Makaleler

Evde verimli zaman geçirmenin çaresi puzzle’de

Puzzle’lar korona günlerinde çok popülerleşti

PANDEMİYLE birlikte eve kapanan insanlar verimli zaman geçirmenin yollarını aradı. “Evde kal” uyarılarıyla çocuklar ve yetişkinler arasında puzzle’a olan ilgi hiç olmadığı kadar arttı. Iç ve dış pazarda satışlar ve siparişler bir yıl öncesine göre dört kat arttı. Satıcı firmaların yetkilileri “Puzzle özellikle Mart-Nisan-Mayıs aylarının en çok sorulan ve talep gören ürünleri oldu” diyor. Sektör hakkında net rakamlar bilinmese de üretici firmaların temsilcileri, yıllık 5 milyona yakın kutu üretimi yapıldığını söylüyorlar. Yerli üreticilerin en son teknolojileri kullanıp en gelişmiş makinelerle üretim yapmaya başlaması piyasadaki dengeleri değiştirdi.

Puzzle yapmanın sabretmeyi, dikkat ve konsantrasyonu geliştirdiği iddia ediliyor. Analitik düşünme, akıl yürütme, problem çözme, hedefe ve sonuca odaklanma, farklı bakış açıları oluşturma gibi faydalarının olduğu da söyleniyor. Çok talep gören bu oyunda yetişkinlerin en çok tercih ettiği tür bin parçalık olanlar. Puzzle severlerin en çok dikkat ettikleri konu ise, kesim kalitesi, toz içermeyen bir torba ve parçaların birbirine uyumlu ve sıkı geçişi. En çok talep gören markaların başında ise Anatolian, KS, Art, ve Trefl, Educa geliyor.

Puzzle

“ÜRETİM 1 MİLYONU AŞTI”

Perre firmasının adı Adıyaman merkeze çok yakın inşa edilen Perre antik kentinden alıyor. Perre Group Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Aytekin, 2007’de başladıkları Ar-Ge ve pazar çalışmalarından sonra 2010’da kurdukları Perre Hobi ve Eğitim Ürünleri San. Tic. Ltd. Şirketini Anatolian markası ile yürüttüklerini söylüyor. Aytekin 16 parçadan 3 bin parçaya kadar tüm yaş gruplarına hitap eden ve okul öncesi eğitime katkı sağlayan kutu oyunları ürettikleri bilgisini veriyor. Firmanın mottosu ‘The Puzzle of the World’. Firmanın 2010’da yıllık 50 bin kutu satışı ile başlayan serüveni bu yıl 1 milyon kutuyu aşan bir aşamaya ulaşmış. Firma 2012’de Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yaptığı satış ile ihracata da başlamış. 2020 Ocak-Ekim döneminde ihracat rakamı 1.3 milyon doları geçmiş. Başta Çin, Meksika, Lübnan, Arjantin, Avustralya, Almanya, Güney Kore, Ingiltere olmak üzere 39 ülkeye ihracat yapıyor. 2020 başında yaptıkları robotik yatırımla kendi puzzle kesim kalıplarını üreterek, yeni nesil tozsuz kesim kalitesine ulaştıklarını gururla söyleyen Aytekin, “Tüm puzzle ! ‘ severlerin en çok dikkat ettikleri konu, kesim kalitesi, toz içermeyen bir torba ve parçaların birbirine uyumlu ve sıkı geçişi” bilgisini paylaşıyor.

“Çin’de üretilen markasız ürünleri hariç tutarsak, markalı tüm üreticiler hammadde tedariklerini farklı ülkelerdeki belli başlı 3-4 fabrikadan yapıyor” diyen Aytekin, puzzle’da kullanılan mukavvanın çok özel olduğunu ekliyor. Görsel seçimlerinde lisansör firmalar ve ressamlar ile çalıştıklarını söyleyen Aytekin, “ödenen telif ücretleri maliyetin yüzde 10’u düzeyinde” diyor. Aytekin, maliyetlerin hammadde ve görsellere ödenen telif hakları dışında işçilik ve reklam pazarlama giderlerinden oluştuğunu söylüyor.

Aytekin, firmasının pazar payı konusunda çok iddialı. “550 konvansiyonel satış noktası ile 80’i aşkın e-ticaret sitesinde bulunabilen ürünlerimizin yerli pazar payının yüzde 60’ları aştığını düşünüyoruz” diyor. Pandemi sürecinde iç pazar satışlarının dört kat arttığını söyleyen Aytekin, ihracat siparişlerinin de üç kat arttığı bilgisini paylaşıyor. Cirodaki ihracat payının geçmiş yıllarda yüzde 25-30 olduğunu söyleyen Aytekin, bu yıl oranın yüzde 40’ı bulacağını belirtiyor. Bu nedenle 2021 için ihracat konusunda yeni hedefler belirlediklerini vurguluyor ve “3 bin metrekare kapalı alanı olan tesisimizi 10 bin metrekareye, üretim hattımı-zı birden ikiye çıkarmayı ve en önemlisi 4-6-8 bin parçalı yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

25 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

1989’da kutu oyunları ve oyun aletleri üretimi ile işe başlayan KS Puzzle, 1999’da puzzle üretimine geçmiş. İlk yerli puzzle üreticisi olduklarını iddia eden KS Puzzles&Games Halkla İlişkiler Müdürü Esra Yıldırım, şirketin yıllık yaklaşık 15 milyon adet üretim kapasitesi olduğunu ve 5 milyon adet kutu üretimi yaptıkları bilgisini paylaşıyor. Tüm Türkiye’ye dağıtım yaptıklarının altını çizen Yıldırım, “25 ülkeye konteynır bazında, bunun dışında birçok ülkeye de parsiyer bazında ihracat yapıyoruz. ABD, Almanya, İtalya, Fransa, İsrail,

Azerbaycan ve Fas ihracat yaptığımız ülkelerden bazıları” diyor. Puzzle fiyatlarını hammadde, lisans bedeli ve üretim giderlerinin belirlediğini söyleyen Yıldırım, satışların sokağa çıkma yasağı olduğu dönemlerde çok arttığını, sonrasında ise normal seyrinde devam ettiğini belirtiyor. Yıldırım, 2021 hedeflerini ise şöyle açıklıyor: “2019’da yeni fabrikamızda tüm otomasyon süreçlerini kullanarak ihracatımızı artıracağız.”

“KAYIP PARÇA DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Pandemi döneminde puzzle satışlarında yüzde 350 gibi bir oranda artış yakaladıklarını ifade eden D&R Genel Müdürü Mustafa Altındağ, “Bu süreçte Türkiye genelinde stoklar tükendiği için firmalar yeterli sayıda üretim sağlayamadı” diyor. Ürün portföyünde Art, Anatolian ve Trefl markalı puzzle’lara yer verdiklerini belirten Altındağ, “Yetişkin puzzle’larda parça sayısı 500-1000-1500 olarak çeşitlilik gösteriyor. Çocuk puzzle’larındaysa 50-100-150-260 parçadan oluşan ürünlerimiz var” diyor. Altındağ, puzzle satın alırken kayıp parça desteği olup olmadığına dikkat edilmesi gerekti-dikkat çekiyor ve satışını yaptıkları bütün markaların bu desteği sunduklarını belirtiyor. Altındağ 2021 için hedeflerini ise şu sözlerle sıralıyor: “Puzzle kategorisine verdiğimiz önemi sürdürmek hatta daha da artırmak, daha geniş görsel çeşitleri sunmak ve puzzle reyonlarımızdaki yenliklerle satışlarımızı artırmak istiyoruz.

“BİN PARÇALILARA TALEP ÇOK”

BKM Kitap 1983’den beri hizmet veren bir kitabevi. Halihazırda dört şubesi var. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbali, kitapların yanı sıra puzzle ve zeka oyunları ürünleri de sattıklarını söylüyor ve bu yıl puzzle satışlarının geçen yıla oranla üç kat fazla olduğu bilgisini paylaşıyor. Daha çok Anatolian, Art, KS, Educa ve Trefl markalı puzzle’ların satıldığını söyleyen Bingölbali, genelde 1000 parçalı puzzle grubuna talep olduğunu vurguluyor. Puzzle fiyatlarını genel olarak karton hammaddesinin belirlediğini söyleyen Bingölbali, “Hammadde dolar üzerinden alındığı için fiyatlar dövize bağlı değişiklik gösteriyor” diyor. Bu yılın BKM kitap için çok verimli geçtiğini söyleyen Bingölbali, “Normal sezondaki satışlarımızın beş katına ulaştık. Nisan, Mayıs aylarında satışlarımız çok arttı” diyor. 2021 beklentilerinin 2020’ye göre yüzde 30 oranında daralma yaşanacağı yönünde olduğunu söyleyen Bingölbali, bunun nedeni olarak 2020’nin ilk beş ayında tarihte görülmemiş satış rakamlarına ulaşmalarını gösteriyor. Puzzle alırken marka bilinirliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bingölbali, ithalatçı firma bilgilerinin ürün üzerinde yazıyor olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Markası bilinmeyen ürünlerin satışını yapmadıklarının altını çizen Bingölbali, “Marka olarak ürününün arkasında duran tüm puzzle firmaları ile çalışıyoruz. Kayıp parça desteği de çok önemli. Markalanınızın tamamı böyle bir güvenceyi tüketiciye sunuyor” diyor.

“AVRUPA İLE YARIŞIYORUZ”

2014’te ‘Oyuncak Sanatı’ isimli markayı kurduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Vardem Oyuncak Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Vardem Erdoğan, 2019’da 4 bin 800 metrekare kullanım alanına sahip, toptan ve perakende satış yaptıkları Vardem Oyuncak Deposu’nu açtıklarını söylüyor. Burada Lego, Mattel, Hasbro, GP lisanslı grubun tüm çeşidi ve birçok yerli markalı oyuncaklar satılıyor. “Mart-Nisan-Mayıs aylarında puzzle en çok talep gören ürünler arasında oldu” diyen Erdoğan, geçtiğimiz yıllara göre perakendede yüzde 500 artış yaşandığını, Avrupa başta olmak üzere puzzle ihracatının ise yüzde 400 arttığını vurguluyor. Geçtiğimiz senelerde Polonya’nın puzzle’da çok kuvvetli olduğu bilgisini paylaşan Erdoğan, “Türkiye puzzle sektöründe çok fazla ithalat yapı yordu. Daha sonra ithalat ke sildi ve yerli üreticiler en son teknolojiyi kullanarak üretim yapmaya başladı. Bu durum piyasalara yansıdı ve Polonya’nın müşteri portföyü de Türkiye ile çalışmaya başladı. Artık Avrupa ile yarışıyoruz” diyor.

Çocuk ve bebek puzzle’larının daha çok talep gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Çocukta 100 parça, yetişkinde ise 1000 parçalı ürün satışı daha çok. Yerli üretim KS markalı puzzle’ları tercih ediyor ve satıyoruz. Puzzle ve tüm diğer ürünlerin malzemelerinin kalitesine ve testten geçmesine önem veriyoruz CE belgesi bulunmayan ürünleri satışa sunmuyoruz” diyor. Bu yıl toptan, perakende ve ihracat satışlarının güzel ve tatmin edici geçtiğini ve böyle devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Puzzle alırken yaştan ziyade, seviyeye uygun zorlukta tercih yapılmalı. Çocuklarda ilgi, yetenek, benzer etkinlik deneyimi seviyeyi belirliyor” diyor. Kayıp parça desteği verdiklerini vurgulayan Erdoğan, gelecek yıl internet satışlarına başlayacaklarını, bu yılsonu ciro hedeflerinin ise 60 milyon TL olduğunu belirtiyor.

Çöz-Çalıştır Mekanik Puzzle

Okul Tasarımcısı ve okulumda, com işbirliği ile hayata geçen, tamamı Türk tasarımcılar tarafından hazırlanmış olan Çöz-Çalıştır Mekanik Puzzle, 3+ yaş grubu çocuklar için el-beyin koordinasyonunu artırmak amacı ile tasarlandı. Çocuklarda pratik düşünme, el-beyin koordinasyonunu artırma, mantıksal düşünce, sorun çözme ve benzeri gelişim süreçlerinin tamamlanmasına destek olan ürün, çocukların ekran bağımlılığını azaltarak, odaklanmayı artırmaya yardımcı oluyor. Ürün, basit makinelerin nasıl çalıştığının anlaşılmasına yardım ederken, problem çözme yeteneğinin gelişmesine de katkı sağlıyor.

Çocuklara kazandırdığı yeteneklerin yanı sıra, çocukları ile kaliteli zaman geçirmek isteyen ebeveynler için de alternatif bir oyun. Oyuna, Trendyol.com ve Nll.com gibi satış noktalarından veya www.carkoyunu. com’dan ulaşılabiliyor.

Puzzle yaparken neler gerekiyor?

  • Puzzle halısı
  • Yapıştırıcı-sabitleyici-koruyucu
  • Ayrıştırma kutuları
  • Puzzle çerçeveleri

Esin YÜRÜR / Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı
“Yetişkin puzzle ithalatında sıkıntı yaşandı”

Pandemi döneminde tüm dünya ile paralel olarak kutu oyunları ve puzzle’lara ilgi arttı. Bu ürünlerle zaman geçirmek bir alışkanlık ve trend oluşturduğu için bu artışın aynı düzeyde olmasa da bir ölçüde kalıcı olmasını bekliyoruz. Nisan-Mayıs döneminde satışlarda önceki dönemlere kıyasla üç katına varan artışlar gördük. Şimdilerde geçen seneye göre adetsel bazda yüzde 70 artışın üzerinde gidiyoruz. İthalat tarafında çocuk puzzle grubunda bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak yetişkin puzzle grubunda tüm dünyada talep patlaması yaşandığı için mal bulunurluğunda sıkıntı yaşandı. Yetişkin puzzle grubunda 1000 parçalılar en yaygın talep gören ana üründür; pandemide 3000 parçalı ve üzeri yüksek parçalı puzzle’lara da talep arttı. Çocuk grubunda 49 ve 100 parçalı ve sevilen lisansların puzzle’ları en çok talep görenler. Puzzle baskı işiyle uğraşanların yapabildiği bir iş olduğu için tüm üreticiler bizim üyemiz değil. Çok değişik kalite standardında üretim yapılıyor. Bu işi ciddiyetle yapan 20 civarı yerli puzzle üreticisi var.

Merve YILMAZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu