Güncel Ekonomi Haberleri

Faiz İndiriminin Pozitif Etkileyeceği 14 Hisse

Hisse seçimi

TCMB’NİN geçen haftaki toplantıda 250 baz puan faiz indirimiyle beraber yıl başından bu yana toplam faiz indirimi 1000 baz puanı buldu. Yüzde 24’lerden yüzde 14’lere gelen politika faizi sebebiyle mevduat faizlerinde de ciddi gerileme yaşandı. FED de geçtiğimiz hafta beklenildiği gibi 25 baz puan faiz indirimine gitti. Analistler mevduat faizlerinin yüzde 13’lere geldiği bu ortamda yatırımcıların daha yüksek getirili enstrümanlara yöneleceklerini belirtiyor. Bu kapsamda benzerlerinden oldukça ucuz olan Türk hisse senetlerinin, mevcut düşük faiz ortamında değerleme bazında daha yüksek potansiyele işaret ettiğine dikkat çekiyorlar.

Hisse seçiminde en önemli göstergeler arasında yer alan, Borsa İstanbul’da işlem gören bankalar için konsolide olmayan bilançolar için son açıklanma tarihi 11 Kasım, konsolide sonuçlar içinse 19 Kasım. Banka dışı şirketlerin konsolide olmayan finansal sonuçları için son tarih 30 Ekim, konsolide sonuçlar içinse 11 Kasım. Bu kapsamda uzmanlar (haberimizi hazırladığımız saatlerde) bilançosunu açıklayan şirketler arasında 14 hissenin özellikle ön plana çıktığını belirtiyor ve uzun vade için ‘al’ önerisinde bulunuyor.

Hisse senedi önerisi

“YILLIK BAZDA TOPARLANMA GÖRÜLÜYOR”

Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetim Müdürü Altan Aydın, şu ana kadar açıklanmış olan üçüncü çeyrek bilançolarında yıllık bazda toparlanma görülürken, çeyreksel olarak hafif daralma takip ettiklerini söylüyor. Sektörel bazda banka bilançolarının çekirdek faaliyetlerine bakıldığında pozitif olsa da, tahsili gecikmiş alacaklara ayrılan karşılıklarla, net kara aynı şekilde yansımadığını belirtiyor. Perakende sektöründe ise beklenildiği gibi güçlü operasyonel sonuçlar görüldüğünü kaydederek “Yılın üçüncü çeyreğinde havacılık, perakende ve savunma sektörü şirketlerinde güçlü finansallar görmeyi bekliyoruz. Üçüncü çeyrekte TL’nin yabancı para birimlerine karşı değer kazanması sebebiyle döviz fazlası olan şirketler, finansal gelir yazamayacaklar. Yatırımcıların bu çeyrekte buna dikkat etmesi gerekir. Ayrıca özellikle düşük baz etkisi sebebiyle satışlarda artış görülse bile faaliyet gelirlerine ve kar marjlarına dikkat etmekte fayda var. Son 1-1.5 senede kurdaki sert dalgalanmalar sebebiyle yurtiçi ve yurtdışı satış ağırlıkları dengede olan şirketler bu tip risldi dönemlerden daha az etkilendiler” yorumunu yapıyor.

FED’in beklenildiği gibi 25 baz puan faiz indirimine gittiğini de hatırlatan Aydın, büyümedeki ılımlı görünümün korunduğunu, enflasyon beklentileri, ihracat ve yatırımlardaki zayıf seyrin sürdüğünü ve güçlü istihdam piyasası koşullarının muhafaza edildiğine dair değerlendirmelere dikkat çekiyor. FED’in bundan sonra ‘bekle gör’ stratejisi izleyeceğine dair sinyal verdiğini belirten Aydın, olasılıkların bundan sonraki ilk faiz indiriminin Nisan 2020’de gelebileceğine işaret ettiğini söylüyor. Özellikle enflasyonun seyrine yapılan vurgu ile mevcut fiyatlamaları değiştirmeyecek bir karar olduğunu düşünüyor.

Aydın, üçüncü çeyrek bilançoları açıklanan şirketler arasından Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, TSKB, Bizim Toptan, Anadolu Cam, TAV Havalimanları, Soda Sanayi, Otokar ve Tofaş Oto hisselerine uzun vade için ‘al’ önerisi veriyor.

“HİSSEYE OLAN TALEP ARTAR”

Faiz ve borsamn birbirinin alternatifi yatırımlar olduğuna dikkat çeken Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, “Faizin yüksek olması, risksiz getiri oranının yüksek olması demektir. Bu durumda hissede hedef getiri daha yüksek olmalıdır” diyor. Bu dönemlerde hisseye yatırımın az cazibeli olacağını da hatırlatarak; faizin düşmesinin, alternatif yatırım maliyetini etkilediğinden hisseye olan talebin artmasının beklenen bir durum olduğunu söylüyor. Ancak teoride oldukça keskin olan ilişkilerin, pratikte her zaman birebir işlemediğine de dikkat çeken Erkan, özellikle bu dönemde haber akışının değerlendirilmesini ve jeopolitik gündem ile risklerin hesaba katılmasını öneriyor. Erkan, şu ana kadar açıklanan üçüncü çeyrek bilançoların genel olarak beklentilerin hafif üzerinde veya beklentilere paralel gerçekleştiğini söylüyor.

Üçüncü çeyrek bilançolarında TCMB’nin faiz indirimlerinin borçlanma maliyetlerini düşürücü etkisinin en başta etkisini faize duyarlı ve iç talebe bağlı iş yapan sektörlerde göstereceğini düşünen Erkan, “Buna bağlı olarak yavaşlayan iç tüketimin etkisiyle ciddi daralma gösteren otomotiv, beyaz eşya, dayanıklı tüketim gibi sektörlerde talebin canlanması beklenebilir. Öte yandan konut sektörü açısından ipotekli konutların satışlarında önemli toparlanma görülse de, inşaat sektörünün genel olarak yaşadığı sıkıntılar devam ediyor” diyor.

Bankalar açısından TL fonlama maliyetlerinde yaşanan düşüşün net faiz gelirleri üzerinde pozitif etkide bulunmasını bekleyen Erkan, buna karşılık kredilerdeki risk profilinin devam etmesi ve sorunlu kredilerde artış unsurlarının karşılık giderlerini artırıcı etkisi olmasını ve net karlılık üzerinde baskılayıcı olacağını öngörüyor. Bu noktada faiz indirimlerinin ekonomiyi açıcı bir etkisi olması bakımından, ekonomik büyümenin genel olarak hemen tüm sektörleri olumlu etkileyeceğini, ancak faiz indirimlerinin dövizi yükseltmesi halinde, döviz borçlu şirketlere temkinli bakılması gerekeceğini söylüyor.

“YIL GENELİ HAKKINDA FİKİR VERİR”

Üçüncü çeyrek bilançolarının yılın geneli hakkında bir fikir vermesi itibariyle önemli olduğunu belirten Erkan, yılın dokuz ayının geride kalacağını ve firmaların yıllık kar, zarar pozisyonlarının büyük oranda belli olacağına dikkat çekiyor. Aynı zamanda yazdan sonbahara geçiş dönemine denk gelmesi itibariyle mevsimsel etkilerin söz konusu olduğunu ve bunun birçok sektörde gelir, kar kalemlerine de etki edebileceğini söylüyor. Borsa İstanbul’daki şirketlerin ve sektörlerin tamamına yakım açısından mevsimsel etkilerden söz edilebileceğini de ifade ederek, bu nedenle üçüncü çeyreklerin aynı zamanda geçmiş yıllara ait aynı çeyreklerle kıyaslamasını, firmanın asli durumunu anlamakta daha çok işe yaracağını hatırlatıyor. Ve genel olarak üçüncü çeyrekteki durumun yılın son çeyreğine de benzer şekilde yansımasının beklenebileceğini söylüyor.

“NE ÇOK ŞAHİN, NE ÇOK GÜVERCİN”

FED’in yaptığı indirimlerden sonra en azından bir toplantı kadar bekleyeceğinin işaretini verdiğini de belirten Erkan, “Yani faiz indirimlerine ara veriyor ve ekonomi üzerindeki etkilerini görmek istiyorlar. FED, faiz indirimlerine ara verirken, bir yandan da faizleri ileride tekrar indirmeye başlayabileceğini de masada tutarak kendine hareket alanı yaratıyor. Ne çok şahin, ne çok güvercin bir yaklaşımları var” diyor. 100 bin seviyesinin güçlü bir işlem hacmi ile üzerinde kalınması borsa açısından daha olumlu olduğunu kaydeden Erkan, yılsonunda 98 bin-105 bin gibi bir bant bekleyebileceğimizi düşünüyor. Erkan, üçüncü çeyrek bilançoları açıklanan şirketler arasından Akbank, TAV Havalimanları, Ereğli, Arçelik, Şişecam, Tofaş Oto, Ford Otosan ve Garanti BBVA hisselerine uzun vade için ‘al’ önerisi veriyor.

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetim Müdürü
“Otokar’da güçlü büyüme bekliyoruz”

GARANTİ BBVA: 3Ç19’da bizim ve piyasa beklentisine paralel (Y/Y -yüzde 22.1, Ç/Ç -yüzde 31.8) 1.3 milyar TL net kar açıkladı. Bankanın 3Ç’de tüketici kredileri öncülüğünde TL kredi büyümesi toparlanma gösterirken, YP kredi hacmi ise dolar bazında gerilemeye devam etti. Zayıf YP kredi talebi nedeniyle bankanın fonlamada üçüncü çeyrekte de dış borçlanması azalırken, TL tarafta görülen mevduat desteği ile kredi-mevduat oranı iyileşmeyi sürdürdü. Bankanın 3Ç’de komisyon gelirlerindeki artış ve net ticari zararının azalması çekirdek gelirleri desteklerken, banka yönetimi dördüncü çeyrekte mevduat maliyetlerindeki düşüşün daha belirgin olmasını beklemekte. Bankanın üçüncü çeyrekte beklentimize paralel aktif kalitesinde bozulma devam ederken, takipteki krediler karşılık oranı yüzde 58.2’den yüzde 62.2’ye ulaştı. Beklentilere paralel gerçekleşen 3Ç19 sonuçlarının banka hisselerine etkisini nötr olarak yansıyacağını düşünüyoruz. Garanti Bankası hisselerinde yüzde 24 yükselme potansiyeli ile 11.45 TL hedef fiyat öngörüyoruz. “Endeksin Üzerinde Getiri” beklentimizle “al” olan uzun vadeli önerimizi koruyoruz.

OTOKAR: Yurt içindeki daralmaya karşın, zırhlı araç ihracatının desteğiyle ciro ve operasyonel kârlılıkta güçlü büyüme bekliyoruz. Şirket için üçüncü çeyrekte FAVÖK beklentimiz 121 milyon TL iken net kar tahminimiz ise 94 milyon TL şeklindedir. Şirket hisselerinde yüzde 16 yükselme potansiyeli ile 160 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTO: Tofaş, 3Ç19’da beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 4 düşüşle 298 milyon TL net kar açıkladı. Ertelenmiş vergi gelirleri (38 milyon TL ve esas faaliyetlerden kur farkı giderlerindeki düşüşe rağmen, kambiyo zararları nedeniyle oluşan net finansal giderler (138 milyon TL) net karı baskıladı. Şirketin satış gelirleri 3Ç19’da beklentilere paralel yıllık yüzde 4 düşüşle 4,16 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Tofaş, yurtiçindeki zayıf talep ortamında fiyat avantajı sayesinde güçlü performans göstermesine ve pazar toplam satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 76’sını oluşturan ihracatta devam eden zayıf seyir ciroyu payını artırmasına rağmen, baskılayan temel faktör oldu. Şirketin FAVOK’ü 3Ç19’da beklentilere paralel yıllık yüzde 22 düşüşle 570 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı yıllık bazda 3.2 puan düşüşle yüzde 13.7 düzeyinde oluştu. Şirket 3Ç19 sonuçlarının ardından 2019 yılına ilişkin beklentilerini revize etti. Toplam yurtiçi hafif araç pazarı beklentisi 470-490 bine revize edilirken (önceki: 380-400 bin), Tofaş yurtiçi satış adedi beklentisini 70-75 bine yükseltildi (önceki: 60-65 bin). Şirket ihracat adedi beklentisini ise 200-210 bine (önceki 200-220 bin), üretim beklentisini de 260-275 bine (önceki: 250- 275 bin] revize etti.

Enver ERKAN / Tera Yatırım Ekonomisti
“Akbank’ta yükseliş potansiyeli yüzde 28”

AKBANK: Bankanın takipteki krediler rasyosu, BDDK’nın takibe alınmasını istediği kredilerin, 3Ç19 itibariyle sorunlu kredilerin içine alınmasının da etkisiyle yüzde 6.4 olarak gerçekleşti. Net ücret ve komisyon gelirlerinde önemli bir değişim gözükmezken, net faiz gelirinde dönemsel bazda mevduat maliyetlerindeki azalma ile beraber artış yaşandı. Enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerinde düşüş olmuşsa da net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttı. Banka kredilerde yıllık bazda yüzde 2.1 küçülme yaşarken, bir önceki çeyreğe göre ise TL bazlı krediler yüzde 1.7 oranında artış kaydetti. 3Ç19 döneminde aktifler 379 milyar 261 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla mevduatları da yüzde 4.2 artarak 235 milyar 832 milyon TL oldu. Toplam mevduatlar tarafında TL mevduatlarda ve döviz mevduatlarda sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 2.2 artış gözlendi.

Banka, bu dönemde 1 milyar 397 milyon TL net konsolide kar elde etti. Bu kar piyasa beklentisi olan 1 milyar 283 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Banka, 214 milyar TL’si nakdi kredi olmak üzere ekonomimize toplam 259 milyar TL kredi desteği sağladı. Bankanın sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 19.5 seviyesine ulaştı. Öte yandan swap kaynaklı alım satım zararları itibariyle ticari zarar ve diğer faaliyet gelirlerindeki düşüş 3Ç19 döneminde net karı da baskıladı. Enflasyon tahminlerindeki düşüş çerçevesinde TÜFEX geljrlerinde daralma söz konusu oldu. Bu dönemde bankanın öz sermaye karlılığı yüzde 11.1, aktif karlılığı yüzde 1.6 oldu. Akbank hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 8.90 TL hedef fiyat pngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI: Bir önceki seneye göre euro bazlı yüzde 9 artış gösteren ciro, hemen hemen tüm havalimanlarının dış hat trafiğinde görülen büyümenin yanı sıra, yer hizmetleri ile beraber BTA ve İşletme Hizmetlerinin yeni operasyonlarından katkı almıştır. Atatürk Havalimanı’nın kapanışına bağlı olarak hizmet şirketleri FAVÖK tarafını olumsuz etkiledi ve daha yavaş artış göstermesine neden oldu. DHMİ’nin havacılık verilerine göre, TAV Havalimanları’nın Türkiye’deki ve yurtdışındaki havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısı ise yine aynı dönemde yüzde 8 oranında artmıştır. TAV Havalimanları’nın Türkiye’de işletmesini üstlendiği Ankara Esenboğa, İzmir, Menderes, Milas Bodrum, Antalya ve Gazipaşa Alanya Havalimanları’nın toplam yolcu sayısının, Türkiye’deki havalimanlarının toplam yolcusuna oranı ise 2019 üçüncü çeyreğinde yüzde 44 olarak gerçekleşmiştir. Normalde Atatürk Havalimanı’nın kapanması ve İstanbul Havalimanı’na geçişle beraber şirketin Atatürk Havalimanı’ndan elde ettiği kar durdurulan faaliyetlere kalemine aktarılarak bu şekilde düzenlenmiştir. TAV Havalimanları’nın 2019 üçüncü çeyrek net karı geçen yıla göre yüzde 27 azalarak 150 milyon euro seviyesinde gerçekleşmiştir. Dönemsel bazda TL bazında kar 561 milyon ile geçen yılın aynı dönemine göre gerileme kaydederken, piyasa beklentisi olan 495 milyon TL üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket 2019’un tamamında toplam yolcu sayısını erken kapanan İstanbul Atatürk Havalimanı hariç 90-94 milyon arasında öngörürken, FAVÖK tarafında yüzde 38-42 büyüme beklemekte. Şirket 2019’da 70 ila 80 milyon euro arasında toplam yatırım harcaması öngörmekte. TAV hisselerinde yüzde 23 yükseliş potansiyel ile 31.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

EREGLİ: Fonksiyonel para birimi dolar olan şirket, 3Ç19 döneminde FAVÖK’ünü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşürerek 222 milyon dolar olarak açıkladı. Net kar da 138 milyon dolar olarak gerçekleşti. TL bazında 3Ç19 dönemsel karı 784 milyon TL olarak açıklandı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 düşüş gösterdi. Buna karşılık karlılık, piyasanın beklentisi olan 737 milyon TL’nin üzerinde açıklandı. Söz konusu dönemde satış gelirleri 1 milyar 131 milyon dolar ile bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18 gerileme kaydetti. Ereğli’nin dolar bazlı satış fiyatlarının düşmesi ciro ve karlılığı olumsuz etkiledi. Çin ekonomisindeki ivme kaybının devamı ve halen süregelen ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizliklerin ticaret savaşı risklerinin artırması sektör açısından negatif gördüğümüz unsurlar. Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama da yine ihracat görünümü ve şirketin euro bazlı gelirleri açısından olumsuzluk oluşturabilir. Küresel ekonomik risk dengesi, şirketin de faaliyetleri ve karlılığı açısından önemli olacaktır. Trump yönetiminin yaptırım riski de sektör üzerindeki negatif bir haber akışını oluştururken, tarifelerin indirilmesi bu açıdan iyi oldu. Öte yandan Türkiye halen ABD’ye en çok demir-çelik ihraç eden altıncı ülke konumunda. Şirket fınansallarını dolar bazında tutmakta ve açık pozisyonu ise TL ve euro cinsindendir. Ereğli hisselerinde yüzde 29 yükselme potansiyel ile 8.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ: Şirketin aktifinde bulunan toplam 153.770 metrekare sanayi alanı niteliğindeki arsasının, mevcut üretim tesisleri ile gelecek yıllardaki kapasite artırım ihtiyacı dışında kalan sanayi imarlı arsanın yaklaşık 110.000 metre karelik bölümünün satılmasına, potansiyel alıcılar ile görüşmek ve satış işlemlerini sonuçlandırılmasına karar verildi.

TURKCELL: 3Ç19’de piyasa beklentilerine paralel 801 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı 3Ç18ye göre yüzde 232 yukarıda ve 2Ç19 rakamının yüzde 72 üzerinde.

TÜRKTELEKOM: 3Ç19’de piyasa beklentilerinin üzerinde 1.117 milyon TL net kar açıkladı.

ARÇELİK: 3Ç19’de piyasa beklentilerine paralel 240 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı 3Ç18ye göre yüzde 4 aşağıda ve 2Ç19 rakamının yüzde 10 üzerinde.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Şirket hisse başına 0.613 TL brüt temettü dağıtım kararı aldı (temettü verimi yüzde 7.6). Şirket 2019’da temettü dağıtımı yapmamıştı. Temettünün iki taksit (Aralık ve Şubat) halinde dağıtılması planlanmakta.

MARTI OTEL: Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından DenizBank ve Deniz Faktoring A.Ş.’den kullanılmış olan finansal tablolarda yer alan ve banka tarafından takibe konu kredilerle ilgili olarak banka ile yapılandırma görüşmeleri yapılmakta.

VERUSA HOLDİNG: Şirketin yüzde 100 oranındaki Bağlı Ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin 2018 Olağan Genel Kurul Toplantısında; 15.000.000-TL tutarındaki mevcut sermayesinin 5.000.000 TL nakit artırımla 20.000.000 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.

DENİZBANK: Banka hisselerinde satma talebinde bulunan pay sahipleri en geç 31 Ekim 2019 a kadar Satma Hakkı Talep Formu’nu doldurarak aracı kurumlara göndermesi gerekmekte. Satma hakkı kullanım bedeli 21.2TL. Öte yandan şirket tahsili gecikmiş alacaklarından 140 milyon TL’lik bireysel kredi ve 64.8 milyon TL tutarında işletme kredisi portföyünü sattığını bildirdi.

ASELSAN: Şirket ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında 2017 Aralık ayında imzalanan kısa menzilli hava savunma sistemi sözleşmesine ait 91.55 milyon euro + 1.09 milyon TL tutarındaki opsiyon paketi sözleşmeye dahil edilirken, ilgili teslimatın 2021-2023 döneminde gerçekleşeceği bildirildi.

İŞ GYO: Şirket, İş Bankası’ndan kullandığı veya kullanacağı kredilere teminat olmak üzere İş Kuleleri üzerinde 444 milyon TL ipotek tesis edilmesine karar verdi.

YİBİTAŞ: Şirket, klinker üretim faaliyetini üç aylık süre ile geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Piyasa koşulları nedeniyle durdurulan klinker üretimine karşın mevcut stokların çimento satışını etkilemeyeceği bildirildi.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu