Ek İş Yapmak Ek Gelir Sağlamak

Evden Çalışarak E-Broker İşi Yapmak

E-Broker İşi Yapmak

E-broker olarak bilinen yeni nesil brokerlar, üretici veya alıcı sıfatlarıyla dış ticarette önemli gelirler elde etmektedirler. İnternet üzerinden alıcı ve satıcıyı bulup işlemi gerçekleştiren bu kişiler yüzde 3 komisyon kazanmaktadır. İki şirket arasında devam eden yeni alışverişlerden de ilkinde olduğu gibi komisyondan faydalandırılması genel kabul görmüş ve broker sözleşmelerinde artık sabit madde olarak yer almaya başlamıştır. İşini iyi yapan ve portföyü geniş olan brokerların aylık gelirleri 20.000 USD’yi bulabilmektir. Ayrıca bu iş sermaye gerektirmemektedir.

Hem alıcı hem de satıcı için çalışabilen e-Brokerlar temel olarak iki taraf arasındaki belge ve döküman trafiğini sağlar ve ticari anlaşmanın imzalanması için zemin hazırlar. E-Brokerların alıcı ve satıcıya göre hiçbir yükümlülüğü yoktur. Ancak satış olursa, gerçekleşen satış üzerinden komisyon alırlar. Ne kadar komisyon alacaklarını bazen kendileri bazen de satıcı veya satıcının temsilcisi belirler. Ama kendiniz belirleseniz bile bu satıcının izin verdiği sınırlarda olabilir. Brokerlar, komisyonlarını NCNDA denilen bir belge ile garanti altına alırlar ve hakları uluslararası mahkemeler tarafından korunur.

İhtiyaçlar:

Homeoffice çalışan bir e-broker olsanız dahi tüzel bir kişiliğe sahip olmak, haklarınızı korumak ve vergi yükümlülüğü edinip adil bir çalışma düzenine sahip olmanız için size yardımcı olacaktır. Homeoffice çalışan e-brokerlar bu sayede yurtdışından temsilcilikler, distribütörlükler de alabilirler.

Tüzel kişiliğe sahip olmak için aşağıdaki işletme kuruluş işlemlerini yerine getirmeniz gerekmektedir.

Şahıs İşletmelerinin Kuruluş Aşamaları

  1. İmza tescil beyannamesi, İmza sirküleri,(noter) İkametgah (resimli) Nüfus Cüzdanı (Muhtarlık) Suretinin alınması
  2. Şirket tescilinin yapılması (Dilekçe ekinde istenen belgeler ile başvuru yapılır)
  3. Vergi hesap numarasının alınması için başvuru yapılması (Dilekçe ekinde istenen belgeler ile
    ilgili Vergi Dairesine başvuru yapılır)
  4. Defterlerin alınması ve tasdik ettirilmesi
  5. Yoklama tutanağın düzenlenmesi (Vergi dairesi tarafından düzenlenir)
  6. Vergi hesap numarasının alınması (Yoklama fişi ile ilgili vergi dairesine başvuru yapılır)
  7. Vergi Levhası, Yazar Kasa Levhası (yazar kasa alınması gerekiyorsa (perakende işlemlerle uğraşanlar) (Dilekçe ekinde istenen belgeler ile başvuru yapılır)
  8. Fatura İrsaliye ve Gider Pusulası belgelerinin basımı (Gerekli belgeler ile başvuru yapılarak
    noter veya anlaşmalı matbaada bastırılır)
  9. Sicil gazetesi ilanı (Ticaret Sicil Memurluğu tarafından Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne hitaben yazılan yazı ve ekinde sözleşme ile başvuru yapılır)
  10. İlgili Odaya kayıt yaptırılması (faaliyet göstermiş olduğu işle ilgili Odaya istenen belgeler ile
    başvuru yapılır ve kayıt ücreti ödenir)
  11. İşyeri Açma ve çalışma ruhsatlarının alınması (Dilekçe ekinde istenen belgeler ile bağlı olunan belediyeden başvuru yapılır ve m2 üzerinden harç ve Küşat ücreti yatırılır)
  12. Hafta Tatili Ruhsatı: Hafta sonu ve bayramlarda çalışmak isteyenler için yıllık olarak alınır. İtfaiye Müdürlüğü, müracaat edilir gerekli evraklar hazırlanır
  13. SSK İşlemleri (işçi çalıştıracaklar) bağlı olunan sosyal Sigortalar kurumuna istenen evraklarla birlikte işe başlamadan bir gün önceden dilekçe ile müracaat edilir.
  14. Bağ-Kur İşlemleri matbu evrak ile Bağ-Kura müracaat edilecektir.

Şahıs (gerçek) İşletmelerin Ticaret Odası Açılışı İçin Gerekli Olan Evraklar

  • Dilekçe (Sahip veya vekili tarafından imzalanır ve eklenen belgeler belirtilir)
  • Noter onaylı imza tescil beyannamesi(İsim dışında unvan kullanılacaksa isimden sonra bu unvan da imza beyanında bulunmalıdır)
  • Noter onaylı nüfus cüzdanı sureti
  • İşletme yeri kira ise kontrat fotokopisi, mülk ise tapu senedi fotokopisi
  • Tutulan defterlerin noter tasdikli sayfa fotokopisi
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Taahhütname (Ticaret Sicil Memurluğu, evrak bölümünden temin edilir)
  • Vergi Dairesi – Vergi Mükellefiyetinin Tescili, Vergi Levhası, Yazar Kasa Levhasının Tasdik Ettirilmesi ve Damga Vergisinin Yatırılması

Ticaret Sicil Memurluğu tarafından verilen kasa makbuzu ile aynı gün iş yeri adresine göre bağlı bulunulan Vergi Dairesine müracaat edilir. Girişimci alacağı hesap numarasını faaliyete geçmeden önce, belgelerin basımı ve vergi levhasının alımı sırasında da kullanacaktır.

Şahıs Firmalarında Vergi Dairesine Mükellefiyetinin Tescili

  • Matbu dilekçe (Ekinde belge adları belirtilir.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Muhtarlıktan onaylı ikametgah ilmühaberi (resimli)
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • İş yerine ait tapu veya kira kontratının fotokopisi
  • Yazar kasa kullanmak zorunda olanlar yazar kasa levhası alıp kullanmaları gerekmektedir.

Başarı İçin İpuçları:

E-Broker İşi Yapmak
E-Broker İşi Yapmak

E-Brokerlık olabilmek için dış ticaret konusuna hakim olmanız gerekiyor. İhracat konusunda şu anda zirvede olan brokerlar, bu noktaya gelebilmek için 5 yıl sabırla çalışmak gerektiğini söylüyorlar. Dış ticaret bilgisi temel olarak alındıktan sonra asıl iş tecrübe kazanılarak öğreniliyor. Üniversitelerin dış ticaret eğitim programlarına ve “e-broker nasıl olunur” başlıklı seminerlerine, özel kurumların MEB onaylı resmi ithalat ihracat uygulama kurslarına katılarak e-ticaret ve dış ticaret konusunda temel bir eğitim alabilirsiniz. Ancak, özellikle özel dış ticaret kurslarının büyük büyük vaatlerini duyduktan sonra, sizi mezun olur olmaz zengin edeceklerini düşünmeyin. Kendi kurslarının reklam cümlelerinde durumu fazlaca abartan bu kurslar, yine de e-brokerlık uygulamalarında hiçbir bilgisi olmayanlar için fayda sağlayabiliyor. Ancak internete hakimseniz, yabancı diliniz ortalamanın üzerinde ise ve biraz da olsa dış ticaret tecrübeniz varsa, bu kurslara gitmeden internetteki sınırsız kaynakları okuyarak kendinizi yetiştirebilirsiniz. Eğer, ben kendi kendime kalkamam bu işin içinden diyorsanız, o zaman güvendiğiniz bir dış ticaret uzmanından bu konuda özel ders alabilirsiniz.

E-brokerlık da en çok kafaları karıştıran soru, alıcı ve satıcının tanıştıktan sonra e-brokerı devreden çıkararak iş yapması ihtimali. Evet uzmanlar bunun mümkün olduğunu söylüyor, ama böyle bir durumla karşılaşmamak için bazı önlemler alabilirsiniz. Şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  1. İki tarafı da bağlayıcı sözleşme yapabilir ve iki taraftan da komisyon alabilirsiniz
  2. Alınan ürünü ilk önce siz görüp üstünde marka adı, koli içinde broşür, katalog vs olup olmadığını kontrol edebilirsiniz bu sayede alıcı sadece ürünü görür, markasını değil.
  3. Ürünü ilk önce kendiniz satın alırsınız ve alıcıya siz fatura edersiniz. Bu sayede alıcı, ilk satıcının fatura adresine ve bilgilerine ulaşamaz.
  4. Herseyden önce karşılıklı güvenin olması gerekir eğer yoksa siz ne kadar çabalarsanız çabalayın bir açık bulup sizi devre dışı bırakabilirler. Üretim yerini görmek isteyen bir alıcıyı satıcının fabrikasına götürmek zorunda kaldığınızda yukarıdaki 3 madde de işe yaramayabilir. Önemli olan ithalatçıya onların temsilcisi olduğunuz hissini ve güvenini verebilmektir. Böylece sizsiz iş yapmayı onlar istemeyecekler.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu