İş Fikirleri ve İş Kurmak

Düğün Organizasyon İşi Yapmak Organizasyon Firmaları

Bayilik Veren Organizasyon Firmaları

Düğün organizasyon işi yapmak girişimcilerin yeni gözde iş alanı oldu. Türkiye’de evlilik ekonomisinin büyüklüğü 14 milyar TL’yi geçti.  Gelinliği, kaftanı, buketi, kuaförü, fotoğrafçısı, organizasyonu derken liste uzayıp gidiyor.

Artık düğün demek büyük organizasyon anlamına geliyor. Gelin ve damat adayları, artık kendi karakterlerinden izler taşıyan farklı konseptlerde düğünler yapmak istiyor. Bu organizasyonlarda çiftin tarzı, seçtikleri düğün konsepti belirleyici oluyor.

Organizasyonun boyutu büyüdükçe, doğal olarak harcamalar da artıyor. Düğün sektöründe pastadan en büyük payı, mekânlar, organizasyon şirketleri, gelinlik firmaları, fotoğrafçılar ve gelin saçı-makyajı uzmanları alıyor.

Online hizmet sağlayıcısı Armut.com’un araştırmasına göre, Türkiye’de evlilik organizasyonu pazarının ekonomisi 13-14 milyar TL büyüklüğünde. Sektör büyüdükçe iş kolları arttı ve yeni iş fırsatları doğdu. Bu da girişimcilerin yatırım yapabilecekleri yeni alternatif alanlar oluşturdu. Gelinlikçisinden kaftanına, buketinden gelin sabahlığına, masa süslemelerinden anı defterine kadar pek çok alanda girişimler öne çıktı. Doğal olarak bu firmalar bayilik yoluyla büyümeyi hedefliyor. Düğün sektöründe bayilik verecek en yeni firmaları araştırdık, bayilik şartlarını ve fiyatlarını derledik…

Düğün Organizasyon İşi

BRIDE TO BEE
Barcelona ve Londra’ya ihrac ediyor

Düğün trenleri arasında popüler olan ürünlerden biri de gelin sabahlıkları. İsme özel olarak yapılan bu sabahlıklar, düğün öncesi gelin ve nedime arkadaşları için tasarlanıyor. Bride to Be bu sabahlıkları üreten firmalardan. Satışlarını online platform ve Instagram üzerinden yapıyor. Sahibi İnci Büyükbahar, “Düğün sezonu yaklaştıkça, siparişlerimiz artmaya başladı. Gelin sabahlığı modası son birkaç yıldır üst seviyede. Düğünden daha keyifli bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Bu sabahlıkları sadece gelinler değil, damatlar da istemeye başladı. Yakında damat adayları için de üretime başlayacağız” diyor.

Büyükbahar, sabahlıkların kumaşlarını ithal ediyor. Tasarımlarını ise kendi yapıyor. Ürünlerin fiyatları ise 185 ile 350’si TL arasında değişiyor. Yurtiçi pazarın yanı sıra Barcelona’ya ve Londra’ya da ürün gönderen firma, Türkiye’de bayilik ağı oluşturmak istiyor. Büyükbahar, Mersin, Kastamonu ve Bursa gibi illerden toptan ürün almak isteyenlerin olduğunu söylüyor.

Web: www.bridetobee.net
Telefon: 0532 236 34 56

DİA BRİLLANTE
İlk bayilik Çanakkale’ye

Dia Brillante firması, toptan gelinlik ve nişanlık satışı yapıyor. Firmanın genel merkezi ve üretim yeri İzmir. Bayilik ağıyla büyümeyi hedefleyen firma, ilk franchising şubesini yakın zamanda Çanakkale’de açacak. Sahibi Fatoş Göktürk, “Bayilik şartlarımız, bulunan bölgeye ve yapılacak işlemlere göre değişiyor. Bayilik alacak firma ile birebir görüşüyoruz. Franchising almak isteyen firmalar için ortalama fiyatlarımız 50 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor” diyor. Firmanın tasarımcıları kendi bünyesinde çalışıyor. Yurtdışmda da şube açmayı düşündüklerini söyleyen Göktürk, Almanya, Hollanda ve Katar’a yönelik çalışmalarının olduğunu belirtiyor.

Firmada gelinlik fiyatları toptan ve perakende olarak değişiyor. Toptan gelinlik fiyatları 1.300 ile 4 bin TL arasında değişirken, perakende fiyatları 2 bin ile 5 bin TL arasında.

Web: www.diabrillante.com.tr
Telefon: 0232 700 03 42

GELİN & BUKET
Yuttdışında üç bayisi var

İstanbul Eminönü’nde faaliyet gösteren Gelin & Buket özel tasarım çiçekleriyle tanınıyor. Atölyesinde istenilen malzemelere göre gelin buketi üretiliyor. Ayrıca yapay çiçek toptancılığı da mevcut. Şu ana kadar iç piyasaya pek fazla önem vermediklerini söyleyen firma sahibi Cem Ertan, daha çok yurtdışına yönelik çalıştıklarını belirtiyor. Firmanın Almanya, Fransa ve Danimarka’da bayilikleri var. Özellikle online platform üzerinden yoğun talep gördüklerinin altını çizen Ertan, bayilik ağları hakkında şunları söylüyor:

“Toptan çiçek isteyen firmalara ürün tedarikinde bulunuyoruz. Bayilik şartımız yok. Herhangi bir ücret de talep etmiyoruz. Antalya’da kendimize ait iki Şube daha açmayı düşünüyoruz. Daha sonrasında Ankara ve Bursa’da açarak devan edeceğiz.”

Firma, hemen her tür cicek üretimi yapabiliyor. Özellikle gelin buketleri, şoklanmış, kuru ve kaliteli yapay çiçeklerle beraber aranje ediliyor. Buketler daha sonrasında evlerde aksesuar olarak kullanılabiliyor. Fiyatları ise 150 TL’den başlıyor.

Web: www.gelinbuket.com
Telefon: 0541779 79 09

NASİP KAFTAN
Antalya ve İzmir’den talep bekliyor

Merkezi Bursa’da bulunan ve iki mağazaya sahip Nasip Kaftan’ın bir de imalat atölyesi var. Firma toptan ve perakende satış yapıyor. Daha çok organizasyon ve gelinlik firmalarına ürün tedarik ediyorlar. Firma sahibi Özer Özkü, en çok satışı Antalya bölgesine yaptıklarını söylerken, bayilik ağlarını da burada oluşturmak istediklerini belirtiyor. Firmanın şu anda bayilik yoluyla açılmış bir şubesi yok. Özkü, talep edildiği takdirde girişimcilere gerekli desteği vereceklerini vurguluyor. İzmir ve Antalya, firmanın bayilik açmak istediği illerin başında geliyor.

Franchising giriş bedeli bulunmayan firmada, alınacak kaftan sayısına ve modeline göre ücret belirleniyor.

Kaftanların toptan satış fiyatı 1.500 ile 3 bin TL arasında değişirken, perakende kiralık fiyatları ise 500 TL ile 1000 TL arasında. Firma, bayilik isteyen girişimcilerin, organizasyon sektöründe bulunmasını şart koşuyor.

Web: www.nasipkaftan.com
Telefon: 0506 15711 95

ŞAMDANCI
Hedefi, Hint düğünü yapmak

Şamdancı, İstanbul Küçükçamlıca’da faaliyet gösteriyor. Firma, neredeyse tüm Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Düğün, balo salonları ve otellerin ihtiyaç duyacağı tüm ekipmanlar firmada mevcut. Avrupa’nın bu tip aksesuarları çok sevdiğini söyleyen firma sahibi Ali Bozkurt, Almanya ve Fransa’da bayilik verdiklerini ancak bu bayiliklerin çok uzun sürmediğini söylüyor. Firma şu anda bayilik verme işine ara vermiş olsa da isteyenlere toptan ürün tedarikinde bulunabiliyor. Bozkurt, sektör ve organizasyon fiyatları hakkında ise şunları anlatıyor:

Organizasyon fiyatları bütçeyle alakalı bir durum. 10 bin TL’ye de 1.5 trilyona da organizasyon yapabilirsiniz. Bir kına organizasyonunun maliyeti 35-40 bin TL’yi buluyor. En pahalı gerçekleştirdiğimiz organizasyon ise 300 kişilik bir Kazak düğünü oldu. Yemek ve konaklama hariç 175 bin euro’yu buldu. Şu sıralar Hint kınaları ve düğünleri çok popüler. Türk kızlarının istemiş olduğu konseptte Hint kınaları yaptık. Bu kınaların fiyatları ise 160-170 bin TL civarında. Hedefimiz, bir Hint düğünü yapmak. Hint düğünü yapmanın maliyeti ise 2 milyon doları buluyor.”

Düğün Organizasyon

Web: www.samdanci.net
Telefon: 0216 565 10 58

BENİM ANI DEFTERİM
Anadolu’ya bayilik verecek

Düğünlerde, doğum günü partilerinde ve törenlerde kullanılan anı defterleri, şimdilerde organizasyonların en önemli detaylarından biri. Benim Anı Defterim, özel tasarımlı defterler üreten bir firma. Deftere uygun davetiye tasarımları da gerçekleştiriyor. Firmanın ofisi Bakırköy, üretim yeri ise İkitelli’de. Ürünleri davetiyecilerde, fotoğrafçılarda ve evlenecek çiftlerin ulaşabileceği noktalarda satışa sunuluyor. Yurtdışı da dahil, Türkiye’nin her yerine gönderimde bulunuyorlar. Online ve lnstagram üzerinde de satışları mevcut. Firma sahibi Ferhat Muğutay, şubeleşmek ve bayilik ağı oluşturmak istediklerini söylüyor ve ekliyor:

“Anadolu’da bölgesel bayimiz olsun istiyoruz. Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Diyarbakır bu illerin başında geliyor. Yurtdışına perakende gönderimimiz bulunmuyor ama toptan satışımız var. Almanya ve Danimarka’ya satış yapıyoruz. Defterlerin ortalama fiyatı toptan 45 TL, perakende 99 TL.

Web: www.benimanidefterim.com
Telefon: 0212 603 17 18

SANDALYE FABRİKASI
Yurtdışından sonra İstanbul

20 yıllık bir firma olan Sandalye Fabrikası’nın üretim yeri Zonguldak Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi (OSB). Burada üç farklı üretim tesisine sahip. Almanya, Hollanda, Belçika ve Afrika’da bayilikleri var. Yurtdışı bayilik ağını büyütmeyi hedefliyor. Firmanın Üretim ve Planlama Müdürü Aytaş Karakaş, “Avrupa’da düğün kültürü daha az. Ancak Türkler aracılığıyla bu kültür yayılmaya başladı. Biz bayilik konusunda fiyatlandırma yapmıyoruz. Satışı gerçekleşen ürünlere göre fiyat belirliyoruz. Kendi aramızda yapmış olduğumuz kişisel sözleşmelere bağlı kalarak hareket ediyoruz” diyor. Fimıa, İstanbul’da bayilik çalışmalarını ise sürdürüyor.

Sandalye Fabrikası’nda fiyatlar ortalama 60-70 TL’den başlıyor, 240 TL’ye kadar çıkıyor. Firmanın hedef kitlesi, düğün salonları, oteller, balo salonları, kokteyl mekanları. Kişisel olarak ev sandalyesi üretimleri de mevcut.

Web: www.sandalyefabrikasi.com
Telefon: 0372 638 60 70

Organizasyon İşi

GÖNÜL DAVET
Bayilik bedeli 15 bin euro

1972 yılından bu yana evlilik sektöründe hizmet veren Gönül Davet, bayilik ağıyla büyümeyi tercih eden firmalardan. Firmanın dört farklı franehising modeli var. Bunlar, girişimci ortak (klasik franchising yöntemi), yatırımcı ortak, yönetici ortak ve etkinlik satış ortak şeklinde sıralanıyor. Firmanın İstanbul’da 4.Levent, Bayrampaşa, Beylikdüzü ve Florya olmak üzere dört şubesi var. Finans desteği, evlilik alışverişi desteği, gönül aile birliği, aile danışmanlığı ve evlilik öncesi eğitim semineri gibi hizmetler veriyor.

Firmadan bayilik almanın bedeli 15 bin euro. Ciro üzerinden haftalık yüzde 5 franchising bedeli ödeniyor. Anlaşma beş yıl olarak gerçekleşiyor. Eğer anlaşma bitiminde taraflar isterse rayiç bedel ile süre beş yıl için uzatılabiliyor.

Web: www.gonuldavet.com
Telefon: 444 66 85

BEYAZ BUTİK
Anadolu’ya yayışmak istiyor

1997’den bu yana faaliyet gösteren Beyaz Butik Gelinlik, dünya markalarının özgün modelleri ile farklı koleksiyonlar oluşturuyor.

Firmanın şu anda İstanbul Nişantaşı ve Ankara’da mağazası bulunuyor. Gelinliğin yanı sıra abiye ve aksesuar satışı da gerçekleştiriyor. Firma, temsil ettiği markalarınm kalitesini ve orijinalliğini Türkiye’nin her köşesine taşımak isteyen girişimcilere destek oluyor. Firmanın hedefi Anadolu kentlerinde hızla büyümek. Bayilik almak isteyen girişimciler firmayı arayarak bilgi alabiliyor.

Web: www.beyazbutik.com.tr
Telefon: 0212 296 60 15

SAN COIFFURE
81 ilde 81 şube projesi

San Coiffure firmasının toplamda dokuz şubesi var. Bunlardan dört tanesi franchising sistemiyle işletiliyor. Yurtdışında da birçok noktada olmayı hedefleyen firma, daha çok cadde üzerinde olan konumları tercih ediyor. Ayrıca personel yetiştirdiği bir de Kuaför Akademisi mevcut. Firma sahibi Yusuf Yalmancı, teknolojiyi takip eden, bayilik verecekleri illerin ön fizibilite araştırmasını yapan ve personellerin tam donanımlı yetişmesini sağlayan bir yönetici. Bu nedenle franchising şubesi açarken, öncelikli olarak kalite ve sürdürülebilirliği ön planda tutuyor. Firmanın “81 ilde, 81 San Coiffure” açmak gibi bir projesi var. 2019’da şube sayısı hedefi 50. Yalmancı, “2019’da personel ağımızı geliştirebilirsek bayilik ağımız da o kadar artacaktır. Kaliteli hizmet vermek bizim önceliğimiz. Yurtdışında da Almanya ve Fransa’dan çok talep alıyoruz. Eksik yönlerimizi tamamlayarak ve kendimizi geliştirerek şubeleşmek istiyoruz” diye bahsediyor.

Firmada franchising bedeli bölgelere, talebe ve ihtiyaca göre değişiyor. Metropol şehirlerdeki (İstanbul) isim bedeli 450 bin TL olurken, Bursa gibi Marmara Bölgesi çevresinde yer alan iller 350 bin TL değerinde. Anadolu’nun diğer illerinde ise fiyat 100 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor.

Web: www.sancoiffure.net
Telefon: 0216 545 37 48

Düğün Organizasyonu

Evlilik öncesi hazırlıklarla ilgili son bir yılı mercek altına alan Armut, com, Türkiye’nin evlilik alışkanlıklarını ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

  • Kına maliyeti 1.500 TL’den başlıyor; nişan maliyeti 125 bin TL’ye kadar çıkıyor.
  • Kına geceleri için en çok Çarşamba ve Cuma günleri tercih ediliyor.
  • Yaz aylarında tekne ve bahçelerde nişanlar tercih ediliyor.
  • Düğün maliyeti 22 bin TL’den başlayıp 400 bin TL’ye kadar çıkıyor.
  • İstanbul veya Ankara’da evlenmek için en hesaplı ay olan şubat seçiliyor.
  • İstanbul’da en çok evlenen ilçeler arasında Üsküdar birinci sırada.

Rukiye DEMİRKAN / Ruks Event Kurucusu
“Düğün planlama ajansları ve danışmanları doğdu”

2019’da destinasyon düğün trendinin devam edeceğini düşünüyorum. Geleneksel düğünlerden sıkılan gençler, arkadaşlarıyla beraber bir sahil kasabasında, bir Yunan adasında ya da bir kır evinde düğün yapmayı tercih etmeye devam edecek. Düğün sektörünün gelişmesiyle, Düğün planlama ajansları ve danışmanları diyebileceğimiz yeni iş kolları ortaya çıktı. Bunların dışında çiçekçilik de farklı bir boyut kazandı. Düğünlerin turizm pazarı içindeki büyüklüğü artıkça çiçekçilik mesleği de gelişmeye başladı. 3-5 günlük eğitimden sonra kendi çiçekçi dükkanını açan üniversite mezunlarının sayısı artıyor. Bunlar daha çok tasarım içeren çiçek atölyeleri. Son beş yıldır yaşanan çalkantılar nedeniyle Türkiye turizm sektörü ciddi yara almıştı. Fakat buna rağmen yurtdışından gelip Türkiye’de düğün yapanların sayısı artı. Turizm pazarı içinde düğünlerin yeri geçtiğimiz son üç senede yüzde 50-60’lık bir dilim elde etti. Oteller daha çok düğün alabilmek için yatırımlarını artırdı. Bu alandaki kampanya ve paketler de bu yönde artış gösterdi.

Emek KIRBIYIK / Düğün.com CEO’su
“30 farklı alt sektörü besliyor”

Düğün mekanından gelinliğe, pastadan düğün müziğine, birbiri ile uyumlu bir düğün organize etmek geniş çaplı bir ekip çalışması gerektiriyor. Yani iş sadece düğün mekânı bulmakla bitmiyor. Gelinlik, damatlık, gelin saçı-makyajı, düğün mekânı ve dekorasyonu, davetiye, nikâh şekeri derken, yaklaşık 30 farklı alt sektörün işin içinde olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Bugün evlenmek isteyen bir çiftin, kınası, nişanı, düğün organizasyonu, evini kurması, balayı gibi bütün masraflarını düşündüğümüzde yaklaşık 80 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Her yıl ortalama 600 bin çiftin evlendiğini, geleneksel aile yapımız nedeniyle düğünlerin de geniş katılımlı olduğunu göz önünde bulundurursak, sektörün ne kadar büyük olduğunu anlayabiliriz. Bir düğünün en önemli ayağı, düğün mekânı kısmıdır. Gelin ve damat adayları da en çok eforu ve bütçeyi, kendilerine uygun düğün mekânını bulmak için harcıyor. Düğün mekânının hangi konumda olduğuna, mekânın tipine, sunduğu hizmet kalitesine, menü seçeneklerine göre maliyetler değişiyor. 2019’da düğünlerin daha teknolojik olacağını söyleyebiliriz. Mesela, yurtdışında yaygın olan, Türkiye’de yeni göreceğimiz video-mapping teknolojisi, LED ışıklandırma tabelaları, yeni yılın düğünlerine ışıltılı bir seçenek sunacak. 2018’in masa üstü süsü olarak sıkça rastladığımız geometrik tasarımlarını, 2019’da gelin-damat takları ve arka fonlarında bolca göreceğiz. Yine geçen yılın dekorasyon trendleri arasında yer alan şeffaf tasarımlar, bu yıl gümüş, gold ve bakır detaylarla birleşerek, süsleme ve masa takımlarında kendine yer bulacak.

Girişimci yatırımcılara danışmanlık hizmeti

Wedding Group Turkey, iş portföyünü paylaşmak ve yatırımcılara destek olmak amacıyla ‘Girişimci Yatırımcı Danışmanlık’ hizmeti veriyor. Düğün salonu, kır düğünü mekanları, konser ve seminer gibi organizasyonların franehising ayağında olmak isteyen girişimcilere kritik alanlarda destek sağlıyor. Firmada Girişimci Yatırımcı Danışmanlık hizmetinin bedeli, 8 bin 500 dolar. Eğitim yedi gün sürüyor.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu