde 20 altında performans gösteren Trakya Cam hisseleri hem temel hem de teknik analize göre ucuz kalmış durumda. Yüzde 50 yükseliş potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.

BOYNER BUYUK MAĞAZACILIK: Türkiye’deki çok katlı mağazacılık anlayışının öncülerinden olan Boyner, yine benzer konumdaki YKM’nin çoğunluk hisselerini satın alarak gücüne güç katmış oldu. Gıda dışı perakendenin en büyük oyuncularından biri olan Boyner’in net karı 2011 yılında 2010’a göre yüzde 38.6 artışla yaklaşık 23.9 milyon TL oldu. 2010’da yüzde 3.13 olan net kar marjı ise 3.61’e yükseldi. YKM’yle birlikte daha da güçlenen şirketin hisseleri için 3.90 TL hedef fiyatla yüzde 22 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

ECZACI İLAÇ: İnsan sağlığıyla ilgili ilaçlar, veteriner ilaçları ve kişisel sağlık bakım ürünleri konusunda hizmet veriyor. Eczacıbaşı Grubu’nun lokomotifi konumunda olan şirket, 2010 yılında 60.4 milyon, 2011’de ise 131.8 milyon TL net kar açıklamıştı. Böylece 2007 yılında başlayan net kar azalması yüzde 181 artışa dönüşmüştü. Eczacıbaşı ilaç, güçlü nakit pozisyonu sayesinde bu yıl yatırım konusunda ön plana çıkacak. Hem temel verileri hem de İMKB’deki fiyatının dolar bazında ucuz olması nedeniyle Eczacıbaşı ilaç hisseleri için “alım” öneriyoruz. Hedef fiyatımız ise 2.42 TL.

TOFAŞ OTO: 2011 yılının son çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde 131 milyon TL net kar açıkladı. Ancak gelirleri, toplam satış hacmindeki gerilemenin etkisiyle 2010’a göre yüzde 8 azalarak 1.8 milyar TL oldu. Tofaş’ın yurtiçi satış hacmi, 2010’un son çeyreğine göre yüzde 26 azalmayla 39 binlere geriledi. İhracat hacmi de yine aynı dönemler itibariyle yaklaşık yüzde 9 düştü. Hem TL hem de dolar bazında benzerlerine oranla ucuz kalan Tofaş hisseleri için hedef fiyatımız 8.90 TL. Yüzde 14 yükselme potansiyeliyle “alım” öneriyoruz.

SASA POLYESTER: Polyester elyaf, polyester bazlı polimerier gibi ürünlerde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumunda. Şirketin ürünleri birçok sektörde kullanılıyor. Giderek artan pazar payı ve ürün çeşitliliğine bağlı olarak Sasa Polyester hisselerini orta-uzun vadeli portföyler için öneriyoruz. “Alım” önerdiğimiz şirket hisseleri için hedef fiyatımız 2 TL. Buna göre hisselerin yükseliş potansiyeli ise yüzde 34.

KİLER ALIŞVERİŞ: Türkiye’nin yerli sermayeli en büyük perakende zinciri olarak 32 ildeki 193 mağazasıyla hizmet veriyor. 2011 yılı üçüncü çeyrek bilançosunda şirketin satış maliyetlerinde önemli artışlar görülüyor. Ancak aynı dönemde satış gelirlerinde de yükseliş söz konusu. Buna bağlı olarak Kiler’in 2011 yılı bilançosunun olumlu açıklanacağını, özellikle de faaliyet karında artış görüleceğini düşünüyoruz. Yeni açılan mağazalar ve olası yerli satın alımlar da şirket cirosuna olumlu yansıyacak. Kiler hisseleri için yüzde 20 yükselme potansiyeliyle “alım” öneriyoruz. Hissede hedef fiyatımız ise 4.10 TL.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu