Güncel Ekonomi Haberleri

e-Fatura Programı Avantajları Nelerdir? Kimler Kullanabilir?

e-Fatura programı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bazı kriterlere uyan işletmelerin geçmeleri zorunlu uygulamaların başında gelir. Kullanıma sunulmasının üzerinden 10 yıldan uzun süre geçen uygulama, aynı zamanda dijital dönüşümün önemli adımlarından bir tanesidir. Bu yazının devamında elektronik fatura uygulamasının ne işe yaradığı, işletmelere sağladığı avantajlar ve kimler tarafından kullanıldığı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?

e-Fatura programı
e-Fatura Programı Avantajları

e-Fatura programı, işletmelerin faturalama sürecini pratik biçimde gerçekleştirmelerini sağlar. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ilk kez 2010 yılında kullanıma sunulan programı kullanabilmek için iki farklı yöntem tercih edilebilir. Yani kullanıcılar, doğrudan GİB Portal’a giriş yaparak ya da hizmet sağlayıcılar tarafından hazırlanan özel entegratörler aracılığıyla elektronik fatura düzenleyebilir. Belge hazırlama süreci dijital ortama taşınmış olmasına rağmen elektronik fatura içerik bakımından basılı nüshalar ile aynı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla kullanıcıların programa adapte olmaları son derece kolaydır.

e-Fatura Programı Avantajları Nelerdir?

Satıcı ile alıcı arasındaki fatura gönderimini dijital ortama taşıması, e-Fatura uygulamasının en önemli özelliği olarak öne çıkar. Bu özellik, zaman kayıplarının ve kargolama giderlerinin son bulmasını olanak tanır. Aynı zamanda uzak mesafelere gönderim söz konusu olduğunda, belgenin kaybolması gibi sorunların önüne geçer. Fatura hazırlama sürecinin dijitale taşınması ayrıca matbu belge oluşturma sürecinin beraberinde getirdiği masraflarda ciddi miktarda azalmaya sebep olur. İşletmeler, eskiden olduğu gibi her alışveriş sonrasında kâğıt ve mürekkep harcamaya gerek duymadan faturalarını düzenleyebilir.

Arşiv oluşturma ihtiyacının ortadan kalkması, e-Fatura programına geçiş yaparak elde edebileceğiniz bir diğer kazanımdır. Ticari faaliyetleriniz sonrasında hazırladığınız tüm elektronik faturalar, dijital ortamda güven içerisinde saklanır. Dilediğiniz zaman geçmişe dönük listelemeler yapabilir ve her bir belgeyi yeniden inceleyebilirsiniz. Oysa bu işlemleri kâğıt fatura düzeninde gerçekleştirmek istediğinizde, değerli zamanınızın ve iş gücünüzün bir bölümünde feragat etmeniz gerekir.

e-Fatura Programını Kimler Kullanabilir?

e-Fatura Programı Kullanımı

Hangi mükelleflerin  e fatura programına geçiş yapması gerektiği hakkındaki detaylı bilgiler, 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğdeki listede yer alan mükellefler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 2018 hesap döneminde brüt satış geliri 10 milyon TL ve üzeri olanlar
  • 2018 ya da 2019 hesap dönemlerinde brüt satış gelirleri 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler
  • 2020 ya da takip eden hesap dönemlerinde brüt satış gelirleri 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler
  • 4760 sayılı ÖTV kanununa ekli I sayılı listede yer alan malların üretimi, ithali ve teslimi gibi faaliyetler nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alanlar
  • ÖTV kanununa ekli III numaralı listede bulunan malları üreten, inşa ve/veya ithal eden mükellefler
  • E-Ticaret firması statüsünde aracılık hizmeti sağlayanlar, gayrimenkul ve motorlu taşıt alım/satım ilanları yayımlayan site sahipleri, internet reklamcılığı faaliyeti gösterenler
  • Komisyoncu ya da tüccar unvanıyla meyve ve sebze ticaretiyle uğraşan mükellefler

Eğer siz de tebliğde belirtilen kriterlere uyan mükellefler arasındaysanız, e-Fatura programı ile tanışma vaktiniz çoktan gelmiş demektir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kapsamlı destek sunacak bir çözüm ortağı tercih ederek uygulamaya kolayca geçiş yapabilir ve faturalama sürecinizi hızlandırma imkânı bulabilirsiniz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu