Güncel Ekonomi Haberleri

FOREKS piyasası, Türkiye’de giderek büyüyor

Murat ERİ / Gedik Yatırım Kaldıraçlı İşlemler Müdürü
Dolar/ TL’de yeni zirveler bekleniyor

Değişen paradigmalarla birlikte 2.39’u gördükten sonra 2.17-H.22 bandında konsolide olmaya başlayan dolar/TL için kritik seviye 2.14. Bu desteğin kırılması halinde 2.06-2.08 bandı hedef olabilir. Bununla birlikte ABD ve Rusya arasında oluşabilecek bir gerilim de dolar satmak ve TL faizinden faydalanmak için iyi fırsatlar yaratabilir. 2.30 üzerinde oluşabilecek fiyatlamalar yeni zirve deneme iştahına neden olabilir.

Kasım 2011’den itibaren 1.39 üstünde kapanış yapamadı. FED’in tapering adımlarını hızlandırması olasılığı ile ECB’den gelen “yükselen euro’dan hoşnut değiliz” açıklaması birleştiğinde euro’nun yeni zirveleri denemesi için ABD’den gelecek negatif datalara ihtiyacı olacak. Teknik görünümü güçlü seyreden euro/dolar, düşüşlerde halen alıcı bulmakta zorlanmıyor. Ancak FED ve ECB’den gelebilecek sürprizlerin euro’yu tehdit ettiği aşikar. 1.3950 üstünde haftalık kapanış 1.4250’yi hedef yapabilir. Alt tarafta 1.3580 seviyesinin kırılması ise 1.3170’i hedef haline getirebilir.

20 Ocak 2014 haftasında girdiği dinlenme sürecinin sonuna yaklaştığına dair sinyaller veren dolar/Japon Yeni bu dinlenme sürecinden Nisan 2014 itibariyle çıkabilir. Söz konusu parite, BOJ’un daha agresif bir parasal genişleme kararı alması beklentisini fiyatlayarak 105.46 zirvesini kırabilir. Mevcut beklentilere bağlı olarak hedef fiyat 2014 yılı içerisinde 108-109 bandında oluşabilir. 99.10 seviyesinin ise aşağı yönlü kırılması makro senaryo güncellemesini gerektirebilir.

1182.72 dolar seviyesinden gelen alımlarla satış baskısından kurtulmuş gözüküyor. Ancak 2014 yılı içerisinde yeni bir ralli başlaması olasılığı halen düşük.

Yükseliş hareketinin 1.470 -1.500 dolar aralığında satışla karşılaşması muhtemel. Bu nedenle uzun vadeli yatırımcılar kar realizasyonu için 1.470- 1.500 dolar bandını hedefleyebilir. Düşüş trendini kırmış olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yakından izlenmeli. Çünkü tahvil faizlerinde olasılığı artan yükselişin başlaması, altın ons fiyatında aşağıda 1.250 dolar seviyesinin kırılmasıyla 870- 925 dolar bandını yeni hedef olarak belirleyebilir.

2013’de ortalama 109 dolardan işlem gördü. Teknik açıdan güçlü görünmeye devam ediyor. ABD ve Avrupa’da talepte genel bir azalış görünmüyor. Çin’in petrol talebinin yüzde 4 artması bekleniyor. Tüm bunlara ortaya çıkması gayet muhtemel jeopolitik riskleri de eklemek mümkün -Rusya’nın agresif ve tansiyonu artırmaktan çekinmeyen hamleleri ve şimdilik halı altına süpürülen İran nükleer çalışmalarının tekrar ısıtılıp gündeme sürülmesi olasılığı göz ardı edilemez. Bunlar da 2014’te petrolde olası düşüşleri alım fırsatı olarak görmemiz için yeterli. 88-90 dolar bandı brent petrolde muhtemel dip olacak. Artan üretim maliyetleri de OPEC tarafından daha fazla düşüşe izin verilmeyeceği yönünde bir algı oluşmasına yardımcı oluyor. Brent petrolde yukarıda izlediğimiz direnç seviyesi 117.50 dolar olacak. Bu seviyenin kırılması ekonomik hızlanmanın yaratacağı talepten ziyade jeopolitik risk nedeni olacak.

Eski ihtişamlı günlerinden hayli uzak olan doğalgaz, o günlere pek de dönebilecekmiş gibi görünmüyor. 2008 Haziranındaki 13.68 dolar zirvesinden sonra ABD’de kayaç gazı teknolojisi ile artan arz ciddi bir satış baskısına neden oluyor. 2015 yılı ikinci çeyrek sonuna kadar ciddi bir yükseliş ihtimali teknik ve temel açıdan da pek mümkün görünmüyor. Bu teknolojiyle ABD doğalgaz ithalatını yüzde 80 oranında azalttı. 2020 yılında ABD’nin toplam doğalgaz üretiminin yüzde 50’sinin kayaç gazından karşılanacağı öngörülüyor. Üstelik Çin, Almanya, İngiltere, Fransa, Brezilya ve Polonya’nın da bu piyasada oyuncu olarak etkilerini artırması bekleniyor. Arzın bu boyutta artma beklentisi her yükselişte satış baskısının gelmesi olasılığını ciddi şekilde artırıyor. 2014 yılı içerisinde muhtemel diplerin 2.90-3.30, zirvelerin de 5.80-6.20 dolar aralığında oluşmasını bekliyorum. Bu bantlara ulaşmadan işleme girmeyi uygun bulmuyorum. Zira fiyat hareketlerinin yatırımcıyı yıpratacak boyutta yatay seyredebilir.

Bu yıl için beklentimiz hızlanma olasılığı artan FED’in tapering hamleleriyle ABD 10 yıllık tahvillerde olası bir düşüşün muhtemel dip olarak yüzde 2.35 seviyesiyle sınırlı kalması. Ardından yüzde 2.98‘i yukarı yönlü kırarak 3.95 – yüzde 4.15 aralığını görebilir.

20/08/12 zirvesi olan 811.50 dolardan başlayan düşüşü 406.25 doları gördükten sonra 410-420 dolar bandında konsolide oldu. Piyasa bu bandı destek olarak kabul etme eğiliminde. Nisan 2014 sonuna kadar sert yükseliş beklememekle birlikte mısır fiyatlarında 450-435 dolar aralığından 400 dolar stoplu olmak şartı ile 580 ve sonrasında 610 dolar hedeflenerek long pozisyon alınabilir.

Ocak 2011’de 35.88 dolar ile zirve yaptıktan sonra başlayan düşüş trendini yukarı yönlü kırma çalışmalarına Eylül 2013’de başladı. Şeker, satış baskısı altında olan diğer tarımsal emtialardan ayrışıp bu yükseliş hareketini gerçekleştiremedi. Yükselişin 2014 yılı ikinci yarısında başlaması ihtimali artıyor. Bu nedenle 14.30 dolar stop ile 15-17 dolar aralığından long pozisyon alınıp 23.5 ve sonrasında 28.20 dolar hedeflenebilir.

Attila PENBECİ / Ak Yatırım Genel Müdürü
“Uzun vadeli trendleri yakalamak zor”

Elimizdeki verilere bakarak foreks piyasasında hacim, ürün çeşitliliği ve rekabette sadece 2014 yılında değil, sonraki yıllarda da yükselen bir trend beklemenin yanlış olmayacağı kanaatindeyiz. Farklı ürünlerin piyasaya sürülmesi ve farklı kurumların faaliyete geçmesiyle hem işleyişin daha sağlıklı olacağını, hem de piyasanın daha sağlıklı büyüyeceğini söyleyebiliriz.

Futures ve foreks piyasalarında uzun vadeli trendler yakalamak hayli güç. Bunun için kısa döngüler bulmak gerekiyor. Ancak yine de daha makro bir bakış açısıyla ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 3’e yükselme eğilimi [varlık alımlarının azaltılması ve ekonominin görece güçlü olması ile] olduğu unutulmamalı. Global olarak kabul edilen senaryoya göre, ABD ekonomisi toparlanmaya devam edecek ve hisse senetleri de bundan faydalanacak. Yine de aşırı yükselişlerde uzak durmak gerekiyor. Dünyanın kalanı içinse düşük enflasyonu yenme çabaları öne çıkacak. Yatırımcılar burada da Avrupa ve Japonya Merkez Bankası’nı izlemeliler. Beklenen adımlar gelirse bu bankaların yönettiği paralarda düşüşler görebiliriz. Aksi takdirde bu paralarda yükselişler yaşanabilir. Sadece bu piyasa için değil, yatırımcıların aldıkları tüm pozisyonlar için önerimiz; giriş noktasını belirlerken çıkış noktasını da belirlemeleri gerekliliği. Elde edecekleri potansiyel kar için katlanabilecekleri potansiyel zararı en başında belirlemeleri ve bu kararlarını sıkı bir disiplinle uygulamaları gerekiyor.

Bu kurala uyulmadığında uzun vadede her zaman yatırımcıların zarara uğradığı görülüyor. Ayrıca her müşteri yatırımlarını risk algısına göre yönlendirmeli. TradeAlI Elektronik işlem platformumuzla yatırımcılar risklerini kontrol edebiliyor. Piyasayı bilmeyen, kaldıraçlı ürünler hakkında bilgisi sınırlı olan yatırımcılara öncelikle demo platformunu kullanmalarını öneriyorum. Bu sayede piyasanın işleyiş mantığı, kaldıraç oranının aldıkları pozisyonlar üzerindeki etkisini ve teminat yönetimi ile “zarar kes ve kar al” emirlerinin ne kadar önemli olduğunu görebilirler. Bu öğrenme sürecinde akıllarına takılan her soruyu sorabilecekleri bir kurumla çalışmaları çok faydalı olur. Piyasanın işleyişine hakim olduktan sonra, düşük montanlı işlemlerle gerçek ortamda kendi performanslarını takip etmelerini önerebiliriz. Ardından belli bir başarı oranı yakaladıktan sonra adım adım işlemlerini büyütmeleri daha doğru olur.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Forex insanımızın ilgisini her geçen gün daha fazla çekiyor. İnsanların araştırmacı olup nerede ne oluyor deyip bir şeyler yapması güzel bir şey bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu