Güncel Ekonomi Haberleri

Finansal sonuç döneminde hisse yatırımı

17-02-2018

Finansal sonuç döneminde hisse senedi yatırımı – 2

Finansal sonuç açıklama döneminde hisseyi ya da geneli etkileyecek bir haber akışı olmadıkça, konsensüs kâr beklentileri ile açıklanan rakamların bu beklentileri karşılayıp karşılamadığı doğrultusunda fiyatlamaların ön plana çıktığı unutulmamalı…

GEÇEN haftaki yazımızda finansal sonuç döneminde hisse senedi fiyatlamasmda ağırlıklı olarak konsensüs beklentilerin öne çıktığından bahsetmiş ve bu süreç boyunca dikkat edilecek bazı temel noktalara değinmiştik. Mart ayının ilk yarısına kadar devam edecek olan 12 aylık finansal sonuç açıklama takvimine göre önemli bankaların finansal sonuçlarının çok büyük ölçüde şubat ayının ilk yarısı itibariyle tamamlanacak olması nedeniyle hisse yorumları kısmında dört özel ve iki kamu bankasını ele almıştık.

2 Şubat Cuma sabahına kadar üçü banka olmak üzere payları BIST-lOO’de işlem gören altı şirketin 12 aylık finansal sonuçları açıklanmış durumda. Bu şirketin finansal sonuçlarına ilişkin genel görünüm özet tablo üzerinden incelenebilir. Şu ana kadar sonuçları açıklanan şirket sayısı oldukça az olduğu için bu tablodaki rakamların yeni sonuçlarla birlikte ciddi değişiklikler gösterebileceği de göz ardı edilmemeli.

Şirket bazında sonuçlar ise özet bir şekilde aşağıdaki tabloda incelenebilir. Net kâr açısından TSKB ve Arçelik’in sonuçlarının konsensüs tahminleri tam olarak karşılamadığı, Tofaş Oto, Garanti Bankası, İş GYO ve Akbank’ın ise konsensüs tahminlerin üzerinde gerçekleştiği görülüyor.

Muhtemel finansal sonuç açıklama takvimine göre 2 Şubat Cuma günü ve yeni haftada sonuçları açıklanması beklenen şirketler ve varsa bunlara yönelik konsensüs tahminler ise aşağıdaki tablodan incelenebilir.

Bu yazının hazırlandığı güne kadar açıklanan ve yeni haftada açıklanması beklenen finansal sonuçları toparladıktan sonra yavaş yavaş bu hafta için ele alacağımız bakış açısına ve bu kapsamda ele alacağımız hisselere ait yorumlara yer vereceğiz. Geçen hafta ve yazının giriş kısmında bahsettiğimiz üzere, hisse bazlı ya da sistemik açıdan geneli etkileyecek önemli bir haber/veri akışı olmadıkça, finansal sonuç açıklama döneminde ağırlıklı olarak konsensüs kâr beklentileri ile açıklanan rakamların bu beklentileri karşılayıp karşılamadığı doğrultusunda fiyatlamalar ön plana çıkmakta. Buradan hareketle, bu hafta ele alacağımız hisseleri, konsensüs kâr beklentileri geçen yılın aynı dönemine göre daha olumlu olan ve/veya hem sene başından bu yana hem de finansal sonuç fiyatlamasmm daha ön plana çıktığı son bir haftalık dönemde günlük ve kümülatif getiri açısından endekse göre daha olumlu ayrışanlar arasından belirledik.

Hisselere geçmeden önce, geçen haftaki yazıdan alıntı yaparak, önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda bulunmakta. Konsensüs beklentilere göre alman pozisyonlar çok büyük ölçüde kısa vadeli perspektifle yapılır. Bu durum ve yukarıda bahsettiğimiz dinamik nedeniyle de sonuçların açıklanması sonrasında ilk fiyat hareketleri sert olabilir. Bu durumun sonuçların açıklanmasının hemen öncesinde veya akabinde alman yatırım kararlarının bir anlamda “panik” özelliği taşımasından kaynaklandığı düşünülebilir. Dolayısıyla, alım-satım kararlarında zamanlama ve zarar kesme/hedef seviyeleri belirleyip bunlara riayet etmek büyük önem taşıyor.

Bu nedenle, özellikle finansal sonuçların açıklandığı günlerdeki olası yatırım kararlarında hemen açılışlarda alım-satım yapmak yerine fiyatın bir miktar dengelenmesini bekleyerek basiretli hareket etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca, sonuçların açıklandığı anda ilk piyasa tepkileri büyük ölçüde net kâr gerçekleşmelerine odaklanıyor olsa da sonuçların genel operasyonel ve mali performansı kapsayacak şekilde bir bütün olarak değerlendirilmesinin yerinde olacağını ifade etmekte de fayda var. Zira, net kâr rakamında bazı tek seferlik gelişmeler nedeniyle ciddi sapmalar olabiliyor.

BORUSAN MANNESMAN BORU (BRSAN): Şirketin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını 23 Şubat’ta açıklaması beklenirken, piyasadaki tahminler dördüncü çeyrek kârmm 46 milyon TL civarlarında açıklanabileceği yönünde (2016/4Ç: 13 milyon TL). BRSAN hisselerinin yakın dönemde 14.20 TL ile 14.89 TL aralığındaki bant içinde dalgalandığı ve bu bandın içinde tutunmaya çalıştığı görülüyor. Mevcut bandın yukarı yönlü kırılması durumunda hisse fiyatlarının kısa-orta vadede, kanal hedefi olan 15.58 TL’ye kadar yükselmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında 13.65 TL’nin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

ASELSAN (ASELS): Şirketin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını 20 Şubat’ta açıklaması beklenirken, piyasadaki tahminler dördüncü çeyrek kârının 437 milyon TL civarlarında açıklanabileceği yönünde (2016/4Ç: 406 milyon TL). Yakın dönemde ikincil halka arz kapsamında gelen haber akışlarının dalgalanmalara yol açtığı ASELS hisselerinin grafik üzerinde gösterilen Fibonnaci Düzelme yüzde 23.6 seviyesine karşılık gelen 33.24 TL seviyesi üzerinde tutunmayı başarması durumunda, kısa orta vadede 34.96 TL ve 35.91 TL seviyelerine doğru hareketlenmesi beklenebilir. Bu doğrultuda, olası yatırım kararlarında 21 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 32,35-32.61 TL destek bölgesi ve/veya 31.80 TL desteğinin zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi sağlıklı olacaktır.

BRİSA (BRISx4); Şirketin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını 23 Şubat’ta açıklaması beklenirken, piyasadaki tahminler dördüncü çeyrek kârının 33 milyon TL civarlarında açıklanabileceği yönünde (2016/4Ç: 27 milyon TL). Yakın dönemde 7.79 TL seviyesindeki kritik desteği üzerinde tutunma çabasında olan BRISA hisselerinde görülebilecek olası yukarı yönlü hareketlerde; hisse fiyatlarının kısa-orta vadede 8.00 TL, 8.20 TL ve 8.45 TL dirençlerini yeniden test etmesi beklenebilir. Olası olumsuz senaryoda ise 7.63 TL desteği ile 50 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 7.56 TL’nin zarar kes seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

TAT GIDA (TATGD): Şirketin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını 15 Şubat’ta açıklaması beklenirken, piyasadaki tahminler dördüncü çeyrek kârının 15 milyon TL civarlarında açıklanabileceği yönünde (2016/4Ç: 12 milyon TL). 2017 sonlarında 4.40 TL seviyesinde dip yaptıktan sonra kısa-orta vadeli yükselen kanal içinde seyretmekte olan TATGD hisselerinin son günlerde 200 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 5.70 TL direncini test etmekte olduğu görülmektedir. Hisse fiyatlarının 5.60-5.70 TL aralığındaki direnç bölgesi üzerinde tutunmayı başarması durumunda kısa-orta vadede 6.00 TL ve 6.38 TL’ye doğru hareketlenmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak 21 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 5.44 TL ve/veya hem yükselen kanalın alt bandına hem de 50 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 5.67-5.70 TL destek bölgesinin zarar kes seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

EGE ENDÜSTRİ (EGEEN): Şirketin dördüncü çeyrek finansal sonuçlarım 16 Şubat’ta açıklaması beklenirken, piyasada dördüncü çeyrek kârına ilişkin oluşmuş bir konsensüs beklenti bulunmamakta (2016/4Ç: 35 milyon TL). Yıllar itibariyle oldukça istikrarlı bir temettü performansına sahip olan EGEEN hisselerinin ekim ayından bu yana orta vadeli yükselen kanal içinde seyrettiği görülmektedir. Bu kanal içindeki seyrin korunmaya devam etmesi durumunda EGEEN hisselerinin kısa-orta vadede 361 TL ve 375 TL seviyelerine doğru yönelmesi beklenebilir. Bu doğrultuda alınabilecek olası yatırım kararlarında 345 TL ve/veya 338 TL civarlarının zarar kes seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

EROL GÜRCAN

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu