Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

E-Ticarette Yapay Zeka Kullanımı

DAHA hızlı ve daha pratik bir alışveriş imkanı sunan Online alışveriş, kendi sınırlarını zorluyor. Yapay zeka teknolojisiyle e-ticaret siteleri sadece müşterilerine değil, potansiyel müşterilerine de hitap etme, kendini gösterme şansı buluyor. Yapay zeka teknolojisi henüz satın almadığınız bir ayakkabıyı sizin için rezerve edebiliyor. Sizin internette bıraktığınız izlere bakarak ne zaman ve ne tür bir ayakkabı satın alabileceğiniz tahmininde bulunuyor. Bu nedenle pek çok e-ticaret şirketi bu teknolojiye yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. Zira yapay zekayı kullanmayanın oyun dışı kalacağı bir dönem bekliyor e-ticaret dünyasını. Ülkemizin e-ticaret dünyasının önde gelen isimleriyle yapay zeka ile ilgili planlarını ve hedeflerini konuştuk.

ŞİRKETLERİ YÖNETECEK

GittiGidivor Teknoloji Direktörü Oğuzhan Poyrazoğlu, yapay zekanın e-ticaret sektörüne yaptığı en büyük katkılardan birinin, miktarı giderek artan büyük veriyi faydalı biçimde işleme şansı vermesi olduğunu ifade ediyor. Poyrazoğlu bu teknolojinin pazarı büyüteceğini belirterek şöyle devam ediyor: “Yapay zekâ, e-ticaretin tüketiciye sunduğu kullanım kolaylığı ve konforu en üst seviyeye çıkararak pazarın büyümesine direkt katkı sağlayacak ve markalar adına sadakat yaratacak bir faktör olarak da öne çıkıyor.” Bu nedenle Poyrazoğlu sektörü artık yapay zekâsız düşünülemeyeceğini belirtiyor.

Hepsiburada Bilgi Teknolojileri Direktörü Gürkan Coşkuner ise, dünyada ve ülkemizde yapay zekanın ilk olarak güvenlik konusunda gelişmeye başladığını vurguluyor. Ancak Coşkuner iş dünyasında yapay zekanın ağırlığının giderek arttığını ifade ederek “Geleceğin şirketlerini yöneten yapılar yapay zeka olacak. Bu, bir yolculuk ve çoktan başladı” diye konuşuyor.

e-ticarette yapay zeka

BÜYÜK VERİDEN YARARLANILIYOR

Bugün e-ticarette yapay zekayı daha çok karar destek sistemlerinde kullandıklarını kaydeden Coşkuner, müşteriye yönlendirme yaptıklarını söylüyor. Bunu da şu sözlerle açıklıyor: “Müşteriye yardımcı olmak için ‘Bunu satın alabilirsin’, ‘Bununla birlikle bu da satın alınıyor’ ya da ‘Buna ihtiyacın olduğunu düşünüyoruz’ gibi yönlendirmeler yapıyoruz. Gelecekte yapay zeka, o kişinin ihtiyaçlarını ve davranışlarım bildiği için önümüzdeki hafta evine gelecek ürünleri tespit edecek ve doğrudan sipariş verecek.”

Sahibinden.com CMO’su (Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür) Boğaç Göncü, yapay zekanın temelini oluşturan büyük verinin altım çiziyor. “Bir ayda 40 milyondan fazla kullanıcı 263 milyon ziyaret ve 8 milyar sayfa görüntüleme yapınca, aktif 6 milyona yakın ilanla birlikte ortaya müthiş bir veri yığını çıkıyor” diye konuşan Göncü, her bir tıklamanın Sahibinden.com’a yeni bir şey öğrettiğini ifade ediyor. Bugüne kadar geleneksel pazarlama yöntemleri ile sadece geçmiş verinin anlamlandırıldığını söyleyen Göncü, “Değişik kaynaklardan sürekli akan veri ile beslenen yapay zeka sayesinde geleceğe yönelik öngörülerde bulunabilen sistemler, pazarlama ve iş ve ürün geliştirme ekiplerine daha doğru karar ve aksiyon alma imkanı sağlıyor” diyor.

ASIL YATIRIM İNSANA

E-ticarette oyunun kurallarını yeniden belirlemeye hazırlanan yapay zeka teknolojisi, firmaların da en büyük yatırım alanlarından biri. Poyrazoğlu da bunu teyit ederek Gittigidiyor olarak bu yıl en büyük yatırımı yapay zekaya yapıklarım söylüyor. Coşkuner de gelecekte Hepsiburada teknoloji ekibinin yarısının büyük veri üzerine çalışır hale geleceğini anlatıyor. Coşkuner, “Bütün vizyonumuz, büyük veri ve yapay zeka konusunda ekibimizin uzmanlık alanını artırmak” diye konuşuyor. Göncü de Sahibinden.com olarak teknolojiye ciddi yatırım yaptıklarını ama asıl yatırımın insana yönelik olduğunu belirtiyor. Göncü, insana yapılan yatırım sayesinde de yeni teknoloji ve algoritmaları takip ettiklerini ve uygulamaya koyma şansı yakaladıklarını anlatıyor.

İLAN GELİRLERİ ARTTI

Poyrazoğlu, GittiGidiyor’da 50’den fazla kategoride 15 milyonun üzerinde ürün çeşidi bulunduğunu hatırlatarak bu envanteri doğru yönetmenin önemine dikkat çekiyor. Yapay zekâyı şu an en aktif şekilde ürün segmentasyonu yaparken kullandıklarını söyleyen Poyrazoğlu, “Böylece kullanıcılarımız GittiGidiyor’da bir ürün aradıklarında, onlar için en doğru seçenekleri doğru sırayla listeleyebiliyoruz” diyor.

Coşkuner de yapay zekanın yarattığı farkı örneklendirerek anlatıyor. Müşterilerinin ziyaret, satın alma bilgisi, zaman, ürün, kategori gibi farklı alanlarda 150 bin dala değişkenini her gün analiz ettiklerini belirten Coşkuner, satın alınması en muhtemel ürünlerin tahmininde doğruluk paylarının yüzde 85 olduğunu söylüyor.

“Bir e-ticaret ve ilancılık platformu olarak ürettiğimiz devasa boyuttaki verinin, hızlı alınacak kararlara ve akıllı pazarlama araçlarına dönüşümü için projeler üretiyoruz” diyen Göncü ise, yapay zeka teknolojisi ile gelirlerini artırdıklarını kaydediyor.

KİŞİYE ÖZEL ALIŞVERİŞ

Kişiselleştirme günümüzün anahtar sözcüklerinden biri. Yapay zeka teknolojisi de e-ticarette kişiselleştirme işlevini yerine getiriyor. Her bir müşterinin verisini tarayarak kişiye özel tercihler ve hizmetler sunabiliyor. Bu da tüketicilerin alışveriş deneyimlerini değiştirmeye aday. Sistemi ne kadar çok veriyle beslerseniz o kadar akıllı tahmin yürütebiliyorsunuz” diye konuşan Poyrazoğlu, “Bu uygulamalar sayesinde, kullanıcının bulunduğu lokasyon, anlık hava sıcaklığı ve işten çıkış saatine göre bile, kişiye özel alışveriş deneyimi yaşatmak ve öneri sunmak mümkün hale geliyor” diyor.

Kullanıcıların, aradıkları ürüne çok daha hızlı ulaşabildiğini söyleyen Poyrazoğlu, en basit yapay zeka uygulamalarıyla, önüne alışverişte tüketicilerin yaklaşık yüzde 25 oranında zamandan tasarruf elde ettiklerine dikkat çekiyor. Sadece bu da değil. Yapay zeka müşterinin en çok satın aldığı ürünü tahlil ederek bu üründe kampanya olduğunda kişiyi haberdar ediyor.

Gürkan COŞKUNER / Hepsiburada Bilgi Teknolojileri Direktörü
“Fotoğrafını çek, ürünü bul”

Alışverişte en kritik noktalardan biri, müşterinin doğru içeriğe, doğru zamanda, doğru hızda ulaşmasını sağlamak ve tüm bunların sonunda ona zaman kazandırabilmek, on binlerce ürün arasında zaman kaybetmesini önlemek. Hepsiburada’da bunun için yapay zekadan faydalanıyoruz.

Örneğin, yakın dönemde tanıttığımız Çekbul uygulaması, online alışveriş deneyiminde bir kilometre taşı niteliğinde. Bu uygulamayı hayata geçirirken hepimizin günlük hayatta yaşadığı deneyimlerden yola çıktık. Bir yerde bir ürün görürüz, adını bilemeyiz.

Vitrinde bir ürün görürüz, fiyatını ve özelliklerini merak ederiz. Çekbul bütün bu dertleri bitiriyor.

Hepsiburada platformundaki tüm kategorilerdeki 12 milyon ürün için kullanılabiliyor. Cep telefonundan Hepsiburada uygulamasına girip fotoğrafını çektiğimizde, ürün arkada çalışan yapay zeka teknolojisi sayesinde 1-2 saniyede Hepsiburada ürün listesinden bulunup müşterinin önüne geliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu