Evcil Hayvanlar İçin Mama Üreten BARF Bayilikler Verecek
BARF, 4 ilde bayi arıyor!
Özel testler sonucunda geliştirilerek üretilen ve biyolojik olarak uygun çiğ besin anlamına gelen BARF, 2012 Haziran’ında A2Z Makine Gıda öncülüğünde Türkiye pazarına girdi. 2013 yılında 2 milyon TL ciro hedefleyen şirket, kısa vadede İstanbul için 125 satış noktası, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya için ana bayilikler oluşturmayı planlıyor.
Evcil hayvan pazarına dönük inovatif ürünler, doğan ihtiyaçların artış oranı ile birlikte daha fazla gündelik yaşama giriyor. Doğal ve çiğ beslenme segmentinin pet hayvanlarına yönelik mama pazarının yüzde 32’lik kısmını kaplamasıyla, bu segmentte yeni ürünlerde raflarda yer almaya başladı. Bu konseptte hayvanlar için biyolojik olarak yeterli çiğ besin anlamına gelen BARF, 20 yıllık geçmişinin ardından 2012 yılının Haziran ayından itibaren Türkiye pazarına girdi. Eğitimini ABD’de, CaliforniaTechnical University makine mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra Türkiye’ye gelerek burada üretim ve planlama müdürlüğü yapan Can Aktuna, ortağı Aytekin Zorlu ile A2Z Makine Gıda’yı kurarak BARF’ı Türkiye’ye getirdiler.
Girişimciler, bu ürün için 2.5 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Kısa vadede İstanbul için 125 satış noktası, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya için de ana bayilikler oluşturmayı hedefleyen şirket, Rusya ve Yunanistan’a ihracat için çalışmalarında ise sona yaklaşmış durumda. A2Z Makine Gıda’nın 2013 yılında ciro hedefi ise 2 milyon TL.
Hayvanlar için en uygun sistem
BARF, aslında biyolojik olarak yeterli çiğ besin anlamına gelen Biologically Appropriate Raw Food’un kısaltılmışı. İnsan yaşantısının hızlandığı, hazır tüketimin arttığı son 100 yılda, evcil hayvanların besleme yöntemini kolaylaştırmak amacıyla hazır mama üretimi ve kullanımını tercih edilmeye başlandığını söyleyen A2Z Makine Gıda Kurucusu Can Aktuna, yine de hazır mama üretimlerinde evcil hayvanların günlük besinsel ihtiyaçları göz ardı edildiğini söylüyor. “Günümüzde pet sektörünün bilimsel ve eldeki verilerin yeterliliği doğrultusunda üst seviyeye gelmesiyle evcil hayvanlarda görünen sağlık sorunlarının kronikleşmesinin yüzde 80 oranında adaptasyon ve beslenme kaynaklı olduğu kanıtlandı. BARF bu felsefe doğrultusunda gelişmiş bir beslenme sistemi” diyen Aktuna, doğadaki besin zincirine en uygun ve en yakın besin içerikleri ile hazırlanan bu sistemin ABD’de yaklaşık 20 yıldır uygulandığını belirtiyor.
2012 verileriyle doğal ve çiğ beslenme, pazarın yüzde 32’lik kısmını kaplıyor. Bu da yaklaşık aylık 42 bin ton çiğ mama tüketimine denk geliyor.
Kendi köpeklerinde denediler
“Üç yıl önce bir Alman çoban köpeği aldık. Büyük heveslerle eve geldiğinde bilinen tüm mamaları denememize rağmen yediremedik. Bir kaç gün sonra kilo kaybı ile sağlığından endişe etmeye başladık. Nasıl besleyebileceğimize dair araştırmalara başladık” diyen Aktuna, sonuçta köpeğin doğasına en iyi ve en uygun beslenme yönteminin çiğ beslenme olduğunu öğrendiklerini belirtiyor. İlk önce kendi evlerinde bu mamayı hazırlamaya başlayan Aktuna, yeme sıkıntısının ortadan kalkmasıyla birlikte, hem tüy hem de enerji olarak çok kısa sürede inanılmaz olumlu değişiklikler görmeye başladıklarını dile getiriyor.
“Bunu elbette ki ezbere yapmadık. Düzenli aralıklarla yaptırdığımız testler sonucunda da bu olumlu değişiklikleri saptadık. Köpeğimiz 1 yaşına geldiğinde Türkiye’ye bu mamayı hazırlamaya karar verdik. 6 aylık bir fizibilite, Veterinerlik fakülteleri konsültasyonu ve 10 aylık bir Ar-Ge sürecinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımdan üretim iznimizi aldık” diyen Aktuna, 2012 Haziran ayından beri Türkiye pazarında yer aldıklarını kaydediyor.
2.5 milyon dolarlık yatırım
Kısa süre içinde bilinçli tüketicilerin tek tercihi olan BARF’ın, yenilikçi ve farklı bir ürün olması ilk etapta ürünün herkese ulaşmasını zorlaştırıyor. Ancak veteriner hekimlerimizin önerileri ve şirketin Türkiye’nin en önemli çiftliklerinin hayvanlarını besliyor olması BARF’ın beğenisini artırıyor. Bu arada A2Z Makine ve Gıda, BARF için 2.5 milyon dolar yatırımla üretime başlamış durumda. Bu rakamın çoğunluğunun Ar-Ge için harcanan bedel olması ise ürün hakkında ne kadar detaylı araştırma ve çalışmalar yapıldığının bir göstergesi. “2012 son yarıyılında satışa başlayan BARF, birçok veteriner kliniği ve petshop’un dışında önemli çiftliklerle de çalışarak ilk hedefini yerine getirdi. Kısa vadede İstanbul için 125 satış noktası, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya için ana bayilikler oluşturulması hedefleniyor” diyen Aktuna, yurt dışı ayağına da dikkat çekiyor. Rusya ve Yunanistan’a ihracat için çalışmalarında sona yaklaşan şirket, gerçek anlamda ilk satış yılı olan 2013 yılında, yurt içi ciro hedeflerini 2 milyon TL olarak belirliyor.
Pazar 200 milyon dolara çıkacak
Pet sektörünün yerli üretim açısından zayıf olduğu bilinen bir gerçek. Türkiye’de satışa sunulan pet ürünlerinin yüzde 95’i ithal ürünlerden oluşuyor. Hem nakdin yurt dışına gitmesi hem de müdahale edilemeyen fiyat yükseklikleri sektörün en büyük handikabı. Bu açıdan yerli üretimin bilinçli, istekli ve idealist yatırımcılarla daha kaliteli ve çeşitlendirebilir olacağını savunan Can Aktuna, pet sektörünün geçtiğimiz beş yıl içerisinde her yıl ortalama yüzde 15 büyüme gösterdiğini belirtiyor.
Tabi bu arada her geçen gün ithalatçı firma sayısı da artıyor. “İstanbul, en büyük pazar payına sahip ve aylık 8 bin ton civarında mama tüketiliyor. Bunun yüzde 8’lik kısmını kaliteli üst segment mamalar oluşturuyor. Global olarak baktığımızda 2012 yılında sektör 70 milyar dolarlık bir hacim yaratırken, Türkiye’de bu rakam 178 milyon dolarda” diyen Aktuna, büyüme aynı şekilde devam ederse 2013 yılında Türkiye’de sektörün 200 milyon doları geçeceğine dikkat çekiyor.
Yeni ürünler gelmeye devam edecek
‘The Healthy Way’ sistemi gereği pet sektörüne zararlı hiç bir madde içermeyen, doğal ve bulanabilecek en sağlıklı ürün ideolojisinde her türlü ürünü üretecek ve pazara sunacaklarını anlatan Can Aktuna sözlerine şöyle devam ediyor: “2013 yaz başında yine Türkiye’de çığır açacak ve herkesi şaşırtacak yeni bir ürünümüz daha pazarda olacak. ASZ Makine Gıda, Türkiyede yine ilklere imza atarken, pet sektöründe yenilikçi ve sağlıklı ürünleriyle her zaman ürün gamımızı genişleteceğiz.” Şirketin asıl hedef ise bir Türk markası olarak Avrupa’da adlarım duyurmak. A2Z Makine Gıda, bunun içinde çok yakın bir gelecekte Avrupa’da yeni bir fabrika açmayı planlıyor.
Mustafa Gündoğdu / Ekonomist