Güncel Ekonomi Haberleri

Esnaf ve küçük işletmelerde yeni nesil yazarkasa POS kullanmak zorunda

2016 cirosu 150 bin TL’nin altındaki esnaf ve küçük işletmeler yılbaşından itibaren yeni nesil yazarkasa POS kullanmak zorunda kalacak. Küçüklere özel ürünlere yönelen markalar, fiyatı 1.000 TL ve altındaki seyyar modellere ağırlık verdi…

KÜÇÜK hatta en küçük boy işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazları (YNÖKC) veya yaygın bilinen adıyla Yeni Nesil Yazarkasa POS’a geçişine ilişkin belirsizlik nihayet ortadan kalktı. Uzun süredir tartışılan konuya Gelir İdaresi Başkanlığı son noktayı koydu. Başkanlığın 30 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan son tebliğ ile artık bakkalından büfesine, kuru temizleyiciden tamirciye varana kadar eski tip yazarkasa kullanan esnaf dahil tüm işletmeler yazarkasa POS kullanmak zorunda kalacak. Bu geçiş için küçük işletmelere tanınan en son süre ise daha önce de açıklandığı gibi 31 Aralık 2017 olarak yinelendi.

Konuyu yakından takip edenler hatırlarlar. Gelir İdaresi Başkanlığı yeni nesil yazarkasa POS’a geçişte şirketlerin yıllık ciro büyüklüğüne göre kademeli geçiş öngörmüştü. Bugüne kadar eski tip yazarkasa kullanan işletmeler içinde önce en büyükler, ardından orta büyüklükteki işletmeler yazarkasa POS’a geçişini tamamladı. Şimdi 2018 yılı itibariyle 2016 yılı cirosu 150 bin TL’den az olan küçük boy işletmeler ve esnafın geçişi zorunlu olacak.

FİRMALAR HAZIR BEKLİYOR

Tabii konu sayıları milyonu geçen küçük veya mikro işletmeler olunca birçok yazarkasa POS üreticisi firma da bu kesime fokuslandı. Özellikle perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler içinde gıda ve tekstil odak noktasma oturdu.

Üreticiler ise bu dönemde daha ucuz, küçüklerin kullanım alanını ve özellikle mağazacılık uygulamalarını destekleyen ağırlıklı da seyyar olan yeni nesil yazarkasa POS üretmeye başladı. Fiyatları daha makul düzeylerde tutmaya çalışan üretici firmalar bununla da kalmayıp müşterileri adına bankalarla özel anlaşmalar yaparak vade farksız taksit imkanları da sundu.

USULSÜZLÜK CEZASI VAR

Bugüne kadar yeni nesil yazarkasa POS kullanımı zorunlu olmayan milyonlarca işletme için 2018 yılı yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Ancak hemen bir hatırlatma yapalım, GIB tebliği bu konuda oldukça net. Yeni nesil yazarkasa POS kullanması gerekirken, mobil banka POS’u kullanan mükelleflerin tespit edilmesi halinde her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere 213 sayılı kanunun mükerrer 355’inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Yani tebliğle, faaliyetlerinde seyyar EFTPOS kullanan tüm KDV mükelleflerinin bu EFTPOS’lar yerine seyyar yeni nesil yazarkasa POS alması ve bankaların da bu esnaflara seyyar EFT POS vermemesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

Biz de yeni yıla sayılı günler kala sizin için mini bir araştırma yaptık. Yeni nesil yazarkasa POS üreticilerine bu döneme özel kampanyalarını, ürün özelliklerini ve satış fiyatlarını sorduk…

GIDAYA ÖZEL POS

Beko bulut tabanlı ve mobil uyumlu, müşteri deneyimini maksimize eden projeler üzerinde çalışıyor. Bankacılık ve perakendecilik servisleri, fiziki servisler, iletişim servisleri veren Beko, perakendecilik uygulamaları konusunda, Logo, Likom, BAY-T, Begüm Yazılım, SambaPos gibi perakendecilik çözüm ortakları ile birlikte enerji, perakende, eczane, market, zincir mağazacılık, konuk ağırlama (restoran, kafe vb.) sektörüne özel entegrasyon projeleri sunuyor.

220TR ve 300TR modellerinin müşteri ihtiyacına yönelik üretildiğini 220TR tuş takımlı ürün kullanımına alışkın ve kolay kullanım arayanlara, 300TR’nin ise daha çok mobil satış yapanlara hitap ettiğini söyleyen Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, modeller hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına uygun yazılım evleri ile birlikte örnek çözümler üretiyoruz. Örneğin, restoran uygulamalarında SambaPOS firması ile çalışarak, restoran, fastfood, pastane, kahve zincirleri, büfe, kulüp, dernek, okul kantinleri gibi yiyecek içecek işletmelerinin yeni nesil yazarkasa ve satış noktası terminal ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. 520TR satış noktası terminali ise nesnelerin interneti ve dijital marketin sağladığı imkanlardan

f faydalanma olanağı sağlıyor. Bu sayede işletme, anlık kampanya yönetimi ve satış kanallarını birleştiren bir yapıya da sahip oluyor. Platform aynı zamanda işletmelerin stoklarını daha iyi tutabilmelerini, operasyonlarını ve muhasebelerini daha iyi ve .| verimli yönetebilmelerini ve kim bunu çevrimiçi yapabilmelerine de olanak tanıyor.”

Mayıs ayından bu yana Ticket yemek çeki uygulamasını EH 300TR modelinde online olarak çalıştırıp aktif olarak yükleyen Beko; Multinet ve Setcard yemek çeki uygulamasını da devreye aldı. Beko, diğer yemek çeki uygulamalarını da çok yakında online olarak devreye sokmayı planlıyor.

KÜÇÜK ESNAFA İDE280

Ingenico 2014 yılından beri esnafın ihtiyacını karşılayabilen EFTPOS özellikli yeni nesil yazarkasa POS üretiyor. Seyyar yazarkasa POS modeli iWE280’nin kapıda ödeme alan işyerleri için, masaüstü modeli iDE280’in ise özellikle küçük ve orta ölçekli esnaflar için tasarlandığı bilgisini veren Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, “EFTPOS ve yeni nesil yazarkasa POS özelliklerini tek bir cihazda bir araya getiren İDE280 ile başka bir EFTPOS cihazına gerek kalmıyor ve tüm banka kartları ile bu cihaz üzerinden temassız ödeme de dahil olmak üzere ödeme alınabiliyor. Enthernet/ADSL bağlantısı olmasına rağmen entegre GSM/GPRS modül eklediğimiz İDE280 özellikle internet altyapısı olmayan bakkal, büfe gibi küçük esnafımızın işlem yapmasına olanak sağlıyor; üstelik banka uygulaması varsa bu iletişim için gerekli olan SİM kart tarafımızdan ücretsiz olarak sağlanıyor” diyor.

İDE280,15 yıl kapasiteli mali hafıza ve 3 milyon satır kapasiteli EKÜ’sü ile uzun ömürlü bir cihaz. Dileyene daha yüksek kapasiteli EKÜ alternatifi de sunuluyor. Ayrıca her iki yazarkasa modeli de 100.000 PLU’yu destekliyor, ortak POS, yemek çeki uygulamaları, e-tax free uygulaması, Zubizu indirim uygulaması, stok uygulamaları, satış ve ödeme uygulamaları ya da sektörel uygulamalar ile uyumlu çalışıyor, işyerlerinin 200’den fazla uygulama arasından kendi faaliyetine uygun olanları seçip tek bir cihaz üzerinde çalışabildikleri bilgisini de veren Sidal, şöyle devam ediyor:

“Ingenico’nun işyerine özgü sektörel uygulamalarının yanı sıra satış uygulamaları ile esnafa ek gelir yaratılması da hedeflerimiz içindedir. Kontör satış uygulamaları, fatura ödeme uygulamaları, sipariş uygulamaları bunlara birer örnektir.”

EK GELİR İMKANI SAĞLIYOR

Verifone müşterilerine mobil, masaüstü ve basit yeni nesil yazarkasa seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda, bankacılık, yemek kartı, restoran otomasyonu, Zubizu uygulamaları ile kontör yükleme, kupon sadakat programları ve kampanyalarını da destekliyor. Cihazların KOBI dostu çok sayıda teknik özelliği bulunduğunu söyleyen Verifone Doğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler’den Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Onur Altınbaş ürün özellikleri hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Cihazlar elektrik, su vb. fatura ödemelerini alabiliyor. Ayrıca NFC temassız işlemlerini destekleyen ürünlerimiz de var. Verifone Olivetti MX 915 ECR masaüstü yazarkasa POS özellikle dönebilen standıyla ekstra kolaylık sağlıyor. Son çıkarttığımız VX680 ECR yazarkasa ürünümüz ise mobil ödemelerde kolaylık sağlıyor. Geliştirilmiş pil ömrü, daha kısa fiş boyutu ve 3.5 inç renkli dokunmatik ekranı ile mobil yazarkasa kategorisinde ayrışıyor.”

Altınbaş, esnaf ve KOBI’lerin yıllardır kullandığı Olivetti PBT 900’ün ise küçük olmasının yanı sıra aynı zamanda mevcut sistemlerle yüzde 100 uyumlu çalışan ve katma değerli hizmetlerle ek gelir fırsatı yaratan bir uygulama olduğunu hatırlatıyor. Bu arada 2013 yılından beri TSM (Güvenli Servis Sağlayıcı) hizmeti de sunan Verifon, işletmenin ek gelir kazanmasına da olanak sağlıyor.

MAĞAZA İÇİ ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Türkiye’de perakende sektörü için donanım ve yazılım ürünleri sunan POS A.Ş., Toshiba Yeni Nesil ÖKC ve POS donanımlarının yanı sıra ön ofis yazılımları konusunda da çözüm üretiyor. Bu nedenle her ölçekteki müşteriye yönelik ürün ve perakende çözümlerine sahip olduklarını söyleyen POS A.Ş. Genel Müdürü Feridun Yuğaç, “Desteğin yanı sıra proje yönetimi, danışmanlık, bakım süreçleri gibi çok geniş kapsamlı pek çok hizmeti de sunuyoruz. Ayrıca gelişmiş kampanya yönetimi, interaktif ve otomatik satış fonksiyonları gibi çözümlerimiz de var. Bugün 4 binden fazla kurumsal müşterimizin 50 bine yakın kurulu cihazı için bakım ve onarım hizmeti de sağlıyoruz” diyor.

Toshiba 4610-2NF Yeni Nesil POS’u ile 150 km. kafa ömrü, 1.5 milyon kesici ömrüne sahip olmasıyla mağaza satış noktasını hedefliyor. Bunun dışında mağazacılık yazılımına yönelik çok sayıda ürün çıkarttıklarına vurgu yapan Yuğaç, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Toshiba TCxWave POS donanımı ve Toshiba TCxDisplay multitouch müşteri ekranları ile GeniusOpen mağazacılık yazılımımızın yanı sıra, GeniusOpen tablet çözümümüz ile de satış asistanının mağaza içinde müşteri ile birebir iletişim kurabilmesini sağlıyoruz.”

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu