Güncel Ekonomi Haberleri

Fonlarda yatırım için 3 milyar dolar kaynak var

EY Türkiye’nin analizine göre, özel sermaye (PE) fonları 2016’da Türkiye’de 70 işlemde 331 milyon dolarlık alış ve 13 işlemde 1,1 milyar dolarlık satış yaptı. Fonların Türkiye’ye ilgisinin hala sürdüğü tahmin ediliyor. EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı Demet Özdemir, “Fonlarda Türkiye pazarı için bir araya getirilmiş 3 milyar dolar dolayında kaynak olduğunu tahmin ediyoruz” diyor.

Özel sermaye (Private Equity: PE) fonları, girişim sermayesi şirketleri ve son olarak melek yatırımcılar, Türkiye pazarında aktif şekilde satın alma bifıeşme rş’ıemleri yapıyorlar. ’K Türkiye’nin analizine göre, fonlar 2016 yılında 70 işlemde 331 milyon dolarlık alım yaparken, 13 işlemde 1 milyar 154 milyon dolarlık da satış işlemi gerçekleştirdi. Fonların ilgi gösterdiği sektörlere bakıldığında bilişim, yiyecek içecek, imalat, fınansal hizmetler, sağlık gibi sektörler öne çıkıyor. EY Türkiye’nin analiziyle ilgili detayları haberimizin tablolarında bulabilirsiniz.

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı ve Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir, Türkiye pazarında yatırım yapmak üzere bir araya getirilmiş ve yatırım için bekleyen 3 milyar dolar aralığında fon toplandığını tahmin ettiklerini söylüyor. Özdemir, uygun şirketler söz konusu olduğunda fonların alım yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Demet Özdemir, bunun yanında fonların 5-7 yıllık ortalama sürelerde çıkış yaptığını hatırlatarak, bu konunun da yakından izleneceğini ifade ediyor.

HANGİ FONLAR?

İlk yıllarda global PE fonları işlem yaparken, son yıllarda bu fonların Türkiye pazarında etkisi azalmaya başladı. Bu fonlar yönlerini gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere çevirdiler. Cariyle, Bridgepo-int gibi global fonlar Türkiye ofislerini kapatırken, Blacks-tone gibi fonlar temsilcilikle yola devam ediyor. Ancak Cinven, Mey İçki’ye yatırım yapan Texas Pacific Group (TPG) gibi fonlar, Türkiye pazarını yurtdışı ofislerinden takip etmeyi sürdürüyor.

Global fonların ilgisi azalırken, bölgesel fonlar ve Türkiye özelinde kurulmuş fonların işlemleri daha aktif şekilde devam ediyor. Turkven, Actera, Meditera, Abraaj Capital, İş Girişim, Gözde Girişim gibi şirketler pazarda aktif olarak hareket ediyor.

ALIM İŞLEMLERİ

Fonlar, 2016 yılında 70 işlemde 331 milyon dolarlık alım hacmine ulaştı. Bu işlemlerden değeri açıklanan-lar arasında Goldman Sachs ve Credit Suisse’nin TAB Gı-da’dan 100 milyon dolara hisse alması ve Bridgepoint’in Peyman Gıda’yı 110 milyon dolara satın alması dikkat çekti. Strategic Internet In-vestments İzmir’in önde gelen otellerinden Renaissance İzmir Hotel’in yüzde 50’sini 44,4 milyon dolara ESAS Holding’ten satın alırken, Taam Capital Advisers de Big Chefs’in yüzde 40 oranında hissesini aldı. 2015 yılında Kumport Limanı’mn 940 milyon dolara satılmasının etkisiyle 57 işlemde 1,6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşılmıştı. Son beş yıla bakıldığında fonlar hacim olarak en büyük rakama 1,8 milyar dolarla 2012 yılında ulaştı.

Fonların alım işlemlerine, uygun değerleme ve doğru şirket gibi faktörler olduğu sürece devam edeceği öngörülüyor. Türkiye pazarındaki büyük oyunculardan biri olan The Abraaj Group, Türkiye’ye yatırım için 525 milyon dolarlık Abraaj Türkiye Fonu (ATF-1) adıyla bir fon revize ettikten sonra Hepsiburada’ya yüzde 25 ve Fibabanka’ya yüzde 9,95 oranında hisse yatırımı yaptı. The Abraaj Group Ortağı ve Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancı-oğlu, Ekonomist’e ocak ayında yaptığı açıklamada, “2017’de bizden üç tane daha yatırım haberi duyabilirsiniz. Hepsi konularında lider şirketler olduğu için sektör açıklamıyoruz, belli olur” demişti.

ÇIKIŞ İŞLEMLERİ

Fonlar, 2016 yılında yaptıkları satın almaların yanında stratejik satış hareketleriyle de dikkat çektiler. Fonlar 2016’da 13 işlemde 1 milyar 154 milyon dolarlık satış yaptılar. Son beş yıla bakıldığında en büyük çıkış işlemi 2016’da gerçekleşti.

Burada Mars Sinemaları’nın etkisi büyük. Yılda 670 milyon TL hasılat yapan Türk sinema endüstrisinde yüzde 45 pazar payı ile lider konumda olan Mars Cinema Group, 2016’da yaklaşık 700 milyon dolara Güney Koreli CJ CGV CO’ya satıldı. Mars Cinema Group’un hissedarları arasında Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku vardı. Geçen yılki satış işlemleri arasında Bahçeşehir Koleji ve Doğa Koleji’nin yanında Kalenobel Ambalaj işlemleri de dikkat çekti.

İş Yatırım Birleşme & Devralma Müdürü Efsane Çam, PE fonlarının bu yıl da bazı yatırımlarından çıkabileceklerini söylüyor. Çam, “Private Equity fonlarının yatırımlarından çıkışlar olabilir ki bunların genelde tüketici ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketler olması bekleniyor” diyor.

Demet Özdemir’den kritik değerlendirmeler

Demet Özdemir, Türkiye’deki görevlerinin yanında aynı zamanda EMEIA (Avrupa, Ortadoğu,

Hindistan, Afrika) Stratejik Büyüyen Pazarlar Liderliği görevini de yürütüyor. Özdemir, fonların işlemleri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

■ Son yıllarda sektörel bazda yapılan işlemlere bakıldığında, e-ticaret en çok dikkat çeken sektör.

Teknolojinin girmediği sektör kalmadı.

Yemeksepeti.com, modanisa.com gibi farklı alanlarda e-ticaret şirketleri el değiştirdi. Bu trendin artarak devam etmesini bekliyoruz.

■ Yiyecek içecek, imalat, alternatif enerji, sağlık gibi alanlarda önemli işlemler yapıldığını görüyoruz. Son dönemde finans tarafında Abraaj Capital’in Fibabanka’mn yüzde 10 hissesini alması önemli bir işlem olarak dikkat çekti.

■ Son yıllarda Türkiye pazarına yönelik kurulmuş fonlar daha aktifler. Bu fonların yatırımcıları genelde yabancı yatırımcı.

Körfez yatırımcıları daha ilgililer. Ancak biten işlemlere henüz çok yansımadı. ABD ve AB’den yatırımcıların ilgisi de hala devam ediyor. Bunlar hala en büyük yatırımcı grubu.

■ Fonların yatırım yaptıkları şirketlerden çıkış süreleri uzadığında yatırımcıların getirileri azalıyor. Ancak burada doğru zamanlama ve fiyat olması gerekiyor.

■ 2017 yılı hızlı başladı, hareket yoğun. 5-7 yılı aşkın süredir yatırım portföyünde tutulan şirketlerde önemli çıkış işlemleri göreceğiz. Çünkü 20l8’i

beklemeyi gerektirecek önemli bir neden kalmadı. Piyasalar çıkış fırsatını verecek. Belki 20 civarında çıkış işlemi görebiliriz.

■ Değerlemelerin düşmediğini görüyoruz. Risklerin değerlemeleri aşağı çekeceğini düşünüyorduk ama gerçekleşmedi. Ancak TL’nin değer kaybı, değerlemeleri etkileyecektir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu