Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

ERP yazılımı nedir, ne işe yarar?

ERP yazılımı nedir? İngilizce Enterprise Resource Planning sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ERP, Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelmektedir. ERP programı şirketler tarafından önemli iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlamak ve bunları yönetmek için kullanılır.

Dolayısıyla ERP yazılımı şirket yönetimi için önem arz eden tüm süreçlerin tek bir sistemde entegrasyonunu sağlayarak kaynak planlamalarını kolay ve işlevsel kılar. ERP programı ile planlama, envanter satın alma, satış, pazarlama, finans ve insan kaynakları gibi diğer fonksiyonların da yönetimi mümkündür.

ERP yazılımı
ERP yazılımı

100 yılı aşkın yoldan geldi

1913 senesinde mühendis Ford Whitman Harris tarafından üretim takvimini belirlemek üzere kağıt üzerinde bir imalat sistemi, bilinen adıyla EOQ (Economic Order Quantity) yani Ekonomik Sipariş Miktarı geliştirilmiştir. En ilkel ERP sistemi olarak kabul edebileceğimiz bu sistem yıllar boyunca çeşitli bilim insanlarınca farklı şirket süreçlerine uyarlanarak değiştirilmiştir.

ERP’nin geçmişi 1. Dünya Savaşı yıllarına yani 100 yıl öncesine dayansa da bugünkü anlamıyla ERP sistemlerinin yoğun şekilde adapte edilmesi 1990’lı yılların başlarına dayanmaktadır. Henüz o zamanlar, ihtiyaç duyulan donanımlar şirketlerin fiziki alanlarındaki sunucu odalarında tutulan büyük makinelerden ibaretti. Geçen 30 sene içerisinde hem donanım hem yazılım lisansları gerekli yatırım ve özelleştirmeler ile bugünkü halini alırken ERP teknolojisine de internet sayesinde yeni fonksiyonlar ve özellikler (gömülü analitik fonksiyonu gibi) kazandırılmıştır.

ERP yazılımı nedir

ERP yazılımının faydaları

Yöneticiler tarafından ERP yazılımlarının tercih edilmesinde rol oynayan pek çok farklı sebep bulunmaktadır. Bunlardan bazıları işletmelerini büyütmek, maliyetleri azaltmak ya da operasyon süreçlerini iyileştirmek olarak sıralanabilir. ERP’nin ne anlama geldiği aslında bir yandan nasıl faydalar sağladığını da açıklamaktadır. Entegrasyon, otomasyon ve tek noktadan yönetim sağlayan bu yazılımlar sayesinde hata payı azalırken üretkenlik, standardizasyon ve hız kazanımları elde edilmektedir.

Yalnızca şirket içi süreçlerle sınırlı kalmamak üzere şirket dışı iş ortakları olan müşteriler, sağlayıcılar veya satıcılar da ihtiyaç duydukları bilgilere bu sistem üzerinden erişebilmektedirler. Ürün ve hizmetlerin yatay ve dikey düzlemlerde bağlı olduğu bu kişilerin aradıkları yanıtları hızla bulabilmeleri, müşteri memnuniyetinin ve bilgi kesinliğinin artırılması kolaylıkla şirketin büyümesini süratlendirecektir.

Organizasyon içi departmanlara gelindiğinde ise ERP yazılımının olağanlaştırdığı bilgi paylaşımı sayesinde senkronize çalışmanın ve iş birliğinin, hem çalışanlar tarafında hem de müşterilerin gözünde üretkenliğe ve şirket hedeflerine katkı sağladığı görülebilir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu