İş Fikirleri ve İş Kurmak

Finlandiya’ya Yatırım Kârlı Bir Pazar Olarak Görülebilir

Finlandiya’yla ticari ilişkilerimiz ısınıyor. Bu ülkedeki marketlerde Türk malları için raf kiralama projesi hazırlandı. Finlandiya’ya başta akıllı tekstil ve organik gıda olmak üzere pek çok ürün satabiliriz…

FİNLANDİYA küçük bir ülke. Nüfusu 5 milyon civarında. Ancak halkı, kişi başına 36 bin dolar milli gelirle dünyanın en zenginleri arasında. Bu açıdan küçük ama karlı bir pazar olarak görülebilir…

Ancak biraz daha yakından bakınca, pazardan öte pek çok konuda işbirliği yapılabilecek bir ülke olduğunu görüyorsunuz. Özellikle ileri teknolojisiyle dikkat çekiyor. Bilişim ve internet teknolojileri deyince akla gelen ilk ülkelerden biri. Önceki hafta, ülkenin en kuzeyinde yer alan ve Kuzey İskandinav bölgesinin gayri resmi başkenti konumunda olan Oulu’da bunu bizzat yakından görme imkanı bulduk…

DÜNYANIN EN ‘AKILLI’ KENTİ

Türkiye’nin otomotiv ve tekstil üretimiyle öne çıkan sanayi kenti Bursa’yla “kardeş şehir” olan Oulu’ya, başkent Helsinki’den 1 saatlik iç hat uçuşuyla ulaştık. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, iki kent arasında uzun süredir devam eden ilişkiler son dönemde ciddi bir ivme kazanmış. İki taraf da karşılık” ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye oldukça hevesli. Zaten gezimizin amacı da buydu…

Bursa ile Oulu 1978’den bu yana kardeş. Ancak bu kardeşlik ancak son dört yılda meyve vermeye başlamış. Şimdiye kadar hep Oulu’dan Bursa’ya heyetler gelip gidiyormuş. Nihayet bu yıl, ilk kez Bursa başta olmak üzere Ankara ve İstanbul’dan işadamı ve ticari yetkililerden oluşan geniş bir Türk heyeti Oulu’ya gitmiş oldu.

Gezide karşılıklı yatırım imkanları araştırıldı. Heyette Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan işadamlarının yanı sıra Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Türk-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Türkiye’nin Helsinki Ticaret Müşaviri Alp İçen, ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum ve Ankara Kalkınma Ajansı’ndan yetkililer yer aldı.

Oulu, Finlandiya’nın yüzölçümü bakımından en büyük ve en hızlı büyüyen kenti. 1leri teknoloji, özellikle de bilgi ve kablosuz iletişim teknolojilerinde iddialı. Yaşam bilimleri, eğitim ve çevre gibi sektörlerde de yenilikçi uygulamalara imza atan, sürekli araştırma-geliştirme çalışmaları yapan bir kent. Öyle ki uluslararası düşünce kuruluşu Intelligent Community Forum (1CF) tarafından 2012 yılının “en akıllı kenti” seçilmiş.

Business Oulu ise Oulu merkezli bölgesel bir iş geliştirme organizasyonu. Bu organizasyon, şu anda bölgedeki yeni büyüme imkanlarını ve iş alanlarını araştırıyor. İşte Türkiye de Business Oulu’nun hedef pazarları içinde yer alıyor…

“FİYAT AVANTAJIMIZ VAR”

Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticaret hacmi henüz çok düşük. Fakat her geçen yıl artan bir trend dikkat çekiyor. Bu ülkeden ithal ettiğimiz yüksek teknolojili ürünler nedeniyle dış ticaret aleyhimize. Geçen yılın ilk 11 ayında 315 milyon euro’luk ihracata karşılık 1 milyar 227 milyon euro’luk ithalat yapmışız. İhracatımızda yüzde 26, ithalatımızda ise yüzde 9 artış var.

Halen Türkiye’de faaliyet gösteren Fin sermayeli şirket sayısı 160 civarında. Bunların başında ise cep telefonu pazarının önde gelen markalarından Nokia var…

Finlandiya pazarında daha etkili olmak için son dönemde karşılıklı alım heyetleri gidip geliyor. Türkiye’nin Finlandiya Ticaret Müşaviri Alp İçen, bu ülke için dört iddialı sektör belirlediklerini söylüyor:

“Türkiye, başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere mücevherat, yaş meyve ve sebze ile mutfak eşyalarında iddialı olabilir. Potansiyeli iyi değerlendirebilirsek, şu anda 350 milyon euro civarında olan ihracatımız birkaç yıl içinde rahatlıkla 1 milyar euro’ya çıkacaktır. Gümrük Birliği anlaşması sayesinde, Uzakdoğu ülkelerine göre avantajlıyız.”

TÜRK MALI’NA ÖZEL RAFLAR

Alp İçen, Finlandiya pazarını Türk mallarıyla tanıştırmak ve pazarda bilinirliğini artıracak bir teşvik projesi üzerinde çalıştıklarını ve bunu Ekonomi Bakanlığı’na ilettiklerini söylüyor. Buna göre, Finlandiya’daki Stockman, S-Group, Kesko Group, Spar, Tuko, Tradeka gibi perakende zincir mağazalarında Türk menşeli ürünler için raf kiralama yoluna gidilecek. Bu kiralar böylece bir süre için Türkiye tarafından karşılanacak. Bu sayede Finliler Türk mallarına aşina olacaklar. Türkiye’nin her yerinden kendisini arayan girişimciler olduğunu belirten İçen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bir üniversiteye konuşmacı olarak davet edildim. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerini belirlemişler. Türkiye de bunlardan biri. Girişimcilerimiz, ihracatçımız bu ülkeye gıda, özellikle de organik ürün satabilir.”

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VAR

Türk heyetinde yer alan Türkiye-Finlan-diya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk da gelişmeler karşısında heyecanını gizleyemiyor. Kuzey ülkelerinin yaratıcılık ve tasarım konusunda dünya lideri olduklarını hatırlatan Kulluk, Finlandiya pazarında başarılı olmak için uzun soluklu düşünmek gerektiğini ifade ediyor. Ardından da girişimcilere şöyle sesleniyor:

“Maraton koşucusu gibi davranın. Bu pazara mal satmak isteyenlerin her sektörde katma değeri yüksek ürünlerle rekabet etmesi gerekiyor. Diyelim ki battaniye satacaksınız; ‘akıllı battaniye’ satmaya çalışın. Ya da çorap mı düşünüyorsunuz; gümüş iplikten örülmüş şekilde üretip pazarlayın…” Finlandiya, enerji konusunda ciddi bir ekipmanın tedarikçisi konumumda. Kulluk, bu ülkedeki şirketlerden enerji danışmanlık hizmeti de alınabileceğini belirtiyor.

ERKAN KIZILOCAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu