Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Elektronik aygıtları soğutmak için laboratuvar yapımı elmas

Berrak ve ışıl ışıl elmaslar nadir bulunur. Albenilerini de kısmen buna borçludurlar. Bugün madenlerden çıkarılan elmaslar bundan milyarlarca yıl önce meydana geldi. Fakat yeni bir yöntem, kuyumculukta kullanılacak nitelikte elması sipariş üzerine, üç ayda üretebiliyor. Bunlar doğal elmaslardan farksız ve fiyatları %30-40 daha düşük. Anlayacağınız, nişan yüzüğü arayanlara gün doğdu. Üstelik sadece onlar değil, elektronik üreticileri de kârlı çıkacak.

Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki büyüyen orta sınıf yüzünden, elmasa olan küresel talep artıyor. Fakat son on yıldır büyük bir elmas madeni keşfedilmedi. 2019’a gelindiğinde talebin arzı %5-6 aşması bekleniyor.

elmas

Neyse ki elmaslar la-boratuvarda da üretilebiliyor. 1950’lerde bilim insanları, elmasların yeraltında oluşmasına yol açan yoğun ısı ve basıncı yeniden yaratarak ilk elmasları üretmişti. Bu taşların genelde rengi bozuk, boyutlarıysa küçük oluyor. Hatta bazı durumlarda ortaya sadece elmas tozu çıkıyor.

Elmas, bilinen en sert materyallerden. Yüksek dozda radyasyondan etkilenmiyor ve bağışıklık sistemini tetiklemiyor. 0 yüzden de inşaat, nükleer mühendislik ve tıp alanlarında çok faydalı. 2013’te sanayi sektöründe 1.500 ton civarı elmas kullanıldı. Bunun %99’u suni elmastı.

Elmasları daha da saflaştırmak için ila Technologies, adına kimyasal buhar biriktirme yöntemi denilen süreci daha da geliştirmiş. Vakum odasında tırnak inceliğinde bir elmas “tohumunu” mikrodalga ışınlarına, metan ve hidrojen gazlarına maruz bırakıyorlar. Bunlar da üst üste karbon bağı katmanları oluşturuyor.

ila, dünyanın en büyük elmas üretim tesisini Mart ayında Singapur’da açtı. Tesis, elmas madenciliği için gereken enerjinin yarısını harcayarak yılda 300.000 karattan fazla elmas üretiyor. Üstelik çevreye verdiği zarar çok daha az. Çıplak gözle bu elmasları doğal elmastan ayırt etmek olanaksız.

Yine de kuyumculuk sektöründe kullanılmaları biraz zor. Zaten bu sektörde kullanılan elmasın %1’inden azı yapay elmas. “Objektif olarak bakıldığında bir fark olmasa da, yapay elmaslara ‘sahte’ yaftası vuruluyor” diyor Yale Üniversitesinde Müşteri îçgörü Merkezi müdürü olan Ravi Dhar.

Elmasın eşsiz termal yalıtkanlığı onu elektronik ürünler için mükemmel bir soğutucu yapıyor. Elmas, yarıiletkenlerde kullanılan silikondan daha fazla akım taşıyabiliyor ve iki kat fazla ısı aktarabiliyor. Ha, aşırı ısınmayan, daha küçük, daha güçlü aygıtları olanaklı kılacak elmas plakalar üretmeye çalışıyor. Ila’nın kullandığı tekniğin mucidi fizikçi Devi Shanker Misra, “Biraz zaman alacak,” diyor, “ama ileride silikonun yerine geçeceğinden umutluyum.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu